Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 21.VI

МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕЛЕВИ ПРОЕКТИ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И КООПЕРАЦИИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПО ЧЛ. 49 ОТ ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ 2019 Г.

 

МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕЛЕВИ ПРОЕКТИ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И КООПЕРАЦИИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПО ЧЛ. 49 ОТ ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ 2019 Г.

Издадена от Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.49 от 21 Юни 2019г., отм. ДВ. бр.21 от 12 Март 2024г.

Отменена с т. II от Заповед № 0023-1818 от 29 февруари 2024 г. за утвърждаване на Методика за финансиране на целеви проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания по чл. 49 от Закона за хората с увреждания (Методика) и приложенията към нея - ДВ, бр. 21 от 12 март 2024 г., в сила от 16.03.2024 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПРАВИЛА

Раздел I.
Основни положения

Чл. 1. Тази Методика има за цел:

1. създаване на необходимата организация за провеждане на конкурси за предоставяне на целево финансиране от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, отговарящи на изискванията на чл. 49 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ);

2. изграждане на цялостна система за оценка и класиране на конкурсни предложения, представяни от специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания в съответствие с разпоредбите на с чл. 49 от ЗХУ;

3. прилагане на механизъм за разпределяне от АХУ на целевото финансиране между класираните проектни предложения на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания.

Чл. 2. (1) Кандидатстващите с проектни предложения по тази Методика специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, които по-нататък за краткост се наричат "специализирани предприятия", трябва да са вписани в регистъра по чл. 83, ал. 1 от ЗХУ.

(2) Кандидатите трябва да са с установени пазарни позиции и да извършват производствена дейност или да предоставят услуги. Проекти, свързани с осъществяване и развитие само на търговска дейност (търговия на едро и/или търговия на дребно), не се допускат до участие в конкурса.

(3) Кандидатът трябва да има приключена една предходна пълна отчетна финансова календарна година като регистрирано в АХУ специализирано предприятие по чл. 83, ал. 1 от ЗХУ.

(4) Когато едно специализирано предприятие е било заличено от Регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, след което то отново бъде вписано в него, се прилагат разпоредбите на ал. 3.

Чл. 3. (1) Кандидатите могат да кандидатстват с едно проектно предложение по Глава втора. Проекти със социална насоченост, и/или с едно предложение по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост, в рамките на един обявен от АХУ конкурсен кръг.

(2) В рамките на една календарна година може да бъде финансирано само по едно проектно предложение по глава втора и по глава трета.

(3) Участието в конкурса е индивидуално. Съвместни предложения на две и повече специализирани предприятия не се допускат до участие в конкурса.

Чл. 4. Когато конкурсно предложение се представя за оценка на дата и час, в т.ч. и датата и часа на пощенското клеймо на подателя, по-късна от датата и часа, обявени за крайни за съответния конкурс, то не се приема/допуска до участие в конкурса.

Чл. 5. Специализираните предприятия, реализирали и/или реализиращи проекти, финансирани от АХУ, могат да участват в последващи конкурси при изпълнение на следните условия:

1. предходните проекти са приключени успешно или неприключените все още не се оценяват като рискови по отношение на окончателното им завършване съгласно издадените констативни протоколи по чл. 53, ал. 6;

2. придобитите по предходни проекти дълготрайни активи, както и лицата, на които са повишени квалификационните умения, активно и ефективно се използват в текущата дейност на кандидатстващото специализирано предприятие;

3. с новия проект не се иска финансиране за постигане на резултати, които е трябвало да се постигнат с реализацията на предходен проект.

Чл. 6. (1) При изготвяне на конкурсните предложения се спазват изискванията за минимален и максимален размер на отпусканото от АХУ финансиране. Неспазването на това изискване в конкурсното предложение води до отстраняване на предложението от по-нататъшно участие в процедурата по класиране.

(2) При изготвяне на конкурсните предложения се спазват изискванията за минимално задължително собствено участие на кандидатите, което представлява процентен дял от общата стойност на предвидените средства за реализация на цялото конкурсно предложение.

(3) Конкурсните предложения се отстраняват от по-нататъшно участие в процедурата по класиране, когато предвиденото собствено участие е по-малко от минимално изискуемото.

(4) В случай че след намаляване на исканото финансиране и задължителното минимално собствено участие от определената обща стойност на конкурсното предложение остане непокрита сума, тя се осигурява от кандидата като допълнително собствено участие.

(5) Допълнителното собствено участие по предходната алинея не може да се използва за покриване на недопустими разходи и/или за дейности, които нямат връзка с проектната цел и проектните резултати.

(6) Собственото участие се осигурява само в парична форма.

Чл. 7. Агенцията за хората с увреждания отпуска финансиране за покриване само на инвестиционни, еднократни разходи, насочени към:

1. създаване на дълготрайни активи;

2. възстановяване или повишаване стойността на съществуващи дълготрайни активи;

3. повишаване на квалификационните умения на персонала;

4. повишаване на имиджа на специализираното предприятие.

Чл. 8. (1) Срокът за изпълнение на инвестиционните дейности на проектните предложения със социална насоченост не може да бъде по-дълъг от шест месеца.

(2) Срокът за изпълнение на инвестиционните дейности на проектните предложения със стопанска насоченост не може да бъде по-дълъг от четири месеца.

Чл. 9. (1) Не се допускат до участие в конкурса кандидати:

1. които не представят попълнен формуляр и/или бюджет;

2. които са получили държавни помощи, надхвърлящи левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година, а ако работодателят изпълнява дейности по сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, общият размер на получените помощи надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година; този таван се прилага независимо от формата на помощта или от преследваната цел и без значение дали предоставената помощ се финансира изцяло, или частично със средства, произхождащи от Европейския съюз;

3. чиито предложения са в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕС) № 1407/2013;

4. които имат изискуеми публични задължения;

5. на които са предявени за доброволно плащане санкции по издадени констативни протоколи по чл. 53, ал. 6 и същите не са платени;

6. които са получили средства от други източници на финансиране за същите допустими разходи и за същата цел;

7. които са отчели за последните три финансови години преди годината на кандидатстване парични наличности по банкови сметки и/или в касата, превишаващи двукратния размер на исканото финансиране (приложимо за проекти по глава трета);

8. чиито предложения са насочени към създаване или подобряване на качествените характеристики или повишаване на стойността на дълготрайни активи, които се отдават или ще се отдават под наем;

9. чиито предложения по глава трета не са свързани с разкриване и/или преоборудване на работни места, на които се назначават лица с трайни увреждания по чл. 32 и 33;

10. чиито предложения за преоборудване на работни места съгласно чл. 33 са вече финансирани през последните три години;

11. чиито предложения със социална насоченост (глава втора) са получили финансиране през предходната година;

12. чиито предложения със стопанска насоченост (глава трета) са получили финансиране през предходната година.

(2) Не се представят на експертната комисия за оценка проекти със социална насоченост по глава втора, които имат просрочия по сключени договори с АХУ за финансиране на проекти със социална насоченост повече от 12 месеца преди датата на обявяване на конкурса.

(3) Не се представят на експертната комисия за оценка проекти със стопанска насоченост по глава трета, които имат просрочия по сключени договори с АХУ за финансиране на проекти със стопанска насоченост повече от 18 месеца преди датата на обявяване на конкурса.

Чл. 10. (1) Когато кандидатстващо специализирано предприятие има списъчен брой на персонала не повече от 10 души към 31 декември на предходната отчетна година преди годината на кандидатстване, размерът на отпусканата субсидия се определя пропорционално на броя на лицата, влизащи в списъчния брой на персонала. За всяко наето лице отпусканата субсидия не може да превишава 9,09 на сто от максимално определената величина на субсидията за конкурсния кръг.

(2) Когато кандидатстващо специализирано предприятие има персонал, чийто списъчен брой е не повече от 10 души, то не може да кандидатства с предложения по чл. 15, ал. 4.

(3) Изчисляването на списъчния брой на персонала по ал. 1 се извършва съгласно раздел ІІI, Списъчен брой на персонала на Методиката за изчисляване на списъчния и средния списъчен брой на персонала, утвърдена от Националния статистически институт със Заповед № РД-07-21 от 31.01.2007 г. на председателя на НСИ.

Чл. 11. При получаване на конкурсното предложение в АХУ служебно се поставя регистрационен номер, както и дата и час на получаването му.

Раздел II.
Механизъм за оценка и класиране на проектните предложения

Чл. 12. (1) Проектните предложения се оценяват от комисия, назначена от изпълнителния директор на АХУ. За проектите със социална насоченост и за проектите със стопанска насоченост може да се назначават различни оценъчни комисии.

(2) При оценяване на проектните предложения се отчитат целите, приоритетите и разпоредбите на ЗХУ, както и процедурите, заложени в тази Методика.

(3) Оценените от комисията проектни предложения се отразяват в специално изготвен протокол заедно с приложено към него класиране, които се предлагат за утвърждаване от изпълнителния директор на АХУ. Одобрените от комисията предложения се посочват в протокола и класирането заедно с полагащото им се финансиране.

Чл. 13. Проектните предложения се оценяват и класират при спазване на следната последователна процедура:

1. всеки член на комисията по чл. 12, ал. 1 определя индивидуална базова оценка за всяко проектно предложение;

2. въз основа на индивидуалните базови оценки на всички членове на комисията се определя обща базова оценка за всяко проектно предложение като средна величина от всички индивидуални базови оценки;

3. за всяко предложение се определя окончателна оценка, която се получава, като базовата оценка по т. 2 се увеличава с допълнителни точки за приоритетност;

4. от класиране се изключват предложенията, чиято окончателна оценка е под минимално допустимата сумарна базова оценка, определена поотделно за предложенията със социална и стопанска насоченост;

5. проектните предложения, останали след изключване на предложенията по т. 4, се подреждат по окончателни оценки в низходящ ред;

6. определеното за конкурсния кръг финансиране се разпределя между проектните предложения по т. 5, като се спазват допълнителните разпоредби за начина на разпределяне по Глава втора. Проекти със социална насоченост, и Глава трета. Проекти със стопанска насоченост.

Чл. 14. (1) Индивидуалната базова оценка на конкурсното предложение се изчислява като среден сбор от точките, определени по специфичните показатели за оценка, обобщени в следната таблица:



Специфичен показател

Петстепенна скала за оценка (точки)

Присъдени точки

Коеф. за тежест

Обща оценка

(к.2 * к.3)

Обосновка на присъдените точки

А

1

2

3

4

5

1.

мин. 0;

макс. 4

 

 

 

 

2.

мин. 0;

макс. 4

 

 

 

 

...

мин. 0;

макс. 4

 

 

 

 

Индивидуална базова оценка на проектното предложение

Х

Х

Х

 

 


(2) За проектните предложения със социална насоченост и със стопанска насоченост се определят различни специфични показатели за оценка (колонка А), като за всеки от тях се присъжда самостоятелен коефициент на тежест (колонка 3).

(3) Всеки член на експертната комисия присъжда в колонка 2 точки по всеки специфичен показател за оценка, като прилага петстепенна скала за оценка и следните критерии за определяне на конкретния брой точки от 4 до 0:



Брой на точките

Критерии

4 точки

Оценка "отличен" - по съответния специфичен показател кандидатът е спазил всички необходими изисквания, налице са нужните доказателства за пълнота, обоснованост, точност, яснота и приложимост в процеса на неговата изпълнимост.

3 точки

Оценка "добър" - по съответния специфичен показател кандидатът е спазил всички необходими изисквания, налице са доказателства за неговата изпълнимост, съпътствани от видими пропуски и непълноти.

2 точки

Оценка "задоволителен" - по съответния специфичен показател кандидатът не е спазил всички необходими изисквания, налице са пропуски и неясноти, които биха затруднили неговата изпълнимост.

1 точка

Оценка "формален" - по съответния специфичен показател участникът е направил формално предложение без изискуемата пълнота и обоснованост, които се съпътстват от сериозни пропуски и неясноти, доказващи неговата затруднена изпълнимост.

0 точки

Оценка "лош" - по съответния специфичен показател участникът е направил формално предложение без изискуемата пълнота и обоснованост, налице са сериозни рискове и съмнения относно неговата изпълнимост.


(4) Всеки член на експертната комисия обосновава присъдените от него точки по ал. 3. Обосновката се представя в колонка 5 на таблицата по ал. 1 самостоятелно за всеки специфичен показател.

Глава втора.
ПРОЕКТИ СЪС СОЦИАЛНА НАСОЧЕНОСТ

Раздел I.
Предназначение на финансирането за проектите със социална насоченост

Чл. 15. (1) Финансирането на проектни предложения със социална насоченост се отпуска за развитието на дейности по пет компонента. Всеки компонент се състои от елементи.

(2) Дейностите по компонент 1 са насочени към създаване на безопасни и здравословни условия на труд. Компонент 1 включва следните елементи:

1. създаване и инсталиране на подходящи приспособления за пригодяване, облекчаване, ускоряване и интензифициране на изпълняваните от лица с трайни увреждания дейности и операции;

2. създаване и поддържане в производствени, складови, административни и други работни помещения на здравословни и безопасни условия за труд в съответствие с разпоредбите на действащите специализирани нормативни актове, на специфичните разпоредби и предписания на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", други специализирани институции и лицензирани организации, в т.ч. по трудова медицина.

(3) Дейностите по компонент 2 са насочени към създаване на подходящ архитектурен достъп за хора с трайни увреждания до различни обекти в специализираното предприятие. Компонент 2 включва следните елементи:

1. осигуряване на достъп до работни места за лица с трайни увреждания;

2. осигуряване на достъп до санитарни помещения и помещения за отдих за лица с трайни увреждания;

3. осигуряване на достъп за лица с трайни увреждания до помещенията на територията на специализираното предприятие, в които се извършва организирано хранене на персонала, както и до здравната служба на територията на специализираното предприятие.

(4) Дейностите по компонент 3 са насочени към създаване на обща хигиенна среда и здравословен микроклимат на територията на специализираното предприятие. Компонент 3 включва следните елементи:

1. извършване на ремонт на преходни помещения, коридори и стълбища;

2. създаване и поддържане на съвременна обща хигиенна среда в санитарните помещения и помещенията за отдих на персонала;

3. създаване и поддържане на подходяща среда и условия в помещенията, предназначени за хранене, на територията на специализираното предприятие.

