Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 13.XI

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 7 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ, ВОДЕНИ ОТ АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

 

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 7 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА РЕГИСТРИТЕ, ВОДЕНИ ОТ АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Издадена от министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.94 от 13 Ноември 2018г., доп. ДВ. бр.9 от 29 Януари 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.40 от 31 Май 2022г., изм. ДВ. бр.104 от 15 Декември 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят регистрите, водени и поддържани от Агенция "Митници", и подлежащите на вписване данни и обстоятелства.

Чл. 2. (1) Агенция "Митници" води и поддържа следните електронни регистри:

1. регистър "Единна регистрация на търговците за електронно общуване с Агенция "Митници" и Европейската комисия";

2. (изм. - ДВ, бр. 104 от 2023 г.) регистър "Предоставяне на профил за работа с митнически информационни системи";

3. регистър "Транзит";

4. регистър "Внасяне";

5. регистър "Изнасяне";

6. регистър "Временно складиране";

7. регистър "Вземане под отчет";

8. регистър "Обезпечения";

9. регистър "Разпореждане със стоки";

10. регистър "Документи, които се обработват на хартиен носител";

11. регистър "Единна регистрация и идентификация на икономическите оператори - EORI";

12. регистър "Задължения към митническата администрация";

13. (нова - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) регистър "Протокол за извършена акцизна проверка";

14. (нова - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) регистър "Протокол за извършена митническа проверка";

15. (нова - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) регистър "Административнонаказателно производство".

(2) Всеки регистър по ал. 1 представлява структурирана електронна база данни.

(3) В регистрите се съдържат данни, предоставяни от икономическите оператори съгласно европейското и националното митническо законодателство, и данни и обстоятелства, вписани от Агенция "Митници" във връзка с осъществяване на нейните функции и задачи.

Чл. 3. (1) Данните и обстоятелствата в регистрите се съхраняват от агенцията по начин, който гарантира сигурността на съдържащата се в тях информация.

(2) Предоставените от лицата лични данни се обработват по реда на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) и Закона за защита на личните данни.

Чл. 4. Директорът на Агенция "Митници" упражнява ръководство и контрол върху цялостната дейност във връзка с регистрите, водени от агенцията.

Чл. 5. Регистрите се поддържат и управляват чрез електронни информационни системи.

Чл. 6. (1) Достъп до регистрите имат митнически служители, определени от директора на Агенция "Митници" или оправомощени от него лица. Определените служители осъществяват достъпа до регистрите само в изпълнение на служебните си задължения. Служителите отговарят за достоверността на въвежданата информация, както и за навременното и точното ѝ въвеждане.

(2) Икономическите оператори имат достъп до регистрите по отношение на данните и обстоятелствата, които се отнасят до тях, освен ако ограничение за това не произтича от закон.

(3) Достъп до регистрите имат и други държавни органи и институции, като условията и редът за взаимодействие се уреждат със съвместни инструкции по реда на чл. 15, ал. 1, т. 9 от Закона за митниците при отчитане на съответните разпоредби за защита на данните.

Чл. 7. Данните от регистрите се обменят с митническите органи на държавите членки и Европейската комисия в случаите, когато митническото законодателство го изисква, и се определят с техническите спецификации на съответните електронни системи.

Чл. 8. По отношение на вписване, заличаване и удостоверяване на обстоятелства в регистрите, водени от Агенция "Митници", се спазват съответно разпоредбите на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приета с Постановление № 3 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2018 г.).

Глава втора.
РЕГИСТРИ

Раздел I.
Регистър "Единна регистрация на търговците за електронно общуване с Агенция "Митници" и Европейската комисия"

Чл. 9. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Единна регистрация на търговците за електронно общуване с Агенция "Митници" и Европейската комисия".

(2) Регистърът съдържа данни за лицата, които обменят информация с Агенция "Митници" и Европейската комисия посредством използването на средства за електронна обработка на данни, включително данни за:

1. служителите на лицата, определени за въвеждане на информация по електронен път;

2. служителите на лицата, определени с права за администриране на информацията, свързана с регистрацията, и предоставяне/прекратяване на права за достъп на служители на лицето;

3. удостоверенията за квалифициран електронен подпис (КЕП);

4. пълномощно в случаите на регистрация от упълномощено лице;

5. изграждане на връзка система-система (когато е приложимо);

6. заявени профили за достъп до информационни системи.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с регистрацията, се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" и се вписват автоматично в регистъра.

(4) За всеки запис в регистъра се генерира уникален номер.

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането или редактирането на данни и обстоятелства по вписаните в него регистрации.

Раздел II.
Регистър "Предоставяне на профил за работа с митнически информационни системи" (Загл. изм. - ДВ, бр. 104 от 2023 г.)

Раздел II.
Регистър "Митническо представителство"

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2023 г.) (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Предоставяне на профил за работа с митнически информационни системи".

(2) Регистърът съдържа данни за икономическите оператори, които предоставят и/или получават профили за работа с митнически информационни системи, включително данни за:

1. срока на валидност на предоставянето;

2. статуса на предоставянето;

3. правата/профилите за достъп до информационни системи на Агенция "Митници" и Европейската комисия, които са предоставени и/или получени от икономическите оператори.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с предоставянето и получаването на профили за работа с митнически информационни системи, се подават само от лица, които са вписани в регистър "Единна регистрация на търговците за електронно общуване с Агенция "Митници" и Европейската комисия".

(4) Данните и обстоятелствата, свързани с предоставянето и получаването на профили за работа с митнически информационни системи, се подават и обменят между предоставящ и получаващ по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" и се вписват автоматично в регистъра.

(5) За всеки запис в регистъра се генерира уникален номер.

(6) Регистърът позволява търсенето, преглеждането, редактирането или анулирането на данни и обстоятелства по конкретен запис. Допустимо е конкретен запис относно предоставянето и получаването на профили за работа с митнически информационни системи да бъде деактивиран чрез анулиране при оттегляне или отказ на предоставяне и/или получаване от предоставящия или от получаващия. Конкретен запис за работа с митнически информационни системи става автоматично неактивен след изтичането на срока му на валидност по ал. 2, т. 1.


Раздел III.
Регистър "Транзит"

Чл. 11. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Транзит", в който се регистрират митническите декларации за поставяне на стоки под режим транзит.

(2) Регистърът съдържа подадените за всяка транзитна декларация данни по Приложение 9 към Делегиран регламент (ЕС) 2016/341 на Комисията от 17 декември 2015 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета чрез преходни правила за някои разпоредби от Митническия кодекс на Съюза за случаите, когато съответните електронни системи все още не са в действие, и за изменение на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446 (ОВ, L 69 от 2016 г.), наричан по-нататък "Делегиран регламент (ЕС) 2016/341", и данните и обстоятелствата, въведени от митническите служители при електронната обработка на транзитната декларация.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с поставянето на стоките под режим транзит, се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" или чрез изградена връзка "система-система" и се вписват автоматично в регистъра.

(4) За всяка транзитна декларация се генерира основен референтен номер (Master Reference Number - MRN).

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането, коригирането или анулирането на данни и обстоятелства по генерирания основен референтен номер.

Раздел IV.
Регистър "Внасяне"

Чл. 12. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Внасяне", в който се регистрират митническите декларации/уведомленията за внасяне на стоки.

(2) Регистърът съдържа подадените за всяка декларация/уведомление данни по Приложение Б на Делегиран регламент на Комисията (ЕС) 2015/2446 от 28 юли 2015 г. за допълнение на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета за определяне на подробни правила за някои от разпоредбите на Митническия кодекс на Съюза (ОВ, L 343 от 2015 г.), наричан по-нататък "Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446", и данните и обстоятелствата, въведени от митническите служители при електронната обработка.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с внасянето на стоки на митническата територия на Европейския съюз, се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция Митници или чрез изградена връзка "система-система" и се вписват автоматично в регистъра.

(4) За всяка митническа декларация/уведомление се генерира основен референтен номер (Master Reference Number - MRN).

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането, коригирането или анулирането на данни и обстоятелства по присъдения основен референтен номер.

Раздел V.
Регистър "Изнасяне"

Чл. 13. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Изнасяне", в който се регистрират декларациите/уведомленията при изнасяне и реекспорт на стоки.

(2) Регистърът съдържа подадените за всяка декларация/уведомление данни по Приложение 9 към Делегиран регламент (ЕС) 2016/341 и данните и обстоятелствата, въведени от митническите служители при електронната обработка.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с изнасянето на стоки от митническата територия на Европейския съюз, се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" или чрез изградена връзка "система-система" и се вписват автоматично в регистъра.

(4) За всяка декларация се генерира основен референтен номер (Master Reference Number - MRN).

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането, коригирането или анулирането на данни и обстоятелства по присъдения основен референтен номер.

Раздел VI.
Регистър "Временно складиране"

Чл. 14. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Временно складиране", в който се регистрират декларациите за временно складиране/уведомленията за стоки на временно складиране.

(2) Регистърът съдържа подадените за всяка декларация/уведомление данни по Приложение Б на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446, и данните и обстоятелствата, въведени от митническите служители при електронната обработка.

(3) Данните и обстоятелствата, свързани с поставянето на стоки на временно складиране, се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" или чрез изградена връзка "система-система" и се вписват автоматично в регистъра.

(4) За всяка декларация/уведомление се генерира основен референтен номер (Master Reference Number - MRN).

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането, коригирането или анулирането на данни и обстоятелства по генерирания основен референтен номер.

Раздел VII.
Регистър "Вземане под отчет"

Чл. 15. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Вземане под отчет", в който се регистрират взетите под отчет (ВПО) митнически задължения и други публични държавни вземания, възникнали с приемане на митническа декларация при внос или влизане в сила на друг първичен документ.

(2) В съответствие с чл. 104 и 105 от Регламент (ЕС) № 952/2013 вземане под отчет се извършва, след като митническите органи са в състояние да определят дължимия размер на задължението, длъжника, датата на възникване на задължението и срока за плащане.

(3) Регистърът съдържа данни за:

1. номер и дата на ВПО;

2. номер и дата на последваща статия;

3. дата на уведомяване;

4. дата на установяване на митническо задължение;

5. срок за плащане;

6. състояние на задължението;

7. тип, номер и дата на документ, породил задължението;

8. задължено/и лице/а (идентификационен номер и име/наименование; идентификационен номер и име/наименование на представител - ако е приложимо;

9. дължимо вземане (тип и размер);

10. очаквана промяна;

11. обезпечителни мерки;

12. обезпечение (общ размер, решение за усвояване - номер, дата и сума, решение за освобождаване - номер, дата и сума);

13. извършено плащане - номер, дата и сума (свободен остатък надплатена сума);

14. банково извлечение - номер, дата, пореден ред;

15. решение за възстановяване - номер, дата и сума;

16. решение за опрощаване - номер, дата и сума;

17. решение за прихващане - номер, дата и сума;

18. преписка към и от Националната агенция за приходите - номер, дата и сума;

19. съдебно обжалване - номер и дата;

20. основание за възникване;

21. основание за погасяване;

22. забележка.

(4) Данните и обстоятелствата, свързани с възникването на митническо задължение при внос, се подават с митническата декларация за внос или се попълват от служител след влизане в сила на друг първичен документ.

(5) Данните и обстоятелствата, свързани с уведомяването на длъжника и погасяването на вземанията, могат да се подават от икономическите оператори по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" или чрез изградена връзка "система-система", както и да се въвеждат от митнически служител, когато длъжникът не е регистрирано на Е-портала на Агенция "Митници" лице, и се вписват автоматично в регистъра.

(6) За всеки запис в регистъра се генерира референтен номер за вземане под отчет (ВПО).

(7) Регистърът позволява търсенето, преглеждането или коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

Раздел VIII.
Регистър "Обезпечения"

Чл. 16. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Обезпечения", в който се регистрират приетите от митническите органи обезпечения.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. регистрационен номер на обезпечението;

2. дата на приемане на обезпечението;

3. код на митническото учреждение, приело обезпечението;

4. тип на обезпечението;

5. дата на обезпечението;

6. период на валидност на обезпечението;

7. размер на обезпечението;

8. свободен размер;

9. равнище на обезпечението;

10. лице, предоставило обезпечението (поръчител);

11. идентификационен номер и наименование на титуляря на обезпечението;

12. идентификационен номер на лицето, в полза на което е обезпечението;

13. състояние на обезпечението.

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител след решение на компетентния орган за приемане на предоставеното обезпечение.

(4) За всеки запис в регистъра се генерира един или няколко уникални референтни номера на обезпечението (Guarantee Reference Number - GRN).

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането или коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

Раздел IX.
Регистър "Разпореждане със стоки"

Чл. 17. (1) Агенция "Митници" води електронен регистър "Разпореждане със стоки", в който се регистрират извършените разпореждания със стоки.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. номер на документ;

2. дата на документ;

3. вид разпореждане;

4. основание;

5. описание.

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител след решение на митническия компетентен орган или волеизявление на лицето.

(4) Всеки запис в регистъра се завежда под уникалния номер на документа, предписващ разпореждането със стоката.

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането или коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален номер.

Раздел X.
Регистър "Документи, които се обработват на хартиен носител"

Чл. 18. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Документи, които се обработват на хартиен носител", в който се регистрират документите, които се обработват само на хартиен носител.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. номер на документ;

2. дата на документ;

3. вид на документа;

4. описание.

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител въз основа на предоставения документ: АТА карнет, карнет CPD, НАТО манифест (формуляр 302) и др.

(4) Регистърът не обхваща документи, обработвани в условията на аварийна процедура.

(5) Всеки запис в регистъра се завежда под уникалния номер на документа, който се обработва.

(6) Регистърът позволява търсенето, преглеждането или коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален номер.

Раздел XI.
Регистър "Единна регистрация и идентификация на икономическите оператори - EORI"

Чл. 19. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Единна регистрация и идентификация на икономическите оператори - EORI", в който се регистрират издадените в Република България регистрационни и идентификационни номера (EORI номера) на лицата, които си взаимодействат с митническите органи.

(2) Регистърът съдържа данните по Приложение № 12-01 от Делегиран регламент (EC) 2015/2446, като тези данни представляват запис ЕОRI и данните, одобрени от митническите служители при електронната обработка на подадената информация и документи.

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Лицата, които могат да получат EORI номер в Република България, са:

1. установените на територията на Република България икономически оператори и други лица съгласно чл. 6, параграф 1 на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446, за които се изисква EORI номер;

2. икономически оператори, които не са установени на митническата територия на Съюза, нямат EORI номер и подават в българско митническо учреждение за първи път декларация, за която се изисква регистрация съгласно чл. 5 на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446;

3. други лица, различни от лицата по т. 1 и 2, съгласно чл. 6 на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446, за които се изисква EORI номер.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Данните и обстоятелствата, свързани с издаване на регистрационен и идентификационен номер (EORI номер), се подават от лицата по чл. 20, т. 2 и 3 съгласно приложението по електронен път през Е-портала на Агенция "Митници" и се вписват автоматично в регистъра. Лицата извършват действията за получаване на EORI номер чрез Е-портала на Агенция "Митници" от свое име и за своя сметка.

Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Данните и обстоятелствата, свързани с издаване на регистрационен и идентификационен номер (EORI номер), могат да се подават от лицата по чл. 20, т. 2 и 3 и на хартиен носител съгласно приложението ведно с приложени документи във всяко митническо учреждение, като:

1. (отм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.)

2. лицата по чл. 20, т. 2 и 3, неустановени на митническата територия на Съюза, подават:

а) данните по приложението;

б) документи за регистрация от компетентните органи на съответната държава, които съдържат информация относно идентификационните данни и актуалното състояние, издадени не по-късно от 6 месеца преди подаване на регистрационния формуляр за издаване на EORI номер, ведно с легализиран превод на български език - за юридически лица, сдружения и други лица; физическите лица представят документ за самоличност.

3. (отм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.)

(2) В случаите, когато данните и обстоятелствата, свързани с издаване на EORI номер, включително в случаите на промени в обстоятелствата, се подават от упълномощено лице, се представят доказателства за представителната му власт при условията на чл. 18 от Закона за митниците.

(3) Издаденият EORI номер се получава от лицето чрез съобщение на посочен електронен адрес или друг адрес лично или от упълномощено лице.

Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) (1) Издаването на EORI номер и регистрацията на лицата по чл. 20, т. 1 се извършва при искане на място в митническите учреждения или служебно, по повод подадено искане, с които се инициира митническите органи да вземат решение. В случай, когато искане по предходното изречение е подадено чрез упълномощено лице, към него се представят доказателства за представителната му власт за извършваните действия от името и за сметка на конкретното лице.

(2) Данните и обстоятелствата, свързани с издаване на регистрационен и идентификационен номер (EORI номер) по реда на ал. 1, се получават служебно от първичните администратори в Република България по реда на Закона за електронното управление.

Чл. 23. (1) За всяко лице се генерира уникален регистрационен и идентификационен номер (EORI номер), валиден за всички държави членки.

(2) EORI номерът, издаден в Република България, е с формат: BG (идентификатор на държавата) и уникален идентификатор в Република България.

Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Митническите органи издават ЕОRI номер по искане по чл. 21 и 22 незабавно след приключване на проверката на предоставените данни, но не по-късно от 3 работни дни от подаване на заявлението.

(2) При констатирани несъответствия между данните, посочени в заявлението, и резултатите от проверката митническите органи дават указания за отстраняването им и/или предоставянето на допълнителна информация/документи в 7-дневен срок.

(3) При неизпълнение на указанията в посочения срок процедурата по издаване на EORI номер или актуализиране на EORI записа се прекратява.

(4) В случаите, когато предоставената/ите допълнителна информация/документи не е/са достатъчна/и за потвърждаване на предоставените данни, процедурата по издаване на EORI номер или актуализиране на EORI записа се спира до отстраняване на несъответствията.

(5) При необходимост митническите органи могат да изискат заявлението да бъде подадено на хартиен носител, както и данните в него да бъдат удостоверени с писмени документи в оригинал или нотариално заверено копие.

Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Митническите органи издават ЕОRI номер по чл. 22а незабавно.

Чл. 25. (1) (Предишен текст на чл. 25 - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Лицата са длъжни да поддържат актуални данните, които са предоставили за получаване на EORI номер. При промяна на предоставените данни/документи лицата, получили EORI номер, са длъжни в 7-дневен срок от тяхното настъпване да уведомят митническото учреждение, издало EORI номера, с цел актуализиране на информацията в записа EORI.

(2) (Нова - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Агенция "Митници" актуализира данните за лицата по чл. 20, т. 1 по реда на чл. 22а, ал. 2. Актуализацията се извършва ежегодно и при всяко обработване на искане от лицето, адресирано до митническите органи за вземане на решение в рамките на компетентността им.

Чл. 25а. (Нов - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) (1) Митническите органи служебно обезсилват издадения EORI номер в следните случаи:

1. по искане на регистрираното лице;

2. когато митнически орган е осведомен, че регистрирано лице е прекратило дейностите, за които се изисква регистрацията и/или е загубена дееспособността да участва в дейности, обхванати от митническото законодателство, и това обстоятелство се обработва от първичен администратор на данни в Република България.

(2) Определени със заповед на директора на Агенция "Митници" митнически органи обезсилват EORI номера, документират датата на това обстоятелство и я съобщават на регистрираното лице.


Раздел XII.
Регистър "Задължения към митническата администрация"

Чл. 26. (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Задължения към митническата администрация" във вид на структурирана база данни, в който се регистрират просрочените публични държавни вземания, събирани от митническите органи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва въз основа на решение/акт на компетентен митнически орган за установяване на задължение по Закона за митниците и Закона за акцизите и данъчните складове.

(3) За всеки запис в регистъра се генерира уникален референтен номер на задължението.

(4) Регистърът позволява търсенето, преглеждането и коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

(5) Регистърът съдържа данни за:

1. идентификатор;

2. име/наименование;

3. задължение;

4. код на митническо учреждение;

5. наименование на митническото учреждение;

6. вид документ, с който е установено задължението;

7. номер на документ;

8. дата на възникване;

9. вид задължение;

10. размер на задължение;

11. номер на документ за погасяване;

12. дата на погасяване;

13. сума на погасяване;

14. начин на погасяване;

15. разлика;

16. статус.

(6) Заличаване на данни и обстоятелства от регистъра не се допуска.

Раздел XIII.
Регистър "Протокол за извършена акцизна проверка" (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.)

Чл. 27. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Протокол за извършена акцизна проверка", в който се регистрират протоколите за извършени проверки за спазване на Закона за акцизите и данъчните складове и нормативните актове по неговото прилагане.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. номера и датата на протокола;

2. името и длъжността на органа, който го е съставил, и на органите, които са извършили действията;

3. имената, адресите и качеството на лицата, които са участвали или присъствали при извършване на действията;

4. индивидуализиращите данни за проверяваното лице;

5. датата и мястото на действията;

6. времето, когато са започнали и завършили действията.

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител.

(4) За всеки запис в регистъра се генерира уникален референтен номер.

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането и коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

Раздел XIV.
Регистър "Протокол за извършена митническа проверка" (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.)

Чл. 28. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Протокол за извършена митническа проверка", в който се регистрират протоколите за извършени проверки за спазване на митническото законодателство.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. номера и датата на протокола;

2. името и длъжността на органа, който го е съставил, и на органите, които са извършили действията;

3. имената, адресите и качеството на лицата, които са участвали или присъствали при извършване на действията;

4. индивидуализиращите данни за проверяваното лице;

5. датата и мястото на действията;

6. времето, когато са започнали и завършили действията;

7. посока на движение (излизане и/или влизане от Съюза или страната).

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител.

(4) За всеки запис в регистъра се генерира уникален референтен номер.

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането и коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

Раздел XV.
Регистър "Административнонаказателно производство" (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.)

Чл. 29. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2019 г.) (1) Агенция "Митници" води и поддържа електронен регистър "Административнонаказателно производство", в който се регистрират данни за образувани административнонаказателни производства.

(2) Регистърът съдържа данни за:

1. номер на административнонаказателното производство;

2. номер и дата на съставяне на акта за установяване на административно нарушение, трите имена на актосъставителя;

3. индивидуализиращите данни за лице;

4. номер и дата на наказателното постановление или споразумение за прекратяване на административнонаказателното производство или мотивирана резолюция за прекратяване на административнонаказателното производство;

5. размер на наложена глоба/имуществена санкция в наказателното постановление или споразумение за прекратяване на административнонаказателното производство;

6. решение за одобряване или за отказ за одобряване на споразумение за прекратяване на административнонаказателното производство - номер и дата;

7. дата на влизане в сила.

(3) Вписването на данни и обстоятелства в регистъра се извършва от митнически служител.

(4) За всеки запис в регистъра се генерира уникален референтен номер.

(5) Регистърът позволява търсенето, преглеждането и коригирането на данни и обстоятелства по генерирания уникален референтен номер.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Лице" означава физическо лице, юридическо лице и всяко сдружение на лица, което не е юридическо лице, но е с призната правоспособност да извършва правни действия съгласно правото на Съюза или националното право съгласно чл. 5, т. 4 от Регламент (EC) № 952/2013.

2. "Икономически оператор" означава лице, което в рамките на своята стопанска дейност участва в дейности, обхванати от митническото законодателство, съгласно чл. 5, т. 5 от Регламент (EC) № 952/2013.

3. "Митнически представител" означава всяко лице, определено от друго лице да изпълнява действията и формалностите, изисквани съгласно митническото законодателство, във взаимоотношенията му с митническите органи съгласно чл. 5, т. 6 от Регламент (ЕС) № 952/2013.

4. "Регистрационен и идентификационен номер на икономическите оператори (EORI номер)" означава идентификационен номер, който е уникален на митническата територия на Съюза и се издава от митнически орган на икономически оператор или друго лице за регистрацията му за митнически цели съгласно чл. 1, т. 18 от Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446.

5. "Лице, установено на митническата територия на Съюза" съгласно чл. 5, т. 31 от Регламент (ЕС) № 952/2013 г. означава:

а) в случаите на физическо лице - всяко лице, чието обичайно местопребиваване е на митническата територия на Съюза;

б) в случаите на юридическо лице или сдружение на лица - всяко лице, чието седалище, централно управление или постоянно установена стопанска дейност се намира на митническата територия на Съюза.

6. "Лице, неустановено на митническата територия на Съюза" е лице, различно от определеното в т. 5.

7. "Лице, установено в Република България" е:

а) физическо лице, което пребивава на територията на Република България повече от 183 дни за период от 12 календарни месеца;

б) юридическо лице или сдружение на лица, което е вписано в Регистър БУЛСТАТ или търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

8. "Друг първичен документ" означава всеки документ, различен от декларация за внос, с който се установява или възниква митническо задължение или други публични държавни вземания, в това число решение на митническите органи, наказателно постановление, квитанция, фиш за глоба.

9. (нова - ДВ, бр. 40 от 2022 г.) "Първичен администратор на данни" е административен орган по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Закона за електронното управление.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. След датите на въвеждане или подобрение на съответните електронни информационни системи, посочени в приложението към Решение за изпълнение 2016/578/ЕС на Комисията от 11 април 2016 г. за създаване на Работната програма за Митническия кодекс на Съюза относно разработването и въвеждането на електронните системи, предвидени в Митническия кодекс на Съюза, регистрите "Транзит" и "Изнасяне" ще съдържат подадените за всяка декларация/уведомление данни, определени в Приложение Б на Делегиран регламент (ЕС) 2015/2446.

§ 3. Лицата, които към момента извършват дейности, обхванати от митническото законодателство, и на които е издаден ЕORI номер по реда на Наредба № Н-4 от 2009 г. за условията и реда за създаване и функциониране на Национална система за регистрация и идентификация (EORI-BG регистър) за митнически цели (обн., ДВ, бр. 45 от 2009 г.; изм., бр. 49 от 2010 г.), запазват регистрационния и идентификационния си номер.

§ 4. Наредба № Н-4 от 2009 г. за условията и реда за създаване и функциониране на Национална система за регистрация и идентификация (EORI-BG регистър) за митнически цели се отменя.

§ 5. Наредбата се издава на основание § 15, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците и чл. 7а от Закона за нормативните актове.

§ 6. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на Агенция "Митници".

Приложение към чл. 21 и 22




Обяснителни бележки към формуляра за получаване на ЕОRI номер

кл. 1.2

В клетката се попълва идентификационен номер на лицето в кл. 1.1:

- за физически лица, установени на територията на Република България, се попълва ЕГН/ЛНЧ;

 - за юридически лица, установени на територията на Република България, се попълва ЕИК/БУЛСТАТ.

кл. 1.3

Попълва се ЕОRI номер при актуализация.

кл. 1.5

За юридическо лице и сдружение на лица по чл. 5, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 952/2013 дата на установяване е датата на обявяване съгласно търговския регистър на Република България или датата от акта за установяване, когато не е регистрирано в търговския регистър.

кл. 1.6

Клетката се попълва, когато лицето има издаден(и) номер(а) по ДДС. В случай че лицето има издадени ДДС номера и от други данъчни администрации на държавите - членки на ЕС, в клетката се вписват думите "по списък" и списъкът с издадените номера се прилага към регистрационния формуляр.

кл. 1.7

Тази клетка се попълва само за юридическите лица. В клетката се попълва правна форма по документа за учредяване на лицето съгласно акта за учредяване.

кл. 3

В клетката се попълва адресът на лицето.

кл. 3

В клетката се попълват имената по документа за самоличност и адресът на лицето за контакт с митническата администрация.

кл. 4

В клетката се попълва 4-цифреният код на основната икономическа дейност съгласно Статистическата класификация на икономическите дейности в Европейската общност (NACE), поддържан от Националния статистически институт (КИД 2008). Информация за него може да се намери на следния адрес: http://www.nsi.bg/Classifics/KID-2008.pdf.

Промени настройката на бисквитките