Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 26.II

НАРЕДБА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ И ЗАДАЧИТЕ ПО ОТБРАНИТЕЛНО-МОБИЛИЗАЦИОННА ПОДГОТОВКА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ТЯХНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

 

НАРЕДБА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ И ЗАДАЧИТЕ ПО ОТБРАНИТЕЛНО-МОБИЛИЗАЦИОННА ПОДГОТОВКА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ТЯХНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

В сила от 26.02.2019 г.
Приета с ПМС № 31 от 21.02.2019 г.

Обн. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.49 от 29 Май 2020г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка, условията и редът за тяхното осъществяване и финансовото им осигуряване.

(2) Отбранително-мобилизационната подготовка обхваща подготовката на държавната и местната администрация, територията и инфраструктурата, населението и икономиката на страната за действие във военно време.

(3) Държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, включително техните поделения, подразделения и структурни звена и юридическите лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната, провеждат отбранително-мобилизационна подготовка като част от подготовката на страната за отбрана.

Глава втора.
ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ И ЗАДАЧИ

Чл. 2. (1) Органите и лицата по чл. 1, ал. 3 извършват дейностите и изпълняват задачите по отбранително-мобилизационна подготовка в рамките на своята компетентност и в съответствие с възложените им с нормативните актове задължения.

(2) Основните дейности по отбранително-мобилизационна подготовка са:

1. разработване на нормативни актове, ръководни документи и планове, свързани с отбраната на страната;

2. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2020 г., в сила от 29.05.2020 г.) организиране на подготовката на държавните органи и техните администрации, органите на местното самоуправление и местната администрация;

3. планиране, изграждане и поддържане на военновременната система за управление на страната;

4. организиране на подготовката на икономиката на страната за действие във военно време, планиране и осигуряване на граждански ресурси за отбрана;

5. организиране на подготовката на територията и инфраструктурата на страната за отбрана;

6. организиране на подготовката и защитата на населението за военно време.

(3) Основните задачи по отбранително-мобилизационна подготовка са:

1. разработване и поддържане на план за привеждане в готовност за работа във военно време, военновременен план и други планове и документи, свързани с отбраната на страната;

2. (доп. - ДВ, бр. 49 от 2020 г., в сила от 29.05.2020 г.) организиране на подготовката на ръководния и личния състав за действие във военно време;

3. организиране на работата на Съветите по сигурност към областните управители и кметовете на общини;

4. организиране поддържането в готовност за използване на системата за управление във военно време;

5. планиране и координиране на дейностите по изграждането и поддържането на комуникационно-информационните системи за управление във военно време;

6. организиране на денонощно оперативно дежурство за оповестяване при привеждане в готовност за работа във военно време;

7. планиране и осигуряване на граждански ресурси за отбраната на страната, в това число:

а) подпомагане осигуряването на заявените мобилизационни ресурси за въоръжените сили и структурите, ангажирани с отбраната на страната;

б) координиране и контролиране на изграждането и поддържането на мощности и инфраструктура за военновременна дейност;

в) създаване на организация за усвояване и поддържане на производството на стоки и услуги по военновременните планове;

г) планиране на военновременните запаси и държавните резерви за осигуряване на отбраната на страната във военно време;

д) организиране на отсрочването на запасни и техника-запас от повикване във въоръжените сили при мобилизация и осигуряване на трудови ресурси за действие във военно време;

8. подпомагане на подготовката и защитата на населението във военно време чрез оказване на съдействие на компетентните органи;

9. водене на оперативен отчет и организиране на защитата на обектите от системата за военновременно управление;

10. изготвяне и актуализиране на единен списък на юридически лица, стратегически и други особено важни обекти, които са от значение за отбраната на страната във военно време;

11. методическо ръководство и контрол на дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка по компетентност на функционален, териториален и йерархичен принцип;

12. подготвяне и организиране на режимното и ограничителното снабдяване на населението с основни хранителни и нехранителни стоки;

13. планиране, разпределяне и отчет на финансовите средства за осигуряване на военновременните задачи по отбраната на страната и на дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка и контрол на тяхното разходване.

Глава трета.
ЗВЕНА ПО ОТБРАНИТЕЛНО-МОБИЛИЗАЦИОННА ПОДГОТОВКА

Чл. 3. (1) Държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация при изпълнение на задълженията им, свързани с отбраната, се подпомагат от звена по отбранително-мобилизационна подготовка.

(2) Звената по отбранително-мобилизационна подготовка могат да бъдат организирани в дирекции, отдели или сектори. В състава на звената по ал. 1 се включват:

1. ръководител;

2. експерти с аналитична или контролна функция;

3. експерти със спомагателна функция или специалисти (оперативни дежурни за носене на денонощно дежурство и др.);

4. изпълнители по поддръжка и охрана на пунктовете за управление и др.

(3) В администрацията на изпълнителната власт служителите по ал. 2, т. 1 и 2 са в щатната численост на персонала.

(4) В администрацията на изпълнителната власт служителите по ал. 2, т. 3 и 4 се назначават във или извън утвърдената численост на персонала.

(5) Когато служителите по ал. 2, т. 4 са извън утвърдената численост на персонала, се назначават до 8 души по трудови правоотношения на длъжност "изпълнител" по допълнително разписание на длъжностите.

(6) В общините от категории 3, 4 и 5, определени със Заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството № РД-02-14-2021 от 14 август 2012 г. (ДВ, бр. 66 от 2012 г.), съставът на звеното по отбранително-мобилизационна подготовка може да включва само служителите по ал. 2, т. 1 и 3.

Чл. 4. Органите за управление на юридическите лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната назначават звено/служител по отбранително-мобилизационна подготовка за изпълнение на дейностите по чл. 2, ал. 2 и на задачите по чл. 2, ал. 3.

Чл. 5. (1) В звената по отбранително-мобилизационна подготовка се назначават служители с необходимата квалификация и с разрешение за достъп до класифицирана информация.

(2) За ръководители в звената по отбранително-мобилизационна подготовка се назначават лица, които притежават подходяща образователно-квалификационна степен от област на висше образование и професионален опит в областта на отбранително-мобилизационната подготовка, в съответствие с изискванията на Класификатора на длъжностите в администрацията, приет с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 г.

(3) Ръководителите и експертите с аналитична или контролна функция в звената по отбранително-мобилизационна подготовка задължително преминават специализиран курс на обучение по отбранително-мобилизационна подготовка във висше училище.

(4) В администрацията на териториалните органи на изпълнителната власт ръководителят на звеното по отбранително-мобилизационна подготовка е секретар на Съвета по сигурността.

(5) В юридическите лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната ръководителят на звеното/служителят по отбранително-мобилизационна подготовка е секретар на Постоянната (техническата) комисия.

Чл. 6. (1) Функциите и задачите на звената по отбранително-мобилизационна подготовка се определят съгласно действащите нормативни изисквания и функции на всяка администрация или юридическо лице, съответно в устройствения правилник или в заповед на ръководителя.

(2) Специфичните дейности в министерствата и ведомствата, органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица с възложени военновременни задачи по планирането, провеждането и осигуряването на отбранително-мобилизационна подготовка се определят с акт на съответния министър или ръководител в съответствие с указанията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

Глава четвърта.
ОРГАНИЗИРАНЕ НА ДЕНОНОЩНОТО ДЕЖУРСТВО

Чл. 7. Органите и лицата по чл. 1, ал. 3 организират денонощно дежурство за оповестяване при привеждане в готовност за работа във военно време.

Чл. 8. (1) За правилната организация на денонощното дежурство съответните ръководители със своя заповед определят реда, начина и мястото за носене на дежурството и техническите средства за оповестяване и утвърждават правила за дейността на оперативните дежурни при привеждане в готовност за работа във военно време.

(2) Денонощното дежурство в администрациите на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация се носи от оперативни дежурни.

(3) Дежурството в юридическите лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната се организира в зависимост от предмета на дейност, обема и спецификата на дейностите и задачите по решение на съответния ръководител в рамките на общата численост на персонала, включително по съвместяване.

(4) Денонощното дежурство се изпълнява в специално пригодени и оборудвани за целта дежурни стаи. Необходимото оборудване на дежурните стаи се определя с указания на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

Глава пета.
ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ И ЗАДАЧИТЕ

Чл. 9. (1) За изпълнение на военновременните задачи по отбраната на страната и на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка на държавните органи и органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица с възложени военновременни задачи ежегодно се осигуряват бюджетни субсидии от държавния бюджет чрез бюджетите на съответните разпоредители с бюджет.

(2) Финансирането на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка в общините е в рамките на средствата за съответната делегирана от държавата дейност по функция "Отбрана и сигурност" и от други източници, предвидени в закон или в акт на Министерския съвет.

(3) За предоставяне на бюджетните субсидии по ал. 1 на юридически лица с възложени военновременни задачи се сключват договори между тези юридически лица и съответните отговорни за целта разпоредители с бюджет, като тези целеви субсидии не следва да се използват за финансиране на други дейности.

(4) Второстепенните и с по-ниска степен разпоредители с бюджет заявяват необходимите им финансови средства по отбранително-мобилизационна подготовка чрез съответния първостепенен разпоредител с бюджет. Копия от заявките до Министерския съвет на областните администрации се изпращат до Министерството на отбраната.

(5) Планирането на финансовите средства по ал. 1 се извършва след предварително съгласуване с Министерството на отбраната по приоритети преди започването на бюджетната процедура за съответната година в следната последователност:

1. първостепенните разпоредители с бюджет (без общините) изпращат в Министерството на отбраната заявки за финансиране на отбранително-мобилизационната подготовка за следващата година и отчети за разходваните средства за предходната година; заявките се изготвят съобразно политиките, програмите и задачите на съответното ведомство в областта на отбранително-мобилизационната подготовка по направления и типове дейности;

2. Министерството на отбраната оценява заявките за съответствие с нормативните изисквания и приоритетите за отбранително-мобилизационната подготовка, съгласува ги и ги внася за одобряване от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет;

3. Министерството на отбраната писмено уведомява първостепенните разпоредители с бюджет за одобрените им заявки, които от своя страна уведомяват съответните второстепенни разпоредители с бюджет за одобрените им заявки;

4. разпоредителите с бюджет (без общините) включват одобрените им средства в проектобюджетите си за съответната година по функция "Отбрана и сигурност".

Глава шеста.
МЕТОДИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО И КОНТРОЛ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ И ЗАДАЧИТЕ ПО ОТБРАНИТЕЛНО-МОБИЛИЗАЦИОННА ПОДГОТОВКА

Чл. 10. (1) Министерският съвет на Република България чрез министъра на отбраната осъществява общото методическо ръководство и контрол на дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка на страната.

(2) Контролът по изпълнението на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка се извършва в съответствие с Методиката за осъществяване на контрол на министерствата, ведомствата, областните управи, органите на местното самоуправление и юридическите лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната, по изпълнение на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка на страната, приета от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, по предложение на министъра на отбраната. Ръководителите на държавни органи и структури от системата за защита на националната сигурност могат да разработват свои методики за осъществяване на контрол на подчинените им структури.

(3) За осъществяване на методическо ръководство и контрол на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ежегодно приема план за контрол на министерствата, областните управи, органите на местното самоуправление и юридически лица с възложени военновременни задачи по отбраната на страната по изпълнение на задачите им по отбранително-мобилизационна подготовка на страната по предложение на министъра на отбраната.

(4) Проверките от плана по ал. 3 се осъществяват от комисия, определена със заповед на министър-председателя на Република България, за всеки конкретен случай. За резултатите от извършените проверки комисията изготвя протокол, който се представя за приемане от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

(5) Държавните органи и органите на местното самоуправление и местната администрация осъществяват методическо ръководство и контрол на дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка на подчинените им административни структури и техните поделения, подразделения и структурни звена и юридическите лица от отрасъла (ресора) от националната икономика, за който отговарят.

(6) Разпоредителите с бюджет, които осигуряват бюджетни субсидии на разпоредители с бюджет от по-ниска степен за изпълнение на военновременни задачи по отбраната на страната и на дейности и задачи по отбранително-мобилизационна подготовка, контролират разходването им за изпълнение на тези дейности и задачи.

(7) Органите по ал. 5 и 6 определят реда за осъществяване на методическо ръководство и контрол на дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка в подчинените им административни структури и техните поделения, подразделения и структурни звена и юридическите лица от отрасъла (ресора) от националната икономика, за който отговарят.

(8) Органите по ал. 5 разработват План за изпълнение на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка за календарната година и Доклад за изпълнението на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка за изминалата календарна година, които се утвърждават от техните ръководители. Структурата на плана и на доклада и сроковете за тяхното разработване се определят с Указанията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за дейностите по отбранително-мобилизационна подготовка през календарната година. С тези указания се определят приоритетите на страната по отбранително-мобилизационна подготовка през следващата година, за които се планират финансови средства по реда на чл. 9 от наредбата.

(9) (Нова - ДВ, бр. 49 от 2020 г., в сила от 29.05.2020 г.) Областните управители осъществяват методическото ръководство, координация и контрол по изпълнението на дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка на общините от съответната административна област.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "Юридически лица с военновременни задачи по отбраната на страната" са търговски дружества по смисъла на Търговския закон, юридически лица, създадени по реда на Закона за кооперациите, държавни предприятия и други организации, създадени със закон, на които са възложени военновременни задачи по отбраната на страната.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Правоотношенията на назначените към момента ръководители на звената по отбранително-мобилизационна подготовка се запазват и след влизането в сила на наредбата.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 34, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 4. Министърът на отбраната осъществява методическото ръководство и контрола по изпълнението на тази наредба.

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 105 ОТ 27 МАЙ 2020 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА ПЛАНИРАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ РЕСУРСИ ЗА ОТБРАНА

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 49 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 29.05.2020 Г.)


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките