Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 21.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 149 ОТ 14 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪЛГОСРОЧНИТЕ КОМАНДИРОВКИ В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 100 ОТ 2000 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 149 ОТ 14 ЮНИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪЛГОСРОЧНИТЕ КОМАНДИРОВКИ В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 252 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 100 ОТ 2000 Г.)

В сила от 21.06.2019 г.

Обн. ДВ. бр.49 от 21 Юни 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. (В сила на 01.09.2019 г.) Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) Командированият е длъжен да уведоми предварително изпращащата администрация дали членове на семейството му ще пребивават заедно с него в приемащата държава по време на командировката за срок, не по-малък от предвидения в чл. 25в, ал. 1 - 6, както и да уведомява за всяка настъпила промяна, включително в случаите по чл. 25в, ал. 2 и 3.

(2) За удостоверяване на обстоятелството по ал. 1 командированият попълва ежемесечна декларация за броя на дните, през които членовете на семейството му са пребивавали на територията на приемащата държава в съответния месец."

§ 2. (В сила на 01.09.2019 г.) В чл. 19, ал. 4 думите "не по-малко от 2/3 от периода" се заменят с "не по-малко от 1/2 от периода".

§ 3. В чл. 20, ал. 5 накрая се добавя "или оправомощено от него лице".

§ 4. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 4, 5 и 6 думите "могат да сключват в приемащата държава" се заменят с "могат да сключват".

2. В ал. 9 думите "ако тези разходи не се поемат от сключената медицинска осигуровка, тя е с максимално възможно покритие за лимита за медицинско обслужване и здравно осигуряване за съответната държава и не е възможно транспортиране в България" се заменят с "ако не е възможно транспортиране в Република България и не е сключена медицинска осигуровка или разходите не се поемат от сключената медицинска осигуровка и тя е с максимално възможно покритие за лимита за медицинско обслужване и здравно осигуряване за съответната държава".

§ 5. (В сила на 01.09.2019 г.) Член 25в се изменя така:

"Чл. 25в. (1) С правата по наредбата се ползват членовете на семейството на командирован служител, ако пребивават с него в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от срока на командировката.

(2) Децата, родени след началото на командировката, се ползват от правата по наредбата, ако пребивават със служителя в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от периода между датата на раждането и датата на приключване на командировката.

(3) В случаите на сключване на брак след началото на командировката съпругът/съпругата на служителя се ползват с правата по наредбата, ако пребивават със служителя в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от периода между датата на сключване на брак и датата на приключване на командировката.

(4) Децата, навършващи 18-годишна възраст по време на командировката, които не продължават да учат в приемащата държава, се ползват от правата по наредбата, ако пребивават със служителя в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от периода между началната дата на командировката и датата на навършване на пълнолетие.

(5) Децата, навършващи 25-годишна възраст по време на командировката, които продължават да учат в приемащата държава, се ползват от правата по наредбата, ако пребивават със служителя в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от периода между началната дата на командировката и датата на навършване на 25-годишна възраст.

(6) Съпругът, чийто брак е прекратен по време на командировката, се ползва от правата по наредбата, ако пребивава със служителя в приемащата държава за срок, не по-малък от 1/2 от периода между началната дата на командировката и датата на прекратяване на брака.

(7) При неизпълнение на изискването за срока на пребиваване по ал. 1 - 6 командированият служител възстановява средствата, изплатени от изпращащата администрация за членовете на семейството му. Средствата по тази алинея не се възстановяват в случаите по чл. 19, ал. 1, т. 1 и 5. С разрешение на ръководителя на изпращащата администрация средствата по тази алинея не се възстановяват и в случаите, когато пребиваването на член на семейството е прекратено поради сериозно заболяване."

§ 6. В чл. 31 ал. 1 и т. 1 на ал. 2 се отменят.

§ 7. В § 1 на допълнителната разпоредба се създава т. 8:

"8. "Неработещ съпруг" е съпруг, който не работи по трудов или друг договор и не упражнява свободна професия в приемащата държава."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Периодът на престой на членовете на семействата на заварените към 1 септември 2019 г. дългосрочно командировани лица се установява въз основа на декларираните от тях обстоятелства в подадените към 31 август 2019 г. декларации по чл. 18.

§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 1, 2 и 5, които влизат в сила на 1 септември 2019 г.

Промени настройката на бисквитките