Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 26.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 47 ОТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ДЕЙНОСТТА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ И РЕПУБЛИКАНСКИТЕ КОНСУЛТАНТИ (ДВ, БР. 75 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 47 ОТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА, ДЕЙНОСТТА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ И РЕПУБЛИКАНСКИТЕ КОНСУЛТАНТИ (ДВ, БР. 75 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.25 от 26 Март 2019г.

§ 1. В заглавието на наредбата думите "националните и републиканските консултанти" се заменят с "експертните съвети и на републиканските консултанти в системата на здравеопазването".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. С тази наредба се уреждат:

1. организацията по определяне на експертни съвети и републикански консултанти в системата на здравеопазването;

2. дейността, контролът върху нея, правата и задълженията на експертните съвети и на републиканските консултанти в системата на здравеопазването;

3. условията и редът за финансиране на дейностите, извършвани от експертните съвети и републиканските консултанти в системата на здравеопазването."

§ 3. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Експертните съвети осъществяват експертно-съвещателни и организационно-методични функции при провеждане на държавната здравна политика от министъра на здравеопазването, включително по въпроси, свързани с организацията, качеството и оценката на отделните медицински дейности, на медицинската практика и ресурсното осигуряване на системата на здравеопазване.

(2) Експертните съвети извършват и други дейности, когато това е посочено в нормативен акт.

(3) При осъществяване на дейността си експертните съвети дават консултации и становища, възложени от министъра на здравеопазването, по въпроси в областите по ал. 1.

(4) Министърът на здравеопазването може да възложи на заместник-министрите на здравеопазването да изискват консултации и становища от експертните съвети.

(5) Консултациите и становищата служат на министъра на здравеопазването за вземане на решения в областта на здравеопазването и нямат задължителен характер."

§ 4. В чл. 4 думите "За национални и" се заменят с "В състава на експертните съвети, както и за".

§ 5. В чл. 5, ал. 1 думите "Националните и" се заличават.

§ 6. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 и 2 думите "националните и републиканските" се заменят с "експертните съвети и на републиканските".

2. (В сила от 01.04.2019 г.) В ал. 3 думата "одит" се заменя с "надзор".

§ 7. Наименованието на глава втора се изменя така:

"Глава втора

Експертни съвети".

§ 8. Наименованието на глава втора, раздел I се изменя така:

"Раздел I

Определяне на експертните съвети".

§ 9. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Министърът на здравеопазването утвърждава със заповед експертни съвети по медицински специалности и/или отделни медицински дейности.

(2) Експертните съвети се състоят от 3 до 7 медицински специалисти в съответните области на медицината и/или в системата на здравеопазването, които имат професионален опит по специалността или по съответната медицинска дейност.

(3) По своя преценка при определяне на състава на експертните съвети министърът на здравеопазването може да поиска предложения от лечебни заведения, висши училища или други организации.

(4) За всеки експертен съвет министърът на здравеопазването определя главен координатор, който е член на съвета.

(5) Главният координатор организира работата на съответния съвет и отговаря за предоставянето на консултациите и становищата на министъра на здравеопазването, след като ги съгласува с всички членове на експертния съвет."

§ 10. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Заповедта за експертните съвети задължително съдържа:

1. наименованието на експертния съвет с посочване на медицинската специалност и/или отделната медицинска дейност, по която ще предоставя консултации и становища;

2. имената на членовете на експертните съвети;

3. главния координатор на всеки експертен съвет;

4. медицинската специалност и/или отделна медицинска дейност, която всеки член на експертния съвет упражнява;

5. адрес/адреси за връзка и кореспонденция с всеки член на експертния съвет, включително и електронен адрес.

(2) Членовете на експертните съвети предоставят и телефон за спешна връзка за нуждите на членовете на политическия кабинет на министъра на здравеопазването, който не се оповестява."

§ 11. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Списъкът на експертните съвети, съдържащ информацията по чл. 8, ал. 1, т. 1 - 4, се публикува на интернет страницата на Министерството на здравеопазването в срок до 3 работни дни от издаване на заповедта по чл. 7, ал. 1.

(2) По своя преценка министърът на здравеопазването може със заповед да изменя и допълва състава на експертните съвети. Всички промени в състава на експертните съвети се публикуват на интернет страницата на Министерството на здравеопазването в срок до 3 работни дни от издаване на заповедта."

§ 12. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. Член на експертен съвет може да бъде освободен от състав на съвета:

1. по негово писмено искане;

2. при неучастие във взимане на три последователни решения на експертния съвет без обективни причини за това;

3. при виновно непредставяне или забавено представяне на становище/консултация по три последователни искания от страна на Министерството на здравеопазването;

4. при непредставяне на мотиви по чл. 11а, ал. 2 на три последователни решения;

5. при констатирано нарушение на забраната по чл. 14а;

6. при констатирано нарушение при изпълнението на заеманата от лицето длъжност и/или упражняване на съответната медицинска специалност или медицинска дейност;

7. при лишаване от правото му да упражнява професията си;

8. при лишаване от свобода;

9. по други обективни причини, водещи до невъзможност да изпълнява задълженията си като член на експертния съвет;

10. по решение на министъра на здравеопазването извън случаите по т. 1 - 9."

§ 13. В наименованието на глава втора, раздел II думите "националните консултанти" се заменят с "експертните съвети".

§ 14. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, в текста преди т. 1 думите "Националните консултанти" се заменят с "Експертните съвети".

2. В ал. 2:

а) в текста преди т. 1 думите "Националните консултанти" се заменят с "Членовете на експертните съвети";

б) точка 3 се изменя така:

"3. оказват методична помощ на лечебните заведения и на контролните органи в системата на здравеопазването при въвеждането, изпълнението и контрола на медицинските стандарти по чл. 6, ал. 1 от Закона за лечебните заведения;"

в) точка 6 се отменя.

3. (*) В ал. 3 думите "националните консултанти" се заменят с "членовете на експертните съвети", а думата "одит" - с "надзор".

4. В ал. 4 думите "Националните консултанти" и "национален консултант" се заменят съответно с "Експертните съвети" и "експертен съвет".

5. Алинея 5 се отменя.

§ 15. Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. (1) Експертните съвети взимат решения с мнозинство не по-малко от половината от своя състав, като могат да провеждат и неприсъствени заседания, включително да разменят кореспонденция и мнения по електронна поща.

(2) При наличие на различни мнения всеки член на експертния съвет излага своето мнение и мотиви към него.

(3) Консултациите и становищата се предоставят в срок, определен от министъра на здравеопазването, а в случаите по чл. 2, ал. 4 - от съответния заместник-министър на здравеопазването.

(4) Консултациите и становищата се изискват и предоставят чрез главния координатор на съответния експертен съвет."

§ 16. В чл. 12 и 13 думите "Националните консултанти" се заменят с "Експертните съвети".

§ 17. В чл. 14 думите "националните консултанти" се заменят с "експертните съвети".

§ 18. В чл. 14а думите "национални консултанти" се заменят с "членове на експертните съвети".

§ 19. В чл. 15 думите "националният консултант е длъжен да представи" се заменят с "експертните съвети са длъжни да представят".

§ 20. Наименованието на глава втора, раздел III се изменя така:

"Раздел III

Финансиране на експертните съвети".

§ 21. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 думите "националния консултант" се заменят с "членовете на експертните съвети".

3. В ал. 3 думите "националния консултант" се заменят със "съответния експертен съвет".

§ 22. В чл. 17, ал. 1 думите "националните консултанти" се заменят с "експертните съвети".

§ 23. В чл. 20 думите "центрове по здравеопазване" се заменят със "здравни инспекции".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 24. До определяне на експертни съвети от министъра на здравеопазването националните консултанти продължават да осъществяват дейността си по досегашния ред, но не по-късно от 31 март 2019 г.

§ 25. В Наредба № 5 от 2006 г. за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози (обн., ДВ, бр. 40 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2017 г.), в чл. 3, в текста преди т. 1 думите "националния консултант по паразитология" се заменят с "експертния съвет по паразитология, създаден съгласно чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 26. В Наредба № 11 от 2018 г. за здравни норми и изисквания при работа в среда на йонизиращи лъчения (ДВ, бр. 91 от 2018 г.), в чл. 7, ал. 2 думите "национални консултанти" се заменят с "членове на експертни съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 27. В Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето (обн., ДВ, бр. 1 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 57 от 2012 г., бр. 15 от 2013 г., бр. 14 от 2015 г., бр. 29 от 2018 г.; изм. с Решение № 13701 на ВАС на РБ от 13.11.2017 г. - бр. 36 от 2018 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 5, ал. 3 думите "националният консултант по трансплантология" се заменят с "член на експертния съвет по трансплантология, създаден съгласно чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

2. В чл. 16, ал. 3 думите "национални консултанти" се заменят с "членове на експертния съвет по трансплантология, създаден съгласно чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 28. В Наредба № 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (обн., ДВ, бр. 95 от 2011 г.; доп., бр. 24 от 2013 г.), в чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "националния консултант по профила на заболяването" се заменят с "експертния съвет по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето по съответната медицинска специалност или отделна медицинска дейност".

2. В ал. 3 думите "Националният консултант" се заменят с "Експертният съвет по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 29. В Наредба № 2 от 2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване (обн., ДВ, бр. 13 от 2018 г.; изм. с Определение № 10565 от 16.08.2018 г. на ВАС на РБ - бр. 70 от 2018 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 4, ал. 4 думите "националните консултанти" се заменят с "експертните съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

2. В чл. 48, ал. 6 думите "националните консултанти" се заменят с "експертните съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 30. В Наредба № 17 от 2008 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на внасяните паразитни болести (обн., ДВ, бр. 71 от 2008 г.; попр., бр. 72 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 88 от 2013 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 3 думите "националния консултант по паразитология" се заменят с "експертния съвет по паразитология, създаден съгласно чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

2. В чл. 4, текстът преди т. 1 се изменя така:

"Чл. 4. Експертният съвет по паразитология, създаден съгласно чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето:".

§ 31. В Наредба № 16 от 2014 г. за условията и реда за регистриране на редките заболявания и за експертните центрове и референтните мрежи за редки заболявания (ДВ, бр. 67 от 2014 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 3, ал. 2 думите "национални консултанти" се заменят с "членове на експертни съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

2. В чл. 11:

а) в ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. експертни съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето;"

б) в ал. 4 думите "национален консултант" се заменят с "експертен съвет по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

3. В чл. 12, ал. 3 думите "национален консултант" се заменят с "експертен съвет по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

4. В чл. 15, ал. 2 думите "национални консултанти" се заменят с "експертни съвети по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

5. В чл. 27, ал. 4 думите "национален консултант" се заменят с "експертен съвет по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето".

§ 32. Параграф 6, т. 2 и § 14, т. 3 относно думите "а думата "одит" - с "надзор" влизат в сила от 1 април 2019 г.

Промени настройката на бисквитките