Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 13.XI

НАРЕДБА № 24 ОТ 9 ОКТОМВРИ 2018 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "КИЛИМАР"

 

НАРЕДБА № 24 ОТ 9 ОКТОМВРИ 2018 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "КИЛИМАР"

В сила от 13.11.2018 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.94 от 13 Ноември 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиването на квалификация по професията 542130 "Килимар" от област на образование "Производство и преработка" и професионално направление 542 "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 2. Държавният образователен стандарт за придобиването на квалификация по професията 542130 "Килимар" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на първа степен на професионална квалификация за специалностите 5421301 "Ръчно изработване на килими" и 5421302 "Ръчно изработване на гоблени, губери, козяци".

Чл. 3. Въз основа на ДОС по чл. 1 и рамковите програми по чл. 10, ал. 3, т. 1 и 6 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват типови учебни планове за ученици, учебни планове за лица, навършили 16 години, и учебни програми за обучението по специалностите по чл. 2.

Раздел II.
Съдържание на държавния образователен стандарт

Чл. 4. (1) Държавният образователен стандарт по чл. 1 определя изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.

(2) Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 542130 "Килимар" включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 6 във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 2


Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията "Килимар"

Професионално направление:

 

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

 

Наименование на професията:

 

542130

Килимар

Специалности:

Степен на професионална квалификация:

Ниво по НКР

Ниво по ЕКР

 

5421301

Ръчно изработване на килими

Първа

2

2

5421302

Ръчно изработване на гоблени, губери, козяци

Първа

2

2

1. Изисквания към кандидатите

1.1. Изисквания към кандидатите за входящо минимално образователно и/или квалификационно равнище за придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

За придобиване на първа степен на професионална квалификация по професията "Килимар" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г.; посл. изм. със Заповед № РД-09-296 от 19.02.2018 г.) изискванията за входящото минимално образователно равнище към кандидатите са:

за ученици - завършено основно образование;

за лица, навършили 16 години - завършен начален етап на основното образование или успешно завършен курс за ограмотяване, организиран от училища в системата на предучилищното и училищното образование по реда на Закона за насърчаване на заетостта или на Закона за предучилищното и училищното образование или валидирани компетентности за начален етап на основно образование по чл. 167, ал. 1, т. 4 от Закона за предучилищното и училищното образование, а в случаите на продължаващо професионално обучение - и придобита квалификация по част от професия;

за ученици със специални образователни потребности и за лица, навършили 16 години, с увреждания - завършен VII клас.

Здравословното състояние на кандидата се удостоверява с медицински документ, доказващ, че професията, по която желае да се обучава, не му е противопоказна.

1.2. Валидиране на професионални знания, умения и компетентности

Придобиването на квалификация по професията "Килимар" - първа степен или по част от нея чрез валидиране на професионални знания, умения и компетентности се осъществява съгласно Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, издадена от министъра на образованието и науката (ДВ, бр. 96 от 2014 г.).

2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Килимарят изработва ръчно различни изделия с битово предназначение (килими, черги, козяци, губери и др.) и декоративни изделия (гоблени, сувенири и др.). Килимарят познава текстилните материали, използвани в килимарството, и техните свойства. Разпознава цветови тонове, нюанси, оттенъци и спазва съчетаването им при изпълнение на зададения модел - художествен или традиционен. Познава традициите и спецификата при изпълнение на изделия от българската национална тъкан - чипровски и котленски килими, черги и др. Килимарят познава основните символи и разчита схеми (проекти, тъкачни рисунки) и технологичните изисквания за ръчно тъкане на изделията. Прилага начините на затъкаване и видовете възли, използвани в традиционното ни тъкачество.

Килимарят работи на вертикален или хоризонтален стан. Познава частите на стана и начина на сглобяването им. Насновава и обнитва стана. Изработва мостри с традиционни тъкачни техники според зададена схема на модела.

В своята трудова дейност килимарят работи с вертикален или хоризонтален стан и приспособления към него - обнитвач, цепци, нищелки, кросна, тупица, бърдо, совалка, вител (дървена въртележка), канури, ножици и др.

Събира и сортира разделно отпадъчни материали и вторични суровини.

Килимарят изпълнява всички трудови дейности и задачи, като спазва изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.

При работа в ателие или предприятие килимарят носи отговорност за качественото изпълнение на поставените от прекия ръководител задачи, за спазване на трудовата и технологичната дисциплина. Отговорен е за опазване на повереното му имущество - суровини, материали, инструменти, машини, съоръжения и др.

Килимарят трябва да проявява сръчност и съобразителност при изпълнение на трудовите дейности. Често работи заедно със свои колеги над изделия с големи размери, за което се изисква умение за работа в екип.

Работното време може да бъде индивидуално и гъвкаво съобразно възможностите на килимаря. При работа в ателие или предприятие работното време е регламентирано в съответствие с действащото трудово законодателство.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Придобилият първа степен на професионална квалификация по професията "Килимар" може да продължи обучението си по Закона за занаятите за придобиване на майсторско свидетелство за "Изработване на художествени тъкани" или "Тъкачество".

При обучението единиците резултати от ученето по общата професионална подготовка и по част от отрасловата и от специфичната професионална подготовка се зачитат.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011) в Република България, утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика, посл. изм. и доп. със Заповед № РД-01-149 от 26.02.2018 г.

Килимарят може да работи самостоятелно, вкъщи - надомно, или в ателие, както и в предприятия, произвеждащи тъкани изделия с ръчно изработени елементи, или в дизайнерски фирми под ръководството на квалифицирани кадри.

Придобилият първа степен на професионална квалификация по професията "Килимар" може да заема следните длъжности от НКПД:

• 7318-1001 Работник, производство на пана и текстилна декорация;

• 7318-1002 Работник, ръчна изработка на гоблени;

• 7318-1003 Работник, ръчна изработка на етнографски и фолклорни изделия;

• 7318-1004 Работник, ръчна изработка на килими;

• 7318-1008 Работник, ръчна изработка на текстилни изделия;

• 7533-1005 Производител, килими и др.,

както и други длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

3. Единици резултати от ученето (ЕРУ)

3.1. Списък на Единиците резултати от учене (ЕРУ) по видове професионална подготовка

ЕРУ по обща професионална подготовка - единна за всички професии с първа степен на професионална квалификация от СППОО

ЕРУ 1 Здравословни и безопасни условия на труд

РУ (Резултат от учене) 1.1. Познава и спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

РУ 1.2. Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

РУ 1.3. Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

ЕРУ 2 Икономика

РУ 2.1. Познава основите на пазарната икономика

РУ 2.2. Познава основните характеристики на производствената дейност в предприятието

ЕРУ 3 Предприемачество

РУ 3.1. Познава основите на предприемачеството

РУ 3.2. Формира предприемаческо поведение

ЕРУ по отраслова професионална подготовка - единна за професиите от професионално направление "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 4 Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

РУ 4.1. Обработва информация с ИКТ

РУ 4.2. Комуникира с ИКТ

РУ 4.3. Създава цифрово съдържание с ИКТ

ЕРУ 5 Подготовка и организация на работата

РУ 5.1. Подготовка на работното място

РУ 5.2. Организация на работното място

ЕРУ 6 Обща технология на текстилното производство

РУ 6.1. Познава видовете текстилни влакнести материали

РУ 6.2. Познава технологичните процеси в текстилното производство - предачно, тъкачно и плетачно

РУ 6.3. Разчита условни означения при използване на скици и схеми

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Ръчно изработване на килими"

ЕРУ 7 Изработва ръчно килим на вертикален стан

РУ 7.1. Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на килим

РУ 7.2. Подготвя вертикалния стан за работа

РУ 7.3 Изработва мостра

РУ 7.4. Изтъкава килим на вертикален стан

ЕРУ 8 Изработва ръчно килимена черга на хоризонтален стан

РУ 8.1. Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на килимена черга

РУ 8.2. Подготвя хоризонталния стан за работа

РУ 8.3. Изработва мостра

РУ 8.4. Изтъкава килимена черга на хоризонтален стан

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Ръчно изработване на гоблени, губери, козяци"

ЕРУ 9 Изработва ръчно гоблен на вертикален стан

РУ 9.1. Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на гоблен

РУ 9.2. Подготвя вертикалния стан за работа

РУ 9.3. Изработва мостра

РУ 9.4. Изтъкава гоблен на вертикален стан

ЕРУ 10 Изработва ръчно губер с вързана техника

РУ 10.1. Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на губер

РУ 10.2. Подготвя вертикалния стан за работа

РУ 10.3. Изработва мостра

РУ 10.4. Изтъкава губер с вързана техника

ЕРУ 11 Изработва ръчно козяк

РУ 11.1. Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на козяк на вертикален стан

РУ 11.2. Подготвя вертикалния стан за работа

РУ 11.3. Изработва мостра

РУ 11.4. Изтъкава козяк на вертикален стан

3.2 Описание на единиците резултати от учене (ЕРУ)

ЕРУ по общата професионална подготовка - единна за всички професии с втора степен на професионална квалификация от СППОО

ЕРУ 1


Наименование на единицата:

Здравословни и безопасни условия на труд

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 1.1:

Познава и спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Знания

• Познава основните нормативни разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за конкретната трудова дейност

• Знае основните рискове за здравето и безопасността при конкретната трудова дейност

• Знае основните мерки за защита и средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Умения

• Прилага необходимите мерки за защита

• Използва средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване на необходимите мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа

• Проявява отговорност към останалите участници в трудовия процес

• Извършва трудовата дейност, като спазва нормативните разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Резултат от учене 1.2:

Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

Знания

• Познава основните разпоредби за опазване на околната среда, отнасящи се до конкретната трудова дейност

• Знае рисковете от замърсяване на околната среда при извършваната трудова дейност (ако е приложимо)

• Познава основните изисквания за разделно събиране на отпадъци

• Познава разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

Умения

• Разпознава и съхранява опасни продукти и излезли от употреба детайли, възли, материали, консумативи и др., спазвайки технологията за събиране и рециклиране (ако е приложимо)

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване изискванията и правилата за опазване на околната среда

Резултат от учене 1.3:

Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

Знания

• Знае основните рискови и аварийни ситуации

• Познава основните изисквания за осигуряване на аварийна безопасност

• Изброява основните стъпки за действия при аварии и аварийни ситуации

• Познава видовете травми и методите за оказване на първа помощ

Умения

• Използва терминологията, свързана с аварийните ситуации

• Спазва изискванията за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност

• Спазва правилата за действия при аварии и аварийни ситуации

• Оказва първа помощ при необходимост

Компетентности

• Разпознава рисковете, които могат да доведат до възникване на пожар и/или авария

• Участва в овладяването на възникнал пожар и/или авария в съответствие с установените вътрешнофирмени правила за пожарна и аварийна безопасност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Владее основни теоретични знания за:

• здравословни и безопасни условия на труд на работното място

• превантивна дейност за опазване на околната среда

• овладяване на аварийни ситуации и оказване на първа помощ на пострадали

За средство 2:

• Избира най-подходящия тип поведение при зададените рискови ситуации

• Вярно и точно определя необходимите действия за оказване на първа помощ


ЕРУ 2


Наименование на единицата:

Икономика

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 2.1:

Познава основите на пазарната икономика

Знания

• Познава общата теория на пазарната икономика

• Запознат е с основните икономически проблеми

• Знае ролята на държавата в пазарната икономика

• Познава основните икономически субекти в бизнеса

Умения

• Прилага успешни практики за управление на бизнеса

Компетентности

• Способен е да идентифицира успешни практически примери за управление на бизнеса, като обяснява ролята на всеки икономически субект, ангажиран в бизнеса

Резултат от учене 2.2:

Познава основните характеристики на производствената дейност в предприятие

Знания

• Познава основите на пазарното търсене и пазарното предлагане

• Дефинира основни икономически понятия - приходи, разходи, печалба, рентабилност

Умения

• Прилага основни икономически понятия в контекста на дейността на предприятието

Компетентности

• Способен е да обясни основните икономически принципи в контекста на дейността на предприятието

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на икономиката

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий


ЕРУ 3


Наименование на единицата:

Предприемачество

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 3.1:

Познава основите на предприемачеството

Знания

• Знае същността на предприемачеството

• Познава видовете предприемачески умения

Умения

• Информира се за практически примери за успешно управление на дейността на предприятието

Компетентности

• Предлага нови идеи за ефективно изпълнение на трудовите дейности

Резултат от учене 3.2:

Формира предприемаческо поведение

Знания

• Познава характеристиките на предприемаческото поведение

• Знае видовете предприемаческо поведение

Умения

• Преценява необходимостта от промени, свързани с подобряване на работата си

Компетентности

• Предлага решения за оптимизиране на трудовите дейности

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични понятия в областта на предприемачеството

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий


ЕРУ по отраслова професионална подготовка - единна за професиите от професионално направление "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 4


Наименование на единицата:

Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в професионалната дейност

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 4.1:

Обработва информация с ИКТ

Знания

• Изброява интернет търсачки

• Знае за съществуването на невярна или подвеждаща информация в интернет

• Познава начините за намиране и запазване на определена цифрова информация (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Знае начините за възпроизвеждане на вече записано цифрово съдържание

Умения

• Използва търсачка за намиране на информация

• Записва и съхранява цифрово съдържание (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.)

• Възпроизвежда вече записано цифрово съдържание

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при обработването на информация

Резултат от учене 4.2:

Комуникира с ИКТ

Знания

• Изброява доставчици на услугата електронна поща

• Изброява софтуер за аудио- и видеоразговори

• Изброява доставчици на услуги за споделяне на файлове

• Познава софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Умения

• Използва електронна поща

• Използва основни функции на софтуер за аудио- и видеоразговори

• Споделя файлове онлайн

• Работи със софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при онлайн комуникация

Резултат от учене 4.3:

Създава цифрово съдържание с ИКТ

Знания

• Познава софтуер за създаване и редакция на просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Умения

• Създава просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при създаването на електронно съдържание

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Изпълнение на задача, свързана с намирането на информация в интернет по зададена тема, нейното съхранение и възпроизвеждане

Средство 2:

• Изпълнение на задача, свързана със споделянето на файл в интернет пространството, и изпращане на връзка (линк) за сваляне до друг потребител по електронната поща

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен/компютърен кабинет

• Персонален компютър или лаптоп

• Достъп до интернет

Критерии за оценяване:

• Поставените задачи са изпълнени самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време.

• Демонстрирани са основни знания, умения и компетентности, свързани с употребата на ИКТ


ЕРУ 5


Наименование на единицата:

Подготовка и организация на работата

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 5.1:

Подготовка на работното място

Знания

• Познава правилата за работа в предприятието от текстилното производство

• Описва технологията на работа

• Познава видовете инструктаж

Умения

• Работи с инструментите и съоръженията, свързани с професионалната му дейност

• Спазва правилата за ЗБУТ

Компетентности

• Работи с инструментите и съоръженията, свързани с професионалната му дейност, като спазва изискванията за ЗБУТ в предприятието от текстилното производство

Резултат от учене 5.2:

Организация на работното място

Знания

• Познава правилата за рационална организация на работното място

Умения

• Работи по схема, като спазва ЗБУТ

• При техническа неизправност на съоръжението уведомява съответното длъжностно лице

• Поддържа ред и чистота на работното място

Компетентности

• Изпълнява в срок изделието, като спазва изискванията за качество

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит

Средство 2:

• Изпълнение на практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет и учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Дефинира основни понятия, свързани с подготовката и организацията за работа

За средство 2:

• Ефективно организира работното си място при изпълнение на практическата задача


ЕРУ 6


Наименование на единицата:

Обща технология на текстилното производство

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 6.1:

Познава видовете текстилни влакнести материали

Знания

• Знае видовете и свойствата на текстилните влакна от растителен произход (памук, лен, коноп и др.)

• Знае видовете и свойствата на текстилните влакна от животински произход (вълна, коприна и др.)

• Знае видовете и свойствата на химичните текстилни влакна (изкуствени и синтетични)

Умения

• Различава основните видове текстилни влакна

• Разпознава характерните особености на основните видове текстилни влакна

Компетентности

• Способен е точно и ясно да опише видовете и свойствата на основните текстилни влакнести материали, използвани в текстилното производство

Резултат от учене 6.2:

Познава технологичните процеси в текстилното производство - предачно, тъкачно и плетачно

Знания

• Познава основните видове технологични процеси в текстилното производство (предачно, тъкачно и плетачно)

• Запознат е с основните видове машини и съоръжения, необходими за изпълнение на основните производствени процеси в текстилното производство (предачно, тъкачно и плетачно)

Умения

• Разпознава характерните особености на основните технологични процеси в текстилното производство

• Разпознава характерните особености на основните видове машини и съоръжения за текстилното производство

Компетентности

• Способен е изчерпателно и точно да изброи основните технологични процеси според изискванията на текстилното производство - предачно, тъкачно и плетачно

Резултат от учене 6.3:

Разчита условни означения при използване на скици и схеми

Знания

• Познава условни означения при използване на скици и схеми

Умения

• Различава условни означения при използване на скици и схеми и друга работна документация

Компетентности

• Способен е точно и ясно да разчита условни означения при използване на скици и схеми в рамките на неговите задължения

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове текстилни влакнести материали

• основните видове технологични процеси в текстилното производство - предачно, тъкачно и плетачно

• основните видове машини и съоръжения, необходими за изпълнение на основните производствени процеси

• условните означения при използване на скици, схеми и друга работна документация


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Ръчно изработване на килими"

ЕРУ 7


Наименование на единицата:

Изработва ръчно килим на вертикален стан

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 7.1:

Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на килим

Знания

• Познава свойствата и състава на основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Запознат е с технологичните изисквания за обработка (пране, багрене, сушене, съхранение) на видовете прежди за основа и вътък

• Познава видовете сплитки

• Назовава професионалните термини, които се използват при даване на инструкции за ръчно тъкане

• Посочва графичните означения в зададени схеми на моделите

Умения

• Различава основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Изброява технологичните изисквания за обработка на преждите - пране, багрене, сушене, съхранение

• Различава видовете сплитки

• Спазва професионалната терминология при изпълнение на инструкциите за ръчно тъкане

• Разчита графичните означения в зададени схеми на моделите

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изпълни инструкциите за ръчно тъкане

• Способен е самостоятелно да разчете зададените схеми на моделите с цел да подпомогне предварителната подготовка за ръчно изработване на килим

Резултат от учене 7.2:

Подготвя вертикалния стан за работа

Знания

• Познава частите на стана и начините за тяхното сглобяване

• Знае начина за обнитване

• Знае начина за опъване на основата

• Знае начина за подготовка на вътъка

Умения

• Насновава основата

• Опъва основата

• Поставя цепците

• Обнитва стана

• Оформя вътъка на канури (малък свитък прежда, намотан на ръка)

Компетентности

• Способен е самостоятелно да подготви вертикалния стан за работа, като стриктно спазва здравословните и безопасни условия на труд

Резултат от учене 7.3:

Изработва мостра

Знания

• Познава основните цветови гами и възможности за цветови комбинации в българското традиционно килимарство

• Познава чипровски, котленски и други килими

• Знае начините на затъкаване и видовете възли, използвани в традиционното българско килимарство

• Знае видовете традиционни тъкачни техники

• Знае технологичните изисквания за ръчно тъкане на килим на вертикален стан

Умения

• Изтъкава ръчно мостри от видовете традиционни тъкачни техники

• Спазва технологичните изисквания за ръчно тъкане на килим на вертикален стан

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изработи мостра от видовете традиционни тъкачни техники по зададена схема на модела според технологичните изисквания за работа с вертикален стан

Резултат от учене 7.4:

Изтъкава килим на вертикален стан

Знания

• Познава технологичната последователност на операциите при ръчно изработване на килим по зададена схема на модела

• Знае начините за разпределяне на нишките при изработване на орнаменти по модела

• Знае начините за отбелязване местата на орнаментите върху основата по модела

Умения

• Спазва технологичната последователност на операциите при ръчно изработване на килим по зададена схема на модела

• Изтъкава подгъв в началото и края на килима

• Разпределя нишките при изработване на орнаменти според зададена схема на модела

• Отбелязва местата на орнаментите върху основата според зададена схема на модела

• Равномерно затъкава вътъка

• Набива вътъка с тупица за спазване на постоянна плътност на килима

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изтъче ръчно килим на вертикален стан по зададена схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

• Способен е да работи ефективно в екип с колеги при изработване на големи килими, като изпълнява своите дейности, проявявайки сръчност и съобразителност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/производствен участък или цех

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове прежди (за основа и за вътък);

• видовете сплитки;

• устройството на вертикалния стан и подготовката му за работа;

• видовете традиционни тъкачни техники;

• технологическата последователност на операциите при ръчно изработване на килим по зададена схема на модела

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с изработване на мостра за килим с приложение на традиционни тъкачни техники по зададена схема на модела според технологичните изисквания


ЕРУ 8


Наименование на единицата:

Изработва ръчно килимена черга на хоризонтален стан

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 8.1:

Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на килимена черга

Знания

• Познава свойствата и състава на основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Запознат е с технологичните изисквания за обработка (пране, багрене, сушене, съхранение) на видовете прежди за основа и вътък

• Познава видовете сплитки

• Назовава професионалните термини, които се използват при даване на инструкции за ръчно тъкане

• Посочва графичните означения в схеми, проекти, тъкачни рисунки

Умения

• Различава основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Изброява технологичните изисквания за обработка на преждите - пране, багрене, сушене, съхранение

• Различава видовете сплитки

• Спазва професионалната терминология при изпълнение на инструкциите за ръчно тъкане

• Разчита графичните означения в зададена схема на модела

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изпълни инструкциите за ръчно тъкане, като проявява стриктност, точност и прецизност

• Способен е самостоятелно да разчита зададени схеми на моделите с цел да подпомогне предварителната подготовка за ръчно изработване на килимената черга

Резултат от учене 8.2:

Подготвя хоризонталния стан за работа

Знания

• Знае частите на стана и начина на тяхното монтиране

• Знае начина за насноваване на основата

• Знае начина за подготовка на вътъка

Умения

• Въвежда основата в бърдото и в нищелките

• Опъва основата

• Намотава вътъка на шпула

• Зарежда совалката

Компетентности

• Способен е самостоятелно да подготви хоризонталния стан за работа, като стриктно спазва здравословните и безопасни условия на труд

Резултат от учене 8.3:

Изработва мостра

Знания

• Познава основните цветови гами и възможности за цветови комбинации в българското традиционно килимарство

• Познава образци на чипровски, котленски и други килимени черги

• Запознат е с видовете традиционни тъкачни техники при работа с хоризонтален стан

• Знае технологичните изисквания за ръчно тъкане на килимена черга на хоризонтален стан

Умения

• Спазва технологичните изисквания за ръчно тъкане на килимена черга на хоризонтален стан

• Изтъкава ръчно мостра от видовете традиционни тъкачни техники при работа с хоризонтален стан

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изработи мостра от видовете тъкачни техники по зададена схема на модела според технологичните изисквания за ръчно тъкане на хоризонтален стан и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

Резултат от учене 8.4:

Изтъкава килимена черга на хоризонтален стан

Знания

• Описва технологичната последователност за ръчно изработване на килимена черга

• Назовава видовете основи и видовете вътък

• Знае начините на оформяне в началото и края на изделието

Умения

• Спазва технологичната последователност за ръчно изработване на килимена черга

• Изтъкава подгъв в началото и края на изделието

• Затъкава вътъка при последователно повдигане на двете нищелки

• Набива всеки ред с бърдото за спазване на постоянна плътност на тъканото изделие

Компетентности

• Способен е самостоятелно и безопасно да изтъче ръчно килимена черга на хоризонтален стан по зададена схема на модела според технологичните изисквания, като прояви сръчност, точност и прецизност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/Производствен участък или цех

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основни видове прежди (за основа и за вътък ) и сплитки

• устройство на хоризонталния стан и подготовката му за работа

• видове традиционни тъкачни техники

• технологична последователност на операциите при ръчно изработване на килимена черга по зададена схема на модела

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с изработване на мостра за килимена черга на хоризонтален стан по традиционни тъкачни техники по зададена схема на модела според технологичните изисквания


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Ръчно изработване на гоблени, губери, козяци"

ЕРУ 9


Наименование на единицата:

Изработва ръчно гоблен на вертикален стан

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 9.1:

Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на гоблен

Знания

• Познава свойствата и състава на основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Запознат е с технологичните изисквания за обработка (пране, багрене, сушене, съхранение) на видовете прежди за основа и вътък

• Назовава видовете сплитки

• Назовава професионалните термини, които се използват при даване на инструкции за ръчно тъкане

• Посочва графичните означения в зададените схеми на моделите

Умения

• Различава основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Изброява технологичните изисквания за обработка на преждите - пране, багрене, сушене, съхранение

• Различава видовете сплитки

• Спазва професионалната терминология при изпълнение на инструкциите за ръчно тъкане

• Разчита графичните означения в зададените схеми на моделите

Компетентности

• Способен е самостоятелно и безопасно да изпълни инструкциите за ръчно тъкане, като прояви сръчност, точност и прецизност

• Способен е самостоятелно да разчете зададените схеми на моделите с цел да подпомогне предварителната подготовка за ръчно изработване на гоблен

Резултат от учене 9.2:

Подготвя вертикалния стан за работа

Знания

• Познава частите на стана и начините за тяхното сглобяване

• Знае начина за обнитване

• Знае начина за опъване на основата

• Знае начина за подготовка на вътъка

Умения

• Насновава основата

• Опъва основата

• Поставя цепците

• Обнитва стана

• Оформя вътъка на канури (малък свитък прежда, намотан на ръка)

Компетентности

• Способен е самостоятелно да подготви вертикалния стан за работа, като стриктно спазва ЗБУТ

Резултат от учене 9.3:

Изработва мостра

Знания

• Познава основните цветови гами и възможностите за цветови комбинации

• Познава световни и български образци на ръчно тъкани гоблени

• Разпознава начините на затъкаване, използвани в тъкачеството

• Назовава видовете тъкачни техники

• Запознат е с технологическите изисквания за ръчно тъкане на гоблен на вертикален стан

Умения

• Изтъкава ръчно мостра от видовете тъкачни техники по зададена схема на модела

• Спазва технологичните изисквания за ръчно тъкане на гоблен на вертикален стан

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изработи мостра за гоблен от видове тъкачни техники по зададената схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

Резултат от учене 9.4:

Изтъкава гоблен на вертикален стан

Знания

• Описва технологичната последователност на операциите при изработване на гоблен по зададена схема на модела

• Познава начините за разпределяне на нишките при изработване на орнаменти

• Запознат е с начините за отбелязване мястото на орнаментите върху основата

Умения

• Спазва технологичната последователност на операциите при изработване на гоблен по зададена схема на модела

• Разпределя нишките при изработване на орнаменти

• Изпуска нишки и запълва при изпълнение на орнаменти

• Равномерно затъкава вътъка

Компетенции

• Способен е самостоятелно да изтъче ръчно гоблен на вертикален стан по зададена схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

• Способен е да работи ефективно в екип с колеги при изработване на гоблени с големи размери, като изпълнява своите дейности, проявявайки сръчност и съобразителност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/производствен участък или цех

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове прежди (за основа и за вътък)

• видовете сплитки

• устройство на вертикалния стан и подготовката му за работа

• видове тъкачни техники

• технологическата последователност на операциите при ръчно изработване на гоблен

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с изработване на мостра за гоблен на вертикален стан с видове тъкачна техника по зададена схема на модела


ЕРУ 10


Наименование на единицата:

Изработва ръчно губер с вързана техника

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 10.1:

Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на губер

Знания

• Познава свойствата и състава на основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Запознат е с технологичните изисквания за обработка (пране, багрене, сушене, съхранение) на видовете прежди за основа и вътък

• Познава видовете сплитки

• Назовава професионалните термини, които се използват при даване на инструкции за ръчно тъкане

• Посочва графичните означения в зададена схема на модела

Умения

• Различава основните видове прежди за основа и за вътък, използвани при ръчното тъкане

• Изброява технологичните изисквания за обработка на преждите - пране, багрене, сушене, съхранение

• Различава видовете сплитки

• Спазва професионалната терминология при изпълнение на инструкциите за ръчно тъкане

• Разчита графичните означения в зададените схеми на моделите

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изпълни инструкциите за ръчно тъкане

• Способен е самостоятелно да разчете схемите на моделите с цел да подпомогне предварителната подготовка за ръчно изработване на губер

Резултат от учене 10.2:

Подготвя вертикалния стан за работа

Знания

• Познава частите на стана и начините за тяхното сглобяване

• Знае начина за обнитване

• Знае начина за опъване на основата

• Знае начина за подготовка на вътъка

Умения

• Насновава основата

• Опъва основата

• Поставя цепците

• Обнитва стана

• Нарязва вътъка на снопчета с еднаква дължина

Компетентности

• Способен е самостоятелно да подготви вертикалния стан за работа като спазва ЗБУТ

Резултат от учене 10.3:

Изработва мостра

Знания

• Познава основните цветови гами и възможностите за цветови комбинации

• Познава български образци на ръчно тъкани губери

• Знае начините на затъкаване, използвани в тъкачеството

• Знае видовете тъкачни техники

• Знае технологическите изисквания за ръчно тъкане на губер с вързана техника

Умения

• Изтъкава ръчно мостра от видовете тъкачни техники по зададена схема на модела

• Спазва технологичните изисквания за ръчно тъкане на губер с вързана техника

Компетентности

• Способен е да изработи мостра за губер с вързана техника по зададена схема на модела според технологичните изисквания

Резултат от учене 10.4:

Изтъкава губер с вързана техника

Знания

• Знае технологичната последователност на операциите при изработване на губер с вързана техника по зададена схема на модела

• Знае видовете възли за вързана техника

• Знае зависимостта между броя на затъканите вътъци и дебелината и дължината на вързаните вътъци

Умения

• Спазва технологичната последователност на операциите при изработване на губер с вързана техника по зададена схема на модела

• Спазва зависимостта между броя на затъканите вътъци и дебелината и дължината на вързаните вътъци

• Равномерно затъкава вътъка

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изтъче ръчно губер с вързана техника на вертикален стан по зададена схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

• Способен е да работи ефективно в екип с колеги при изработване на губери с големи размери като изпълнява своите дейности, като проявява сръчност и съобразителност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/производствен участък или цех

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове прежди (за основа и за вътък)

• видовете сплитки

• устройство на вертикалния стан и подготовката му за работа

• видове тъкачни техники

• технологическата последователност на операциите при ръчно изработване на губер

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с изработване на мостра за губер с вързана техника на вертикален стан по зададена схема на модела


ЕРУ 11


Наименование на единицата:

Изработва ръчно козяк

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Килимар

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 11.1:

Извършва предварителна подготовка за ръчно изработване на козяк на вертикален стан

Знания

• Познава свойствата на преждата, получена от козината на специална порода кози

• Знае видовете сплитки

• Назовава професионалните термини, които се използват при даване на инструкции за ръчно тъкане

• Посочва графичните означения в зададена схема на модела

Умения

• Различава видовете прежди за основа и за вътък, използвани при ръчно тъкане на козяк

• Различава видовете сплитки

• Спазва професионалната терминология при изпълнение на инструкциите за ръчно тъкане

• Разчита графичните означения в зададените схеми на моделите

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изпълни инструкциите за ръчно тъкане

• Способен е самостоятелно да разчете схемите на моделите с цел да подпомогне предварителната подготовка за ръчно изработване на козяк

Резултат от учене 11.2:

Подготвя вертикалния стан за работа

Знания

• Познава частите на стана и начините за тяхното сглобяване

• Знае начина за обнитване

• Знае начина за опъване на основата

• Знае начина за подготовка на вътъка

Умения

• Насновава основата

• Опъва основата

• Поставя цепците

• Обнитва стана

• Подготвя снопчета козина (прежда), ако се изисква според модела

Компетентности

• Способен е самостоятелно да подготви вертикалния стан за работа, като стриктно спазва ЗБУТ

Резултат от учене 11.3:

Изработва мостра

Знания

• Познава основните цветови гами и възможностите за цветови комбинации в традиционното тъкане на козяци

• Познава български образци на ръчно тъкани козяци

• Знае начините на затъкаване, използвани в тъкачеството

• Знае видовете тъкачни техники

• Знае технологическите изисквания за ръчно тъкане на козяци

Умения

• Изтъкава ръчно мостра от видовете тъкачни техники по зададена схема на модела

• Спазва технологичните изисквания за ръчно тъкане на козяк

Компетентности

• Способен е да изработи мостра за козяк по зададена схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

Резултат от учене 11.4:

Изтъкава козяк на вертикален стан

Знания

• Знае технологичната последователност на операциите при изработване на козяк по зададена схема на модела

• Знае зависимостта между броя на затъканите вътъци и дебелината и дължината на снопчетата козина

Умения

• Спазва технологичната последователност на операциите при изработване на козяк по зададена схема на модела

• Спазва зависимостта между броя на затъканите вътъци и дебелината и дължината на снопчетата козина

• Равномерно затъкава вътъка

Компетентности

• Способен е самостоятелно да изтъче ръчно козяк на вертикален стан по зададена схема на модела според технологичните изисквания и при стриктно спазване на правилата за ЗБУТ

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/производствен участък или цех

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове прежди (за основа и за вътък)

• видовете сплитки

• устройство на вертикалния стан и подготовката му за работа

• видове тъкачни техники

• технологическата последователност на операциите при ръчно изработване на козяк

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с изработване на мостра за козяк на вертикален стан по зададена схема на модела

 


4. Изисквания към материалната база

4.1. Учебен кабинет

Обучението по теория на професията се осъществява в учебни кабинети, които разполагат със следните учебни пособия:

• цветови картели на основните цветови гами;

• каталози от различни видове текстилни суровини и прежди с описание на състава и свойствата им;

• проекти и схеми на различни видове сплитки, килими, черги, гоблени, козяци, губери.

4.2. Учебна работилница/цех по килимарство

Обучението по практика на професията се осъществява в учебни работилници/цех, оборудвани с хоризонтален стан; вертикални станове (при работна ширина на стана 2 метра могат да работят двустранно едновременно 6 човека), въртележка; приспособления за стана, игли, ножица и др., прежда за основа и прежда за вътък, голяма маса (за проектиране, обучение и работа).

5. Изисквания към обучаващите

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка могат да преподават лица със завършено висше образование по съответната специалност.

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка, за който няма съответно професионално направление в Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 от 2002 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), могат да преподават лица без висше образование и без професионална квалификация "учител", ако са придобили съответната професионална квалификация при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение или притежават майсторско свидетелство за "Изработване на художествени тъкани" или "Тъкачество", получени по Закона за занаятите.

Промени настройката на бисквитките