Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 2.XI

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ НА ПРАВОСЪДИЕТО (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ НА ПРАВОСЪДИЕТО (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

Издадени от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.91 от 2 Ноември 2018г.

§ 1. В чл. 6 ал. 2 се изменя така:

"(2) Директорът на Националния институт на правосъдието определя със заповед екипи за подготовка на изпитите, поотделно за кандидатите за младши съдии, за младши прокурори и младши следователи. Екипите се състоят от не по-малко от трима членове, действащи съдии, прокурори, следователи и постоянни преподаватели. Със заповедта на директора на НИП се определя и ръководител на съответния екип."

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "не по-късно от два месеца преди началото на изпитната сесия" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заповедта по ал. 1 се изпраща на съответната колегия на Висшия съдебен съвет за определяне на изпитните комисии. Заповедта се обявява на общодостъпно място в сградата на института и на страницата му в интернет не по-късно от два месеца преди провеждането на съответните изпити."

§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "началото на изпитната сесия на основата на" се заменят с "датите на провеждане на съответните изпити чрез".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Изпитната комисия, която провежда изпитите по гражданско право и граждански процес на кандидатите за младши съдии, се състои от петима граждански съдии - председател и четирима членове."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Изпитната комисия, която провежда изпитите по наказателно право и наказателен процес на кандидатите за младши съдии, се състои от петима наказателни съдии - председател и четирима членове."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Изпитната комисия, която провежда изпитите на кандидатите за младши прокурори, се състои от петима прокурори - председател и четирима членове."

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Изпитната комисия, която провежда изпитите на кандидатите за младши следователи, се състои от петима прокурори - председател и четирима членове."

6. Алинея 6 се изменя така:

"(6) За всяка една от изпитните комисии съответната колегия на Висшия съдебен съвет определя по двама резервни членове, както следва:

1. за комисиите по ал. 2 и 3 - по двама съдии;

2. за комисиите по ал. 4 и 5 - по двама прокурори."

§ 4. В чл. 9 ал. 2 става ал. 1, а ал. 1 става ал. 2.

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Подготовката на изпитите се провежда под формата на работни срещи на членовете на всяка една от изпитните комисии в рамките на до 5 работни дни съобразно график, одобрен от съответната колегия на ВСС."

§ 6. Създава се нов чл. 13:

"Чл. 13. Писмените изпити са анонимни."

§ 7. Създава се нов чл. 14:

"Чл. 14. (1) Конкретната дата и час на явяване на писмените и устните изпити за всеки един от курсистите се определят по азбучен ред на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за което се съставят графици.

(2) Изготвените графици се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет."

§ 8. Създава се нов чл. 15:

"Чл. 15. За провеждането на писмените изпити курсистите са длъжни да се явят в определената за изпита зала и да заемат местата си не по-късно от 10 минути преди определения начален час."

§ 9. Създава се нов чл. 16:

"Чл. 16. След обявяването на началото на писмения изпит един от курсистите изтегля на случаен принцип едно от измежду две или три дела/преписки, определени от комисиите по чл. 8."

§ 10. Създава се нов чл. 17:

"Чл. 17. (1) Писменият изпит е с продължителност 6 (шест) астрономически часа.

(2) По време на писмените изпити курсистите могат да използват само правно-информационна система за нормативни актове и съдебна практика в електронен вариант."

§ 11. Създава се нов чл. 18:

"Чл. 18. (1) След приключване на работата си по делото или изтичане на предвиденото време по чл. 16 всеки курсист изписва на предварително предоставен фиш трите си имена, датата на изпита и се подписва и запечатва фиша в малък непрозрачен плик.

(2) Писмената работа се запечатва собственоръчно от курсиста в голям непрозрачен плик, в който се поставя и запечатаният малък плик и се предава на квестора.

(3) Комисия в състав: представител на изпитната комисия по чл. 8 и двама представители на НИП, определена със заповед на директора на НИП, на случаен принцип разпечатва големите пликове и изписва еднакъв номер на малкия плик и на всеки един лист от писмената работа, намерена в плика.

(4) Малките пликове се предоставят за съхранение в сградата на НИП на член от комисията по ал. 3 - представител на НИП, а писмените работи се предават на съответната изпитна комисия за оценяване.

(5) След приключване на съответните писмени и устни изпити комисията по ал. 3 проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася имената и номерата на писмените работи в протокол за разкриване на анонимността."

§ 12. Досегашният чл. 13 става чл. 19.

§ 13. Досегашният чл. 14 се отменя.

§ 14. Създава се нов чл. 20:

"Чл. 20. За устните изпити курсистите се разделят на групи от по 4 до 6 човека, като определянето на групата за всеки един от тях се извършва по реда на чл. 14."

§ 15. Създава се нов чл. 21:

"Чл. 21. (1) Всеки курсист от съответната група тегли чрез жребий конкретно дело измежду 4 до 6 дела, с което се запознава в рамките на 1 астрономически час.

(2) След изтичане на времето по предходната алинея цялата група курсисти се явява пред изпитната комисия.

(3) Курсистите нямат право да напускат залата, в която се провежда устният изпит, докато не приключи изпитът за всички курсисти от групата."

§ 16. Създава се нов чл. 22:

"Чл. 22. По време на устните изпити в залата могат да присъстват представители на НИП и преподаватели."

§ 17. Създава се нов чл. 23:

"Чл. 23. По време на устните изпити курсистите могат да ползват само нормативни актове на хартиен носител."

§ 18. Досегашният чл. 15 става чл. 24 и в него се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "определя" се добавя "със заповед".

2. В ал. 2 думите "и на методиката по чл. 36а, ал. 6 от Правилника за организацията и дейността на Националния институт на правосъдието и неговата администрация" се заличават.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случаите по предходната алинея на отстранения кандидат се отчита оценка слаб "2,00"."

§ 19. Досегашният чл. 16 става чл. 25 и в него се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "изпитната сесия или на" се заличават, след думата "конкретния" се добавя "/те" и след думата "изпит" се добавя "/и".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Молбата за отлагане на конкретните изпити се подава най-късно 7 работни дни преди провеждането на същите."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) При възникнала внезапна уважителна причина за неявяването на съответния/ите изпит/и директорът на НИП може да бъде уведомен извън срока по ал. 2."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) При уважаване на молбата по ал. 2 за отлагане на изпитите и в случаите по ал. 3 директорът на Националния институт на правосъдието определя нови дати за тяхното провеждане."

5. Създава се нова ал. 5:

"(5) Комисиите по чл. 8 провеждат и отложените изпити по ал. 4."

6. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея думите "на изпитната сесия или на конкретния изпит" се заличават.

7. Досегашната ал. 5 става ал. 7.

§ 20. Досегашният чл. 17 става чл. 26 се изменят така:

"Чл. 26. Изпитите се оценяват по шестобалната система с точност до 0,25 по всеки един от критериите, съдържащи се във формулярите за оценка, като най-високата оценка е отличен "6,00", а най-ниската - слаб "2,00"."

§ 21. Досегашният чл. 18 става чл. 27 и се изменя така:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Всеки един от членовете на изпитната комисия оценява всяка писмена работа и всеки един курсист, като за целта попълва формуляр за оценка, който е приложение към настоящите правила."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Всеки един от членовете на изпитната комисия оценява представянето на всеки курсист по време на устния изпит, като за целта попълва формуляр за оценка, приложение към настоящите правила."

§ 22. Досегашният чл. 19 става чл. 28.

§ 23. Досегашният чл. 20 става чл. 29 и в него се правят следните изменения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Оценката по ал. 1 се изготвя от председателите на комисиите по гражданско право и процес и наказателно право и процес след приключване на работата на двете комисии, за което попълват и подписват протокол, приложение към настоящите правила.

(3) След приключване на работата на комисиите по чл. 8, ал. 2 и 3 резултатите от проведените изпити и общите изпитни оценки се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет и се изпращат на Съдийската колегия на ВСС."

§ 24. Досегашният чл. 21 става чл. 30 и се изменя така:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Резултатите от проведените изпити и общите изпитни оценки по ал. 1 се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет и се изпращат на Прокурорската колегия на ВСС."

§ 25. Досегашният чл. 22 се отменя.

§ 26. Създава се чл. 31:

"Чл. 31. (1) В 7-дневен срок след обявяване на резултатите от изпитите по чл. 3, т. 3 всеки от курсистите може да поиска да се запознае с работата си, представена на съответния писмен изпит, както и с формулярите за оценка от положените писмен и устен изпит.

(2) В срока по ал. 1 постоянните преподаватели могат да се запознаят с писмените работи и формулярите за оценка на курсистите.

(3) Писмените работи и формулярите за оценка от положените писмени и устни изпити на курсистите се прилагат към личното им дело. След приключването на курса за задължителното първоначално обучение личните дела се изпращат на съответната колегия на ВСС за прилагане към кадровото досие на младшите магистрати.

(4) Копие на писмените работи и формулярите за оценка от проведените финални изпити се съхраняват в електронен вид в Националния институт на правосъдието."

§ 27. Досегашният чл. 23 става чл. 32.

§ 28. Досегашният чл. 24 става чл. 33, като думите "тази наредба" се заменят с "тези правила", а думите "по чл. 22" се заменят с "по чл. 29 и 30".

§ 29. Досегашният чл. 25 става чл. 34, като думите "тази наредба" се заменят с "тези правила" и се заличава думата "самостоятелно".

§ 30. В допълнителната разпоредба се създава § 2:

"§ 2. Формулярите за оценка от писмен и устен изпит, както и протоколите от работата на изпитните комисии, описани в списъка на приложенията, са неразделна част от настоящите правила."

§ 31. След заключителните разпоредби се създава Списък на приложенията:

"Списък на приложенията:

Приложение № 1 - Формуляр за оценка от писмен изпит по гражданско право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 2 - Формуляр за оценка от устен изпит по гражданско право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 3 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 4 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 5 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши прокурори.

Приложение № 6 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши прокурори.

Приложение № 7 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши следователи.

Приложение № 8 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши следователи.

Приложение № 9 - Индивидуален работен протокол от писмен изпит.

Приложение № 10 - Индивидуален работен протокол от устен изпит.

Приложение № 11 - Протокол за резултати от писмен изпит.

Приложение № 12 - Протокол за резултати от устен изпит.

Приложение № 13 - Протокол за идентифициране на писмени работи от писмен изпит.

Приложение № 14 - Протокол за резултатите от писмен и устен изпит.

Приложение № 15 - Обща оценка от проведени финални изпити."

§ 32. След Списъка на приложенията се добавят приложенията към правилата от № 1 до № 15:



"Приложение № 1

 

Писмена работа № ........

Член на изпитна комисия: ...................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО ГРАЖДАНСКО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

ИЗГОТВЯНЕ НА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ

 

1. Структура и форма на съдебния акт.

1.1.

Правилна структура на съдебното решение

 

2

3

4

5

6

1.2.

Стил и умения за използване на юридически език

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

2. Твърдения на страните по делото.

2.1.

Правилно структуриране и последователност на твърденията, исканията, възраженията и становищата на страните

 

2

3

4

5

6

2.2.

Умения за излагане единствено на относимите към предмета на делото твърдения, искания, възражения и становища на страните

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

3. Обсъждане на събрания по делото доказателствен материал.

3.1.

Правилно структуриране и последователност на обсъждането на събраните по делото доказателства

 

2

3

4

5

6

3.2.

Изчерпателно обсъждане на доказателствата, отнасящи се до релевантните за спора факти

 

2

3

4

5

6

3.3.

Излагане на пълни и правилни съображения за възприемане или игнориране на гласни и/или писмени доказателствени средства и/или на експертни заключения

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

4. Правни изводи.

4.1.

Логичност, последователност и изчерпателност при излагане на правните изводи, с оглед предмета на делото. Обсъждане на направените от страните релевантни за спора възражения

 

2

3

4

5

6

4.2.

Познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.3.

Наличие и правилно произнасяне по направените по делото разноски, с оглед изхода по предмета на спора

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

5. Диспозитив на съдебното решение.

5.1.

Правилно структуриране на диспозитива на съдебното решение

 

2

3

4

5

6

5.2.

Изчерпателност на произнасянето по целия спорен предмет

 

2

3

4

5

6

5.3.

Произнасяне по всички елементи на спорното правоотношение, върху които се формира сила на присъдено нещо

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка за постановеното решение:

Дата:                                                                                                            Подпис:

Приложение № 2

 

 

Кандидат за младши съдия ..................................................................................................

Член на изпитна комисия: ..................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО ГРАЖДАНСКО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

1. Практически знания и умения, свързани с действията на съда преди първото по делото съдебно заседание.

1.1.

Придобити практически умения за преценка за допустимост и редовност на исковата молба. Способност за даване на конкретни и ясни указания за отстраняване на констатираните нередовности на исковата молба.

 

2

3

4

5

6

1.2.

Умения за изготвяне на проект за доклад и определение по чл. 140 от ГПК, както и познания относно предметния обхват на последните.

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Спазване на процесуалните правила при допускане и събиране на доказателствата.

2.1.

Умения за концентриране върху предмета на доказване по делото.

 

2

3

4

5

6

2.2.

Преценка и контрол за допустимост, относимост и необходимост към предмета на делото на исканите от страните доказателства и на въпросите, поставяни от същите, по реда на чл. 176 от ГПК, към свидетели и вещи лица.

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка от устен изпит:

Подпис:

Дата:

Приложение № 3

 

 

Писмена работа № ........

Член на изпитна комисия: ..................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

ОЦЕНКА НА ПРИСЪДА И МОТИВИ КЪМ НЕЯ

 

1. Структура и форма на съдебния акт.

1.1.

Правилно формулиране на отделните елементи на диспозитива на присъдата

 

2

3

4

5

6

1.2.

Правилна структура на мотивите към присъдата

 

2

3

4

5

6

1.3.

Стил и умения за използване на юридически език

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Изложение на правнорелевантни факти.

2.1.

Концентриране върху предмета на доказване по делото

 

2

3

4

5

6

2.2.

Отделяне на спорните от безспорните фактически положения

 

2

3

4

5

6

2.3.

Обективно, пълно и всестранно изясняване на фактическите обстоятелства, необходими за правилното решаване на делото

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3. Анализ на доказателствените материали.

3.1.

Правилна оценка на установените релевантни факти

 

2

3

4

5

6

3.2.

Изчерпателно обсъждане на спорните фактически въпроси по делото

 

2

3

4

5

6

3.3.

Излагане на пълни и правилни съображения за възприемане или игнориране на гласните и писмените доказателствени материали и на експертните заключения

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4. Правна аргументация.

4.1.

Логичност и последователност при мотивиране на застъпената теза. Обсъждане на възраженията на страните по правната квалификация

 

2

3

4

5

6

4.2.

Познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.3.

Излагане на изчерпателни мотиви в частта за определяне на наказанието и за основателността на гражданския иск

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка за присъда и мотиви към нея:

Дата:                                                                                                            Подпис:

 

Приложение № 4

 

Кандидат за младши съдия ...................................................................................................

Член на изпитна комисия: ....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС

НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

1. Познания за въпросите, които подлежат на разглеждане в хода на съдебното заседание

1.1.

Мотивирано и обосновано разрешаване на процесуалните въпроси, поставени в хода на делото

 

2

3

4

5

6

1.2.

Формулиране на ясни и изчерпателни мотиви към определенията, постановявани в хода на съдебното заседание

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Познаване на процесуалните правила при допускане и събиране на доказателствата.

2.1.

Контрол за допустимост и относимост на исканията на страните за събиране на доказателства

 

2

3

4

5

6

2.2.

Познаване на процесуалния ред за събиране на отделните доказателствени материали

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

3. Познаване на правилата за ръководство на съдебното заседание.

3.1.

Познание и формулиране на отделните реквизити на съдебния протокол

 

2

3

4

5

6

3.2.

Познание на правилата за водене на съдебното заседание

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка от устен изпит:

Подпис:

Дата:

Приложение № 5

 

 

Писмена работа № .................................................................................................................

Член на изпитна комисия: ...................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ ПРОКУРОРИ

 

ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОКУРОРСКИ АКТ

 

А. Познания относно структурата и съдържанието на прокурорския акт:

1.

Правилно и обосновано излагане на обстоятелствената част на прокурорския акт

 

2

3

4

5

6

2.

Ясно формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

3.

Познания относно структурата на акта

 

2

3

4

5

6

4.

Съответствие между обстоятелствената част и диспозитива

 

2

3

4

5

6

5.

Умения за използване на юридически език и стил на писмено изразяване

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

Б. Изложение на обстоятелствената част:

1.

Излагане ясно и в категорична форма на приетата и обоснована от събраните доказателства фактическа обстановка

 

2

3

4

5

6

2.

Разкриване субективната страна на деянието

 

2

3

4

5

6

3.

Оценка на правната квалификация, включително познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.

Позоваване на доказателствените материали, подкрепящи тезата на прокурора

 

2

3

4

5

6

5.

Оценка на възраженията на обвиняемия, ако има такива

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

В. Анализ и оценка на доказателствения материал:

1.

Способност за концентриране върху предмета на доказване

 

2

3

4

5

6

2.

Оценка на доказателствата

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

Г. Заключителна част на прокурорския акт:

1.

Яснота и прецизност относно формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

2.

Точна правна квалификация, включваща познания и относно действащата съдебна практика

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка:

Подпис:

Дата:

Приложение № 6

 

Кандидат за младши прокурор .............................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ

ЗА МЛАДШИ ПРОКУРОРИ

 

1.

Събиране, проверка и анализ на доказателствения материал.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2.

Процесуални правила.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3.

Способност да се вземе решение съгласно чл. 242, ал. 1 от НПК

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4.

Правна квалификация. Познаване на доктрината, съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:

 

Приложение № 7

 

 

Писмена работа № ...................................................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ

 

А. ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКЛАД ПО РЕДА НА ЧЛ. 219, АЛ. 1 НПК:

1.

Излагане ясно и в категорична форма на приетата и обоснована от събраните доказателства фактическа обстановка

2

3

4

5

6

2.

Способност за концентриране върху предмета на доказване

 

2

3

4

5

6

3.

Анализиране на обективната и субективната страна на деянието

 

2

3

4

5

6

4.

Оценка на правната квалификация, включително познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Б. ИЗГОТВЯНЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ОБВИНЯЕМ ПО РЕДА НА ЧЛ. 219, АЛ. 1 НПК:

1.

Точна правна квалификация, включваща познания и относно действащата

съдебна практика

 

2

3

4

5

6

2.

Яснота и прецизност при формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

3.

Познания относно структурата на акта

 

2

3

4

5

6

4.

Умения за използване на юридически език и стил на писмено изразяване

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:

Приложение № 8

 

 

Кандидат за младши следовател ..........................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ
ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ

 

1.

Събиране, проверка и анализ на доказателствения материал.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2.

Процесуални правила.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3.

Правна квалификация. Познаване на доктрината, съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4.

Работа на следователя в екип: прокурор, МВР, други органи.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:

Приложение № 9

 

 

 

Финален изпит на кандидатите за младши .......................

Писмен изпит по .............................

 

ИНДИВИДУАЛЕН РАБОТЕН ПРОТОКОЛ

 

на ....................................................................................................................................................

(името на проверяващия)

№ на работата

Оценка

 

№ на работата

Оценка

 

№ на работата

Оценка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата:                                                                                       Подпис:

 

 

Приложение № 10

 

 

 

Финален изпит на кандидатите за младши ........................

Устен изпит - .................................. г. - Зала .............

 

ИНДИВИДУАЛЕН РАБОТЕН ПРОТОКОЛ

 

на ........................................................................................................................................................

(името на изпитващия)

Име

Оценка

Забележка

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

11.

 

 

12.

 

 

13.

 

 

14.

 

 

15.

 

 

16.

 

 

17.

 

 

18.

 

 

19.

 

 

20.

 

 

21.

 

 

22.

 

 

23.

 

 

24.

 

 

25.

 

 

26.

 

 

27.

 

 

28.

 

 

29.

 

 

30.

 

 

31.

 

 

32.

 

 

Дата:                                                                                       Подпис:

 

Приложение № 11

 

 

ПРОТОКОЛ
за резултати от писмен изпит по ................................................ на кандидатите за младши ....................., проведен на .................. г.

№ на
писмена работа

ОЦЕНКИ ОТ ИНДИВИДУАЛНИ ПРОТОКОЛИ

1

2

3

4

5

ОЦЕНКА

(средноаритметичен сбор от компоненти 1 - 5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Председател: ................ Членове: 2. ............... 3. .................. 4. .................. 5. .....................

 

 

Приложение № 12

 

 

ПРОТОКОЛ
 за резултати от устен изпит по .......................................... на кандидатите за младши ............................, проведен на ........................ г.

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

ОЦЕНКИ ОТ ИНДИВИДУАЛНИ ПРОТОКОЛИ

1

2

3

4

5

ОЦЕНКА

(средноаритметичен сбор от компоненти 1 - 5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Председател: ................... Членове: 2. ................. 3. .................. 4. .................. 5. ...................

 

Приложение № 13

 

 

ПРОТОКОЛ
за идентифициране на писмени работи от писмен изпит по .............................. на кандидатите за младши .........................., проведен на........................ г.

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

№ на писмената работа

 

 

 

 

 

 

Председател: ....................................................

Членове: 1. ........................................................        2. ................................................................

Национален институт на правосъдието                Национален институт на правосъдието

 

Приложение № 14

 

ПРОТОКОЛ
за резултатите от писмен и устен изпит по .............................. на кандидатите за младши ..........................

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

Оценка от писмен изпит

Оценка от устен изпит

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

1. Председател: ................... Членове: 2. ............... 3. ..................... 4. .................. 5. ................

 

 

Приложение № 15

 

ОБЩА ОЦЕНКА
от проведени финални изпити на кандидатите за младши съдии, випуск .......................

Име, презиме и фамилия

Оценка от писмен изпит по ГПП

Оценка от устен изпит по ГПП

Оценка от писмен изпит по НПП

Оценка от устен изпит по НПП

ОБЩА ОЦЕНКА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ГПП: ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО НПП:"

 

Промени настройката на бисквитките