(5) Дейностите по компонент 4 са насочени към повишаване на социалния капитал и създаване на благоприятен социален климат за упражняване на производителен труд в специализираното предприятие. Компонент 4 включва провеждане на обучителни курсове за повишаване на професионалната квалификация и образователното равнище на наетите с трайни увреждания лица във връзка с качественото изпълнение на определената им длъжност.

(6) Дейностите по компонент 5 са насочени към създаване на условия за сертифициране на специализираното предприятие за въведена и реално работеща стандартизирана система за управление ISO 9001; ISO 14001; ISO 22000; ISO 13485; ISO/IEC 27001; BS OHSAS 18001; ISO 45001. Компонент 5 включва следните елементи:

1. извършване на необходимите подготвителни операции за сертифициране на специализираното предприятие по ISO;

2. заплащане на не повече от половината от таксата, дължима на сертифициращата организация.

(7) Обученията по ал. 5 трябва да се провеждат от лицензирани от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) обучители. След завършване на обучителните курсове обучителите трябва да издадат легитимен документ, удостоверяващ успешно приключилото обучение.

Чл. 16. Представените за оценка проектни предложения могат да включват дейности, отнасящи се до изпълнението на не повече от два компонента.

Раздел II.
Специфични изисквания при изготвяне и изпълнение на проектните предложения със социална насоченост

Чл. 17. При изготвяне на бюджета на конкурсното предложение със социална насоченост се отчитат следните ограничения:

1. минималната сума, за която може да се кандидатства отделно по всеки от компонентите 1, 2, 3 и 5, не може да бъде по-малка от 25 на сто от обявената за конкурса стойност на отпусканото финансиране за конкурсно предложение;

2. ограничението по т. 1 не се прилага от кандидатите по чл. 10;

3. максималната сума, за която може да се кандидатства по чл. 15, ал. 5, е 200 лв. на човек на ден, включваща разходите за обучение, материали, транспорт и пансион.

Чл. 18. (1) При изпълнение на проектното предложение прехвърляне на средства от един компонент в друг компонент е напълно недопустимо.

(2) Прехвърляне на средства от един елемент в друг елемент на един и същ компонент може да стане само след изричното писмено съгласие на АХУ.

(3) Кандидатът писмено уведомява АХУ за възникнала потребност от преструктуриране на средствата в един елемент, като посочва причината за това, както и величината на кой разход ще се увеличи и за сметка на кой друг разход или разходи ще стане това.

(4) Когато степента на изменението на разход по ал. 3 е повече от 10 % от първоначалната му стойност, за извършване на промяната трябва да се получи предварително писмено съгласие от АХУ.

(5) Взаимнокомпенсиращите се разходи по ал. 3 и 4 се представят в заменителна таблица по образец.

Раздел III.
Специфични показатели за оценка, оценяване и класиране на проектните предложения със социална насоченост

Чл. 19. Проектните предложения, представяни от кандидатстващите специализирани предприятия, трябва да съдържат подробно попълнени формуляр и бюджет; надлежно изготвени, оформени и подписани документи; други доказателствени материали съгласно приложението.

Чл. 20. (1) Основание за намаляване на оценката на предложението по чл. 19 е наличието на повторения, на информация, нямаща отношение към конкурсното предложение, непопълнени точки или подточки - освен тези, чието попълване е неприложимо.

(2) Когато формулираните цели се разглеждат и като очаквани резултати и/или планирани дейности, налице е повторение и основание за намаляване на оценката на проектното предложение.

(3) Когато изискваната доказателствена информация не е посочена в конкретните точки и подточки на формуляра, а в приложения, които не са регламентирани в Методиката, тази информация не се отчита при оценяване на предложението от експертната комисия.

(4) Формуляр, в който липсва подходяща обосновка, основателни аргументи и доказателства за ефективност и целесъобразност на предвижданите инвестиционни намерения, се оценява с нула точки.

Чл. 21. Предложения, в чиито бюджети не могат ясно, точно и еднозначно да се разграничат и определят разходите, свързани с избраните компоненти, елементи на компонентите и дейности по компоненти, се оценяват с нула точки.

Чл. 22. За определяне на базовата оценка по чл. 14 се използват следните специфични показатели за оценка на проектните предложения:

1. точност и пълнота на формуляра - формулярът е с попълнени точки и подточки, информацията е ясна и аргументирана, между отделните точки и подточки е налице обвързаност, последователност и логика на изложението; не са допуснати необосновани повторения и технически грешки; използваните оценъчни показатели в различните части на формуляра са еднозначно определени, а тяхното изчисляване е вярно, аргументирано и проследимо;

2. обективност и обоснованост на предложението - предложението дава ясна представа за целите и намеренията на кандидата във връзка с реализирането на инвестиционния проект; то се основава на съвкупност от обективни данни, характеризиращи конкретната пазарна ситуация, в която ще се изпълнява, на производствено-технологичните реалности, които трябва да се имат предвид при осъществяване на инвестиционните дейности, целесъобразността и перспективността на предложението; в него са представени необходимите доказателства, че очакваните резултати ще бъдат постигнати в максимална степен, че съществуващите рискове се виждат, оценяват се адекватно и са предвидени подходящи превантивни мерки за тяхното избягване;

