Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 30.IV

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУМЪНИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИНИЦИАТИВЕН ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ ЗА ПОДАВАНЕ НА СЪВМЕСТНИ КА

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУМЪНИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИНИЦИАТИВЕН ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ ЗА ПОДАВАНЕ НА СЪВМЕСТНИ КАНДИДАТУРИ ЗА ДОМАКИНСТВА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ НА УЕФА ПРЕЗ 2028 Г. И НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ НА ФИФА ПРЕЗ 2030 Г.

(Одобрен с Решение № 185 от 5 април 2019 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 13 април 2019 г.)

Издаден от Министерството на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.35 от 30 Април 2019г.

Правителството на Република България, Правителството на Република Гърция, Правителството на Румъния и Правителството на Република Сърбия (наричани от сега нататък "Страните"),


Вярвайки в укрепването на съществуващите взаимоотношения между техните приятелски страни и взаимното им сътрудничество,

В желанието си да установят общи цели и да укрепят взаимоотношенията си в областта на спорта на основата на принципите за равенство и взаимна полза,

Вземайки предвид договореното от представителите на Страните на срещата на Съвета на високо равнище за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия, проведена в Белград на 22 декември 2018 г.,

Се договориха за следното:

Член 1

С настоящото Страните създават Инициативен организационен комитет за подаване на съвместни кандидатури за домакинства на Европейското първенство по футбол на УЕФА през 2028 г. и на Световното първенство по футбол на ФИФА през 2030 г. (Наричан от сега нататък "Инициативен организационен комитет") с председатели министрите, отговарящи за спорта от всяка Страна, или техни представители, определени за тази цел.

Инициативният организационен комитет ще се състои от четирима представители на всяка от Страните. Освен министрите, отговарящи за спорта, или техните представители като членове той ще включва по едно официално лице от всяка от Страните и двама представители от националните футболни асоциации. Членовете на Инициативния организационен комитет се номинират от Страните при подписването на този Меморандум за разбирателство.

Член 2

Инициативният организационен комитет ще отговаря за оформянето на рамката за подаване на съвместните кандидатури за домакинства на Европейското първенство по футбол на УЕФА през 2028 г. и на Световното първенство по футбол на ФИФА през 2030 г., в частност той следва:

1. да изясни изискванията на организаторите относно правилата за кандидатстване;

2. да опише съществуващия национален капацитет с оглед отговаряне на всички условия;

3. да установи допълнителните потребности на всички Страни, които имат отношение към отговарянето на условията за подаване на кандидатурите.

Член 3

1. Председателството на Инициативния организационен комитет ще се осъществява за шест месеца последователно на принципа на ротацията по азбучен ред на имената на Страните.

2. Инициативният организационен комитет ще провежда редовни срещи два пъти годишно или при необходимост, в повечето случаи - в столиците на Страните.

3. Сесиите на Инициативния организационен комитет ще бъдат предшествани от подготвителни срещи на ниво старши служители и експерти от националните футболни асоциации на четирите държави, които могат да се провеждат и чрез видеовръзка.

4. В случай че е необходимо, Инициативният организационен комитет ще организира извънредни сесии при писмено искане на една от Страните.

5. Инициативният организационен комитет може да покани за участие в сесиите представители от други области (като напр. финанси, транспорт, инфраструктура и т.н.).

6. Министерствата, отговарящи за спорта в Страните, ще отговарят за координацията, подготовката и мониторинга на сесиите и подготвителните срещи на Инициативния организационен комитет.

7. Доклади от сесиите на Инициативния организационен комитет ще бъдат изпращани до Страните.

Член 4

Страните се договарят, че всички форми на сътрудничество в рамките на този Меморандум за разбирателство се осъществяват в рамките на съответните им налични бюджети и ресурси. Финансовите условия ще се съгласуват взаимно от договарящите се Страни за всеки конкретен случай.

Член 5

Всички спорове, възникващи от тълкуването или изпълнението на този Меморандум за разбирателство, се уреждат чрез приятелски консултации между Страните по дипломатически път.

Член 6

Настоящият Меморандум за разбирателство може да бъде изменян по искане на някоя от Страните и влиза в сила след писмено съгласие на всички Страни с предложените изменения.

Член 7

Настоящият Меморандум за разбирателство влиза в сила от датата на подписването му. Остава в сила за 3 години от датата на влизането в сила и след това ще бъде подновяван автоматично за последващи периоди от по 2 години, освен ако някоя от Страните не уведоми писмено другите Страни за своето намерение да го прекрати най-малко 3 месеца преди изтичането на първоначалния или последващите периоди на действие.


Подписан в Солун на 13 април 2019 г. в четири оригинални екземпляра, всеки на български, гръцки, румънски, сръбски и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. В случай на противоречие в тълкуването предимство има английският текст.

Промени настройката на бисквитките