Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 21.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 61 ОТ 2018 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ РЕКЛАМНИТЕ И ПИСМЕНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ И СТРАНИЦИТЕ В ИНТЕРНЕТ НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА (ДВ, БР. 84 ОТ 2018 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 61 ОТ 2018 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ РЕКЛАМНИТЕ И ПИСМЕНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ И СТРАНИЦИТЕ В ИНТЕРНЕТ НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА (ДВ, БР. 84 ОТ 2018 Г.)

Издадена от Комисията по финансов надзор

Обн. ДВ. бр.41 от 21 Май 2019г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1, т. 3 думите "чл. 123з, ал. 1, т. 2 - 5" се заменят с "чл. 123з2, ал. 1, т. 2 - 4".

§ 2. В чл. 7 думите "чл. 123з, ал. 1, т. 4" се заменят с "чл. 123з2, ал. 1, т. 3".

§ 3. В § 1 от заключителните разпоредби думите "чл. 123з, ал. 6 и 7, чл. 123и, ал. 6, чл. 180, ал. 2 и чл. 249" се заменят с "чл. 123з2, ал. 12, чл. 123и, ал. 6, чл. 180, ал. 2 и чл. 249".

§ 4. Приложение № 3 към чл. 5, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 5, ал. 2



ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ФОНД ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ДОБРОВОЛНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО ПРОФЕСИОНАЛНИ СХЕМИ И УЧАСТИЕТО В НЕГО

                                                   

                                             (наименование на ПОД)

(лого на ПОД)

                                              (наименование на фонда)

 

 

Акционери, притежаващи 10 и над 10 на сто от капитала на... (наименование на ПОД)

Име, презиме, фамилия за ФЛ/наименование и ЕИК за ЮЛ

Размер на участието в капитала

1.

 

... %

2.

 

... %

3.

 

... %

(При необходимост се добавят допълнителни редове! За физическите лица не се попълва ЕГН!)

 

 

I. Какво трябва да знаете за осигуряването във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми (ДПФПС)

Допълнителното доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми е част от Третия стълб на пенсионната система в Република България. То се осъществява от частни пенсионноосигурителни дружества, които управляват и представляват ДПФПС. Едно пенсионноосигурително дружество може да учредява и да управлява един ДПФПС, който е отделно юридическо лице от дружеството.

Съществен белег на този вид осигуряване е, че основни елементи на осигуряването се определят на базата на договаряне между предприятието осигурител и неговите работници/служители. Осигуряването по професионални схеми се урежда задължително в колективно споразумение или в колективен трудов договор с минимално съдържание, определено в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Осигурителната вноска може да бъде месечна, за друг период или еднократна. Вноски във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми могат да правят:

1. предприятия осигурители, създадени съгласно законодателството на Република България и на всяка друга държава членка - за осигурените от тях лица в професионална схема;

2. физически лица, осигурени по професионална схема.

Предприятие осигурител е всяко физическо лице, юридическо лице или неперсонифицирано дружество, както и други организации, които имат задължение по закон да внасят осигурителни вноски за други физически лица.

Осигуряването в ДПФПС не е задължително. В него може да бъде осигурявано всяко лице, навършило 16 години. Внасянето на осигурителни вноски от осигурителите и предприятията осигурители не задължава осигуреното лице да прави вноски за своя сметка.

Предприятията осигурители удържат от възнаграждението на осигуреното лице за съответния месец осигурителната вноска за негова сметка и я превеждат по фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми.

Осигурителният договор се сключва между пенсионноосигурителното дружество и предприятието осигурител. При сключване на договора предприятието осигурител трябва да представи на пенсионноосигурителното дружество колективното споразумение или колективния трудов договор, с който е предвидена професионалната схема. Осигурителният договор урежда предмета и обхвата на осигуряването, размера на осигурителната вноска и начина на нейното плащане, условията за прекратяване на договора, дължимите такси и удръжки, както и описание на професионалната схема. Професионалната схема определя условията и обхвата на осигуряването, видовете пенсионни плащания и размера на осигурителната вноска.

Осигурителният договор се прекратява при прехвърляне на професионалната схема.

За всяко осигурено лице във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми се открива индивидуална партида и получава индивидуален осигурителен номер. По индивидуалната партида се натрупват осигурителните вноски, като тези от осигурителите се водят отделно от личните. Натрупаните средства по индивидуалната партида на осигуреното лице са лични и се наследяват.

Съвкупността от средствата в партидите формира нетните активи на ДПФПС. Пенсионноосигурителното дружество управлява активите на фонда, като ги инвестира в определени и ограничени от закона финансови инструменти, с цел средствата по партидите на осигурените лица да нарастват с дохода, реализиран при инвестирането.

Осигурените лица в ДПФПС имат право на срочна пенсия за старост, еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида, еднократно или разсрочено изплащане на средства на наследниците на починало осигурено лице или на пенсионер. Размерът на пенсията се определя на базата на средствата, натрупани по индивидуалната партида, срока на нейното получаване и технически лихвен процент. Правото на лична пенсия за старост при осигуряване във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми възниква при навършване на 60-годишна възраст за жените и мъжете. Пенсията е срочна съгласно условията на професионалната схема. Съгласно условията на професионалната схема, уговорени в колективното споразумение, съответно в колективния трудов договор, фондът за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми може да изплаща на осигуреното лице пенсията за старост до 5 години преди навършване на 60-годишна възраст. Лицата, които имат право на еднократно или разсрочено изплащане от ДПФПС при смърт на осигуреното лице или на пенсионер, се определят в колективното споразумение или колективния трудов договор. Когато няма такива лица, натрупаните средства по индивидуалната партида се дължат съгласно Закона за наследството.

Осигуреното лице има право да изтегли средствата, натрупани по своята индивидуална партида, съобразно уговореното в колективния трудов договор, съответно колективното споразумение за професионалната схема.

При прекратяване на правоотношението между предприятието осигурител и осигуреното лице лицето има право да прехвърли натрупаните средства от лични осигурителни вноски по индивидуалната партида или част от тях от един фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в друг такъв фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество.

Професионалната схема или част от нея може да бъде прехвърлена от един фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество, или на чуждестранна институция за професионално пенсионно осигуряване, въз основа на допълнително споразумение между страните по колективното споразумение, съответно по колективния трудов договор.

Нормативната уредба на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми се съдържа в част II на Кодекса за социално осигуряване и в подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

Надзорът върху пенсионноосигурителните дружества се осъществява от Комисията за финансов надзор (КФН) и нейния заместник-председател, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

II. Основни характеристики на пенсионния фонд

1. Осигурителни плащания

При осигуряване в ДПФПС ... (посочва се конкретното наименование на фонда) осигурените лица имат право на следните осигурителни плащания:

- лична срочна пенсия за старост

- еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида

- еднократно или разсрочено изплащане на средства на наследниците на починало осигурено лице или на пенсионер

(При предлагане на различни видове продукти в рамките на посочените по-горе категории - напр. различни видове срочни пенсии - се посочват всички видове продукти.)

2. Основни данни за инвестициите на пенсионния фонд

2.1. Инвестиционни цели на фонда

(Посочват се основните инвестиционни цели на фонда, определени в неговия правилник съгласно инвестиционната му политика.)

2.2. Инвестиционни ограничения съгласно инвестиционната политика на фонда

 

 

Инвестиционни инструменти

Инвестиционни ограничения на фонда (% от
активите)

Дългови ценни книжа

 

Дялови ценни книжа (акции, права и дялове)

 

Влогове в банки

 

Инвестиционни имоти

 

 

 

2.3. Доходност на пенсионния фонд

Постигнатата доходност на фонда за съответната година в процент се определя, като разликата между стойността на един дял, валидна за последния работен ден на годината, и стойността на един дял, валидна за последния работен ден на предходната година, се раздели на стойността на един дял, валидна за последния работен ден на предходната година. Стойността на един дял може както да се увеличава, така и да намалява в резултат на постигнатия положителен или отрицателен доход от инвестициите на фонда.

Постигната номинална доходност за последните 5 години

   

 

Представя се хистограма на доходността с данни за всяка календарна година от предходния
петгодишен период (актуализира се ежегодно). В случай че фондът е осъществявал дейност за период, по-кратък от 5 години, се представя графика с данни за периода на осъществяване на дейност от фонда само за пълните календарни години, като този период се посочва в заглавието на графиката. В случай че фондът е осъществявал дейност за период, по-кратък от 1 година, не се предоставя тази информация. Изрично се посочват причините за предоставяне на информация за период, по-кратък от 5 години, съответно за непредоставянето
ѝ.

   

Посочените резултати се отнасят за минал период и не следва да се считат като обещание за бъдещи резултати.

2.4. Инвестиционен риск на пенсионния фонд

Инвестиционният риск се характеризира с променливостта на постигнатата доходност от управлението на активите на фонда. Показател за измерване на инвестиционния риск е стандартното отклонение на доходността. По-високи стойности на стандартното отклонение означават по-висока степен на променливост (волатилност) на постигнатата доходност и съответно по-голям риск.

Стандартно отклонение на доходността за последните 5 години

 

 

Представя се хистограма на стандартното отклонение на доходността с данни за всяка календарна година от предходния петгодишен период (актуализира се ежегодно). В случай че фондът е осъществявал дейност за период, по-кратък от 5 години, се представя графика с данни за периода на осъществяване на дейност от фонда само за пълните календарни години, като този период се посочва в заглавието на графиката. В случай че фондът е осъществявал дейност за период, по-кратък от 1 година, не се предоставя тази информация. Изрично се посочват причините за предоставяне на информация за период, по-кратък от 5 години, съответно за непредоставянето ѝ.

 

 

Посочените резултати се отнасят за минал период и не следва да се считат като обещание за бъдещи резултати.

Инвестиционната политика на пенсионния фонд, измененията в основните цели и ограничения на инвестиционната дейност, както и значението на показателите за постигнатата доходност и равнището на инвестиционния риск са достъпни в офисите на дружеството и на неговата страница в интернет (www... (посочва се линк към страницата).

Допълнителна информация за доходността и стандартното отклонение на всички пенсионни фондове можете да намерите на сайта на КФН www.fsc.bg.

До 10-о число на месеца, следващ всяко календарно тримесечие, ПОД публикува на своята страница в интернет информация за обема и структурата на инвестициите по видове активи и емитенти на ценни книжа за управлявания от него ДПФПС.

3. Такси и удръжки

При управлението на фонда ПОД ... (наименование на ПОД) събира следните такси и удръжки

 

Наименование на таксата/удръжката

Размер на таксата/удръжката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(посочват се изчерпателно всички такси и удръжки съгласно правилника на фонда)

4. Гаранции

Следва да имате предвид, че при осигуряването във фонд за доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми на осигурените лица не се гарантира положителна доходност и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства.

   

Вие можете да получите допълнителна информация за дейността на ПОД:

- на тел. ... (тел. за контакти на ПОД);

- www ... (интернет страница на ПОД);

- от неговите осигурителни посредници и служители;

- от Комисията за финансов надзор

(www.fsc.bg).

 

 

Моля, прочетете внимателно правилника на фонда и Вашия осигурителен договор, техните разпоредби имат предимство пред този документ!

Този документ е
изготвен на..... г.

 

 


"

§ 5. Приложение № 4 към чл. 6, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 6, ал. 1



Лого на дружеството

Наименование на фонда за допълнително

задължително пенсионно осигуряване

адрес за кореспонденция:

......................................................................

електронна поща: ....................................

 

ГОДИШНО ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. г. на ....................................................................................

                                              (отчетна година)          (трите имена на осигуреното лице)

......................................................................................

                                                                                                (постоянен адрес)

ЕГН 000000XXXX

Осигурителен номер ___________________

Осигурителен договор (протокол за служебно разпределение) № и дата .............................

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20................................................................. г.:

(година, предхождаща отчетната)

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ..................................... г.:

                                                                                                         (отчетна година)

 

 

Дата

Сума
(в левове)

Вид операция

Удържана

такса (в левове)

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20 ........................................ г.:

                                                                                                  (отчетна година)

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. В колоната "Удържана такса (в левове)" са посочени удръжките от осигурителните вноски и ако е приложимо - такса при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ.

3. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО). На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

Разходи за сметка на осигурения през отчетната година

 

 

Общо удръжки от осигурителни вноски

.... лв.

Инвестиционна такса (в процент от нетните активи на фонда)

.... %

Такса при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ

.... лв.

 

 

Всички разходи за управлението на фонда са за сметка на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, с изключение на разходите за придобиване и продажба на активи. Разходите за придобиване и продажба на активи и събраната от дружеството инвестиционна такса, посочена в таблицата по-горе, се отразяват в стойността на един дял.

Съществени промени през отчетната година

............................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................

(Когато през отчетната година са налице съществени промени в информацията, предоставена за годината, предхождаща отчетната, се посочва следният текст:

"През отчетната ............. година настъпиха следните съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ......... г. (годината, предхождаща отчетната): (в свободен текст се посочват съществените промени в информацията, включително в стойността на един дял с повече от 5 на сто; размерът на събираните такси и удръжки; данните за контакт с дружеството; други)."

Когато не са налице съществени промени, се посочва:

"През отчетната ............. година не настъпиха съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ......... г. (годината, предхождаща отчетната).")

 

На www ...... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) можете да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: .............................................

                                                                                                                                        (име, фамилия)

.....................................................

                                                                                                                                          (име, фамилия)

(печат)

 


"

§ 6. Приложение № 5 към чл. 6, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 6, ал. 1


 

Лого на дружеството

Наименование на фонда за допълнително

доброволно пенсионно осигуряване

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: ....................................

 

ГОДИШНО ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. г. на ..........................................................................................

                                          (отчетна година)         (трите имена на осигуреното лице)

..............................................................................................

