Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 30.X

ИЗМЕНЕНИЯ НА ЧАСТ Б НА КОДЕКСА ЗА ПОДГОТОВКА И ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА МОРЯЦИТЕ И НОСЕНЕТО НА ВАХТА (КОДЕКС SТСW) (Приети съгласно STCW.6/Circ.12 на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 25 ноември 2016 г. В сила за

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА ЧАСТ Б НА КОДЕКСА ЗА ПОДГОТОВКА И ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ НА МОРЯЦИТЕ И НОСЕНЕТО НА ВАХТА (КОДЕКС SТСW)

(Приети съгласно STCW.6/Circ.12 на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 25 ноември 2016 г. В сила за Република България от 1 юли 2018 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.90 от 30 Октомври 2018г.

1. На заседанието си на деветдесет и седмата си сесия (21 - 25 ноември 2016 г.) Комитетът по морска безопасност прие следните изменения на част Б на Кодекса STCW.


2. След като прие резолюции MSC.416(97) и MSC.417(97) за изменения в Конвенцията STCW и част А от Кодекса STCW, Комитетът реши, че измененията на част Б от Кодекса STCW ще влязат в сила на същата дата, а именно 1 юли 2018 г.


3. В раздел Б-I/2 таблица Б-I/2 се заменя със следното:

"Таблица Б-I/2

Списък на свидетелствата или документалните доказателства, изискани съгласно Конвенцията

Списъкът по-долу идентифицира всички свидетелства или документални доказателства в Конвенцията, които позволяват на притежателя да изпълнява определени функции на борда на корабите. Изискванията за свидетелствата относно езика и тяхната наличност в оригинална форма се съдържат в правило I/2.

В списъка също са направени позовавания на съответните правила и изисквания за признаване и регистриране

Правила

Вид на свидетелството и кратко описание

Потвърждение, удостоверяващо признаването на свидетелството (1)

Необходимост от регистриране (2)

Подновяване на свидетелството (3)

II/1, II/2, II/3, III/1, III/2, III/3, III/6, IV/2, VII/2

Свидетелство за правоспособност - за капитани, лица от командния състав и GMDSS радиооператор

Да

Да

Да

II/4, III/4, VII/2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав, надлежно освидетелствани да носят ходова навигационна вахта или машинна вахта

Не

Да

Не

II/5, III/5, III/7, VII/2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав, надлежно освидетелствани като правоспособни палубни моряци, правоспособни моряци в машинно отделение или електротехници

Не

Да

Не

V/1-1, V/1-2

Професионално свидетелство или потвърждение на Свидетелството за правоспособност - за капитани и лица от командния състав на нефтени танкери, танкери-химовози или танкери-газовози

Да

Да

Да

V/1-1, V/1-2

Професионално свидетелство - за лица от изпълнителския състав на танкери-газовози

Не

Да

Не

V/2

Документални доказателства - обучение на капитани, лица от командния състав, лица от изпълнителския състав и други членове на екипажа на пътнически кораби

Не

Не

Не (4)

V/3

Професионално свидетелство - обучение на капитани, лица от командния състав, моряци и друг персонал, работещи на кораби, предмет на Кодекса IGF

Не

Да

Да (8)

V/4

Професионално свидетелство - за капитани и лица от командния състав на кораби, опериращи в полярни води

Не

Да

Да

VI/1

Професионално свидетелство(5) - основна подготовка

Не

Да

Да (6)

VI/2

Професионално свидетелство(5) - спасително средство, дежурни лодки и бързоходни дежурни лодки

Не

Да

Да (6)

VI/3

Професионално свидетелство(5) - съвременни методи за борба с пожар

Не

Да

Да (6)

VI/4

Професионално свидетелство(5) - оказване

на първа медицинска помощ и медицински грижи

Не

Да

Не

VI/5

Професионално свидетелство - служител по сигурността на кораба

Не

Да

Не

VI/6

Професионално свидетелство(7) - за запознаващо обучение по сигурността или за обучение по сигурността за морски лица, изпълняващи задължения по сигурността

Не

Да

Не

 

Бележки:

1 Потвърждението, удостоверяващо признаването на свидетелството, означава потвърждение в съответствие с правило I/2, параграф 7.

2 Изискване за регистриране означава част от регистъра или регистрите в съответствие с правило I/2, параграф 14.

3 Подновяване на свидетелството означава установяване на продължаваща професионална компетентност в съответствие с правило I/11 или поддържане на изискваните норми за компетентност в съответствие с раздели А-V/3 и А-VI/1 до А-VI/3.

4 Както се изисква от правило V/2, параграф 4, морските лица, преминали обучение за "управление на тълпата на борда на пътнически кораби", "управление на кризи и поведение на хора" или "безопасност на пътниците, безопасност на товарите и обучение за целостта на корпуса" на интервали, непревишаващи 5 години, преминават подходящо обучение за опресняване на знанията или представят доказателство за придобиване на изискваните норми на компетентност през предходните 5 години.

5 Свидетелството за правоспособност, издадено в съответствие с правила II/1, II/2, II/3, III/1, III/2, III/3, III/6 и VII/2, включва изискванията за подготовка за "основна подготовка", "спасително средство и дежурни лодки, различни от бързоходни дежурни лодки", "съвременни методи за борба с пожар" и "оказване на първа медицинска помощ", ето защо от притежателите на гореспоменатите свидетелства за правоспособност не се изисква да притежават професионални свидетелства по отношение на компетенциите от глава VI.

6 В съответствие с раздели A-VI/1, A-VI/2 и A-VI/3 морските лица трябва да предоставят доказателство за поддържане на изисканите нива на компетентност на всеки 5 години.

7 Където запознаващото обучение по сигурността или обучението по определените задължения по сигурността не са включени в изискванията за освидетелстване.

8 В съответствие с правило V/3 морските лица трябва на интервали, непревишаващи
5 години, да преминават подходящото обучение за опресняване на знанията или да представят доказателство за придобиване на изискваните норми на компетентност през предходните
5 години."

 

4. В раздел Б-I/14 след съществуващия параграф 2 се добавя следният нов параграф 3, а останалите параграфи се преномерират съответно:

"3 Обучението за предварително запознаване, изисквано съгласно параграф 4 от раздел А-I/14, следва най-малко да осигури постигането на уменията, които са подходящи за длъжността, която се заема, и задълженията и отговорностите, които трябва да бъдат поети, както следва:

Конструкция и оперативни ограничения

1. Способност за правилно разбиране и спазване на всички оперативни ограничения, наложени на кораба, както и за разбиране и прилагане на ограниченията на ефективността, включително ограничения на скоростта при неблагоприятни хидрометеорологични условия, които имат за цел да гарантират безопасността на хората, кораба и товара.

Законодателство, кодекси и споразумения, засягащи пътническите кораби

2. Способност да разбира и прилага международните и националните нормативни изисквания за пътническите кораби, отнасящи се до конкретния кораб, и задълженията, които трябва да бъдат изпълнени."

Промени настройката на бисквитките