Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 8.III

НАРЕДБА № 7 ОТ 4 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "СПОРТЕН МАСАЖИСТ"

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 4 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "СПОРТЕН МАСАЖИСТ"

В сила от 08.03.2019 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.20 от 8 Март 2019г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиването на квалификация по професията 813060 "Спортен масажист" от област на образование "Услуги за личността" и професионално направление 813 "Спорт" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 2. Държавният образователен стандарт за придобиването на квалификация по професията 813060 "Спортен масажист" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на четвърта степен на професионална квалификация за специалността 8130601 "Спортен масаж".

Чл. 3. Въз основа на ДОС по чл. 1 и рамковата програма по чл. 10, ал. 3, т. 4 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват учебни планове за лица, навършили 16 години, и учебни програми за обучението по специалността по чл. 2.

Раздел II.
Съдържание на държавния образователен стандарт

Чл. 4. (1) Държавният образователен стандарт по чл. 1 определя изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.

(2) Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 813060 "Спортен масажист" включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Лицата, навършили 16 години, които към влизане в сила на тази наредба се обучават за придобиване на професионална квалификация по професията, завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, по които са започнали.

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 6 във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование и отменя Наредба № 87 от 2013 г. за придобиване на квалификация по професията "Спортен масажист" (ДВ, бр. 72 от 2013 г.).

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 2

 

Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията "Спортен масажист"


Професионално направление:

 

813

Спорт

 

Наименование на професията:

 

813060

Спортен масажист

 

Специалности:

Степен на професионална квалификация:

 

8130601

Спортен масаж

Четвърта

 

Ниво на квалификация според Европейската квалификационна рамка (ЕКР) - 5

Ниво на квалификация според Националната квалификационна рамка (НКР) - 5

       

 

1. Изисквания към кандидатите

1.1. Изисквания към кандидатите за входящо минимално образователно и/или квалификационно равнище за придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

За придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по професията "Спортен масажист" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г.; посл. изм. със Заповед № РД-09-296 от 19.02.2018 г.) изискванията за входящото минимално образователно равнище за лица, навършили 16 години, са завършено средно образование.

Здравословното състояние на кандидата се удостоверява с медицински документ, доказващ, че професията, по която желае да се обучава, не му е противопоказна.

1.2. Валидиране и професионални знания, умения и компетентности

Придобиването на квалификация по професията "Спортен масажист" или по част от нея чрез валидиране на придобити с неформално или информално учене резултати от ученето се осъществява съгласно Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, издадена от министъра на образованието и науката (ДВ, бр. 96 от 2014 г.).

2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Спортният масажист може да работи в спортни и фитнес клубове, спортни федерации и национални спортни организации, които осъществяват тренировъчна, състезателна и организационно-административна дейност по един или няколко вида спорт и туристически дейности, развиват и популяризират физическото възпитание, спорта и туризма. Могат да работят и във фирми, предлагащи спортни и туристически услуги, на кораби за круизен туризъм, където има условия за провеждане на спортни активности, в хотели, както и на други подходящи места, които се занимават с организиране на различни видове спортни дейности. Той участва при планирането, организирането и извършването на възложените му от работодателя професионални трудови дейности.

Спортният масажист изпълнява задълженията си като част от професионалния екип съгласно изискванията на спортната организация или фирмата, в която работи. Трудовите дейности, които извършва спортният масажист, са: проучване и анализиране на информацията, свързана с предпочитанията, психо-физическите особености и здравословното състояние на спортуващите кандидати за включване в масажни програми; разработване на концепции за структурата и насочеността на масажната програма - в зависимост от предпочитанията на клиентите, климатичните условия, особеностите и обекта на спортния масаж; предлагане на концепцията за утвърждаване от ръководството, медицински лица, треньори, инструктори и др.; изготвяне на методична програма за структурата и насочеността на масажните процедури съобразно приетата концепция; адекватно прилагане на техниките на спортния масаж за отделните части на човешкото тяло; изпълняване на разновидностите на спортния масаж при спазване изискванията за показания и противопоказания; комбиниране на различни масажни методи за подобряване на психо-физическото състояние на спортуващите; съобразяване на изпълнението на масажа с възрастта, пола, соматотипа, вида спорт и спортния стаж; запознаване с техническите характеристики и параметри на уредите и другите технически средства, необходими за провеждането на различните масажни процедури; подбиране и прилагане на подходящи намазващи средства, уреди и апарати за спортен масаж; запознаване на клиентите с характеристиките и параметрите на използваните при спортния масаж уреди, когато е необходимо; следене на функционалното състояние на масажирания; извършване на окончателна преценка за методиката на провежданата процедура съобразно индивидуалните възрастови и психо-физически особености на масажирания; вземане на решение за корекция изпълнението на масажната процедура при необходимост; изготвяне на програми за провеждане на спортен масаж след тренировъчно или състезателно натоварване при спазване препоръките на ръководството и осигуряване на оптимални условия за почивка на спортуващия; изпълняване на предписанията на медицинските лица за режима на възстановяване след травми или заболяване; анализиране на постигнатите резултати в отделните масажни процедури или на определен етап от подготовката и уведомяване на ръководството за тях; изготвяне на писмени отчети и доклад за проведената дейност съобразно указанията на работодателя; проверка на санитарно-хигиенните условия на масажните помещения и съответствието им към изискванията на действащите в Република България стандарти и правила; участие в изготвянето на информационни и рекламни материали; запознаване на желаещите с възможностите на спортния масаж за въздействие върху психосоматичното им състояние при тренировъчна и спортно-състезателна дейност; осъществяване на професионален контакт с клиентите, колегите и ръководството; други определени от работодателя дейности.

Спецификата на дейността и условията на труд изискват от спортния масажист да бъде дисциплиниран, лоялен, наблюдателен, издръжлив при продължително физическо и психическо натоварване, отговорен, с нагласа за точно изпълнение на инструкции и указания, да използва съвременна специализирана литература и информационни технологии. Спортният масажист трябва да умее да работи в екип, да притежава добри комуникативни умения и умения да решава конфликти. При необходимост трябва да умее да оказва първа помощ и да използва средствата за гасене на пожари.

Работното време е нормирано, но поради спецификата на дейността се налага работа в почивни и празнични дни или с удължено работно време, като трудът и възнаграждението се регламентират съобразно действащото в страната трудово законодателство.

Спортният масажист изпълнява задълженията, които произтичат от изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и на здравните изисквания към обектите с обществено предназначение по смисъла на § 1, т. 9, букви "б", "в", "г", "е", "л", "о" и "п" от допълнителните разпоредби на Закона за здравето, както и на вътрешните правила, утвърдени от работодателя.

Преди да пристъпи към изпълнение на професионалните си задължения, спортният масажист преминава основен инструктаж по здравословни и безопасни условия на труд и по опазване на околната среда, за оказване на първа помощ, за противопожарна безопасност и борба с пожари, лична безопасност и обществени отговорности.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Лицата, придобили четвърта степен на професионална квалификация по професията "Спортен масажист", могат да продължат обучението си по друга професия от професионално направление "Спорт".

При продължаващото професионално обучение се организира обучение за усвояване на единиците резултати от ученето, които лицата не притежават.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011) в Република България, утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика; посл. изм. и доп. със Заповед № РД-01-149 от 26.02.2018 г.

Лице, придобило четвърта степен на професионална квалификация по професията "Спортен масажист", може да постъпва на работа на длъжност 5169-3009 "Масажист" от единична група 5169 "Друг обслужващ персонал" на НКПД, както и на други длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

3. Единици резултати от ученето (ЕРУ)

3.1. Списък на ЕРУ

Обща професионална подготовка

ЕРУ 1. Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

 РУ (Резултат от учене) 1.1. Създава организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

 РУ 1.2. Участва в създаването на организация за осъществяване на превантивна дейност по опазване на околната среда

 РУ 1.3. Създава организация за овладяването на рискови и аварийни ситуации

ЕРУ 2. Предприемачество

 РУ 2.1. Познава основите на предприемачеството

 РУ 2.2. Формира предприемаческо поведение

 РУ 2.3. Участва в разработването на бизнес план

ЕРУ 3. Икономика

 РУ 3.1. Познава основите на пазарната икономика

 РУ 3.2. Познава основните характеристики на дейността в стопанската/спортната организация

Отраслова професионална подготовка

ЕРУ 4. Организация на труда

РУ 4.1. Организира работния процес

 РУ 4.2. Отговаря за разпределението на дейностите в работния процес

ЕРУ 5. Комуникация и чужд език

РУ 5.1. Общува ефективно в работния екип

РУ 5.2. Води ефективна бизнес комуникация

РУ 5.3. Владее чужд език по професията

ЕРУ 6. Информационни и комуникационни технологии (ИКТ)

РУ 6.1. Обработва информация с ИКТ

РУ 6.2. Комуникира чрез ИКТ

РУ 6.3. Създава цифрово съдържание с ИКТ

 РУ 6.4. Осигурява сигурност при работата с ИКТ

 РУ 6.5. Решава проблеми при работата с ИКТ

ЕРУ 7. Спортна култура

 РУ 7.1. Познава същността на спорта и ползите от него

 РУ 7.2. Познава организационната система на спорта

 РУ 7.3. Формира (развива) физически качества у обучаваните по спорт лица

Специфична професионална подготовка

ЕРУ 8. Класически (ръчен) спортен масаж

РУ 8.1. Извършва предварителен масаж

РУ 8.2. Извършва тренировъчен масаж       

РУ 8.3. Извършва възстановителен масаж

 РУ 8.4. Извършва масаж за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат

ЕРУ 9. Апаратен спортен масаж

РУ 9.1. Извършва вибрационен масаж

РУ 9.2. Извършва пневмо- (вакуум) масаж

РУ 9.3. Извършва баромасаж

РУ 9.4. Извършва светлинен масаж

 РУ 9.5. Извършва водни процедури (хидромасаж)

 РУ 9.6. Инструктира относно употребата на сауна и/или парна баня

3.2. Описание на ЕРУ

Обща професионална подготовка

ЕРУ 1


Наименование на единицата:

Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 1.1:

Създава организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Знания

• Познава в детайли разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Познава основните елементи на организацията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Познава в детайли рисковете за здравето и безопасността при извършваната трудова дейност и при трудовите дейности, свързани с конкретната професионална квалификация

 

• Познава в детайли необходимите мерки за защита и средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Познава разпоредбите за провеждане на инструктаж на работещите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

Умения

• Контролира процеса по изготвяне на инструкции за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Организира извършването на трудовите дейности при спазване на нормативните разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Извършва контрол (при необходимост) на изпълнението на трудовите дейности при спазване на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Инструктира работещите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

• Разпознава рисковете за здравето и безопасността при различни трудови дейности

• Използва средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

Компетентности

• Участва в създаването на организация за осигуряване на безопасни условия на работа

• Проявява отговорност към останалите участници в трудовия процес

• Предприема мерки за предотвратяване, намаляване и ограничаване на рисковете за здравето и за безопасност на работното място при различните трудови дейности

Резултат от учене 1.2:

Участва в създаването на организация за осъществяване на превантивна дейност по опазване на околната среда

Знания

• Познава разпоредбите за опазване на околната среда при конкретната трудова дейност

• Познава в детайли рисковете от замърсяване на околната среда при конкретната трудова дейност и при свързаните трудови дейности

• Описва основните изисквания за разделно събиране на отпадъци

• Познава разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

Умения

• Организира и контролира сортирането/съхранението на опасни продукти и излезли от употреба материали, консумативи и др. при спазване технологията за събиране и рециклиране

Компетентности

• Притежава екологично съзнание за опазване на околната среда

• Анализира причините за екологично замърсяване

• Участва в разработването на правила за опазване на околната среда

• Следи за спазване на изискванията и правилата за опазване на околната среда

Резултат от учене 1.3:

Създава организация за овладяването на рискови и аварийни ситуации

Знания

• Познава нормативните разпоредби за осигуряване на аварийна безопасност

• Познава в детайли основните изисквания за осигуряване на аварийна безопасност

• Обяснява стъпките за действия при аварии и аварийни ситуации

• Обяснява видовете травми и методите за оказване на първа помощ

• Познава реда за разследване на трудови злополуки

Умения

• Използва терминологията за описване на аварийните ситуации

• Създава организация за осъществяване на контрол по спазване мерките за пожарна и аварийна безопасност

• Координира действията на работния екип при аварии и опасни ситуации

• Разпознава опасните ситуации, които могат да възникнат по време на работа

• Оказва първа помощ на пострадали при авария

• Изброява основните рискове, които могат да доведат до аварии и аварийни ситуации

• Оказва първа помощ на пострадали при авария

Компетентности

• Организира овладяването на възникнал пожар и/или авария в съответствие с установените вътрешнофирмени правила за пожарна и аварийна безопасност

• Актуализира вътрешнофирмените правила за пожарна и аварийна безопасност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

 

За средство 1:

Владее теоретични знания за:

• хигиенните норми

• здравословните и безопасни условия на труд на работното място

• превантивната дейност за опазване на околната среда

• овладяването на аварийни ситуации и оказването на първа помощ на пострадали

За средство 2:

• Избира бързо най-адекватното поведение при зададената рискова ситуация

• Вярно и точно определя необходимите действия за оказване на първа помощ

 

ЕРУ 2


Наименование на единицата:

Предприемачество

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 2.1:

Познава основите на предприемачеството

Знания

• Знае същността на предприемачеството

• Познава видовете предприемачески умения

Умения

• Анализира практически примери за успешно управление на дейността на фирмата

Компетентности

• Предлага нови идеи за оптимизиране изпълнението на трудовите дейности

Резултат от учене 2.2:

Формира предприемаческо поведение

Знания

• Познава характеристиките на предприемаческото поведение

• Знае видовете предприемаческо поведение

Умения

• Преценява необходимостта от промени, свързани с подобряване на работата

Компетентности

• Предлага решения за повишаване ефективността на дейността

Резултат от учене 2.3:

Участва в разработването на бизнес план

Знания

• Познава основните елементи, изисквания и етапи при разработване на бизнес план

• Знае факторите на обкръжаващата пазарна среда и влиянието им върху дейността на фирмата

Умения

• Анализира възможностите за развитие на дейността на фирмата

Компетентности

• Самостоятелно или в екип разработва проект на бизнес план

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Средство 3:

• Разработване в екип на бизнес план на фирмата по предварително дефинирано задание

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1, 2 и 3:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични постановки в областта на предприемачеството

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на описания проблем в зададения казус/сценарий

За средство 3:

• Участва в разработването на бизнес план на фирмата според изискванията на предварително дефинираното задание

 

ЕРУ 3


Наименование на единицата:

Икономика

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 3.1:

Познава основите на пазарната икономика

Знания

• Познава общата теория на пазарната икономика

• Запознат е с икономическите проблеми - оскъдност, ресурси, избор и др.

• Знае ролята на държавата в пазарната икономика

• Познава видовете икономически субекти в бизнеса

Умения

• Информира се за успешни практически примери за управление на бизнес

Компетентности

• Способен е да идентифицира успешни практически примери за управление на бизнес, като обяснява ролята на всеки икономически субект, ангажиран в бизнеса

Резултат от учене 3.2:

Познава основните характеристики на дейността в стопанската/спортната организация

Знания

 

• Познава основите на пазарното търсене и пазарното предлагане

• Дефинира икономически понятия - приходи, разходи, печалба, рентабилност и др.

• Познава същността на елементите на маркетинговия микс - продукт (услуга), цена, дистрибуция, промоция

• Познава същността на елементите на промоционалния/комуникационния микс - публичност, реклама, лични продажби, насърчаване на продажбите, връзки с обществеността

Умения

• Обяснява икономически понятия в контекста на дейността на предприятието

• Разработва маркетингова стратегия на предприятие за постигане на максимални финансови резултати съобразно качествения и количествения капацитет

• Изготвя рекламни послания за изграждане и поддържане на положителна представа у целевата група към предлаганите продукти (стоки и/или услуги)

Компетентности

• Способен е да анализира икономическите принципи в контекста на дейността на стопанската/спортната организация

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Изготвяне на маркетингова стратегия, насочена към зададен тип целева група

Средство 3:

• Изготвяне на рекламно послание по зададени цел, бюджет и рекламоносител

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на икономиката

За средство 2:

• В изготвеното рекламно послание присъстват името на рекламодателя, кратко описание на предложението, подтик за покупка, данни за контакт с рекламодателя; изтъкнати са качеството на услугата и нейните предимства пред конкурентните

За средство 3:

• Изготвената обява за свободна работна позиция е пълна и целесъобразна - включва изискванията за заемане на длъжността, работното време, трудовото възнаграждение, начините за кандидатстване, изброени са задълженията и отговорностите; определените критерии за подбор са съобразени с нуждите на работодателя

 

Отраслова професионална подготовка

ЕРУ 4


Наименование на единицата:

Организация на труда

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 4.1:

Организира работния процес

Знания

• Познава структурата на стопанската организация

• Познава методи за нормиране на работния процес

• Познава нормативните документи, свързани с професията

• Познава планирането на ресурси, свързани с работния процес

• Познава основните нормативни актове, свързани с професията

Умения

• Планира работния процес

• Съставя график на работните задачи

• Спазва основните нормативни актове, свързани с професията

Компетентности

• Ефективно организира работния процес

• Предлага и мотивира необходимостта от промени в работните процеси

Резултат от учене 4.2:

Отговаря за разпределението на дейностите в работния процес

Знания

• Познава видовете трудови дейности

• Познава изискванията за изпълнение на видовете трудови дейности

• Познава начините за организация на трудовите дейности в работния процес

Умения

• Организира дейностите в работния процес

• Спазва и следи етичните норми на поведение

• Участва в изграждането на работната среда

Компетентности

• Ефективно разпределя и планира дейностите в работния процес

• Отговорен е за създаване и поддържане на етична работна среда

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Дефинира теоретични понятия в областта на организацията на работния процес

За средство 2:

• Дефинира теоретични понятия в областта на разпределението на дейностите в работния процес

 

ЕРУ 5


Наименование на единицата:

Комуникация и чужд език

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 5.1:

Общува ефективно в работния екип

Знания

• Знае ролята на отделните длъжности в екипа, техните работни взаимоотношения и йерархични връзки

Умения

• Комуникира в работен порядък с екипа и персонала на предприятието

Компетентности

• Осъществява ефективна комуникация с всички участници в трудовия процес съобразно работния протокол

• Поема отговорности при работа в екип

Резултат от учене 5.2:

Води ефективна бизнес комуникация

Знания

• Познава етичните норми на комуникацията

• Познава правилата за вербална и невербална комуникация

• Познава ефективното поведение при конфликти

• Знае правилата и изискванията, свързани с водене на делова кореспонденция

• Познава средства за водене на делова комуникация

Умения

• Разпознава и избягва конфликтни ситуации

• Решава конфликтни ситуации

• Води делова комуникация - писмена и устна

• Извлича необходимата информация за удовлетворяване на изискванията на клиентите

