Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 23.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 ОТ 19 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 170 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2016 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 ОТ 19 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 170 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2016 Г.)

В сила от 23.11.2018 г.

Обн. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 6 ал. 2 се отменя.

§ 2. В чл. 17 ал. 2 се изменя така:

"(2) Служителят по сигурността на информацията е и ръководител на административното звено по сигурността на информацията."

§ 3. В чл. 34, ал. 3 т. 3 се изменя така:

"3. годишни финансови планове на Службата за материално осигуряване и за строителство;".

§ 4. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Службата осигурява самостоятелно вътрешната си сигурност, защитата на класифицираната информация и контраразузнавателното обезпечаване на разузнавателната дейност чрез:

1. органа по сигурността по чл. 71, ал. 1 от Закона за военното разузнаване;

2. структура, осъществяваща функции по контраразузнавателно обезпечаване на разузнавателната дейност и оперативно осигуряване на Службата, при условия и по ред, определени с акт на директора на Службата.

(2) При изпълнение на функциите си структурите по ал. 1 взаимодействат със службите за сигурност и обществен ред.

(3) Директорът на Службата определя правомощията на структурите по ал. 1 и на техните ръководители за осъществяване на взаимодействието със службите за сигурност и обществен ред съобразно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и подзаконовите актове по прилагането му, чл. 64 от Закона за военното разузнаване и други актове, касаещи координацията между структурите и органите от системата за национална сигурност."

§ 5. В чл. 40 ал. 2 се изменя така:

"(2) Мерките по ал. 1 и правилата за тяхното прилагане се изготвят от структурите по чл. 39, ал. 1, съгласувано с другите структури на Службата."

§ 6. Член 42 се изменя така:

"Чл. 42. (1) Моторно превозно средство (МПС) - собственост на Службата, може да се регистрира на физическо или юридическо лице за оперативни цели.

(2) Преди регистрирането на МПС лицето по ал. 1 издава в полза на Службата запис на заповед за сумата по застрахователната му стойност.

(3) Регистрацията на МПС на Службата на територията на Република България на лице по ал. 1 и обратно на името на Службата се осъществява по специален ред, определен с акт на министъра на вътрешните работи.

(4) Моторните превозни средства на Службата, които следва да се регистрират към въоръжените сили на Република България, се регистрират по ред, определен с акт на министъра на отбраната."

§ 7. В чл. 56, ал. 2 думите "основните и допълнителните" се заменят с "основните, допълнителните и специфичните".

§ 8. Член 69 се изменя така:

"Чл. 69. Службата се комплектува с личен състав самостоятелно чрез процедура за подбор на кандидати, които са:

1. завършили висши военни училища в страната и в чужбина;

2. военнослужещи от въоръжените сили;

3. завършили средни или висши граждански училища в страната и в чужбина;

4. изпълнявали военна служба (кадрова военна служба)."

§ 9. В чл. 70 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. провеждане на процедура по проучване и издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация, определено за съответната длъжност в списъка по чл. 37, ал. 2 от Закона за защита на класифицираната информация;".

2. В ал. 4 думите "дирекция "Управление на човешките ресурси" на Министерството на отбраната" се заменят със "структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната".

§ 10. В чл. 76, ал. 2 думите "дирекция "Управление на човешките ресурси" на Министерството на отбраната" се заменят със "структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната".

§ 11. В чл. 77 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "и преминаване в степени" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Кариерно поле "професионално" обхваща длъжности, изискващи образователно-квалификационна степен "магистър", а кариерна област "професионална" обхваща длъжности, изискващи образователно-квалификационна степен "бакалавър", придобити във висше военно или гражданско училище в страната или в чужбина."

§ 12. В чл. 81 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Минималният срок по ал. 1 не се прилага при организационно-щатни промени, при заемането на първа длъжност от академичния състав, при спечелване на конкурс, при преназначаване за подготовка за задгранична работа и при заминаване на задграничен мандат."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Извън случаите по ал. 2 еднократно за периода на военната им служба военнослужещите могат да бъдат преназначавани на длъжност от директора на Службата по предложение на Експертната комисия за управление на човешките ресурси, без да е изпълнено изискването по ал. 1."

§ 13. В чл. 82, ал. 2, т. 4 думите "и длъжност" се заличават.

§ 14. В чл. 83 т. 4 се отменя.

§ 15. В чл. 84 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "по-ниски длъжност или степен" се заменят с думите "по-ниска длъжност".

2. Точка 6 се отменя.

§ 16. Член 87 се изменя така:

"Чл. 87. (1) Военнослужещите от Службата се атестират при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната.

(2) Военнослужещите, които са дългосрочно командировани в задграничните структури (органи) на Службата, се атестират по ред, определен с акт на директора на Службата."

§ 17. В чл. 92, ал. 1 думите "органа по сигурността на Службата" се заменят със "органа по чл. 39, ал. 1, т. 1".

§ 18. В чл. 97, ал. 5 се създават изречения второ и трето: "Заповедите се връчват на военнослужещия срещу подпис и се отбелязва датата на връчване. В случай че военнослужещият откаже да подпише заповедта, отказът се удостоверява с подписа на двама свидетели, а при неявяване на военнослужещия, заповедта се изпраща на постоянния му адрес с препоръчано писмо с обратна разписка."

§ 19. В чл. 109, ал. 1 думите "органа по сигурността на Службата" се заменят със "органа по чл. 39, ал. 1, т. 1".

§ 20. В чл. 121 т. 1 се изменя така:

"1. придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалности в област на висшето образование "Сигурност и отбрана", ако притежават военно звание "лейтенант" или по-високо, и не по-късно от навършване на 40-годишна възраст към 31 декември в годината на кандидатстване;".

§ 21. В чл. 122, ал. 4, т. 1 думите "в професионално направление "Военно дело" се заличават.

§ 22. Приложение № 1 (секретно) към чл. 18, ал. 1 се изменя съгласно приложение № 1 (секретно).

Заключителни разпоредби

§ 23. В Класификатора на длъжностите в Служба "Военна информация" по чл. 56, ал. 1 от Закона за военното разузнаване, приет с Постановление № 170 на Министерския съвет от 2016 г. (ДВ, бр. 54 от 2016 г.), приложението (поверително) към т. I се изменя съгласно приложение № 2 (поверително).

§ 24. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната и на директора на Служба "Военна информация".

§ 25. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките