Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 27.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

В сила от 27.11.2018 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.98 от 27 Ноември 2018г.

§ 1. В чл. 10, ал. 4, т. 12 думите "ал. 14" се заменят с "ал. 15".

§ 2. В чл. 11а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "природен газ" се добавя "в енергийни единици".

2. В ал. 4 думите "предходния ценови период" се заменят с "предходни ценови периоди".

§ 3. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо след думите "количества природен газ" се добавя "в енергийни единици";

б) създава се изречение второ: "Цените се изчисляват в левове за енергийни единици при горна граница на топлина на изгаряне на природния газ."

2. В ал. 3:

а) в изречение първо след думите "вход на газопреносните мрежи" се добавя "като ценова компонента на цените по ал. 1" и след думите "доставка и за" се добавя "достъп и";

б) създават се изречения второ и трето: "Общественият доставчик образува цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи въз основа на прогнозните разходи за неговата доставка и прогнозните количества природен газ в енергийни единици при горна граница на топлина на изгаряне на природния газ. Горната граница на топлина на изгаряне се изчислява от обществения доставчик като среднопретеглена стойност въз основа на данни на оператора на газопреносните мрежи за тримесечен период, предхождащ внасянето на заявлението по чл. 32."

3. В ал. 4 след думите "следващия период" се добавя "в енергийни единици".

4. Алинея 12 се изменя така:

"(12) При периодичните изменения на цените по ал. 2 при установяване на разлика между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи от предходен ценови период разходите за закупуване на природен газ за доставка могат да бъдат изменени с тази разлика през следващи ценови периоди. Разликата между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи се изчислява по следната формула:


Р = Рп - Ро,


където:

Р е разликата между прогнозните и отчетните разходи за доставка на количества природен газ на входа на газопреносните мрежи от предходен ценови период в хил. лв.;

Рп - прогнозните разходи за доставка на количества природен газ на входа на газопреносните мрежи, изчислени като произведение от отчетните количества природен газ в енергийни единици за доставка на вътрешния пазар и цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи по ал. 3;

Ро - отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи, изчислени като сума от разходите за доставени количества природен газ, съответно от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба."

5. Алинея 13 се изменя така:

"(13) Отчетните разходи за доставени количества природен газ от внос за вътрешния пазар по ал. 12 се изчисляват като произведение от тези количества и среднопретеглената им цена при отчитане на валутния курс на лева към съответната чуждестранна валута, по който са заприходени, както и разходите за достъп и пренос до българската граница. Отчетните разходи за доставени количества природен газ от местни добивни предприятия по ал. 12 се изчисляват като произведение от тези количества и цената, по която са закупени. Отчетните разходи за доставени количества природен газ от запаси природен газ с цел продажба по ал. 12 се изчисляват като произведение от добитите количества и тяхната отчетна стойност за съответния месец в левове за MWh."

6. Създава се нова ал. 14:

"(14) При изчисляване на отчетните разходи по ал. 12 и 13 за закупен природен газ по договори за доставка, по които природният газ се купува в обемни единици, се прилага коефициент за преобразуване в енергийни единици, определен въз основа на среднопретеглена горна граница на топлина на изгаряне на природния газ по месеци за съответното тримесечие, изчислен от обществения доставчик на база данни от оператора на газопреносните мрежи. За доставените количества природен газ от запаси природен газ се прилага представителна калоричност, определена от оператора на газопреносните мрежи по месеци за съответното тримесечие."

7. Досегашната ал. 14 става ал. 15.

8. Досегашната ал. 15 става ал. 16 и в нея думите "ал. 14" се заменят с "ал. 15".

9. Досегашната ал. 16 става ал. 17 и в нея думите "ал. 15" се заменят с "ал. 16".

10. Досегашната ал. 17 става ал. 18 и в нея след думите "допълнителните разходи" се добавя "по ал. 15".

§ 4. В чл. 18, ал. 4, т. 2 думите "в левове за 1000 куб. м и/или" се заличават.

§ 5. В чл. 19 ал. 6 се изменя така:

"(6) Цената за снабдяване се определя в левове за MWh или в левове за клиент за определен период (месец, година и др.)."

§ 6. В чл. 20, ал. 2 думите "в левове за 1000 куб. м и/или" се заличават.

§ 7. В чл. 22, ал. 4, т. 2 думите "в левове за 1000 куб. м и/или" се заличават.

§ 8. В чл. 35 думите "в срок до 5 дни от датата на" се заменят със "след".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. При подаване на заявлението по чл. 32 за утвърждаване на цени на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. общественият доставчик прилага справки за разликите между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи, формирани за I, II и III тримесечие на 2018 г., изчислени по реда на чл. 17, ал. 12, 13 и 14.

§ 10. (1) Започналите до влизането в сила на тази наредба производства за утвърждаване на цени за пренос на природен газ през газоразпределителни мрежи и цени за снабдяване с природен газ от краен снабдител се довършват по реда на тази наредба.

(2) На заявителите по ал. 1 се изпращат писмени съобщения за преработване на подадените заявления в съответствие с тази наредба в едномесечен срок.

§ 11. В случаи на изменение на цените по чл. 25, ал. 2 цените се утвърждават в енергийни единици.

§ 12. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките