Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 19.II

ДОГОВОР № РД-НС-01-1-3 ОТ 7 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА 2018 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2018 Г.)

 

ДОГОВОР № РД-НС-01-1-3 ОТ 7 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА 2018 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2018 Г.)

В сила от 01.02.2019 г.
Издаден от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 2019г.

Изтекъл срок на действие.


Днес, 7.02.2019 г., между Националната здравноосигурителна каса, от една страна, и Българския лекарски съюз, от друга страна, на основание чл. 54, ал. 10 и чл. 55, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) се сключи този договор за изменение и допълнение на Национален рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. за следното:

§ 1. В чл. 328а, ал. 2 след думите "АПр № 38" в скоби се добавя "(лекарствени продукти, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии)".

§ 2. В чл. 331а, ал. 1 в таблицата се правят следните изменения:

1. На ред 051.1 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза", в колона три "Цена (лв.)" числото "3300" се заменя с "2300".

2. На ред 051.2 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение", в колона три "Цена (лв.)" числото "1800" се заменя с "1550".

3. На ред 056 "Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми", в колона три "Цена (лв.)" числото "300" се заменя с "500".

§ 3. В чл. 332а, ал. 1 в таблицата, на ред 05, в колона две "Номеклатура" текстът "Дейности по осигуряване на лечение за новородени деца с вродени сърдечни малформации, претърпели сърдечна оперативна интервенция до навършване на 1-годишна възраст" се изменя така: "Лечение за новородени деца с вродени сърдечни малформации, претърпели сърдечна оперативна интервенция до навършване на 1-годишна възраст".

§ 4. В чл. 333а, ал. 1 в таблицата, на ред 43, в колона две "Номеклатура" текстът "Генетично профилиране на онкологични заболявания" се изменя така: "Специфични изследвания на онкологични и онкохематологични заболявания за прицелна терапия".

§ 5. В чл. 341, ал. 1, т. 18 след думите "АПр № 38" в скоби се добавя "Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, т. 2 от ЗЗО".

§ 6. В чл. 344:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. клинична процедура № 3 в рамките на същия болничен престой по КП № 18, 23, 30, 47, 55, 65 и 66, в които кодът за механична вентилация (*96.70 или *96.71, или *96.72) е задължителен за завършване и отчитане на посочените КП;".

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Заплащането на КПр № 3 и № 4 се извършва съобразно използваемостта на интензивните легла в клиниките и отделенията по анестезиология, реанимация и интензивно лечение от второ и трето ниво на компетентност съгласно Наредба № 49, като интензивните легла за изпълнение на КПр № 3 следва да са оборудвани и с необходимата медицинска апаратура за провеждане на механична вентилация."

§ 7. В приложение № 6 "Кодове на заболяванията по списък, определен по реда на чл. 45, ал. 4 ЗЗО, и кодове на специалности на лекари, назначаващи терапия", на ред 25 за МКБ код на заболяване D18.0 "Хемангиом с каквато и да е локализация", в колона 3 "Код на специалност на лекар, назначаващ терапия на ЗОЛ до 18 години включително" след числото "35" се слага запетая и се допълва с числото "56".

§ 8. В приложение № 17а "Клинични пътеки", в КП № 256 "Продължително лечение и ранна рехабилитация след оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето", в т. I "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3 "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", текстът под таблицата "- четирима лекари със специалност "Хирургия;" се изменя така: "-лекар със специалност "Хирургия", а текстът "-трима лекари със специалност "Ортопедия и травматология" се заменя с "-лекар със специалност "Ортопедия и травматология".

§ 9. В приложение № 17б "Клинични пътеки № 51, 120 и 206", в клинична пътека № 120.2 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция, с продължителна механична вентилация", в таблицата "Кодове на основни процедури по МКБ-9КМ" след текста:

"*96.70 продължителна механична вентилация над 16 дни

само в случаите на трахеостомирани пациенти, които са с механична вентилация над 384 часа",

се добавя:

"или само в случаите на механична вентилация с ендотрахеална интубация за пациенти до 18-годишна възраст над 384 часа".

§ 10. В приложение № 18а "Амбулаторни процедури", в амбулаторна процедура № 7 "Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания", в т. I "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в т. 3 "Необходими специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура" текстът:

"Необходимите специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура са:

двама лекари със специалност "Медицинска онкология" или "Вътрешни болести" и "Онкология";

- лекар със специалност "Клинична лаборатория";

- лекар със специалност "Образна диагностика".",

се изменя така:

"трима лекари, от които двама със специалност "Медицинска онкология" или "Вътрешни болести" и "Онкология";

или

четирима лекари, от които най-малко двама лекари със специалност "Клинична хематология";

или

четирима лекари със специалност "Педиатрия", от които трима лекари със специалност "Детски болести и клинична хематология" или "Детска хематология" или "Детска клинична хематология и онкология";

лекар със специалност "Клинична лаборатория";

лекар със специалност "Образна диагностика"."

§ 11. В приложение № 18б "Амбулаторни процедури № 38 и 43" се правят следните изменения и допълнения:

1. В амбулаторна процедура № 38 "Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, т. 2 ЗЗО", в АПр № 38.2 "Осигуряване на антихемофилни фактори за лечение на вродени коагулопатии":

1.1. В т. I "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", т. 1 "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблицата "Задължително звено/медицинска апаратура" точки "7. Цитогенетична лаборатория", "8. Лаборатория по нуклеарно-медицинска диагностика" и "10. Клиника/отделение/Лаборатория/център по трансфузионна хематология и осигурено обслужване на болницата 24 часа в денонощието, включително и при спешни състояния" се заличават.

1.2. В т. I "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", т. 1 "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в т. "3. Необходими специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура":

а) цифрата "3" в т. 3, т. 3.1 и т. 3.2 се заменя с "2";

б) в т. 2.1 думите "двама лекари" се заменят с "трима лекари", а думите "- лекар със специалност трансфузионна хематология" се заличават;

в) в т. 2.2 думите "- четирима лекари със специалност "Педиатрия", от които трима лекари със специалност "Детски болести и клинична хематология" се заменят с "- четирима лекари със специалност "Педиатрия", от които трима лекари със специалност "Детски болести и хематология" или "Детска хематология" или "Детска клинична хематология и онкология", а думите "- лекар със специалност "Трансфузионна хематология" се заличават.

1.3. В приложение № 1 текстът в колона три "Данни за приложения антикоагулант" се изменя така: "Данни за приложения фактор за кръвосъсирване (или коагулационен фактор)".

2. Наименованието на амбулаторна процедура № 43 "Генетично профилиране на онкологични заболявания" се изменя така: "Специфични изследвания на онкологични и онкохематологични заболявания за прицелна терапия".

§ 12. (*) В преходните и заключителните разпоредби към Договор № РД-НС-01-1-2 от 27 декември 2018 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. (ДВ, бр. 4 от 2019 г., в сила от 1.01.2019 г.) в § 105 се създава ал. 3:

"(3) Допълнителните споразумения с лечебните заведения за болнична помощ, изпълнители на КП № 51.1 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза", № 51.2 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение", № 120.1 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция", № 120.2 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция с продължителна механична вентилация", № 206.1 "Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)" и № 206.2 "Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация)", както и АПр № 38 (относно "Осигуряване на антихемофилни фактори за лечение на вродени коагулопатии") влизат в сила от 1.01.2019 г."

§ 13. В § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба се правят следните допълнения:

1. В буква "б" след думите "§ 2, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и § 2, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

2. В буква "в" след думите "§ 9, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и § 8, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 14. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. влиза в сила от 1 февруари 2019 г., с изключение на медицинските дейности, за които § 12 предвижда друга дата за влизане в сила.

§ 15. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. се подписа на хартиен носител в четири еднообразни екземпляра, по един за: НЗОК, БЛС, министъра на здравеопазването и "Държавен вестник".

§ 16. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. се сключва на основание чл. 54, ал. 10 и чл. 55, ал. 5 от ЗЗО, съгласува се и се обнародва от министъра на здравеопазването в "Държавен вестник" на основание чл. 54, ал. 7 от ЗЗО и се публикува на официалната интернет страница на НЗОК.

Промени настройката на бисквитките