Компетентности

• Провежда ефективна комуникация с клиенти и потребители съобразно индивидуалните им особености

• Провежда компетентен разговор с клиенти с цел консултиране и съгласуване на услуги; разбира и уважава техните изисквания, защитава интересите на организацията

• Проявява комбинативност при проучване на алтернативни решения

Резултат от учене 5.3:

Владее чужд език по професията

Знания

• Познава професионалната терминология на чужд език

Умения

• Чете и разбира професионални текстове (специализирана литература, техническа документация и др.) на чужд език

• Ползва чужд език при търсене на информация от интернет и други източници

• Ползва свободно професионална терминология на чужд език (писмено и говоримо) при комуникация с партньори и клиенти

Компетентности

• Владее чужд език на ниво, позволяващо му да осъществява ефективна комуникация по професионални и други теми, както и да изпълнява служебните си задължения

Средства за оценяване:

• Провеждане на разговори по професионални теми на чужд език

Условия за провеждане на оценяването:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

• Комуникира свободно на чужд език в учебна или работна ситуация

 

ЕРУ 6


Наименование на единицата:

Информационни и комуникационни технологии (ИКТ)

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 6.1:

Обработва информация с ИКТ

Знания

• Изброява интернет търсачки и мотивира избора си на определени сред тях

• Обяснява употребата на филтри и оператори за търсене

• Знае за съществуването на невярна или подвеждаща информация в интернет и начини за оценка на надеждността ѝ

• Обяснява същността на уебканалите (RSS и други) за получаване на информация

• Знае начините за съхранение на цифрова информация на различни електронни носители

• Знае начините за създаване на поддиректории (папки)

• Знае начините за преместване на файлове от една поддиректория (папка) в друга

• Познава различни програми за възпроизвеждане на даден тип цифрово съдържание (текст, изображение, аудио, видео)

• Познава различни доставчици на облачни услуги

Умения

• Използва търсачка за намиране на информация, като прилага различни филтри и използва оператори за търсене (символи и др.)

• Използва уебканали (RSS и други) за получаване на информация

• Сравнява информацията в различни източници и оценява нейната надеждност с помощта на набор от допълващи се критерии

• Записва и съхранява в различни формати цифрово съдържание (текст, изображения, аудио, видео, уебстраници и др.) по класифициран начин, използвайки поддиректории (папки)

• Използва облачни услуги за съхранение на информация

• Възпроизвежда вече записано цифрово съдържание

Компетентности

• Свободно владее ИКТ при обработването на информация, свързана с професионалната му дейност

Резултат от учене 6.2:

Комуникира чрез ИКТ

Знания

• Изброява доставчици на услугата електронна поща

• Изброява софтуер за аудио- и видеоразговори

• Изброява доставчици на услуги за споделяне на файлове

• Обяснява принципите за онлайн пазаруване и плащане

• Изброява онлайн общности (социални мрежи), създадени за обмен на знания и опит в областта на професията

• Обяснява употребата на електронен подпис

Умения

• Използва електронна поща

• Използва разширени функции на софтуер за аудио- и видеоразговори

• Споделя файлове, спазвайки правилата на онлайн комуникацията

• Използва множество електронни услуги, като пазаруване онлайн, електронно банкиране, взаимодействие с държавни институции и др.

• Използва електронен подпис за авторизация

• Обменя знания и опит в онлайн общности

Компетентности

• Свободно владее ИКТ при онлайн комуникация

Резултат от учене 6.3:

• Създава цифрово съдържание с ИКТ

Знания

• Познава функционалностите на софтуерите за създаване и редакция на цифрово съдържание от различен тип (текст, таблици, изображения, аудио, видео)

• Познава функционалностите на редакторите за създаване и поддръжка на шаблонни интернет страници и/или блогове

Умения

• Създава сложно цифрово съдържание (текст, таблици, изображения, аудио, видео) с различни оформления

• Редактира и оформя цифрово съдържание, създадено от друг

• Използва редактори за създаване и поддръжка на шаблонни интернет страници и/или блогове

Компетентности

• Свободно владее ИКТ при създаването на електронно съдържание

Резултат от учене 6.4:

Осигурява сигурност при работата с ИКТ

Знания

• Познава голяма част от известните рискове за сигурността при работа онлайн

• Знае функциите на защитните стени и на антивирусните програми

• Познава начините за защита на файлове с криптиране или с пароли

• Знае за въздействието на цифровите технологии върху ежедневния живот и околната среда

Умения

• Идентифицира подвеждащи и/или злонамерени съобщения и интернет страници

• Активира филтри на електронна поща против спам

• Разпознава файлове, представляващи злонамерен софтуер

• Променя настройките на защитната стена и на антивирусната програма

• Защитава файлове с криптиране или с пароли

• Прилага мерки за пестене на енергия

Компетентности

• Способен е да защити комплексно от злонамерени действия електронната среда, в която работи

Резултат от учене 6.5:

Решава проблеми при работата с ИКТ

Знания

• Познава начините за решаване на рутинни проблеми при използването на цифрови технологии

• Познава начините за инсталиране/преинсталиране на операционна система и друг софтуер

• Проучва възможности за актуализиране на уменията си за работа с ИКТ

Умения

• Избира и инсталира най-подходящия инструмент, устройство, приложение, софтуер или услуга за решаване на проблеми

• Променя настройките и опциите на операционната система или друг софтуер при решаване на проблеми

Компетентности

• Способен е самостоятелно да разреши нерутинен проблем, възникнал при работа с ИКТ

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Изпълнение на задача, свързана с намирането на информация в интернет по зададена тема, нейното съхранение и възпроизвеждане

Средство 2:

• Изпълнение на задача, свързана със споделянето на файл в интернет пространството и изпращане на връзка (линк) за сваляне до друг потребител по електронната поща

Средство 3:

• Изпълнение на задача, свързана със създаването, редакцията и оформлението на цифрово съдържание

Средство 4:

• Изпълнение на задача, свързана с противодействие срещу злонамерено електронно съобщение

Средство 5:

• Изпълнение на задача, свързана с инсталирането, преинсталирането и промяната на настройки на устройство и съпътстващия го софтуер

Условия за провеждане на оценяването:

• Учебен/компютърен кабинет

• Персонален компютър или лаптоп

• Достъп до интернет

Критерии за оценяване:

• Поставените задачи са изпълнени самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време. Демонстрирани са професионални знания, умения и компетентности, свързани с употребата на ИКТ

 

ЕРУ 7


Наименование на единицата:

Спортна култура

Ниво по НКР:

4

Ниво по ЕКР:

4

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 7.1:

Познава същността на спорта и ползите от него

Знания

• Познава ползите от спорта и неговите образователни, здравни, социални, културни и възстановителни функции

• Знае историята на физическото възпитание и спорта

• Познава олимпийските принципи и идеали

• Знае рисковете от употребата на допинг в спорта

Умения

• Осигурява спазването на принципите на феърплей в спорта

• Разпознава признаците при употребата на допинг и предприема необходимите мерки

Компетентности

• Популяризира здравословния начин на живот и редовните занимания със спорт

• Организира и участва в дискусии по темата

Резултат от учене 7.2:

Познава организационната система на спорта

Знания

• Познава организацията на спорта на национално, европейско и световно ниво и функциите на различните институции - общини, министерства, спортни клубове, спортни федерации, олимпийски комитети

• Познава нормативната уредба, свързана с физическото възпитание и спорта - закони, стратегии и наредби, които имат отношение към професионалната му дейност

• Познава особеностите на физическото възпитание и спорта в свободното време

• Познава особеностите на организирания спорт за всички (физическо възпитание и спорт за учащи, ведомствен спорт, физическо възпитание и спорт за лица с увреждания)

• Познава особеностите на спорта за високи постижения (детско-юношески спорт, елитен спорт)

Умения

• Идентифицира мястото на спортна организация в системата на спорта и възможните механизми и източници на финансиране

• Намира подходящите за практикуване на определен вид спорт спортни клубове и/или обекти в съответните национални регистри

Компетентности

• Консултира заинтересованите лица за възможностите за практикуване на спорт съобразно техните индивидуални нужди и желания

Резултат от учене 7.3:

• Формира (развива) физически качества у обучаваните по спорт лица

Знания

• Познава теорията и методиката на спортната тренировка

• Познава анатомията и биомеханиката на човека

• Познава физиологията и биохимията на човека

• Познава принципите на рационалното хранене

• Познава особеностите на преподаване при различните възрастови групи

• Познава особеностите на спортния травматизъм

Умения

• Прилага методи и средства за развиване на сила

• Прилага методи и средства за развиване на издръжливост

• Прилага методи и средства за развиване на бързина

• Прилага методи и средства за развиване на гъвкавост

• Прилага методи и средства за развиване на ловкост

• Прилага методи и средства за развиване на техника и тактика по вид спорт

Компетентности

• Самостоятелно може да формира и развива у обучаваните най-целесъобразните за вида спорт физически качества

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Теория: решаване на тест или развиване на въпрос от областта на спорта

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Теория: учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Демонстрира професионални знания от областта на спорта

 

Специфична подготовка за всички специалности

ЕРУ 8


Наименование на единицата:

Класически (ръчен) спортен масаж

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 8.1:

Извършва предварителен масаж

Знания

• Знае целите и задачите на предварителния масаж

• Знае методиката на предварителния масаж

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в предварителния масаж

• Обяснява физиологичното въздействие на предварителния масаж върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на предварителен масаж

Умения

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин поглаждане

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин изстискване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин разтриване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин размачкване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин вибрации

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни предварителни масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 8.2:

Извършва тренировъчен масаж

Знания

• Знае целите и задачите на тренировъчния масаж

• Знае методиката на тренировъчния масаж

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в тренировъчния масаж

• Обяснява физиологичното въздействие на тренировъчния масаж върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на тренировъчен масаж

Умения

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин поглаждане

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин изстискване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин разтриване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин размачкване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин вибрации

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни тренировъчни масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 8.3:

Извършва възстановителен масаж

Знания

• Знае целите и задачите на възстановителния масаж

• Знае методиката на възстановителния масаж

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение във възстановителния масаж

• Обяснява физиологичното въздействие на възстановителния масаж върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на възстановителен масаж

Умения

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин поглаждане

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин изстискване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин разтриване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин размачкване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин вибрации

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни възстановителни масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 8.4:

Извършва масаж за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат

Знания

• Знае целите и задачите на масажа за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат

• Знае методиката на масажа за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат

 

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в масажа за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат

• Обяснява физиологичното въздействие на масажа за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат върху организма

• Обяснява приложението на различни групи намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на масаж след травми на опорно-двигателния апарат

Умения

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин поглаждане

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин изстискване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин разтриване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин размачкване

• Прилага масажни техники и похвати от масажен начин вибрации

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни масажи за редуциране на риска от травми на опорно-двигателния апарат на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест или развиване на въпрос от областта на класическия (ръчен) спортен масаж

Средство 2:

• Извършване на предварителен, на тренировъчен и на възстановителен масаж

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Масажно помещение

• Масажна кушетка

• Намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Демонстрирани са професионални знания в областта на класическия (ръчен) спортен масаж

За средство 2:

• Целите и задачите на различните видове масажи са изпълнени

• Спазена е методиката на масажите (включително последователността на масажните начини)

• Масажните техники и похвати са изпълнени правилно

• Постигнато е необходимото физиологично въздействие върху масажираното лице

 

ЕРУ 9


Наименование на единицата:

Апаратен спортен масаж

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Наименование на професията:

Спортен масажист

Ниво по НКР:

5

Ниво по ЕКР:

5

Резултат от учене 9.1:

Извършва вибрационен масаж

Знания

• Знае целите и задачите на вибрационния масаж

• Знае методиката на вибрационния масаж

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

• Обяснява физиологичното въздействие на вибрационния масаж върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на вибрационен масаж

• Познава указанията за използване на апаратите за вибрационен масаж

Умения

• Работи с апарати за вибрационен масаж

• Прилага масажни техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни вибрационни масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 9.2:

Извършва пневмо- (вакуум) масаж

Знания

• Знае целите и задачите на пневмо- (вакуум) масажа

• Знае методиката на пневмо- (вакуум) масажа

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в пневмо- (вакуум) масажа

• Обяснява физиологичното въздействие на пневмо- (вакуум) масажа върху организма

• Обяснява приложението на ралични групи намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на пневмо- (вакуум) масаж

• Познава указанията за използване на апаратите за пневмо- (вакуум) масаж

Умения

• Работи с апарати за вибрационен масаж в съответствие с изискванията за експлоатация

• Прилага масажни техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни водни пневмо- (вакуум) масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 9.3:

Извършва баромасаж

Знания

• Знае целите и задачите на баромасажа

• Знае методиката на баромасажа

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в баромасажа

• Обяснява физиологичното въздействие на баромасажа върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на баромасаж

• Познава указанията за използване на апаратите за баромасаж

Умения

• Работи с апарати за баромасаж при спазване на изискванията за безопасност

• Прилага масажни техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни баромасажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 9.4:

Извършва светлинен масаж

Знания

• Знае целите и задачите на светлинния масаж

• Знае методиката на светлинния масаж

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение в светлинния масаж

• Обяснява физиологичното въздействие на светлинния масаж върху организма

• Обяснява приложението на различните групи намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на светлинен масаж

• Познава указанията за използване на апаратите за светлинен масаж

Умения

• Работи с апарати за светлинен масаж при спазване на инструкциите за безопасност

• Прилага масажни техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни светлинни масажи на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 9.5:

Извършва водни процедури (хидромасаж)

Знания

• Знае целите и задачите на водните процедури (хидромасаж)

• Знае методиката на водните процедури (хидромасаж)

• Изброява масажните техники и похвати, намиращи приложение във водните процедури (хидромасаж)

• Обяснява физиологичното въздействие на водните процедури (хидромасаж)върху организма

• Обяснява приложението на намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Знае противопоказанията за прилагане на водни процедури (хидромасаж)

• Познава указанията за използване на апаратите за водни процедури (хидромасаж)

Умения

• Подбира и работи с апарати за водни процедури (хидромасаж)

• Прилага масажни техники и похвати, намиращи приложение във вибрационния масаж

Компетентности

• Способен е самостоятелно да извършва ефективни водни процедури (хидромасажи) на всички части на тялото, като не застрашава здравето на масажираното лице

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Резултат от учене 9.6:

Инструктира лицата относно употребата на сауна и/или парна баня

Знания

• Знае целите и задачите на употребата на сауна и/или парна баня

• Знае методиката на употреба на сауна и парна баня (температура, влажност, продължителност на престой, почивки и т.н.)

• Обяснява физиологичното въздействие на сауната и парната баня върху организма

• Знае противопоказанията за прилагане на сауна и парна баня

Умения

• Следи за продължителността на престоя

• Поддържа необходимите температура и влажност в сауна и парна баня

Компетентности

• Способен е самостоятелно да дава инструкции относно употребата на сауна и/или парна баня, които няма да застрашат здравето на ползвателите

• Стриктно спазва хигиенните изисквания

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Решаване на тест или развиване на въпрос от областта на апаратния спортен масаж

Средство 2:

• Извършване на вибрационен масаж, на пневмо- (вакуум) масаж, на баромасаж, на светлинен масаж и на водни процедури (хидромасаж)

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Масажно помещение

• Масажна кушетка

• Намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри)

• Апарати за вибрационен масаж, за пневмо- (вакуум) масаж, за баромасаж, за светлинен масаж и за водни процедури

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Демонстрирани са професионални знания в областта на апаратния масаж

За средство 2:

• Целите и задачите на масажите са изпълнени. Спазена е методиката на масажите (включително последователността на масажните начини)

• Масажните техники и похвати са изпълнени правилно. Масажните апарати са използвани безопасно и правилно

• Постигнато е необходимото физиологично въздействие

 

4. Изисквания към материалната база

4.1. По теория

Обучението по теория се извършва в учебни кабинети по теория и в компютърни кабинети.

Обзавеждането на учебния кабинет по теория включва: работно място за обучаващия и за всеки обучаван (работна маса и стол), учебна дъска, мебели (предимно шкафове за различни цели) и учебни пособия (демонстрационни макети и модели, онагледяващи табла, реални образци, учебни видеофилми, мултимедийни презентации, програмни продукти, справочна литература и нормативни актове, регламентиращи спортната дейност - закони, наредби, инструкции, стратегии и др.).

Компютърният кабинет трябва да предлага персонален компютър на всеки обучаван с необходимия хардуер и софтуер, свързан в мрежа и достъп до интернет, принтер, скенер и мултимедиен проектор.

4.2. По практика

Обучението по практика на професията се извършва както в учебно-тренировъчни кабинети, така и в масажни помещения на спортни клубове, спортни федерации, национални спортни организации или фирми.

Учебно-тренировъчните кабинети трябва да са обзаведени с необходимия брой столове (по един на обучаван), бюро и стол за преподавателя, аптечен шкаф, чешма с мивка, закачалки, вентилационни съоръжения, съблекалня или паравани, учебна дъска, мебели (предимно шкафове за различни цели), гладка свободна стена за окачване на нагледни материали, учебни филми, екран за прожектиране, мултимедия, компютър и други дидактически средства за обучение. Специфичното оборудване включва: масажни кушетки (една на двама обучавани), апарати за вибрационен масаж, за пневмо- (вакуум) масаж, за баромасаж, за светлинен масаж и за водни процедури (хидромасаж). Необходимите консумативи са намазващи средства (масажни масла, кремове, емулсии, гелове и пудри), кърпи и др. Обучаващата институция трябва да разполага и със сауна и парна баня.

5. Изисквания към обучаващите

Право да преподават по учебните предмети или модули от общата професионална подготовка имат лица с висше образование по специалност от следните професионални направления от Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 от 2002 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 64 от 2002 г.; посл. доп., бр. 94 от 2005 г.):

• Област на висше образование "Социални, стопански и правни науки":

Професионално направление "Администрация и управление";

Професионално направление "Икономика";

• Област на висше образование "Технически науки";

• Област на висше образование "Здравеопазване и спорт":

Професионално направление "Медицина".

Право да преподават по учебните предмети или модули от отрасловата и специфичната професионална подготовка (теория и практика на професията) имат лица с висше образование по специалности от следните професионални направления според Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления:

• Област на висше образование "Педагогически науки":

Професионално направление "Педагогика на обучението по физическо възпитание";

• Област на висше образование "Хуманитарни науки":

Професионално направление "Филология";

• Област на висше образование "Природни науки, математика и информатика":

Професионално направление "Биологически науки";

Професионално направление "Информатика и компютърни науки";

• Област на висше образование "Здравеопазване и спорт":

Професионално направление "Обществено здраве";

Професионално направление "Здравни грижи";

Професионално направление "Спорт".

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка, за който няма съответно професионално направление в Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, могат да преподават лица без висше образование и без професионална квалификация "учител", ако са придобили професионална квалификация по професия "Спортен масажист" при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания, умения и компетентности.


Промени настройката на бисквитките