Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 29.I

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД (ДВ, БР. 106 ОТ 1991 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД (ДВ, БР. 106 ОТ 1991 Г.)

В сила от 02.02.2019 г.
Издаден от Конституционния съд

Обн. ДВ. бр.9 от 29 Януари 2019г.

§ 1. В чл. 7а думите "ползват правни и технически сътрудници" се заменят със "се подпомагат от правни експерти и административни секретари".

§ 2. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Конституционният съд осведомява обществеността и средствата за масова информация за своята дейност чрез официалната си страница в интернет.

(2) Решенията и определенията на съда по конституционните дела, особените мнения и становища на съдиите към тях се публикуват на страницата на Конституционния съд в интернет.

(3) Годишникът по чл. 14, ал. 7 от Закона за Конституционен съд се издава в електронен вид и се публикува на страницата на съда в интернет."

§ 3. В чл. 11, ал. 3, изречение второ след думите "Главният секретар" се добавя "началник кабинет на председателя" и се поставя запетая.

§ 4. Член 13 се отменя.

§ 5. В чл. 14, ал. 4 след думата "отпуските" се добавя "средствата за облекло" и се поставя запетая.

§ 6. В чл. 18 ал. 6 се изменя така:

"(6) Искането се представя в канцеларията на съда или по пощата заедно с приложенията към него."

§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "решение и определение" се заменят с "проект на решение и/или определение".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Постъпилите искания се публикуват на страницата на съда в интернет след образуване на делото, становищата и правните мнения - след получаването им, а експертните заключения - след приключване на делото. Правните мнения не се публикуват, когато авторът е изразил изрично несъгласие."

§ 8. В чл. 20а, ал. 3 точката в края на първото изречение се заличава, поставя се запетая, добавя се "за което те не получават възнаграждение", поставя се точка и второто изречение се заличава.

§ 9. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Определените от съда заинтересувани институции, поканените организации по чл. 20а, ал. 2 и специалисти по чл. 20а, ал. 3 се уведомяват срещу разписка, по пощата с препоръчана пратка с обратна разписка или чрез електронна поща."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) На институциите и лицата по ал. 1 се изпраща копие на искането и препис от определението на съда."

3. Досегашната ал. 2 става ал.3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се отменя.

§ 10. В чл. 25 ал. 3 се отменя.

§ 11. В чл. 27в, ал. 1 думите "писмено срещу разписка или чрез телекс, факс, телеграма или електронна поща" се заменят с "по реда на чл. 21, ал. 1".

§ 12. В чл. 27д, ал. 4 думите "съобразно чл. 27в" се заменят с "по реда на чл. 21, ал. 1".

§ 13. В чл. 30 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Съвещанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането, за обсъждане на делото и за решаване на делото по същество е тайно."

§ 14. В чл. 30а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Преди произнасяне на съда по делото се провежда обсъждане в едно или повече заседания. Когато съдът прецени, че събраните доказателства са достатъчни, се произнася с решение в двумесечен срок, освен ако в закона е предвидено друго."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Съдията докладчик по делото предоставя на съдиите проект за определение или решение не по-късно от 10 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото по същество."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Преди гласуването на диспозитива и мотивите на определението или решението се провежда обсъждане на представения проект. След приключване на обсъждането се гласуват диспозитивът и мотивите на определението или решението, което може да се извърши в същото заседание или на определена от съда друга дата."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Когато мнозинството съдии не приема изцяло или отчасти представения проект за определение или решение, докладчикът изготвя нов проект съобразно писмено представени мотиви на мнозинството."

5. Създава се ал. 5:

"(5) Съдиите, които не са съгласни по същество с проекта на определение или решение, представят проект на особено мнение не по-късно от 3 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото."

§ 15. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова алинея 4:

"(4) Определението, с което искането се отклонява, заедно с особените мнения и становища към него се обнародва в "Държавен вестник" в 15-дневен срок от приемането му."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "сайта на съда" се заменят със "страницата на съда в интернет".

§ 16. В чл. 37 думите "неговите трудовоправни отношения" се заменят с "неговото трудово или служебно правоотношение".

§ 17. В чл. 38, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 в края точката се заменя с точка и запетая.

2. Създава се т. 5:

"5. книга за входяща и изходяща кореспонденция."

§ 18. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "наръчник" се заменя с "дневник".

2. В ал. 2 след думата "съдиите" се добавя "и служителите".

§ 19. В чл. 44 основният текст става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) Когато Конституционният съд е сезиран от състав на Върховния касационен съд или на Върховния административен съд, изпратените съдебни дела се връщат на съдилищата след произнасяне с определение по допустимостта на искането."

§ 20. Правилникът за изменение и допълнение на Правилника за организацията на дейността на Конституционния съд е приет на 22 януари 2019 г. с Решение № 1 на Конституционния съд и влиза в сила три дни след обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките