Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 20.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 2005 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВЛАДЕЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА ПРОФЕСИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 104 ОТ 200

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 2005 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВЛАДЕЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА ПРОФЕСИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 104 ОТ 2005 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.96 от 20 Ноември 2018г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително и от чужденците, придобили професионална квалификация на територията на Република България".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Наредбата се прилага и за гражданите на държавите - членки на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария при проверка на познанията им по български език съгласно чл. 89 от Закона за признаване на професионални квалификации."

§ 2. В чл. 2 думите "Всеки чужденец, който желае да упражнява" се заменят с "Чужденците и лицата по чл. 1, ал. 2, които желаят да упражняват", а думата "владее" се заменя с "владеят".

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В текста преди т. 1 думите "Всеки чужденец, който желае да упражнява професията "медицинска сестра" или "акушерка" или да работи като асоцииран медицински специалист в Република България, трябва да владее" се заменят с "Чужденците и лицата по чл. 1, ал. 2, които желаят да упражняват професията "медицинска сестра" или "акушерка" или друга медицинска професия от професионално направление "Здравни грижи" в Република България, трябва да владеят".

2. В т. 2 думите "между медицинската сестра, акушерката или асоциирания медицински специалист и" се заменят със съюза "с".

3. В т. 3 и 4 думите "медицинската сестра, акушерката или асоциирания медицински специалист" се заменят със "съответния медицински специалист".

§ 4. В чл. 5, ал. 3 думите "Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО)" се заменят с "Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование (ЦОПУО)".

§ 5. В чл. 6, ал. 4 след думите "ал. 3, т. 1" се добавя "и ал. 8".

§ 6. В приложение № 2 към чл. 6, ал. 3 думите "Удостоверението се издава, за да послужи пред Министерството на здравеопазването и е валидно само за упражняване на медицинска професия в Република България съгласно изискването на чл. 186, ал. 3 от Закона за здравето" се заменят с "Удостоверението се издава с оглед упражняване от лицето на медицинска професия в Република България съгласно изискването на чл. 186 от Закона за здравето и чл. 89 от Закона за признаване на професионални квалификации (като наето лице по трудово правоотношение, като самонаето лице, при обучение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването и др.)".

§ 7. Навсякъде в текста на наредбата абревиатурата "ЦКОКУО" се заменя с "ЦОПУО".

Промени настройката на бисквитките