Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 30.X

РЕШЕНИЕ № 418 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

 

РЕШЕНИЕ № 418 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

В сила от 30.10.2018 г.
Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.90 от 30 Октомври 2018г.

На основание чл. 73, ал. 1, изр. второ от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията


РЕШИ:


§ 1. (В сила от 31.01.2019 г.) Създава се чл. 5б със следното съдържание:

"Чл. 5б. Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни да предоставят на комисията вярна и точна информация за броя на абонатите си при всички случаи, когато такава информация е изискана от комисията."

§ 2. В чл. 42, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Изречение второ се изменя така: "Предприятията предоставят на абоната еднообразен екземпляр от сключения индивидуален договор на хартиен или друг траен носител, освен когато в закон е предвиден друг ред."

2. Добавя се изречение трето със следния текст: "Предприятията са задължени при сключването на договор в техни търговски обекти или в обекти на техни търговски представители или дистрибутори да предоставят на абоната при поискване екземпляр от сключения договор на хартиен носител."

§ 3. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ал. 2 - 12" се заменят с "ал. 2 - 8 и ал. 12".

2. Алинеи 9, 10 и 11 се отменят.

3. Алинея 12 се изменя така:

"(12) Условията по ал. 1, регламентиращи писменото желание на абоната договорът да влезе в сила незабавно, следва да бъдат включени в индивидуалния договор. Задължението по предходното изречение не се прилага, когато при сключването на договора се предоставят крайни устройства. Предприятието трябва да е в състояние да докаже, че абонатът изрично е заявил писмено желание договорът да влезе в сила незабавно, в това число чрез отбелязване на опция за това в съдържанието на договора."

4. Алинея 13 се отменя.

§ 4. Създава се чл. 43а със следното съдържание:

"Чл. 43а. Изричната заявка по чл. 260, ал. 1 от ЗЕС се оформя като отделен писмен документ или се отправя към предприятието чрез обявени от него канали за комуникация. Предприятието трябва да е в състояние да докаже, че абонатът е упражнил надлежно правото си по чл. 260, ал. 1 от ЗЕС."

§ 5. В чл. 44 се добавя ал. 3 със следното съдържание:

"(3) Алинеи 1 и 2 не се прилагат в случаите, когато договорът се подписва с електронни подписи от предприятието и от потребителя."

§ 6. В чл. 47 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 след абревиатурата "(SMS)" се добавя "или съобщение чрез друг вид технология", а думите "телефонния апарат" се заменят с думите "крайното устройство".

2. В ал. 2, изречение първо думите "кратко текстово съобщение (SMS), което да може да бъде съхранено на телефонния апарат на абоната" се заменят с думите "съобщение по ал. 1, т. 3".

3. В ал. 2, изречение второ думите "кратки текстови" се заменят с думата "такива".

4. В ал. 3 думата "или" се заменя със запетая и след думата "съобщение" се добавя "(SMS) или съобщение чрез друг вид технология".

5. Създава се ал. 4 със следния текст:

"(4) При изпращането на съобщение чрез друг вид технология предприятията следва да могат да гарантират, че потребителят е надлежно уведомен."

§ 7. В чл. 48а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо след абревиатурата "(SMS)" се добавят думите "или съобщение чрез друг вид технология", а думите "телефонния апарат" се заменят с думите "крайното устройство".

2. В ал. 1, изречение второ след думите "по реда на чл. 47, ал. 1, т. 1 или 2" се добавят думите "или със съобщение чрез друг вид технология, което да може да бъде съхранено на крайното устройство на абоната".

3. Създава се ал. 3 със следното съдържание:

"(3) При изпращането на съобщение чрез друг вид технология предприятията следва да могат да гарантират, че потребителят е надлежно уведомен."

§ 8. В чл. 49, ал. 5 се правят следните изменения:

1. В първото изречение думите "неговия компютър" се заменят с думите "неговото крайно устройство или съобщение чрез друг вид технология, което да може да бъде съхранено на крайното устройство на абоната".

2. Създава се изречение трето: "При изпращането на съобщение чрез друг вид технология предприятията следва да могат да гарантират, че потребителят е надлежно уведомен."

Заключителни разпоредби

§ 9. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на § 1, който влиза в сила 3 месеца след обнародване на решението.

Промени настройката на бисквитките