Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ СИСТЕМИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 2018 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ И ОДОБРЕНИЯ, ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ПЛАТЕЖНИТЕ УСЛУГИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ПЛАТЕЖНИ СИСТЕМИ С ОКОНЧАТЕЛНОСТ НА СЕТЪЛМЕНТА (ДВ, БР. 32 ОТ 2018 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 2019г.

§ 1. В чл. 23, ал. 1, т. 8 буква "д" се изменя така:

"д) информация за минималния размер на необходимия собствен капитал в съответствие с чл. 39, ал. 3 от Закона за платежните услуги и платежните системи, ако дружеството възнамерява да предоставя само услуги по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари, и в съответствие с чл. 9, ал. 1 и 2 от Закона за платежните услуги и платежните системи по отношение на платежните услуги, които не са свързани с издаването на електронни пари, ако дружеството предвижда да предоставя такива, която включва годишна прогноза за неговия размер и разбивка по елементи на собствения капитал за три години;".

§ 2. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея т. 6 се изменя така:

"6. при възникване на значим операционен или свързан със сигурността инцидент във връзка с функционирането на платежната система или с извършваните от него допълнителни дейности освен оперирането на платежна система с окончателност на сетълмента, за която е лицензиран, когато тези дейности представляват предоставяне на технически, информационни и комуникационни услуги, подпомагащи предоставянето на платежни услуги от доставчици на платежни услуги;".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Подуправителят, ръководещ управление "Банково" на БНБ, определя с указание критериите за класифициране на инцидент като значим по ал. 1, т. 6 и реда за уведомяване на БНБ за възникването на такъв инцидент."

§ 3. В чл. 70 се създава т. 8:

"8. за разглеждане на заявление за допълване на лиценз за извършване на дейност като платежна институция - 5000 лв.".

Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 2, чл. 37, ал. 5, чл. 141, ал. 3 и чл. 154, ал. 3 от Закона за платежните услуги и платежните системи и е приета с Решение № 59 от 28.02.2019 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките