Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 14.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 ОТ 12 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2014 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 ОТ 12 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2014 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2014 Г.)

Обн. ДВ. бр.47 от 14 Юни 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 18 се създава ал. 4:

"(4) Директорите на ОДМВР или оправомощени от тях длъжностни лица могат да:

1. анулират визи, които са издадени по Закона за чужденците в Република България;

2. издават удостоверителни и уведомителни документи, които по силата на нормативен акт имат отношение към процедурата по издаване и отнемане на разрешение за пребиваване в Република България."

§ 2. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 т. 1 се изменя така:

"1. самостоятелно или съвместно с други органи разследва престъпления от общ характер, които са подсъдни на окръжен съд като първа инстанция, съгласно чл. 35, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) или са подсъдни на специализирания наказателен съд съгласно чл. 411а, ал. 1, т. 3 от НПК при условията и по реда на НПК;".

2. В ал. 6 т. 7 се изменя така:

"7. съгласува функционалните изисквания за проекти за сигнално-охранителни и известителни системи в случаите, които са регламентирани в нормативен акт, и оказва методическа помощ на областните дирекции на МВР по отношение на системи за видеонаблюдение на обществени места и пътища;".

§ 3. В чл. 37, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 7 се изменя така:

"7. осъществява охрана на обекти по чл. 92, ал. 1 и 2 от ЗМВР, обекти на МВР и дипломатически представителства;".

2. Точки 10 - 16 се отменят.

§ 4. В чл. 45б се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, в основния текст след думите "Противодействие на престъпността през държавната граница" се добавя абревиатурата "(ДППДГ)".

2. В ал. 2 се създава изречение второ: "Полицейските органи от ДППДГ в ГДГП изпълняват функционалните си задължения по извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна."

§ 5. В чл. 59, ал. 2, т. 13 думите "и оценката на риска за тях" се заличават.

§ 6. В чл. 59а, ал. 1, т. 9 думите "и оценката на риска за тях" се заличават.

§ 7. В чл. 79, ал. 1 след абревиатурата "ЗЧРБ" се добавя "на лица, спрямо които е издадена заповед за краткосрочно настаняване по чл. 44, ал. 13 от ЗЧРБ".

§ 8. В чл. 83 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 10 след думите "дейностите по т. 1 - 8" се поставя запетая и се добавя "включително по тези, свързани с издаването на български лични документи по заявления, подадени по електронен път".

2. Създава се т. 11:

"11. издава български лични документи по заявления, които са приети в дипломатически или консулски представителства на Република България в чужбина, включително предоставя становища относно приложени чуждестранни актове по отношение на възможността за осъществяване на административната услуга;".

§ 9. В чл. 86 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3:

а) в буква "а" думите "временно и" се заличават;

б) в буква "б" думите "от служебните фондове на МВР" се заличават.

2. В ал. 3 след думите "Закона за националния архивен фонд" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава и след думите "Закона за защита на класифицираната информация" се добавя "и на други специални закони, които регламентират предаване в архив, съхраняване с дългосрочно справочно значение и унищожаване на документи".

§ 10. В чл. 87 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 13 накрая се поставя точка и запетая и се добавя "извършва експертно-аналитична дейност по превенция, овладяване и предотвратяване на последиците от бедствия и защита на населението".

2. В т. 21 думите "прилага и услуги съгласно европейски програми" се заменят с "предоставя космически базирани данни и услуги съгласно европейски програми".

§ 11. В чл. 105, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "и 11" се заличават.

2. В т. 4 след думите "ал. 1" се добавя "и 2".

3. Точка 7 се изменя така:

"7. за длъжности за лица, работещи по трудово правоотношение - за спомагателни дейности по осъществяване на основните дейности на МВР при осигурени финансови средства за тези дейности по бюджета на МВР за съответната година или средства, които са предоставени на МВР по програми и механизми на Европейския съюз и по други международни програми и договори;".

4. Създава се т. 9:

"9. за длъжности за лица, работещи по трудово правоотношение, назначавани по чл. 68 от Кодекса на труда - за осъществяване на дейности по издаване на български лични документи, както и за персонализиране на български лични документи, издавани от други оправомощени служби и ведомства, при осигурени финансови средства за тези дейности по бюджета на МВР за съответната година или средства, предоставени на МВР по програми и механизми на Европейския съюз и по други международни програми и договори."

§ 12. В приложението към чл. 108 се създават редове 14, 15 и 16:

"


14.

Управление на програми и проекти, финансирани със средства на Европейския съюз и от други международни програми и договори

ръководни служители/експерти

Владеене на английски език с ниво В1 или по-високо съгласно изискванията на Общата европейска езикова рамка

15.

Защита на финансовите интереси на Европейския съюз

 

ръководни служители/експерти

Владеене на английски език с ниво В1 или по-високо съгласно изискванията на Общата европейска езикова рамка

16.

Осъществяване на контролна дейност чрез извършване на материални проверки по Закона за държавната финансова инспекция

ръководни служители/експерти

Области на висшето образование:

Социални, стопански и правни науки

Професионални направления:

Икономика и Право

"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 13. Досъдебните производства, по които разследването се провежда от ГДНП, които са образувани до влизането в сила на § 2, т. 1, се докладват на наблюдаващия прокурор с оглед на преценка на необходимостта от довършването им по досегашния ред.

§ 14. Дейностите по чл. 6, ал. 1, т. 1 - 4 и 7 - 9 от ЗМВР се осъществяват от органите на МВР и на територията на железопътната инфраструктура и в железопътния транспорт в страната.

§ 15. В Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България, приет с Постановление № 179 на Министерския съвет от 2011 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 41, 62 и 110 от 2013 г., бр. 60 и 61 от 2014 г., бр. 40 и 57 от 2015 г., бр. 79 от 2016 г., бр. 51 и 81 от 2017 г., бр. 57 от 2018 г. и бр. 27 от 2019 г.), § 1 от допълнителните разпоредби се отменя.

Промени настройката на бисквитките