Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 16.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ З

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО И НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ЗА ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 82, АЛ. 2, Т. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО (ДВ, БР. 24 ОТ 2009 Г.)

В сила от 16.11.2018 г.
Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.95 от 16 Ноември 2018г.

§ 1. В чл. 12, ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на МИ, които НЗОК заплаща на производители или търговци на едро с МИ или техни упълномощени представители, сключили договори с НЗОК за доставка на МИ по реда на наредбата по чл. 11, ал. 1".

§ 2. В чл. 13, ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. списък с МИ по групи, които НЗОК заплаща в условията на болничната медицинска помощ, и стойността, до която НЗОК заплаща за всяка група на:

а) лечебни заведения в изпълнение на договорите за оказване на болнична медицинска помощ, сключени между изпълнители на медицинска помощ и директора на съответната РЗОК;

б) производители или търговци на едро с МИ или техни упълномощени представители, сключили договори с НЗОК за доставка на МИ по реда на наредбата по чл. 11, ал. 1."

§ 3. В чл. 16в се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "чл. 13, ал. 2, т. 2" се поставя запетая и се добавя "букви "а" и "б", а след думите "болнична медицинска помощ" се добавя "и на производители или търговци на едро с МИ или техни упълномощени представители, сключили договори с НЗОК за доставка на МИ по реда на наредбата по чл. 11, ал. 1".

2. В ал. 2, т. 3 думите "по реда на методиката по чл. 55е ЗЗО" се заменят с "по реда, установен в националните рамкови договори, приложими през съответната година".

3. В ал. 3 в текста преди т. 1 след думите "чл. 13, ал. 2, т. 2" се поставя запетая и се добавя "буква "а".

4. В ал. 4 думите "по реда на методиката по чл. 55е ЗЗО" се заменят с "по реда, установен в националните рамкови договори, приложими през съответната година".

5. В ал. 6 думите "списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2" се заменят със "списъците по чл. 13, ал. 2, т. 2, букви "а" и "б".

6. Създава се ал. 7:

"(7) Националната здравноосигурителна каса заплаща МИ от списъка по чл. 13, ал. 2, т. 2, буква "б" на производители или търговци на едро с МИ или техни упълномощени представители по ал. 1 след представяне на следните документи:

1. фактура или електронна фактура;

2. обобщена справка за доставените и вложените МИ по съответни клинични пътеки, отчетени от лечебните заведения през предходния календарен месец, получена от НЗОК в изпълнение на договорите за доставка на МИ по реда на наредбата по чл. 11, ал. 1;

3. спецификация за доставените и вложените МИ по съответни клинични пътеки през предходния календарен месец, съответстваща на количествата по справката по т. 2."

§ 4. В чл. 16г след думите "чл. 16в, ал. 3" се добавя "и ал. 7".

Заключителни разпоредби

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките