Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 30.X

ИЗМЕНЕНИЯ НА ЧАСТ Б НА КОДЕКСА ЗА ПОДГОТОВКА И ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА МОРЯЦИТЕ И НОСЕНЕТО НА ВАХТА (КОДЕКС SТСW) (Приети съгласно STCW.6/Circ.11 на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 12 юни 2015 г. В сила за Реп

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА ЧАСТ Б НА КОДЕКСА ЗА ПОДГОТОВКА И ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА МОРЯЦИТЕ И НОСЕНЕТО НА ВАХТА (КОДЕКС SТСW)

(Приети съгласно STCW.6/Circ.11 на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 12 юни 2015 г. В сила за Република България от 1 януари 2017 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.90 от 30 Октомври 2018г.

1. На заседанието си на деветдесет и петата си сесия (3 - 12 юни 2015 г.) Комитетът по морска безопасност прие следните изменения на част Б на Кодекса STCW.

2. В раздел Б-I/2 таблица Б-I/2 се заменя със следното:

"Таблица Б-I/2

            Списък на свидетелствата или документалните доказателства, изискани съгласно Конвенцията

Списъкът по-долу идентифицира всички свидетелства или документални доказателства в Конвенцията, които позволяват на притежателя да изпълнява определени функции на борда на корабите. Изискванията за свидетелствата относно езика и тяхната наличност в оригинална форма се съдържат в правило I/2.

В списъка също са направени позовавания на съответните правила и изисквания за признаване и регистриране

Правила

Вид на свидетелството и кратко описание

Потвърждение, удостоверяващо признаването на свидетелството

(1)

Необходимост от регистриране

(2)

Подновяване на свидетелството (3)

II/1, II/2, II/3, III/1, III/2, III/3, III/6, IV/2, VII/2

Свидетелство за правоспособност - за капитани, лица от командния състав и GMDSS радиооператор

Да

Да

Да

II/4, III/4, VII/2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав, надлежно освидетелствани да носят ходова навигационна вахта или машинна вахта

Не

Да

Не

II/5, III/5, III/7, VII/2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав, надлежно освидетелствани като правоспособни палубни моряци, правоспособни моряци в машинно отделение или електротехници

Не

Да

Не

V/1-1, V/1-2

Професионално свидетелство или потвърждение на Свидетелството за правоспособност - за капитани и лица от командния състав на нефтени танкери, танкери-химовози или танкери-газовози

Да

Да

Да

V/1-1, V/1-2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав на танкери-газовози

Не

Да

Не

V/2

Документални доказателства - обучение на капитани, лица от командния състав, лица от изпълнителския състав и други членове на екипажа на пътнически кораби

Не

Не

Не (4)

V/3

Професионално свидетелство - обучение на капитани, лица от командния състав, моряци и друг персонал, работещи на кораби, предмет на Кодекса IGF

Не

Да

Да (8)

VI/1

Професионално свидетелство(5) - основна подготовка

Не

Да

Да (6)

VI/2

Професионално свидетелство(5) - спасително средство, дежурни лодки и бързоходни дежурни лодки

Не

Да

Да (6)

VI/3

Професионално свидетелство(5) - съвременни методи за борба с пожар

Не

Да

Да (6)

VI/4

Професионално свидетелство(5) - оказване на първа медицинска помощ и медицински грижи

Не

Да

Не

VI/5

Професионално свидетелство - служител по сигурността на кораба

Не

Да

Не

VI/6

Професионално свидетелство(7) - за запознаващо обучение по сигурността или за обучение по сигурността за морски лица, изпълняващи задължения по сигурността

Не

Да

Не

 

Бележки:

1 Потвърждението, удостоверяващо признаването на свидетелството, означава потвърждение в съответствие с правило I/2, параграф 7.

2 Изискване за регистриране означава част от регистъра или регистрите в съответствие с правило I/2, параграф 14.

3 Подновяване на свидетелството означава установяване на продължаваща професионална компетентност в съответствие с правило I/11 или поддържане на изискваните норми за компетентност в съответствие с раздели А-V/3 и А-VI/1 до А-VI/3.

4 Както се изисква от правило V/2, параграф 3, морските лица, преминали обучението за "управление на тълпата на борда на пътнически кораби", "управление на кризи и поведение на хора" или "безопасност на пътниците, безопасност на товарите и обучение за целостта на корпуса" на интервали, непревишаващи 5 години, преминават подходящо обучение за опресняване на знанията или да представят доказателство за придобиване на изискваните норми на компетентност през предходните 5 години.

5 Свидетелството за правоспособност, издадено в съответствие с правила II/1, II/2, II/3, III/1, III/2, III/3, III/6 и VII/2, включва изискванията за подготовка за "основна подготовка", "спасително средство и дежурни лодки, различни от бързоходни дежурни лодки", "съвременни методи за борба с пожар" и "оказване на първа медицинска помощ", ето защо от притежателите на гореспоменатите свидетелства за правоспособност не се изисква да притежават професионални свидетелства по отношение на компетенциите от глава VI.

6 В съответствие с раздели A-VI/1, A-VI/2 и A-VI/3 морските лица трябва да предоставят доказателство за поддържане на изисканите нива на компетентност на всеки 5 години.

7 Където запознаващото обучение по сигурността или обучението по определените задължения по сигурността не са включени в изискванията за освидетелстване.

8 В съответствие с правило V/3 морските лица трябва на интервали, непревишаващи 5 години, да преминават подходящото обучение за опресняване на знанията или да представят доказателство за придобиване на изискваните норми на компетентност през предходните 5 години."

3. В глава V след съществуващия раздел Б-V/2 се добавя следният нов раздел:

"Раздел Б-V/3

Ръководство относно обучението и квалификацията на капитаните, командния състав, моряци и друг персонал, работещи на кораби, предмет на Кодекса IGF

ЛИЦА С НЕПОСРЕДСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ

1 Терминът "лице с непосредствена отговорност", използван в правило V/3, параграфи 7 и 9, означава, че лицето отговаря за вземане на решения по отношение на обработката на гориво, посочено в Кодекса IGF, или други операции, свързани с горивото.

ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ

2 Капитанът на всеки кораб, предмет на Кодекса IGF, следва да гарантира, че лицето от командния състав или лицето, което носи непосредствена отговорност за горивото на борда, притежава съответното свидетелство, издадено, потвърдено или валидирано, както се изисква от правило V/3, и има подходящ практически опит на борда на подходящ тип кораб, позволяващ на този офицер или лице безопасно да изпълнява възложените му задължения.

РЪКОВОДСТВО ЗА ПЛАВАТЕЛЕН СТАЖ

3 Изискването за квалифициран стаж на борда на кораба е с цел да се осигури обучение и познания за безопасното използване на горива, предмет на Кодекса IGF.

4 За удовлетворяване на изискването за притежаване на подходящ опит, съответстващ на задълженията на кораба, на който работи лицето, както е посочено в правило V/3, бордовото обучение следва да:

1. набляга на практиката и да бъде свързано с наемането на работа на моряка, т.е. обучението за лицата от палубна и машинна команда може да бъде различно;

2. да бъде под наблюдението на квалифициран и опитен персонал по отношение на боравенето, характеристиките и процедурите за безопасност на горивата, които се използват от кораба; и

3. да бъде на борда на кораб, превозващ горива по отношение на Професионалното свидетелство, за което се провежда подготовката, и следва да бъде такова, че специализираното оборудване да бъде работещо за използването на горивата, предмет на Кодекса IGF.

5 Програмата за обучение на борда по никакъв начин не трябва да се отразява на безопасната експлоатация или на мореходността на кораба."

4. Измененията влизат в сила на 1 януари 2017 г.

5. Страните по STCW и всички други заинтересовани страни се приканват да вземат предвид горепосоченото и да предприемат съответни действия.

 

Промени настройката на бисквитките