Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 23.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 248 ОТ 16 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОС

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 248 ОТ 16 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г. (ДВ, БР. 57 ОТ 2015 Г.)

В сила от 23.11.2018 г.

Обн. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2, т. 1:

а) в буква "б" накрая се добавя "е изпълнено едно от следните условия";

б) създават се букви "в" и "г":

"в) за разходи за управление - до 10 на сто от общите допустими преки разходи за съответния проект;

г) отчитането на извършената работа от служителите по т. 1, буква "б" се извършва чрез попълване на месечен отчет, включващ описание на дейностите и часова таблица за доказване на изработеното време; средствата за възнаграждения, както и дължимите във връзка с тях задължителни здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя или органа по назначаване се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта или заемообразно от бюджета на съответния бенефициер; отчетените разходи за възнаграждения се верифицират от отговорния орган; периодично след верифициране средствата се възстановяват от съответната програма за сметка на средствата, предвидени в бюджета по проекта; начинът за определяне, изплащане и възстановяване на разходи за възнаграждения на служителите/екипите се извършва въз основа на приети вътрешни правила;".

2. В ал. 3, т. 1 след думите "7 на сто" се добавя "по Инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяването и борбата с престъпността и управлението на кризи като част от Фонд "Вътрешна сигурност" и 2,5 на сто по Инструмента за финансово подпомагане на външните граници и визите като част от Фонд "Вътрешна сигурност".

§ 2. В чл. 5, ал. 2, т. 1 се правят следните допълнения:

1. В буква "б" накрая се добавя "е изпълнено едно от следните условия".

2. Създават се букви "в" и "г":

"в) за разходи за управление - до 10 на сто от общите допустими преки разходи за съответния проект;

г) отчитането на извършената работа от служителите по т. 1, буква "б" се извършва чрез попълване на месечен отчет, включващ описание на дейностите и часова таблица за доказване на изработеното време; средствата за възнаграждения, както и дължимите във връзка с тях задължителни здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя или органа по назначаване се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта или заемообразно от бюджета на съответния бенефициер; отчетените разходи за възнаграждения се верифицират от отговорния орган; периодично след верифициране средствата се възстановяват от съответната програма за сметка на средствата, предвидени в бюджета по проекта; начинът за определяне, изплащане и възстановяване на разходи за възнаграждения на служителите/екипите се извършва въз основа на приети вътрешни правила."

§ 3. Създава се допълнителна разпоредба:

"Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на постановлението:

1. "Разходи за управление" са преки разходи, свързани с възнагражденията на персонала по администриране на проекта - ръководител на проект, координатор, технически сътрудник и счетоводител.

2. "Разходи за възнаграждения" са разходите за брутни заплати по трудово или служебно правоотношение, разходите за възнаграждения, определени в заповед на органа по назначаване, съответно в трудов договор по чл. 110 от Кодекса на труда за възлагане на допълнителни задължения във връзка с дейности по изпълнение и/или управление на проект или по сключен договор за услуга, включително разходите за социални и здравни осигуровки, дължими от работодателя, органа по назначаването или възложителя."

§ 4. В заключителните разпоредби досегашните § 1 - 3 стават съответно § 2 - 4.

Заключителни разпоредби

§ 5. В приложението към чл. 108 от Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи, приет с Постановление № 207 на Министерския съвет от 2014 г. (обн., ДВ, бр. 60 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 28, 67, 75 и 85 от 2015 г., бр. 2, 9, 86 и 90 от 2016 г., бр. 4, 9, 19, 22 и 33 от 2017 г. и бр. 70 от 2018 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. Ред 6 се изменя така:

"

6.

Изграждане, развитие и поддръжка на комуникационни и информационни системи

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование:

Социални, стопански и правни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки; Сигурност и отбрана.

Професионални направления:

Обществени комуникации и информационни науки; Математика; Информатика и компютърни науки; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Национална сигурност, Военно дело; Машинно инженерство, Администрация и управление.

"

2. Ред 7 се изменя така:

"


7.

Аерокосмически наблюдения

 

ръководни служители/експерти

 

Области на висшето образование:

Социални, стопански и правни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки; Сигурност и отбрана.

Професионални направления:

Обществени комуникации и информационни науки; Физически науки; Химически науки; Биологически науки; Науки за земята; Математика; Информатика и компютърни науки; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Архитектура, строителство и геодезия; Химични технологии; Общо инженерство; Национална сигурност.

"

3. Създават се редове 12 и 13:

"


12.

Изграждане, развитие и поддръжка на системи за ранно предупреждение и оповестяване; експертно-аналитична дейност по превенция, овладяване и предотвратяване от бедствия и защита на населението

ръководни служители/експерти

 

Области на висшето образование:

Социални, стопански и правни науки; Природни науки; Математика и информатика; Технически науки; Сигурност и отбрана.

Професионални направления:

Обществени комуникации и информационни науки; Физически науки; Науки за земята; Математика; Информатика и компютърни науки; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Общо инженерство; Национална сигурност.

13.

Международно сътрудничество и въпроси на Европейския съюз

ръководни служители/експерти

Квалификация:

Владеене на чужд език съгласно изискванията на Общата европейска езикова рамка.

"

§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките