Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 16.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-18 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, НЕГОВОТО ОТЧИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-18 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, НЕГОВОТО ОТЧИТАНЕ ИЗВЪН НОРМАЛНАТА МУ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЪЗЛОЖЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НАД ОБЩАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ И ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖБАТА ПРЕЗ ПОЧИВНИ ДНИ И В ДНИТЕ НА ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ (ДВ, БР. 2 ОТ 2013 Г.)

В сила от 16.10.2018 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.85 от 16 Октомври 2018г.

§ 1. В заглавието думите "от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия" се заличават.

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "неговото отчитане извън нормалната му продължителност" се поставя запетая и се добавя "и компенсирането му с намалено служебно време, както".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Наредбата се прилага и за българските военнослужещи, които изпълняват военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Наредбата не се прилага при обявяване на положение на война, военно или извънредно положение, както и при мобилизация, щормова готовност, военни учения и мероприятия, планирани с продължителност, по-голяма от едно денонощие."

§ 3. В чл. 10, т. 5 думите "ще работят в режим на намалено работно време или ще ползват почивни дни" се заменят с "ще се компенсират с намалено служебно време".

§ 4. В чл. 13 думите "60 работни дни" се заменят с "90 работни дни", а думите "20 работни дни" се заменят с "40 работни дни".

§ 5. В чл. 15 думата "почивка" се заменя с "намалено служебно време в рамките на месечната продължителност на служебното време по чл. 3".

§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) По изключение продължителността на дежурството може да надвишава 24 часа при съобразяване на максималната месечна продължителност на служебното време при носене на дежурство, когато е налице обективна невъзможност за извършване на смяната на дежурните длъжностни лица.

(3) Увеличаването на продължителността на дежурството над 24 часа се извършва със заповед на ръководителя на съответната структура или командира (началника) на военното формирование след получаване на разрешение от длъжностните лица по чл. 37 по реда на чл. 39. В 3-дневен срок след датата на носенето на дежурството ръководителят на съответната структура или командирът (началникът) на военното формирование изменя заповедта по чл. 19 в съответствие с увеличената продължителност на дежурството."

§ 7. В чл. 19, т. 2 думите "ще ползва почивни дни" се заменят с "ще се компенсира с намалено служебно време".

§ 8. Раздел V се изменя така:

"Раздел V

Ред и условия за компенсиране с намалено служебно време след месеца на увеличаване на нормалната дневна продължителност на служебното време или на носене на дежурство

Чл. 26. По изключение поради обоснована необходимост или неотложни служебни причини се допуска компенсирането с намалено служебно време да се извърши до три месеца след края на календарния месец, в който е била увеличена нормалната дневна продължителност на служебното време или е носено дежурството.

Чл. 27. В случаите по чл. 26 ръководителят на съответната структура или командирът (началникът) на военното формирование изменя писмената заповед по чл. 10 или чл. 19, като определя времето на компенсиране с намалено служебно време, в рамките на три месеца след края на календарния месец, в който е била увеличена нормалната дневна продължителност на служебното време или е носено дежурството."

§ 9. В заглавието на раздел VI думите "ползваните почивки" се заменят с "компенсирането с намалено служебно време".

§ 10. В чл. 29 думите "към 30-о число на предходния месец" се заменят със "за предходния месец".

§ 11. В чл. 32 думите "Командващият на Съвместното командване на силите и командирите на видовете въоръжени сили" се заменят с "Командващият на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командирът на Бригада "Специални сили".

§ 12. В чл. 35 думите "дежурството е основна функция по длъжностно разписание" се заменят с "носенето на дежурство се включва в основните функционални задължения".

§ 13. В чл. 36, ал. 2, т. 2 след думата "некомплект" се добавя "и/или недостатъчен брой военнослужещи, получили допуск за съответната бойна дейност или дежурство,".

§ 14. В чл. 37, т. 3 и 4 се изменят така:

"3. началника на отбраната - за командващия на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командира на Бригада "Специални сили";

4. командващия на Съвместното командване на силите - за военнослужещите от Съвместното командване на силите; командирите на видовете въоръжени сили - за военнослужещите от съответния вид въоръжена сила, и командира на Бригада "Специални сили" - за военнослужещите от Бригада "Специални сили"."

§ 15. В чл. 38, ал. 1, т. 3 думата "броя" се заменя с "прогнозния брой".

§ 16. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "почивка" се заменя с "намалено служебно време в рамките на месечната продължителност на служебното време по чл. 3".

2. Създава се ал. 3:

"(3) По изключение поради обоснована необходимост или неотложни служебни причини се допуска компенсирането с намалено служебно време да се извърши до три месеца след края на календарния месец, в който са изпълнени възложени задължения над общата продължителност на служебното време или е изпълнена служба през почивни дни или в дните на официални празници."

§ 17. В чл. 50 т. 1 се изменя така:

"1. до Бригада "Специални сили", видовете въоръжени сили и Съвместното командване на силите - от подчинените им военни формирования по команден ред;".

§ 18. Членове 51 и 52 се отменят.

§ 19. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 се създава т. 4:

"4. за българските военнослужещи, изпълняващи военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи - командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура, в която се водят на доволствие."

2. В § 2 думите "чл. 56, т. 2" се заменят с "чл. 56, т. 4".

3. Създават се § 3 и 4:

"§ 3. (1) Раздели I - VIII и раздел X не се прилагат по отношение на българските военнослужещи, изпълняващи военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи.

(2) По отношение на военнослужещите по ал. 1 се прилага редът за разпределяне на служебното време, неговото отчитане извън нормалната му продължителност и компенсирането му с намалено служебно време съгласно приложимите правила за вътрешен ред на международната организация или на международната инициатива и длъжностната характеристика за длъжността.

§ 4. (1) Допълнителното възнаграждение за изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници на военнослужещите по чл. 1, ал. 2 се изплаща със заповед на командира (началника) на военното формирование или ръководителя на съответната структура, в която се водят на доволствие, въз основа на списък и приложени документи, изпратени до 5-о число на следващия месец.

(2) Списъкът включва военнослужещите, изпълнявали служба през почивните дни и в дните на българските официални празници за съответния месец, с посочени дати и часове, и се утвърждава от длъжностното лице по чл. 71у, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(3) Документите по ал. 1 са заверени копия на документи съответно на многонационалното формирование/международната организация или международната инициатива, които удостоверяват изпълнението на службата през почивните дни и в дните на българските официални празници за съответния месец от военнослужещите, включени в списъка.

(4) Допълнителното възнаграждение, полагащо се на длъжностното лице по ал. 2, се изплаща по реда на ал. 1 въз основа на рапорт и документи по ал. 3."


§ 20. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 194, ал. 7" се заменят с "чл. 194, ал. 8".

§ 21. Приложение № 4 към чл. 51 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 22. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките