Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 23.XI

НАРЕДБА № 8 ОТ 8 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СЪВЕТА ЗА ПАРТНЬОРСТВО КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 8 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА СЪВЕТА ЗА ПАРТНЬОРСТВО КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.37 от 7 Май 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.79 от 8 Октомври 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.14 от 18 Февруари 2022г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда организацията и дейността на Съвета за партньорство, създаден на основание чл. 217, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

(2) Съветът за партньорство се създава към ВСС и се състои от представители на ВСС, на професионалните организации на съдиите, на прокурорите и следователите, както и на магистратите, които не членуват в такива организации.

Глава втора.
ЦЕЛ

Чл. 2. Съветът за партньорство има за цел да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на съдии, прокурори и следователи.

Глава трета.
СЪСТАВ

Чл. 3. (1) Съветът се състои от:

1. трима изборни членове на ВСС;

2. по един представител на организация на съдии, прокурори и следователи, които защитават професионалните им интереси и чийто членски състав е не по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите;

3. шестима съдии, четирима прокурори и един следовател - представители на магистратите, нечленуващи в организациите по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ.

(2) Неизлъчването на всички представители на организациите, отговарящи на изискванията по ал. 1, т. 2, както и на нечленуващите в такива организации магистрати по ал. 1, т. 3, не е пречка за конституирането на съвета.

Чл. 4. Пленумът на Висшия съдебен съвет определя измежду изборните си членове трима свои представители в Съвета за партньорство.

Чл. 5. (1) Организациите, които защитават професионалните интереси на съдии, прокурори и следователи, регистрирани са по реда на чл. 217, ал. 2 от ЗСВ и имат членски състав не по-малко от 5 на сто от съответния брой магистрати, предлагат по един представител - свой член, за член на Съвета за партньорство.

(2) Представителят на всяка организация по ал. 1 се определя с решение на компетентния ѝ орган.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 14 от 2022 г.) Всяка организация по ал. 1 подава заявление за участие в Съвета за партньорство (регистрационна форма - 1 - приложение № 1), към което прилага удостоверение за актуално състояние, в случай че информацията не е публично достъпна в съответния регистър, както и препис от решението по ал. 2. От организациите, които защитават професионалните интереси на съдии, прокурори и следователи, се изисква информация относно условията за членство в Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет, посочени в чл. 217, ал. 3 от ЗСВ. Информацията следва да бъде предоставена въз основа на решение на компетентния им орган. Не се подава и не се изисква информация за поименния състав на членовете на професионалната организация.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2022 г.) Определени със заповед на главния секретар на ВСС служители от администрацията на ВСС извършват проверка на всяко заявление за съответствие с условията по ал. 1 - 3. За резултатите от извършената проверка се изготвя доклад до Комисията по правни въпроси към Пленума на ВСС (КПВ).

(5) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2022 г.) КПВ въз основа на резултатите от проверката по ал. 4 предлага на Пленума на ВСС състава на Съвета за партньорство, състоящ се от представители на организациите по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ.

Чл. 6. (1) Кандидатите за членове по чл. 3, ал. 1, т. 3 подават заявление (регистрационна форма - 2 - приложение № 2) ведно с декларация в свободен текст, че не членуват в организация по чл. 3, т. 2 и документ, удостоверяващ, че кандидатът е подкрепен от най-малко 100 свои колеги, нечленуващи в тези организации.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Съдия, прокурор или следовател, който не членува в организация по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ, може да подкрепи само един кандидат за член по чл. 3, ал. 1, т. 3.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2022 г.) Определени със заповед на главния секретар на ВСС служители от АВСС извършват проверка на всяко заявление за съответствие с условията по ал. 1. За резултатите от извършената проверка се изготвя доклад до КПВ.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 37 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2022 г.) В случай че по-голям от предвидения в чл. 3, ал. 1, т. 3 брой заявления отговаря на изискванията по ал. 1, КПВ класира кандидатурите съгласно броя на подкрепилите ги магистрати. Ако този подход е неприложим предвид еднаквия брой на заявилите подкрепата си кандидати, КПВ определя чрез жребий кандидатите до попълване на броя по чл. 3, ал. 1, т. 3.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) КПИВ въз основа на резултатите от проверката по ал. 2 и при необходимост след приложението на ал. 3 предлага на Пленума на ВСС списък на кандидатите за членове на Съвета за партньорство, състоящ се от представители на нечленуващите в организациите по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ магистрати.

Чл. 7. (1) Съветът за партньорство се конституира с решение на Пленума на ВСС. Съставът на Съвета за партньорство се обновява на две години.

(2) До два месеца преди изтичане на двугодишния срок по предходната алинея се определят изборните членове на ВСС и се подават заявленията по чл. 5, ал. 3 и чл. 6, ал. 1 за следващия мандат на съвета.

(3) Пленумът на Висшия съдебен съвет приема с решение новия състав на Съвета за партньорство до един месец преди изтичане на срока по ал. 1.

Чл. 8. (1) Членството в съвета се прекратява при следните обстоятелства:

1. при подаване на заявление до съвета от страна на негов член;

2. при три последователни неявявания на заседанията на съвета, освен в случаите, в които членът не е могъл да се яви поради препятствие, което не може да отстрани;

3. в случай че членският състав на организацията на съдиите, прокурорите и следователите, която член на съвета представлява, е станал по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите, за което съответният представител е длъжен да уведоми съвета в едномесечен срок;

4. по заявление на организацията по чл. 3, ал. 1, т. 2 въз основа на решение за промяна на нейния представител в съвета;

5. в случай че се установи, че член на съвета по чл. 3, ал. 1, т. 3 престане да отговаря на някое от посочените в същата разпоредба условия за членство.

(2) Съветът своевременно уведомява Пленума на ВСС за наличието на обстоятелства по ал. 1, който от своя страна постановява решение за прекратяване на членството.

Глава четвърта.
ДЕЙНОСТ НА СЪВЕТА ЗА ПАРТНЬОРСТВО

Чл. 9. Съветът за партньорство:

1. участва в обсъждането на въпроси, свързани с професионалните интереси на съдиите, прокурорите и следователите, в това число организирането на квалификацията на магистратите, реформата на съдебната карта, възнагражденията на магистратите, кариерното израстване, атестирането и др.;

2. изготвя препоръки и предложения за дейността на ВСС;

3. изготвя становища в рамките на съгласувателните процедури при обсъждане на промени в законодателството, които засягат съдебната власт;

4. подпомага ВСС при разработване и осъществяване на политики, програми и проекти;

5. извършва и други дейности, свързани със защита на професионалните интереси на съдиите, прокурорите и следователите.

Глава пета.
ПРАВИЛА ЗА РАБОТА НА СЪВЕТА ЗА ПАРТНЬОРСТВО

Чл. 10. Съветът избира от своя състав двама съпредседатели, които да организират и ръководят дейността му. Единият от съпредседателите е изборен член на ВСС.

Чл. 11. Заседанията на съвета се свикват от съпредседателите. Редовни заседания на съвета се провеждат не по-рядко от веднъж на два месеца. При възникнала необходимост или по предложение на поне трима членове на съвета се свикват извънредни заседания.

Чл. 12. (1) За заседанията на съвета се изготвя дневен ред, определен от неговите съпредседатели.

(2) Предложения за включване на въпроси в дневния ред могат да правят:

1. членовете на съвета;

2. Пленумът и колегиите на ВСС, неговите постоянни комисии или поне трима членове на ВСС.

Чл. 13. Покана за участие в заседание на съвета ведно с дневния ред за заседанието и материалите по него се изпращат на членовете на съвета на посочен от тях адрес на електронна поща най-малко 7 дни преди датата на заседанието.

Чл. 14. (1) Заседанията на съвета се провеждат и се считат за редовни, ако присъстват не по-малко от две трети от членовете му.

(2) При невъзможност член - представител на професионална организация, да участва в заседание на съвета същият може да бъде заместван от друг представител на организацията при надлежно удостоверяване на представителната му власт.

(3) Заседанията на съвета се председателстват от един от съпредседателите на ротационен принцип. При невъзможност от страна на съпредседателите заседанията се председателстват от определен с гласуване член на съвета.

(4) Постоянни сътрудници на Съвета за партньорство са експерти от администрацията на ВСС, определени със заповед на главния секретар. В заседанията могат да участват и други експерти от АВСС в зависимост от конкретните теми на дневния ред.

(5) Заседанията на Съвета за партньорство са открити за присъствие на журналисти и магистрати.

Чл. 15. (1) Актовете на Съвета за партньорство се постановяват с явно и поименно гласуване, с обикновено мнозинство от участвалите в заседанието членове или техни заместници.

(2) Всеки от членовете на Съвета за партньорство към ВСС разполага с по един глас.

(3) От заседанието на Съвета за партньорство се води стенографски протокол, в който се отразяват участвалите в заседанието членове или техни заместници, експертни сътрудници, начинът на гласуване и постановените от съвета решения.

(4) Главният секретар на ВСС определя постоянен технически сътрудник на Съвета за партньорство, който води стенографски протокол, съхранява документацията и осигурява технически кореспонденцията, в това число води входящ и изходящ регистър на кореспонденцията.

(5) Протоколът от заседанията се подписва от председателстващия заседанието и се публикува на интернет страницата на ВСС.

Чл. 16. Съветът за партньорство може да провежда съвместни заседания с Гражданския съвет към ВСС по въпроси от особена обществена значимост, свързани с професионалните интереси на магистратите.

Чл. 17. Членовете на Съвета за партньорство не получават възнаграждение за участията си в заседанията. Командировъчните разходи на магистратите - членове на съвета, са за сметка на бюджета на ВСС.

Чл. 18. Актовете на Съвета за партньорство се разглеждат от Пленума на ВСС в срок не по-късно от 30 дни от публикуване на стенографския протокол от съответното заседание. Пленумът на ВСС се произнася с решение.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 217, ал. 5 от Закона за съдебната власт и е приета с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по т. 39 от протокол № 28 от 8 ноември 2018 г.

§ 2. (Отм., нов - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) В едномесечен срок от влизане в сила на настоящата наредба се определят изборните членове на Висшия съдебен съвет за членове на Съвета за партньорство и се подават заявленията по чл. 5, ал. 3 и чл. 6, ал. 1. Заявления и придружаващи документи, подадени извън този срок, не се разглеждат.

§ 3. (Отм., нов - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Пленумът на Висшия съдебен съвет учредява Съвета за партньорство в двумесечен срок от влизане в сила на настоящата наредба.

§ 4. (Нов - ДВ, бр. 79 от 2019 г.) (1) Заявленията, подадени от организациите по чл. 5, ал. 1 в предходната процедура, се считат подадени и в срока по § 2, ако в 14-дневен срок от влизането в сила на тази наредба бъдат изрично потвърдени.

(2) В едномесечен срок от изтичане на 14-дневния срок по ал. 1 Пленумът на Висшия съдебен съвет включва в състава на Съвета за партньорство организациите по чл. 5, ал. 1, ако отговарят и на изискванията по чл. 3, ал. 1, т. 2 и чл. 5, ал. 2 и 3.

Приложение № 1 към чл. 5, ал. 3


Вх. № ……………….

Дата: ……......……..

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА - 1

 

                                                                                                ДО

                                                                                                ПЛЕНУМА

                                                                                                НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

от ………………………………..…………………..........., ЕГН ….....................................................................,

                            (име, презиме и фамилия)

в качеството си на ……………………………………………………………...…………………..…...............,

(представителна функция)

на ……………………………………………………………….…………................................………………...,

(име на професионалната организация)

адрес за кореспонденция: ……………………………………………………………..…….………….………,

телефон за връзка/GSM: ………………………………………………………………………………….….…..

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

На основание чл. 5, ал. 3 от Наредбата за организацията и дейността на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет заявявам желанието си да бъда определен/а за постоянен член на Съвета за партньорство.

 

Към заявлението прилагам:

1. ……………………………………………………….……………………….……………………..........….

2. …………………………………………………………………………………………………..…..........….

3. …………………………………………………………………………………………………..…..........….

4. …………………………………………………………………………………………….…….…..........….

 

Дата: ……………………                                                                   ПОДПИС: …………………….

 

Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1


Вх. № …………………

Дата: ………………….

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА - 2

 

                                                                                              ДО

                                                                                              ПЛЕНУМА

                                                                                              НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

от ………………………………………..…........., ЕГН ….............................................................................,

            (име, презиме и фамилия)

на длъжност ...………………………………….…………………………………………………………….,

адрес за кореспонденция: ……………………………………………………………………………..…….,

телефон за връзка/GSM: ……………………………………………………………………………………..

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

На основание чл. 6, ал. 1 от Наредбата за организацията и дейността на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет заявявам желанието си да бъда определен/а за постоянен член на Съвета за партньорство.

 

Към заявлението прилагам:

1. ………………………………………………………………………………………………..……..........….

2. ………………………………………………………………………………………………..……..........….

3. ……………………………………………………………………………………………..………..........….

4. ………………………………………………………………………………………….……….…..........….

 

Дата: ……………………                                                                          ПОДПИС: …………………….

 


Промени настройката на бисквитките