Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 2.IV

НАРЕДБА № 65 ОТ 22 МАРТ 2019 Г. ЗА ЛИЦАТА, ПОЛУЧАВАЩИ ПАЗАРНИ ПРОУЧВАНИЯ

 

НАРЕДБА № 65 ОТ 22 МАРТ 2019 Г. ЗА ЛИЦАТА, ПОЛУЧАВАЩИ ПАЗАРНИ ПРОУЧВАНИЯ

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.27 от 2 Април 2019г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат:

1. факторите, които лицата, получаващи пазарни проучвания, съгласно чл. 11 от Регламент (ЕС) № 596/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно пазарната злоупотреба (Регламент относно пазарната злоупотреба) и за отмяна на Директива 2003/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и директиви 2003/124/ЕО, 2003/125/ЕО и 2004/72/ЕО на Комисията (ОВ, L 173/1 от 12 юни 2014 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 596/2014", трябва да вземат предвид, когато им се разкрива информация в рамките на пазарно проучване, за да преценят дали информацията представлява вътрешна информация;

2. мерките, които лицата по т. 1 трябва да вземат предвид, ако им е разкрита вътрешна информация, за да спазят чл. 8 и 10 от Регламент (ЕС) № 596/2014;

3. регистрите, които лицата по т. 1 трябва да съхраняват във връзка с изпълнението на чл. 8 и 10 от Регламент (ЕС) № 596/2014.

(2) Наредбата цели да гарантира общ, единен и постоянен подход по отношение на изискванията, на които подлежат лицата, получаващи пазарни проучвания, както и да намали цялостния риск от нерегламентирано разпространение на вътрешна информация, получена по време на пазарно проучване.

Глава втора.
ФАКТОРИ И МЕРКИ, КОИТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД ОТ ЛИЦАТА, ПОЛУЧАВАЩИ ПАЗАРНИ ПРОУЧВАНИЯ

Чл. 2. (1) Лицето, получаващо пазарни проучвания, създава, прилага и поддържа вътрешна процедура, която е подходяща и пропорционална на мащаба, размера и естеството на неговата стопанска дейност.

(2) Вътрешната процедура по ал. 1 трябва да е създадена преди получаване на пазарно проучване. Лицето, получаващо пазарни проучвания, поддържа актуална вътрешна процедура по всяко време.

(3) Процедурата по ал. 1 съдържа правила, които гарантират най-малко следното:

1. когато лицето, получаващо пазарни проучвания, определя конкретно лице или точка за контакт за получаване на пазарни проучвания, тази информация е достъпна за разкриващия участник на пазара;

2. информацията, получена по време на пазарно проучване, се съобщава вътрешно само чрез предварително определени канали за докладване и на принципа "необходимост да се знае";

3. лицето, съответно звеното, на което е възложено да оцени дали лицето, получаващо пазарното проучване, притежава вътрешна информация в резултат от пазарното проучване, е ясно определено и подходящо обучено за тази цел;

4. потокът на вътрешна информация, получена по време на пазарно проучване, се управлява и контролира в рамките на организацията на лицето, получаващо пазарното проучване, за да може лицето, получаващо пазарното проучване, и неговите служители да се съобразят с чл. 8 и 10 от Регламент (ЕС) № 596/2014.

(4) Лицето, получаващо пазарни проучвания, гарантира, че служителите, които получават и обработват информация, получена по време на пазарно проучване, са подходящо обучени относно вътрешната процедура по ал. 1, както и за забраните по чл. 8 и 10 на Регламент (ЕС) № 596/2014, произтичащи от притежаването на вътрешна информация.

(5) Лицето, получаващо пазарни проучвания, провежда периодично обучение относно вътрешната процедура по ал. 1 и забраните по чл. 8 и 10 от Регламент (ЕС) № 596/2014, произтичащи от притежаването на вътрешна информация, на служителите, които получават и обработват информация, получена по време на пазарно проучване.

(6) Обучението по ал. 4 трябва да е подходящо и пропорционално на мащаба, размера и естеството на стопанската дейност на лицето, получаващо пазарни проучвания. За всяко извършено обучение се изготвя документ в писмена форма в деня на провеждането, в който се посочват имената на обучаваните и на обучаващите лица, обхватът на проведеното обучение и който се подписва от участниците в обучението.

Чл. 3. Лицето, което е определено от разкриващия участник на пазара да получи пазарно проучване, преди получаване на пазарното проучване уведомява разкриващия участник на пазара дали желае да не получава бъдещи пазарни проучвания относно всякакви възможни сделки или определени видове възможни сделки.

Чл. 4. (1) Лицето, получаващо пазарното проучване, самостоятелно извършва оценка дали притежава вътрешна информация в резултат от пазарното проучване. Лицето, получаващо пазарното проучване, актуализира своята оценка при настъпване на нови обстоятелства.

(2) При оценката по ал. 1 се вземат предвид както оценката на разкриващия участник на пазара дали пазарното проучване включва разкриване на вътрешна информация, така и цялата налична информация на лицето, съответно звеното по чл. 2, ал. 3, т. 3, на което е възложена оценката, в рамките на организацията на лицето, получаващо пазарното проучване, за извършване на тази оценка, включително информация, получена от източници, различни от разкриващия участник на пазара.

(3) При извършване на оценката по ал. 1 лицето, на което е възложена оценката, не е длъжно да има достъп до информация зад всяка информационна бариера, създадена в рамките на организацията на лицето, получаващо пазарното проучване.

Чл. 5. (1) В случай че получи уведомление от разкриващия участник на пазара, че информацията, която е разкрита по време на пазарното проучване, вече не е вътрешна информация, лицето, получаващо пазарното проучване, извършва самостоятелно оценка дали все още притежава вътрешна информация. При извършване на тази оценка се вземат предвид оценката на разкриващия участник на пазара и цялата налична информация на лицето, съответно звеното по чл. 2, ал. 3, т. 3, получена в рамките на организацията на лицето, получаващо пазарното проучване, и предназначена за извършване на тази оценка, включително информация, получена от източници, различни от разкриващия участник на пазара.

(2) При извършване на преценката по ал. 1, лицето, съответно звеното по чл. 2, ал. 3, т. 3, не е длъжно да има достъп до информация зад всяка информационна бариера, създадена в рамките на организацията на лицето, получаващо пазарното проучване.

Чл. 6. Когато лицето, получаващо пазарното проучване, е преценило, че притежава вътрешна информация в резултат от пазарното проучване, то трябва да определи всички емитенти и финансови инструменти, за които счита, че тази вътрешна информация се отнася.

Чл. 7. Когато разкриващият участник на пазара е съставил писмени протоколи или бележки на незаписани срещи или незаписани телефонни разговори, лицата, получаващи пазарното проучване, следва в срок от пет работни дни след тяхното получаване да:

1. подпишат тези протоколи или бележки, с което се съгласяват с тяхното съдържание; или

2. предоставят на разкриващия участник на пазара своя собствена версия на онези надлежно подписани протоколи или бележки, с чието съдържание не са съгласни.

Глава трета.
ВОДЕНЕ НА РЕГИСТРИ. СРОК ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 8. (1) Лицето, получаващо пазарни проучвания, води регистри на:

1. вътрешните процедури по чл. 2;

2. уведомленията по чл. 3;

3. оценките по чл. 4 и 5, включително мотивите за тях;

4. определените финансови инструменти по чл. 6;

5. лицата, които работят за него на основание трудов договор или на които по друг начин е възложено изпълнението на задачи, поради което имат достъп до информация, съобщена по време на пазарните проучвания, посочена в хронологичен ред за всяко пазарно проучване.

(2) Регистрите по ал. 1 се водят на траен носител. Всички документи и информация, въз основа на които са извършени записите в регистрите по ал. 1, се съхраняват за период от най-малко пет години. Информацията в регистрите по ал. 1 се актуализира до края на деня, в който лицето, получаващо пазарни проучвания, е узнало съответното обстоятелство. В случай че денят на узнаване е неработен, информацията, подлежаща на вписване в регистър по ал. 1, се въвежда или актуализира до края на първия работен ден, следващ деня на узнаване.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата "разкриващ участник на пазара" е лице по смисъла на чл. 3, параграф 1, т. 32 от Регламент (ЕС) № 596/2014.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 3, ал. 2 от Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и е приета с Решение № 496-Н от 22.03.2019 г. на Комисията за финансов надзор.

§ 3. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.

Промени настройката на бисквитките