Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 29.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 54 ОТ 28 МАРТ 2019 Г. ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА"

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 54 ОТ 28 МАРТ 2019 Г. ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА"

В сила от 29.03.2019 г.

Обн. ДВ. бр.26 от 29 Март 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Закрива Център "Фонд за лечение на деца" считано от 1 април 2019 г.

(2) Трудовите правоотношения със служителите на Център "Фонд за лечение на деца" се уреждат при условията и по реда на чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния служител и чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.

(3) Функциите, дейността, активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на Център "Фонд за лечение на деца", свързани с организационното и финансовото подпомагане за лечение на лица до 18-годишна възраст в страната и в чужбина, се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

(4) Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения извън тези по ал. 3 се поемат от Министерството на здравеопазването.

Чл. 2. (1) За извършване на дейностите, свързани със закриването на Център "Фонд за лечение на деца", се създава комисия.

(2) Съставът на комисията, нейните задачи и сроковете за тяхното изпълнение се определят със заповед на министъра на здравеопазването. В състава на комисията задължително се включват представители на Министерството на здравеопазването, Център "Фонд за лечение на деца" и НЗОК.

(3) Комисията приключва работата си и съставя предавателно-приемателен протокол за прехвърляне на активите, пасивите, архива и другите права и задължения по чл. 1, ал. 3 и 4 в срок до 31 март 2019 г.

Чл. 3. Разходите по закриването на Център "Фонд за лечение на деца", включително за обезщетенията по Закона за държавния служител и Кодекса на труда, са за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Център "Фонд за лечение на деца" разглежда процедури по подадените до него заявления и изпълнява заповеди на директора на Център "Фонд за лечение на деца" за организационно и финансово подпомагане за заплащане за медицински и други дейности по досегашния ред до 31 март 2019 г.

(2) Неприключилите до 31 март 2019 г. процедури по заявления за организационно и финансово подпомагане за заплащане за медицински и други дейности, подадени до Център "Фонд за лечение на деца", се довършват по новия ред от НЗОК.

(3) Заповедите на директора на Център "Фонд за лечение на деца" за организационно и финансово подпомагане за заплащане за медицински и други дейности, издадени до 31 март 2019 г., запазват действието си и се изпълняват от НЗОК.

§ 2. Трудовото правоотношение с директора на Център "Фонд за лечение на деца" се урежда при условията и по реда на чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.

§ 3. (1) Постъпилите след 31 март 2019 г. средства в полза на Център "Фонд за лечение на деца" по досегашната банкова транзитна сметка на центъра до нейното закриване периодично се превеждат от Министерството на здравеопазването на НЗОК.

(2) По реда на ал. 1 се превеждат на НЗОК и постъпилите по сметката средства от дарения и други предвидени със закон приходи за финансиране на НЗОК - за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването.

(3) Министерството на здравеопазването предприема съответните действия по закриване на сметката по ал. 1 в срок до 31 декември 2019 г.

§ 4. В приложение № 3 към чл. 4, ал. 1, т. 4 "Списък на юридическите лица по чл. 4, ал. 1, т. 4" от Постановление № 385 на Министерския съвет от 2015 г. за дейността на Централния орган за покупки за нуждите на органите на изпълнителната власт (обн., ДВ, бр. 2 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 34 и 74 от 2016 г.) ред № 2 се заличава.

§ 5. Постановлението се приема на основание чл. 35 от Закона за администрацията и § 13, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г.

§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките