Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 14.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.)

В сила от 01.07.2019 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.47 от 14 Юни 2019г.

§ 1. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думата "гражданина" се заменя със "заявителя".

2. В ал. 4 думата "гражданинът" се заменя със "заявителят".

§ 2. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За първоначална регистрация на ново превозно средство собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 2, 6 и 7 се отменят.

2. Алинея 3 се отменя.

3. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 13:

"(13) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 3. В чл. 12а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За първоначална регистрация на превозно средство с регистрация в държава - членка на ЕС, ЕИП, или в Конфедерация Швейцария собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 2, 8 и 9 се отменят.

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 9:

"(9) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 4. В чл. 12б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За първоначална регистрация на превозно средство с валидна регистрация в държава извън ЕС, ЕИП или в Конфедерация Швейцария собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 2, 9 и 10 се отменят.

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 6:

"(6) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 5. В чл. 12в се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За първоначална регистрация на историческо превозно средство собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 2, 8 и 9 се отменят.

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 6:

"(6) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 2 накрая се добавят думите "и/или промяна на регистрацията в друга област".

2. (В сила от 01.12.2019 г.) В ал. 4 думите "и се издават нови табели с регистрационен номер за съответната област" се заличават.

§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) При промяна в регистрацията собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 1, 2, 6 и 8 се отменят.

2. В ал. 4 думите "по ал. 1, т. 1" се заменят с "по ал. 1".

3. В ал. 9 думата "молба" се заменя с "писмено заявление".

4. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 10:

"(10) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

5. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 11:

"(11) Информация за изменение в конструкцията се получава по служебен път от информационните системи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."

6. Създава се ал. 12:

"(12) Когато изменението в конструкцията на превозното средство представлява монтиране на уредба, позволяваща работата на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ, се представя удостоверение за първоначална проверка на уредбата, издадено по реда на наредбата по чл. 148, ал. 1 от Закона за движението по пътищата."

§ 8. (В сила от 01.12.2019 г.) В чл. 17, ал. 1 запетаята след думата "собственика" и думите "когато промяната в регистрацията се извършва в същата област, в която превозното средство е било регистрирано" се заличават.

§ 9. В чл. 18а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) При прекратяване на регистрацията по чл. 18, т. 1 собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 1, 2 и 3 се отменят.

2. В ал. 2:

а) основният текст се изменя така:

"(2) При прекратяване на регистрацията по чл. 18, т. 1 собственикът представя и един от следните документи, които се прилагат към заявлението по ал. 1:";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 6 запетаята след думата "документ" и думите "придружен с легализиран превод" се заличават;

г) точка 7 се изменя така:

"7. документ от компетентен орган, удостоверяващ, че ПС е конфискувано или отнето".

3. В ал. 6 думите "по ал. 1, т. 1" се заменят с "по ал. 1".

4. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 7:

"(7) При прекратяване на регистрацията по чл. 18, т. 1 на основание взето решение за изплащане на тотална щета уведомление от лицензиран застраховател се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

5. Създава се ал. 8:

"(8) При прекратяване на регистрацията по чл. 18, т. 1 на основание взето решение за изплащане на тотална щета част първа от свидетелството за регистрация се отбелязва като невалидна (чрез перфориране и надпис "Прекратена регистрация - тотална щета") и се връща на собственика, а част втора се прилага към заявлението за прекратяване на регистрацията."

§ 10. В чл. 18б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 4 се изменя така:

"4. след уведомление от български компетентен орган или орган на друга държава за конфискация или отнемане на превозното средство;".

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) В случай на обжалване на ЗППАМ се изпраща информация до съответния отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по регистрация на ПС при получаване на информация за обжалването и при получаване на окончателен резултат от обжалването."

3. В ал. 8 след думите "по регистрация на ПС след" се добавя "изтичане срока на ЗППАМ или".

4. В ал. 9, т. 2 се изменя така:

"2. унищожаване на табелите с регистрационен номер, прилагане на част втора на свидетелството за регистрация на ПС към архив и отразяване в АИС - КАТ в случаите, когато няма обжалване, при потвърждаване от съда при обжалване или с писмено съгласие на собственика в случаите при обжалване, когато още няма резултат от обжалването след изтичане срока на ЗППАМ."

5. В ал. 10, изречение първо след думите "свидетелството за регистрация на ПС" се добавя "след изтичане на срока за обжалване или при получаване на окончателен резултат от обжалването".

6. Алинея 11 се изменя така:

"(11) При издадена ЗППАМ по чл. 171, т. 2а ЗДвП на собственик на ПС с чужда регистрация, когато собственикът има постоянен адрес на територията на Република България:

1. екземпляр от заповедта, отнетите табели с регистрационен номер и свидетелството за регистрация на ПС се съхраняват в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, където е установено нарушението;

2. след изтичане на наложената ПАМ отнетото свидетелство за регистрация и отнетите табели с регистрационен номер се изпращат в отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по постоянния адрес на собственика за физическите лица или по адреса на регистрация за стопанските субекти."

7. Алинея 12 се изменя така:

"(12) В случаите по ал. 11, т. 2 отнетото свидетелство за регистрация на ПС се връща на собственика, а отнетите табели с регистрационен номер се унищожават."

8. Създава се ал. 13:

"(13) В случаите по ал. 11 в срока на обжалване на ЗППАМ собственикът на ПС може с писмено заявление да поиска да се предприемат действията по ал. 10."

§ 11. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 18а, ал. 2, т. 1, 2, 3, 4 или ал. 5" се заменят с "чл. 18а, ал. 2, т. 2, 3, 4, ал. 5 или ал. 8".

2. В ал. 6 след думите "природно бедствие" се добавя "или разкомплектоване на ПС в друга държава".

§ 12. В чл. 21, ал. 5 думите "чл. 18а, ал. 2, т. 1, 3, 4 или ал. 5" се заменят с "чл. 18а, ал. 2, т. 3, 4, ал. 5 или ал. 8".

§ 13. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) основният текст се изменя така:

"(2) За издаване на транзитни табели с регистрационен номер собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 1, 4 и 5 се отменят.

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 7:

"(7) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 14. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "извършващо внос и продажба" се заменят с "извършващо като основна търговска дейност внос, производство и/или продажба".

2. В ал. 3, т. 6 се изменя така:

"6. документ, удостоверяващ, че основната търговска дейност на лицето по ал. 1 е внос, производство и/или продажба на превозни средства."

3. В ал. 9 след думите "се изпращат в ГДНП" се добавя "в срок до 30 дни от подаване на заявлението".

§ 15. В чл. 37а се създава ал. 7:

"(7) На държавни органи се осигурява възможност за безплатно предоставяне на данни за регистрирани ПС чрез платформа за междурегистров обмен в обем и формат, определени от компетентните органи на МВР, след подадено заявление."

§ 16. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За издаване на разрешение за временно движение собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него."

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 6:

"(6) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 17. В чл. 40, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"2. по искане на собственика, за което подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него;".

§ 18. Член 41 се изменя така:

"Чл. 41. За временно спиране на регистрирано превозно средство от движение по чл. 40, ал. 1, т. 2 собственикът представя документ за самоличност и част втора на свидетелството за регистрация на превозното средство."

§ 19. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 1, 3 и 4 се отменят;

в) точка 5 се изменя така:

"5. документ за платена такса с изключение на случаите, при които плащането е извършено по електронен път и е обявено предоставянето на електронна услуга;".

2. В ал. 2 думите "ТАИС за КАТ" се заменят с "АИС КАТ".

3. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 3:

"(3) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 20. В § 2а от допълнителните разпоредби думите "и двустранен констативен протокол за пътнотранспортно произшествие" се заличават.

§ 21. В § 18 от преходните и заключителните разпоредби (обн., ДВ, бр. 57 от 2007 г.; изм., бр. 94 от 2009 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) За първоначална регистрация на превозно средство, внесено в страната до 31.12.2006 г., собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:";

б) точки 2, 7 и 8 се отменят.

2. (В сила от 01.07.2020 г.) Създава се ал. 4:

"(4) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд."

§ 22. Приложение № 2 към чл. 12а, ал. 1, т. 6 и чл. 12б, ал. 1, т. 6 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 12а, ал. 1, т. 6, чл. 12б, ал. 1, т. 6 и чл. 12в, ал. 1, т. 5


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

От .......................................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия/за юридически лица - име, презиме, фамилия на управителя)

ЕГН ...............................................................................,

с постоянен адрес: ...........................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

(гр./с., улица/ж.к. №/бл., вх., ет., ап.)

Попълва

се за

юридически

лица

Управител на юридическото лице ...........................................................

(наименование на юридическото лице)

БУЛСТАТ/ЕИК ...........................................................................................

Седалище: ....................................................................................................

(гр./с., улица/ж.к. №/бл., вх., ет., ап.)

 

С подписването на тази декларация декларирам, че:

на ............................................. г. в ................................................, гр. .........................................,

(дата)

                   (държава)

 

от .......................................................................................................................................................

(физическо/юридическо лице)

закупих .................................................................................. с рег. № ..........................................,

(вид превозно средство)

марка ......................................................................................, модел ............................................,

с идентификационен номер на рама ...........................................................................................,

двигател номер ..............................................................................................................................

Превозното средство е влязло в Република България на: ...........................................................

                                                                                             (дата)

Забележка:

.............................................................................................................................................................

Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ................. г.

Подпис: ............................."


"


§ 23. Приложение № 7 към чл. 30, ал. 3, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 7 към чл. 30, ал. 3, т. 1


 

ДО

НАЧАЛНИКА НА

ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

ПРИ ГДНП

ЧРЕЗ: НАЧАЛНИКА НА

"ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

ПРИ .................................................................................................................................................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

От търговец: .....................................................................................................................................

БУЛСТАТ/ЕИК: ...............................................................................................................................

Регистриран по дело № ..................................................................................................................

на Окръжен съд ...............................................................................................................................

Седалище и адрес на управление: ................................................................................................,

тел./факс ....................................................., e-mail адрес ................................................................

GSM: .................................................................................................................................................

Адрес за кореспонденция ...............................................................................................................

Управител .......................................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................................................................................................

(име, презиме, фамилия)

 

Господин началник,

Моля да ни бъдат предоставени за ползване ......... комплекта временни табели с регистрационни номера за придвижване на автомобили, собственост на търговеца.

Търговецът е вносител/производител на нови автомобили от следните марки:

..........................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................

Търговецът извършва търговска дейност с автомобили, втора употреба, от следните марки:

..........................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................

Дневникът за завеждане на табелите ще се съхранява на адрес:

..........................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................

За водене на дневника ще бъде упълномощен: ..........................................................................,

ЕГН ............................................, служител на търговеца.

Справка за временните табели с регистрационен номер ще може да се прави на тел.

..........................................................................................................................................................

Запознат съм с реда и условията за ползване на табелите.

Прилагам следните документи:

1. Списък на регистрираните търговски обекти (автокъщи).

2. Списък с данните на лицата, които ще отговарят и ползват временните табели с регистрационен номер.

3. Декларации съгласно Закона за защита на личните данни и копия от трудов или граждански договор на лицата по предходната точка.

4. Декларация, че кандидатстващият търговец не е в производство по обявяване в несъстоятелност.

5. Документ, удостоверяващ, че основната търговска дейност на лицето по чл. 30, ал. 1 е внос, производство и/или продажба на превозни средства.

 

Дата: ......... 20.... г.

Управител:

 

 (......................................................)

 

(подпис, печат, име и фамилия)


"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 24. В § 2 от допълнителните разпоредби се създава т. 14:

"14. "Основна търговска дейност" е внос, производство и/или продажба на превозни средства, представляваща повече от половината от обема на общата търговска дейност на търговеца за една календарна година."

§ 25. (1) До 1 юли 2020 г. собственикът представя:

1. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" - при подаване на заявление по чл. 12, ал. 1, чл. 12а, ал. 1, чл. 12б, ал. 1, чл. 12в, ал. 1, чл. 15, ал. 1, чл. 27, ал. 2, чл. 39, ал. 2 или чл. 44, ал. 1 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (ДВ, бр. 31 от 2000 г.) или по § 18, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (ДВ, бр. 57 от 2007 г.);

2. удостоверение за изменение в конструкцията, издадено по реда на наредбата по чл. 146, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) - при подаване на заявление по чл. 15, ал. 1 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства;

3. уведомление от лицензиран застраховател за взето решение за изплащане на тотална щета - при подаване на заявление по чл. 18а, ал. 1.

(2) След 1 юли 2020 г. информацията, съдържаща се в документите по ал. 1, се получава от звената "Пътна полиция" в СДВР/ОДМВР по служебен път:

1. за документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" и за уведомление от лицензиран застраховател за взето решение за изплащане на тотална щета - от информационните системи на Гаранционния фонд;

2. удостоверение за изменение в конструкцията, издадено по реда на наредбата по чл. 146, ал. 1 ЗДвП - от информационните системи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

§ 26. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2019 г. с изключение на:

1. Параграф 6, т. 2 и § 8, които влизат в сила от 1 декември 2019 г.

2. Параграф 2, т. 3, § 3, т. 2, § 4, т. 2, § 5, т. 2, § 7, т. 4 и 5, § 9, т. 4, § 13, т. 2, § 16, т. 2, § 19, т. 3 и § 21, т. 2, които влизат в сила от 1 юли 2020 г.


Промени настройката на бисквитките