                                                                                            (постоянен адрес)

ЕГН 000000XXXX

Осигурителен номер ___________________

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20.................................................. г. по осигурителен договор

                                                              (година, предхождаща отчетната)

№___________, с лични вноски:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ............................................. г. по осигурителния договор

                                                                                                        (отчетна година)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса в левове

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20.......................................................... г. по осигурителен договор

                                                                                                     (отчетна година)

№___________, с лични вноски:                                      

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20......................................................... г. по осигурителен договор

                                                                                        (година, предхождаща отчетната)

№___________, с вноски от работодател:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през .............................................. г. по осигурителния договор

                                                                                                               (отчетна година)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса в левове

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20......................................................... г. по осигурителен договор

                                                                                                     (отчетна година)

№___________, с вноски от работодател:                      

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20............................................................ г. по осигурителен договор

                                                                                          (година, предхождаща отчетната)

№___________, с вноски от друг осигурител:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ............................................... г. по осигурителния договор

                                                                                                                 (отчетна година)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса в левове

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20.................................. г. по осигурителен договор

                                                                                                (отчетна година)

№___________, с вноски от друг осигурител:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. Когато осигуреното лице е сключило или в негова полза е сключен един осигурителен договор, информация е предоставена само за този договор, а когато договорите са повече от един - поотделно за всеки конкретен договор.

3. Всички такси и удръжки (с изключение на инвестиционната такса) са посочени в колоната "Удържана такса (в левове)".

4. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно КСО. На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

Разходи за сметка на осигурения през отчетната година

 

Общо удръжки от осигурителни вноски

.... лв.

Инвестиционна такса (в процент от дохода от инвестиции)

.... %

Удържана от индивидуалната партида такса: за откриване на индивидуална осигурителна партида/при изтегляне (изцяло или частично) на средства по индивидуалната партида преди придобиване право на лична пенсия

.... лв.

 

 

Всички разходи за управлението на фонда са за сметка на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, с изключение на разходите за придобиване и продажба на активи. Разходите за придобиване и продажба на активи и събраната от дружеството инвестиционна такса, посочена в таблицата по-горе, се отразяват в стойността на един дял.

Съществени промени през отчетната година

.............................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................................

(Когато през отчетната година са налице съществени промени в информацията, предоставена за годината, предхождаща отчетната, се посочва следният текст:

"През отчетната ....... година настъпиха следните съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ........ г. (годината, предхождаща отчетната):

(в свободен текст се посочват съществените промени в информацията, включително в стойността на един дял с повече от 5 на сто; размерът на събираните такси и удръжки; данните за контакт с дружеството; други)."

Когато не са налице съществени промени, се посочва:

"През отчетната ....... година не настъпиха съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ........ г. (годината, предхождаща отчетната).")

 

 

На www ......... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) можете да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

 

                                                                                                              Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: ..................................................

                                                                                                                                     (име, фамилия)

.....................................................

                                                                                                                                       (име, фамилия)

(печат)

 

 



"

§ 7. Приложение № 6 към чл. 6, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 6, ал. 1


Лого на дружеството

Наименование на фонда за допълнително доброволно

пенсионно осигуряване по професионални схеми

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: ....................................

 

ГОДИШНО ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. г. на ....................................................................................

                                              (отчетна година)          (трите имена на осигуреното лице)

......................................................................................

                                                                                                (постоянен адрес)

ЕГН 0 0 0 0 0 0XXXX

Осигурителен номер ___________________

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20_____________________________ г.:

                                                                                            (година, предхождаща отчетната)

 

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

Всичко по индивидуалната партида:

 

 

 

в т.ч. от лични вноски

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през отчетната 20_______ г.

по осигурителен договор № ____________________  за осигуряване по професионална схема на

предприятието осигурител ____________________________________________________________

                 (наименование на предприятието осигурител)

I. Движение на средствата от вноски на предприятието осигурител

 

 

Дата

Сума

(в левове)

Вид операция

Удържана такса
(в левове)

Сума след
направените
удръжки
(в левове)

Брой
дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Движение на средствата от лични вноски

 

 

Дата

Сума

(в левове)

Вид операция

Удържана такса
(в левове)

Сума след
направените удръжки
(в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20____ ______ г.

                                                                               (отчетна година)

 

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

Всичко по индивидуалната партида:

 

 

 

в т.ч. от лични вноски

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. Когато договорите, по които лицето е осигурявано във фонда през отчетната година, са повече от един, вследствие на промяна на предприятието осигурител, информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е предоставена поотделно за всеки договор, съответно - професионална схема на предприятие осигурител.

3. Движението по индивидуалната партида за всеки осигурителен договор е посочено поотделно за средствата от вноски на предприятието осигурител и за средствата от лични вноски на осигуреното лице.

4. Всички такси и удръжки (с изключение на инвестиционната такса) са посочени в колоната "Удържана такса (в левове)".

5. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване. На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

Разходи за сметка на осигурения през отчетната година

 

Общо удръжки от осигурителни вноски

.... лв.

Инвестиционна такса (в процент от дохода от инвестиции)

....%

Удържана от индивидуалната партида такса: за откриване на индивидуална осигурителна партида/при изтегляне (изцяло или частично) на средства по индивидуалната партида преди придобиване право на лична пенсия/при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ

.... лв.

 

 

Всички разходи за управлението на фонда са за сметка на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, с изключение на разходите за придобиване и продажба на активи. Разходите за придобиване и продажба на активи и събраната от дружеството инвестиционна такса, посочена в таблицата по-горе, се отразяват в стойността на един дял.

Придобиване на право на пенсия

Правото на пенсия за старост при осигуряване във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми възниква при навършване на 60-годишна възраст за жените и мъжете. Съгласно условията на професионалната схема, уговорени в колективното споразумение, съответно в колективния трудов договор, фондът може да изплаща пенсията за старост до 5 години преди навършване на 60-годишна възраст.

Съществени промени през отчетната година

..................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................

(Когато през отчетната година са налице съществени промени в информацията, предоставена за годината, предхождаща отчетната, се посочва следният текст:

"През отчетната ....... година настъпиха следните съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ....... г. (годината, предхождаща отчетната):

(в свободен текст се посочват съществените промени в информацията, включително в стойността на един дял с повече от 5 на сто; размерът на събираните такси и удръжки; пенсионната възраст; данните за контакт с дружеството; други)."

Когато не са налице съществени промени, се посочва:

"През отчетната ....... година не настъпиха съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ....... г. (годината, предхождаща отчетната).")

 

На www ....... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) можете да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, годишния доклад за професионалната схема, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: .......................................................

                                                                                                                                                (име, фамилия)

.....................................................

                                                                                                                                                 (име, фамилия)

(печат)

 

 



"

§ 8. Приложение № 7 към чл. 6, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 7 към чл. 6, ал. 2


Лого на дружеството

Наименование на професионалния

пенсионен фонд

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: .........................................

 

ГОДИШНО ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. г. на ....................................................................................

                                                  (отчетна година)          (трите имена на осигуреното лице)

......................................................................................

                                                                                                             (постоянен адрес)

ЕГН 0 0 0 0 0 0XXXX

Осигурителен номер ___________________

Осигурителен договор (протокол за служебно разпределение) № и дата ..........................................

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20................................................................... г.:

                                                                                                  (година, предхождаща отчетната)

 

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ............................................... г.:

                                                                                                              (отчетна година)

 

 

Дата

Сума

(в левове)

Вид операция

Удържана такса

(в левове) 

Сума след направените
удръжки
(в левове) 

Брой

дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към 31.12.20 ............................................................ г.:

                                                                                                     (отчетна година)

 

 

Средства (в левове) 

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. В колоната "Удържана такса (в левове)" са посочени удръжките от осигурителните вноски и ако е приложимо - такса при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ.

3. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО). На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

Разходи за сметка на осигурения през отчетната година

 

 

Общо удръжки от осигурителни вноски

.... лв.

Инвестиционна такса (в процент от нетните активи на фонда)

....%

Такса при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ

.... лв.

 

 

Всички разходи за управлението на фонда са за сметка на пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, с изключение на разходите за придобиване и продажба на активи. Разходите за придобиване и продажба на активи и събраната от дружеството инвестиционна такса, посочена в таблицата по-горе, се отразяват в стойността на един дял.

Съществени промени през отчетната година

......................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................

(Когато през отчетната година са налице съществени промени в информацията, предоставена за годината, предхождаща отчетната, се посочва следният текст:

"През отчетната ........ година настъпиха следните съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ........ г. (годината, предхождаща отчетната):

(в свободен текст се посочват съществените промени в информацията, включително в стойността на един дял с повече от 5 на сто; размерът на събираните такси и удръжки; данните за контакт с дружеството; други)."

Когато не са налице съществени промени, се посочва:

"През отчетната ........ година не настъпиха съществени промени в информацията, предоставена с извлечението от индивидуалната партида за ........ г. (годината, предхождаща отчетната).")

 

 

На www ....... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) можете да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

 

ВНИМАНИЕ!

Напомняме Ви, че на основание § 4а, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО) средствата, налични към 31.12.2010 г. в индивидуалната Ви партида в професионален пенсионен фонд (ППФ), бяха прехвърлени във Фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО) в Националния осигурителен институт (НОИ). За периода от 1.01.2011 г. до 17.06.2011 г. Националната агенция за приходите (НАП) е превеждала осигурителните Ви вноски (ако такива са били дължими) във Фонд "Пенсии" на ДОО. След последната дата дължимите за Вас осигурителни вноски за ППФ постъпват отново в индивидуалната Ви партида в ППФ, възстановена съгласно § 4б от ПЗР на КСО, считано от 18.06.2011 г. (след обявяването на § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО за противоконституционен). В случай че от 18.06.2011 г. до края на отчетната година, за която се отнася това извлечение, не са постъпвали вноски във фонда на Ваше име, то в партидата Ви няма налични средства.

Информираме Ви, че във връзка с прехвърлените Ви средства във Фонд "Пенсии" на ДОО на основание § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО Вие разполагате по силата на § 4б от ПЗР на КСО със следните права:

1. В случай че се пенсионирате при условията на чл. 68 (пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на общата пенсионна възраст), чл. 68а (пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер), чл. 69 (ранно пенсиониране) или чл. 69а от КСО, без да сте придобили право на пенсиониране от ППФ (по чл. 168), имате право да получите от НОИ еднократно 100% от средствата Ви, прехвърлени във Фонд "Пенсии" на ДОО на основание § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО от ППФ, както и от осигурителните вноски (дължими за ППФ), постъпили в НОИ от датата на прехвърлянето до 17.06.2011 г. вкл. Средствата се изплащат в срок до 6 месеца след подаване на заявление от Ваша страна за възстановяването им.

2. В случай че Ви бъде определена трайно намалена работоспособност над 89,99%, Вие имате право да получите от НОИ еднократно 50% от средствата Ви, прехвърлени във Фонд "Пенсии" на ДОО на основание § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО от ППФ, както и от осигурителните вноски (дължими за ППФ), постъпили в НОИ от датата на прехвърлянето до 17.06.2011 г. вкл. Средствата се изплащат в срок до 6 месеца след подаване на заявление от Ваша страна за възстановяването им.

3. В случай на смърт Вашите наследници - преживял съпруг, низходящи или възходящи - имат право да получат еднократно от НОИ средствата Ви, прехвърлени във Фонд "Пенсии" на ДОО на основание § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО от ППФ, както и осигурителните вноски (дължими за ППФ), постъпили в НОИ от датата на прехвърлянето до 17.06.2011 г. вкл. Средствата се изплащат в срок до 6 месеца след подаване на заявление за възстановяването им.

4. Когато Ви бъде отпусната пенсия от ППФ по чл. 168 от КСО, НОИ следва да преведе обратно в индивидуалната Ви партида в ППФ средствата от Фонд "Пенсии" на ДОО, прехвърлени там на основание § 4а, ал. 1 от ПЗР на КСО, както и постъпилите в НОИ от датата на прехвърлянето до 17.06.2011 г. вкл. осигурителни вноски (дължими за ППФ). Средствата се прехвърлят в 14-дневен срок от уведомяването на Националния осигурителен институт за отпуснатата Ви от ППФ пенсия.

Освен горните права Вие може да упражнявате и другите си осигурителни права, произтичащи от осигуряването Ви в настоящия ППФ, като се обърнете към пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда.

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: ........................................................

                                                                                                                                             (име, фамилия)

.......................................................

                                                                                                                                               (име, фамилия)

(печат)

 

 



"

§ 9. Приложение № 8 към чл. 7 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 7


Лого на дружеството

Наименование на фонд за допълнително

задължително пенсионно осигуряване

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: ....................................

 

ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. на ....................................................................................

                                                  (период)                    (трите имена на осигуреното лице)

ЕГН 000000XXXX

Осигурителен номер .............................

Осигурителен договор (протокол за служебно разпределение) № и дата ......................................

Състояние на индивидуалната партида към ............................................................................:

                                                                                        (начало на периода)

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ......................................................:

                                                                                                                     (период)

 

 

Дата

Сума

(в левове)

Вид операция

Удържана

такса

(в левове)

Сума след направените удръжки

(в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ..................................................................:

                                                                                            (край на периода )

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. В колоната "Удържана такса (в левове)" са посочени удръжките от осигурителните вноски и ако е приложимо - такса при прехвърляне в пенсионна схема на ЕС, ЕЦБ или ЕИБ.

3. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване. На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

 

На www ....... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) може да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: ...................................................

                                                                                                                                          (име, фамилия)

 …………....................................

                                                                                                                                          (име, фамилия)

(печат)

 



"

§ 10. Приложение № 9 към чл. 7 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 7



Лого на дружеството

Наименование на фонда за допълнително

доброволно пенсионно осигуряване

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: .........................................

 

ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. на ....................................................................................

                                                  (период)                    (трите имена на осигуреното лице)

ЕГН 000000XXXX

Осигурителен номер _________________________

 

Състояние на индивидуалната партида към ................................. по осигурителен договор

                                                                               (начало на периода)

№___________, с лични вноски:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през .................................... по осигурителния договор                                                                           (период)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса (в левове)

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ................................... по осигурителен договор

                                                                                  (край на периода)

№___________, с лични вноски:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ................................. по осигурителен договор

                                                                              (начало на периода)

№___________, с вноски от работодател:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през .................................... по осигурителния договор                                                                         (период)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса (в левове)

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ................................... по осигурителен договор

                                                                                  (край на периода)

№___________, с вноски от работодател:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ................................. по осигурителен договор

                                                                               (начало на периода)

№___________, с вноски от работодател:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през ................................... по осигурителния договор                                                                            (период)

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса (в левове)

Сума след направените удръжки (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ...................................... по осигурителен договор

                                                                                (край на периода)

№___________, с вноски от работодател:

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. Когато осигуреното лице е сключило или в негова полза е сключен един осигурителен договор, информация е предоставена само за този договор, а когато договорите са повече от един - поотделно за всеки конкретен договор.

3. Всички такси и удръжки (с изключение на инвестиционната такса) са посочени в колоната "Удържана такса (в левове)".

4. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване. На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

 

 

На www ....... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) може да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: ...............................................

                                                                                                                                           (име, фамилия)

................................................

                                                                                                                                              (име, фамилия)

(печат)

 


"

§ 11. Приложение № 10 към чл. 7 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 7


Лого на дружеството

Наименование на фонда за допълнително

доброволно пенсионно осигуряване по

професионални схеми

адрес за кореспонденция:

.......................................................................

електронна поща: .......................................

 

ИЗВЛЕЧЕНИЕ

от индивидуална партида за ............................. на ...............................................................................................

                                                  (период)                    (трите имена на осигуреното лице)

ЕГН   0 0 0 0 0 0XXXX

Осигурителен номер _________________________

Състояние на индивидуалната партида към ...........................................................................................:

(начало на периода)

 

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

Всичко по индивидуалната партида:

 

 

 

в т.ч. от лични вноски

 

 

 

 

 

Движение на средствата по индивидуалната партида през периода от ........... до.............

по осигурителен договор № ...................... за осигуряване по професионална схема на

предприятието осигурител ..................................................................................................................................

(наименование на предприятието осигурител)

III. Движение на средствата от вноски на предприятието осигурител

 

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса

(в левове)

Сума след направените удръжки

(в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

IV. Движение на средствата от лични вноски

 

Дата

Сума (в левове)

Вид операция

Удържана такса

(в левове)

Сума след направените удръжки

(в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състояние на индивидуалната партида към ..............................................................................:

                                                                                                   (край на периода)

 

 

 

Средства (в левове)

Брой дялове

Стойност на един дял

Всичко по индивидуалната партида:

 

 

 

в т.ч. от лични вноски

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е отразена по хронология на операциите.

2. Когато договорите, по които лицето е осигурявано във фонда през отчетната година са повече от един, вследствие на промяна па предприятието осигурител, информацията за движението на средствата по индивидуалната партида е предоставена поотделно за всеки договор, съответно - професионална схема на предприятие осигурител.

3. Движението по индивидуалната партида за всеки осигурителен договор е посочено поотделно за средствата от вноски на предприятието осигурител и за средствата от лични вноски на осигуреното лице.

4. Всички такси и удръжки (с изключение на инвестиционната такса) са посочени в колоната "Удържана такса (в левове)".

5. Индивидуалната партида се води в левове и в дялове съгласно Кодекса за социално осигуряване. На всяка постъпила сума в индивидуалната партида съответстват определен брой дялове или части от дялове. Те се изчисляват, като размерът на постъпилата сума, след приспадане на регламентираните в правилника на фонда удръжки, се раздели на валидната за деня на постъпването на средствата стойност на един дял. С така получения брой дялове или части от дялове се увеличава общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Броят на дяловете по индивидуалната партида се намалява при изплащане или прехвърляне на средства от нея, като сумата на дължимото плащане се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на плащането или прехвърлянето. С така получения брой дялове или части от дялове се намалява общият брой на дяловете по индивидуалната партида. Доходът от инвестиране на средствата на фонда, след приспадане на инвестиционната такса, се отразява на стойността на всеки дял. Размерът на средствата в индивидуалната партида към определен ден се получава, като броят на дяловете се умножи по валидната за този ден стойност на един дял.

 

На www ....... (страницата в интернет на пенсионноосигурителното дружество) може да се запознаете с годишния финансов отчет на фонда, неговия правилник и инвестиционната му политика. Тези документи, годишния доклад за професионалната схема, както и информация относно възможностите за упражняване на правата, произтичащи от участието Ви във фонда, може да получите във всеки офис на дружеството в страната.

 

                                                                                                             Представляващи

                                                                                                             пенсионноосигурителното

Дата ...............                                                                                     дружество: ....................................................

                                                                                                                                           (име, фамилия)

........................................................

                                                                                                                                                (име, фамилия)

(печат)

 




































































































"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 12. Годишните извлечения от индивидуалните партиди за 2018 г. се изготвят съгласно образците, действащи до влизане в сила на тази наредба.

§ 13. В чл. 29а от Наредба № 15 от 2004 г. за воденето и съхраняването на регистрите от Комисията за финансов надзор и за подлежащите на вписване обстоятелства (обн., ДВ, бр. 54 от 2004 г.; изм., бр. 15 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 12 и 53 от 2006 г., бр. 22 от 2007 г., бр. 63 и 68 от 2008 г., бр. 13 от 2009 г., изм., бр. 49 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 68 и 90 от 2014 г., бр. 95 от 2017 г. и бр. 101 от 2018 г.) се създава т. 4:

"4. данни за държавата членка, чието трудово и социално законодателство е приложимо към схемата, когато то е различно от българското."

§ 14. В Наредба № 17 от 2004 г. за документите, които са необходими за издаване на разрешение за преобразуване на пенсионноосигурително дружество и на фонд за допълнително пенсионно осигуряване и за изискванията към плановете по чл. 327, ал. 1, т. 3 и чл. 336, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. 65 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2007 г. и бр. 18 от 2018 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения:

а) точка 8 се изменя така:

"8. финансовите отчети на дружеството и управляваните от него фондове, със съставните части по чл. 29, ал. 9 от Закона за счетоводството, изготвени към датата по чл. 3, т. 12;"

б) в т. 10 след думите "за изчисляване и обявяване на стойността на един дял" се поставя запетая и се добавя "за изчисляване и съпоставяне на доходността от инвестиционните имоти";

в) точка 12 се отменя.

2. В чл. 3 се правят следните изменения:

а) в т. 9 думите "и технически" се заличават;

б) в т. 15 думите "както и реда и начина за прехвърляне на активите за покриване на техническите резерви по чл. 213а КСО" и запетаята пред тях се заличават.

3. В чл. 4, ал. 1, т. 6 думите "чл. 2, ал. 1, т. 4 - 12 и 14 - 23" се заменят с "чл. 2, ал. 1, т. 4 - 11 и 14 - 23".

4. В чл. 5 се правят следните изменения:

а) в ал. 1 се правят следните изменения:

аа) в т. 8 думите "както и финансовия отчет по чл. 11 от Наредба № 36" и запетаята пред тях се заличават;

бб) точка 12 се отменя;

б) в ал. 4 се правят следните изменения:

аа) в т. 12 думите "и технически" се заличават;

бб) в т. 18 думите "както и реда и начина за прехвърляне на активите за покриване на техническите резерви по чл. 213а КСО" и запетаята пред тях се заличават.

5. В чл. 6, ал. 1 се правят следните изменения:

а) в т. 9 думите "както и финансовия отчет по чл. 11 от Наредба № 36" и запетаята пред тях се заличават;

б) точка 14 се отменя.

§ 15. В Наредба № 34 от 2006 г. за условията за сключване на сделки за намаляване на инвестиционния риск, свързан с активите на фонд за допълнително пенсионно осигуряване и за изискванията и ограниченията към тези сделки (обн., ДВ, бр. 86 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 29 от 2008 г., бр. 53 от 2009 г. и бр. 21 от 2018 г.) се правят следните изменения:

1. Алинея 4 на чл. 6 се изменя така:

"(4) Пазарната стойност на договора се определя при спазване на изискванията по чл. 10а, ал. 4, 5 или 6 от Наредба № 9 от 2003 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителното дружество, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял, за изчисляване и съпоставяне на доходността от инвестиционните имоти и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди (ДВ, бр. 109 от 2003 г.) (Наредба № 9), както и в съответствие с правилата за оценка на активите и пасивите на пенсионноосигурителното дружество и на управляваните от него фондове за допълнително пенсионно осигуряване."

2. В чл. 7, ал. 3 думите "чл. 10а, ал. 1, 3, 4 или 5" се заменят с "чл. 10а, ал. 1, 3, 4, 5 или 6".

§ 16. В Наредба № 56 от 2018 г. за минималното съдържание на инвестиционните политики на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване (ДВ, бр. 6 от 2018 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) създава се нова т. 7:

"7. дали и как при инвестиране на средствата на фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми пенсионноосигурителното дружество взема предвид екологичните, социалните и управленските фактори;"

б) досегашната т. 7 става т. 8.

2. В чл. 6, т. 6 думата "присъждат" се заменя с "осъществяват".

§ 17. Наредбата е приета с Решение № 677-Н от 9 май 2019 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките