Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 13.XI

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ТЪРГОВСКИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА ПРОВИНЦИЯ ХЪНАН, КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА (Одобрен с Решение № 515 от 20 юли 2018 г. на Министерския съвет. В сила от датата н

 

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ТЪРГОВСКИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА ПРОВИНЦИЯ ХЪНАН, КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

(Одобрен с Решение № 515 от 20 юли 2018 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 19 октомври 2018 г.)

Издаден от Министерство на икономиката

Обн. ДВ. бр.94 от 13 Ноември 2018г.

С цел утвърждаване на традиционното приятелство между Република България и Китайската народна република и насърчаване на всеобхватното сътрудничество между Република България и провинция Хънан, Китайска народна република, както и с цел укрепване на прякото двустранно търговско и икономическо сътрудничество, Министерството на икономиката на Република България (страна А, адрес: Министерство на икономиката, ул. Славянска № 8, представител: Емил Караниколов, министър) реши да задълбочи сътрудничеството с Търговския департамент на провинция Хънан (страна Б, адрес: ул. Уенхуа № 115, Джънджоу, провинция Хънан, регистрационен номер: 11410000005184590W, представител: Джан Янмин, директор). Двете страни се договарят да въведат принципа за споделяне на ресурси, равенство и дългосрочно, всеобхватно стратегическо партньорство. С цел да реализират горното, както и да изградят солидна основа за бъдещо сътрудничество по други проекти, двете страни подписват настоящия Меморандум и ще се придържат към него.

Страна А:

1) Се съгласява да установи всеобхватни отношения на икономическо и търговско сътрудничество със страна Б.

2) Ще положи усилия да се развие инвестиционното и търговско сътрудничество между бизнеса и организациите от България и провинция Хънан в съответствие с действащите закони и разпоредби в двете страни.

3) Ще оказва съдействие и подкрепа за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и провинция Хънан; ще насърчава сътрудничеството между малките и средните предприятия от България и провинция Хънан; ще стимулира предприятията от двете страни да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и провинция Хънан.

4) Ще насърчава и оказва съдействие, в рамките на своите компетенции, фирми от провинция Хънан да инвестират в български индустриални зони.

5) Приветства и подкрепя провинциалните власти и ключовите предприятия от провинция Хънан да посетят България за обсъждане на бъдещото сътрудничество, както и да представят водещите индустрии и продукти от провинция Хънан.

6) Ще насърчава и подкрепя българските предприятия да осъществяват икономически и търговски проекти в провинция Хънан, да представят водещите български индустрии и продукти в провинцията.

7) Ще предоставя услуги за улесняване на предприятията от провинция Хънан в България.


Страна Б:

1) Се съгласява да установи всеобхватни отношения на икономическо и търговско сътрудничество със страна А.

2) Ще проучва и създава възможности за сътрудничество в изпълнението на съвместни проекти в области от взаимен интерес.

3) Ще насърчава и оказва съдействие, в рамките на своите компетенции, фирми от България да инвестират в индустриални зони в провинция Хънан.

4) Ще насърчава и подкрепя китайски предприятия да осъществяват икономически и търговски проекти в България, да представят водещи индустрии и продукти от Китай.

5) Приветства и подкрепя български официални лица и ключови предприятия да посетят Хънан за обсъждане на бъдещо сътрудничество, както и да представят водещи индустрии и продукти от България.

6) Ще предоставя услуги за улесняване на българските предприятия в провинция Хънан.


Ограничения:

1) Двете страни ще се придържат стриктно към този Меморандум.

2) Сътрудничеството между двете страни не е изключително, като същевременно двете страни могат да си сътрудничат и с други съответни партньори.

3) Настоящият Меморандум за сътрудничество влиза в сила от датата на подписване и ще бъде в сила за срок 5 години. Той ще бъде продължаван автоматично за последващи петгодишни периоди, освен ако една от Страните не информира другата Страна писмено най-малко три месеца преди изтичането на срока на действие за своето намерение да прекрати настоящия Меморандум.

4) Този Меморандум е подписан на 19 октомври 2018 г. в София. Изготвен е в два екземпляра с еднакво правно действие на английски език, по един екземпляр за всяка от страните.

5) Този Меморандум има рамков характер. Конкретните сфери на сътрудничество могат да бъдат договаряни с отделни споразумения въз основа на настоящия Меморандум.

Промени настройката на бисквитките