3. реалистичност на очакваните резултати - очакваните резултати от реализацията на конкурсното предложение са точно формулирани, еднозначно са определени, количествено са измерими, строго са обвързани с избран компонент и с конкретни срокове, постижими са в рамките на определения инвестиционен период;

4. пълнота и изчерпателност на дейностите - предложението включва списък и подробно описание на всички взаимносвързани дейности, които предстои да се извършат във връзка с реализацията на конкурсното предложение; за всяка дейност са определени необходимите за изпълнението ѝ конкретни разходи, чийто размер се основава и гарантира от разработена план-сметка, от оферта, специално избрана измежду най-малкото три актуални конкурентни оферти на доставчици на активи и услуги, от специализирани справочници и/или други източници на уместна информация; изборът на офертата е обоснован;

5. точност, обективност, нагледност и прозрачност на бюджета - изготвеният бюджет в максимална степен точно и ясно отразява планираните разходи по избрани компоненти, елементи на компонентите и дейности, които съответстват по размер и структура на утвърдените в чл. 17 ограничения.

Чл. 23. (1) При определяне на точките по специфични показатели всеки член на експертната комисия попълва таблицата по чл. 14, ал.1, като отчита следните коефициенти за тежест по специфични показатели:

1. специфичен показател 1 - коефициент 4;

2. специфичен показател 2 - коефициент 6;

3. специфичен показател 3 - коефициент 2;

4. специфичен показател 4 - коефициент 5;

5. специфичен показател 5 - коефициент 3.

(2) Максималният брой точки, който може да се присъди на едно проектно предложение, е 80 точки.

Чл. 24. До класиране се допускат само предложенията, чиято сумарна базова оценка е 24 и повече от 24 точки по всички специфични показатели.

Чл. 25. (1) Базовата оценка на допуснатите до класиране предложения се увеличава с коефициент, съответстващ на заложената приоритетност на избрания компонент, по който се кандидатства.

(2) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 2, т. 1, коефициентът е 0,06.

(3) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 2, т. 2, коефициентът е 0,01, при условие че не по-малко от половината от работещите са лица с трайни увреждания.

(4) Когато конкурсното предложение по чл. 15, ал. 2, т. 2 се основава на специално предписание от специализирани държавни органи и то е издадено не по-рано от 2 години от датата на конкурса, се определя еднократен коефициент 0,2.

(5) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 3, т. 1, коефициентът е 0,08.

(6) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 3, т. 2, коефициентът е 0,06.

(7) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 3, т. 3, коефициентът е 0,04.

(8) За всяко лице, възползвало се от резултата по чл. 15, ал. 5, коефициентът е 0,06.

(9) Когато едно лице се възползва от два и повече резултата, получени по различни елементи, за определяне на коефициента за увеличение, се взема предвид само резултатът, който дава най-висок коефициент за увеличение.

(10) При определяне на броя на лицата, които се възползват от даден резултат, се вземат предвид само тези, които към датата на представяне на проектните предложения са работещи в специализираното предприятие.

Чл. 26. След определяне на коефициентите по предходния член се изчислява общ коригиращ коефициент чрез събиране на коефициентите за отделните елементи на избраните компоненти. Към получения общ коригиращ коефициент се добавя единица и с полученото число се умножава базовата оценка.

Чл. 27. (1) В съответствие с разпоредбите на чл. 13 класираните проектни предложения, подредени по окончателни оценки в низходящ ред, се разделят на две групи. Ако при деленето се получи цяло число с остатък, за определяне на броя на класираните предложения в първа група се използва полученото цяло число, като остатъкът се елиминира.

(2) На класираните предложения от първа група по ал. 1 исканото финансиране се определя в пълен размер.

(3) Класираните предложения от втора група по ал. 1 получават исканото финансиране, намалено с 8 процентни пункта до изчерпване на определеното за конкурсния кръг финансиране.

Чл. 28. (1) Ако отпусканото финансиране за конкурсния кръг е недостатъчно за пълно изплащане на исканите суми по чл. 27, ал. 2, класираните проектни предложения се делят на три групи, освен ако след деленето в някоя от групите не се получат по-малко от 5 предложения. Ако при деленето се получава цяло число с остатък, за определяне на броя на проектните предложения в първите две групи се използва полученото цяло число, като остатъкът се елиминира.

(2) Класираните проектни предложения от първа група по ал. 1 получават исканото финансиране в пълен размер.

(3) Класираните предложения от втора група по ал. 1 получават исканото финансиране, намалено с 10 процентни пункта до изчерпване на определеното за конкурсния кръг финансиране.

(4) Ако след разпределяне на определеното за конкурсния кръг финансиране по ал. 3 останат свободни средства, те се предоставят на класираните предложения от трета група по ал. 1 до тяхното изчерпване, като предварително исканото финансиране от кандидатите се намалява с 15 процентни пункта.

Чл. 29. (1) Специализираните предприятия, чиито предложения получават редуцирано финансиране, преди сключване на договора за финансиране задължително преработват бюджета си, като се конкретизират и определят разходите, които ще бъдат покрити с получаваното редуцирано финансиране.

(2) При изготвяне на коригирания бюджет специализираните предприятия по ал. 1 използват нормативната база на първоначалния си бюджет. При наличието на оферти или други източници на уместна информация с по-благоприятни условия те могат да се използват при изготвяне на коригирания бюджет.

Чл. 30. Финансирането, останало неизползвано след разпределенията по чл. 27, ал. 3 и чл. 28, ал. 4, се насочва за финансиране на други програми и проекти.

Глава трета.
ПРОЕКТИ СЪС СТОПАНСКА НАСОЧЕНОСТ

Раздел I.
Предназначение на финансирането за проекти със стопанска насоченост

Чл. 31. (1) Финансирането на проектни предложения със стопанска насоченост се отпуска на кандидатстващите специализирани предприятия за осъществяване на инвестиционни проекти, които водят до:

1. оборудване и разкриване на нови работни места;

2. преоборудване на действащи работни места;

3. подобряване на конкурентните възможности,

4. финансово стабилизиране,

5. завоюване на нови пазарни позиции,

6. технологичното обновяване и организационното усъвършенстване на стопанската дейност.

(2) Когато се разкриват и оборудват работни места, трябва да се имат предвид следните определения и разяснения:

1. работно място е помещение, цех или съоръжение в предприятието, където работникът или служителят полага труда си в изпълнение на задълженията по трудовото правоотношение (съгласно допълнителните разпоредби - § 1, т. 4 от Кодекса на труда);

2. разкриване и оборудване на ново работно място е налице, когато работното място се обособява с оборудване, което допълва и надгражда съществуващата материално-техническа база, независимо от това дали се внедрява нова, или се използва от специализираното предприятие съществуваща вече технология;

3. преоборудване на действащо работно място е налице, когато оборудването на действащото работно място се демонтира и замества с ново, по-производително, по-качествено, без да се променят предназначението на работното място, технологичният процес и произвежданият продукт;

4. когато оборудването на действащо работно място се демонтира и замества с ново оборудване, с помощта на което ще се произвежда нов продукт или ще се предлага нова услуга, в резултат на което ще се промени неговото предназначение, се приема, че се разкрива ново работно място, водещо до подмяна на стара материално-техническа база с нова;

5. подмяната на отделни части от оборудването на действащо работно място, с което не се нарушава неговата системна цялост, но се подобряват определени качествени и/или количествени характеристики на използваната технология или на получаваните резултати, не се счита за преоборудване на действащо работно място.

(3) Реализацията на инвестиционните проекти по ал. 1 трябва да е насочена към подобряване на съществуващата или създаване на нова производствена материално-техническа база, в т.ч. и чрез изграждане на нови производствени линии, чрез подобряване на производствената инфраструктура, на вътрешнозаводския транспорт и комуникациите, с което да се осигури повишаване на производителността на труда и/или намаляване на себестойността и/или повишаване на качеството на произвежданата продукция и предлаганите услуги.

(4) Специализираните предприятия получават оценка за управленски капацитет на ръководния екип въз основа на съществуващото финансово състояние съгласно чл. 42, ал. 2. С предимство се ползват тези, които имат доказан управленски капацитет, позволяващ целенасочено и целесъобразно усвояване на получаваното финансиране.

Чл. 32. (1) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на едно ново работно място, на което ще се наеме лице с трайни увреждания, което е регистрирано като безработно в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не е било включено в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 6 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(2) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на две нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, исканото от него финансиране може да се увеличи с 3 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(3) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на две нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, при което едно от наетите лица е регистрирано като безработно в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не е било включено в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 10 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(4) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на две нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, които са регистрирани като безработни в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не са били включени в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 13 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(5) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на три нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, исканото от него финансиране може да се увеличи с 8 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(6) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на три нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, при което едно от наетите лица е регистрирано като безработно в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не е било включено в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 16 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(7) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на три нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, при което две от наетите лица са регистрирани като безработни в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не са били включени в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 18 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

(8) При осъществяване на инвестиционен проект, свързан с оборудване и разкриване на три нови работни места, на които ще се наемат лица с трайни увреждания извън списъчния състав на кандидата, всички от които са регистрирани като безработни в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата не са били включени в списъчния състав на кандидата за последните 24 месеца, исканото от него финансиране може да се увеличи с 24 на сто от размера на обявената максимална стойност на финансирането за конкурсния кръг.

Чл. 33. (1) При изпълнение на инвестиционен проект, свързан с преоборудване на действащо работно място по смисъла на чл. 31, ал. 2, т. 3, ако кандидатът може еднозначно да докаже, че всичките активи (без обзавеждането) на това действащо работно място имат отчетен срок на използване към датата на подаване на конкурсните предложения, който превишава 1,5 пъти установените норми в чл. 55 от Закона за корпоративното подоходно облагане за всеки актив поотделно, той може да ползва следните преференции:

1. ако назначи лице с трайни увреждания от списъчния състав на специализираното предприятие, трябва да осигури задължително собствено участие, намалено с 25 на сто;

2. ако назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав на специализираното предприятие, трябва да осигури задължително собствено участие, намалено с 50 на сто;

3. ако назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав на специализираното предприятие, което е регистрирано като безработно в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не е било включено в списъчния състав на специализираното предприятие за последните 12 месеца, трябва да осигури задължително собствено участие, намалено със 75 на сто.

(2) За всяко следващо лице, назначено на преоборудвано действащо работно място при условията на ал. 1, т. 1, намалението от 25 на сто се увеличава последователно с по 5 процентни пункта.

(3) За всяко следващо лице, назначено на преоборудвано действащо работно място при условията на ал. 1, т. 2, намалението от 50 на сто се увеличава последователно с по 10 процентни пункта.

(4) За всяко следващо лице, назначено на преоборудвано действащо работно места при условията на ал. 1, т. 3, намалението от 75 на сто се увеличава последователно с по 15 процентни пункта.

(5) Когато на преоборудваните работни места по ал. 1 се назначават едновременно лица с трайни увреждания от списъчния състав, от извън списъчния състав и безработни лица, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" към датата на сключване на договора за финансиране с АХУ и към същата дата не са били включени в списъчния състав на специализираното предприятие за последните 12 месеца, размерът на задължителното собствено участие се получава въз основа на общ коефициент. Общият коефициентът се изчислява, като за базово намаление се определя това, което се полага за лице с най-високо намаление. Величината на това намаление се увеличава със стойностите, определени за всяко следващо лице по ал. 2, 3 и 4.

Чл. 34. (1) Кандидатът трябва да осигури заетост на работните места по чл. 32 и 33 най-малко за период от три години при нормална продължителност на работното време. Изпълнението на това задължение се удостоверява чрез сключен трудов договор с приложена длъжностна характеристика на работното място.

(2) Когато за разкриваните и преоборудваните нови работни места или преоборудваните действащи работни места не се ползват преференциите по чл. 32 и 33, осигурената заетост е за 2 години при нормална продължителност на работното време.

(3) Ако продължителността на работното време на наетите лица по ал. 1 и 2 е по-малка от 8 часа, времето на заетостта на работните места се увеличава до образуването на общ фонд работно време, който би възникнал при нормална продължителност на работното време.

(4) На работните места, които са разкрити за наемане на лица с трайни увреждания, на мястото на първоначално наетите лица с трайни увреждания впоследствие може да се назначат други лица с трайни увреждания. Наемането на новите лица става при условията, предвидени за първоначално наеманите лица. Когато новоназначеното лице с трайни увреждания е с по-ниска степен на намалена работоспособност, това обстоятелство задължително се оповестява в АХУ, като се привеждат подходящи аргументи за извършената замяна.

(5) Специализираните предприятия, които не спазват разпоредбите на ал. 1, 2 и 3, се отстраняват от участие в конкурсите на АХУ за три поредни години.

Раздел II.
Специфични изисквания при изготвяне и изпълнение на проектните предложения със стопанска насоченост

Чл. 35. (1) Предложението със стопанска насоченост се състои от две съставни части: инвестиционен бизнес проект и конкурсен формуляр.

(2) Инвестиционният бизнес проект позволява да се разкрие целесъобразността, ефективността и перспективността на инвестиционните намерения на кандидата. Той се основава на дейности, които се извършват на два етапа: инвестиционна фаза и слединвестиционна фаза.

(3) В конкурсния формуляр освен общата информация относно кандидатстващото специализирано предприятие се представят резултатите, процедурите и инвестиционните дейности, с които се проследява и осигурява осъществяването на инвестиционния процес.

Чл. 36. Инвестиционният бизнес проект се разработва съобразно приложение № 4, като се спазва задължително представената в него структура.

Чл. 37. Неразделна част от проектното предложение е бюджетът, който се изготвя по образец (приложение № 6).

Чл. 38. (1) При възникнало обстоятелство, изискващо промяна във величината на един разход за сметка на друг разход, по време на изпълнение на инвестиционните дейности, бенефициентът писмено уведомява АХУ и посочва причината за промяната.

(2) Когато стойността на изменението на един разход по ал. 1 е повече от 10 %, за извършването му трябва да се получи предварително писмено съгласие от АХУ.

(3) Взаимнокомпенсиращите се разходи по ал. 1 и 2 се представят в заменителна таблица по образец.

Раздел III.
Специфични показатели за оценка и класиране на проектните предложения със стопанска насоченост

Чл. 39. Проектните предложения, представяни от кандидатстващите специализирани предприятия, трябва да съдържат подробно попълнени инвестиционен проект, формуляр и бюджет, надлежно изготвени, оформени и подписани документи и други доказателствени материали съгласно приложението.

Чл. 40. (1) Формулярът е основният информационен документ на конкурсното предложение, който трябва да дава ясна и точна представа за инвестиционните намерения на кандидата. Той трябва да съдържа изцяло попълнени точки и подточки при спазване на изискванията за попълване на формуляра. Основание за намаляване на оценката на конкурсното предложение е наличието на повторения, на информация, нямаща отношение към проектното предложение, непопълнени точки или подточки - освен тези, чието попълване е неприложимо.

(2) Когато изискваната доказателствена информация не е посочена в конкретните точки и подточки на формуляра, а в приложения, които не са регламентирани в Методиката, тази информация не се отчита при оценяване на проектното предложение от експертната комисия.

Чл. 41. Предложения, в чиито бюджети не могат ясно, точно и еднозначно да се разграничат и определят разходите, свързани с изпълнението на предвидените инвестиционни дейности, се оценяват с нула точки.

Чл. 42. (1) За определяне на базовата оценка по чл. 14 се използват следните специфични показатели за оценка на конкурсните предложения:

1. обективност, обоснованост, пълнота и надеждност на инвестиционния бизнес проект - инвестиционният бизнес проект се основава на съвкупност от обективни данни, характеризиращи конкретната пазарна ситуация, производствено-технологичните реалности при осъществяване на инвестиционния бизнес проект, целесъобразността и перспективността на предложението; между отделните раздели на инвестиционния бизнес проект е налице вътрешна обвързаност, последователност и логика, съпоставимост и съизмеримост на разчетната информация; не са допуснати вътрешни противоречия, необосновани повторения, изкривяващи съдържанието технически грешки;

2. яснота, основателност и проследимост на разчетните показатели в инвестиционния бизнес проект - определянето на паричните потоци и изчисляването на показателите за финансова оценка са реалистични, надеждни, доказуеми, основани на разработения модел за изчисляване, който позволява да се проследи получаването на разчетните показатели;

3. точност и пълнота на формуляра - формулярът е с попълнени точки и подточки, информацията в него е ясна и аргументирана, между отделните точки и подточки е налице обвързаност, последователност и логика на изложението; не са допуснати вътрешни противоречия, необосновани повторения, изкривяващи съдържанието технически грешки;

4. реалистичност и устойчивост на очакваните резултати - очакваните резултати от реализацията на инвестиционната фаза на конкурсното предложение са точно и еднозначно определени и измерими, постижими са в рамките на определения инвестиционен период (план-графика); очакваните резултати от реализацията на слединвестиционната фаза са обосновани, ясно и точно са определени и постижими;

5. информационна съвместимост между инвестиционен бизнес проект и конкурсен формуляр - между изложението, предвидените резултати и представените доказателства в инвестиционния бизнес проект и проектния формуляр няма несъответствия и противоречия;

6. пълнота и изчерпателност на инвестиционните дейности - предложението включва изчерпателен списък и подробно описание на всички взаимносвързани дейности, които предстои да се извършат през инвестиционната фаза, за всяка дейност са определени конкретни разходи, чийто размер и структура се гарантира от разработена план-сметка, от оферта, специално избрана измежду най-малкото три актуални конкурентни оферти на доставчици на активи и услуги, от специализирани справочници и/или други източници на уместна информация; изборът на офертата е обоснован;

7. точност и обективност на бюджета - изготвеният бюджет точно и ясно отразява планираните разходи по дейности.

(2) Определя се и допълнителен специфичен показател - оценка на финансовото състояние на кандидата, която представлява съчетание от два показателя - финансов резултат (печалба или загуба) и коефициент за обща ликвидност. Коефициентът за обща ликвидност се определя като частно между краткотрайните активи (без тези, които са блокирани под формата на гаранция за срок, по-дълъг от 12 месеца, или не могат да се превърнат в парични средства) и краткосрочните задължения (включващи стойността на дългосрочните задължения с падеж до една година).

(3) Оценката на финансовото състояние се диференцира по следния начин:

1. много лошо (когато за последната финансова година преди годината на кандидатстване финансовият резултат е загуба, възлизаща на повече от 33 % от годишния оборот, а коефициентът за обща ликвидност е по-малък от 50 %, поради което на кандидата се присъждат нула точки);

2. лошо (когато показателите за загуба и неликвидност са с по-малки стойности от тези в т. 1 или вместо неликвидност е налице свръхликвидност, показваща значително замразяване на оборотните средства);

3. допустимо (възможни са различни варианти: когато единият от показателите е положителен, а другият с отрицателно значение, съответстващо на равнището от т. 2, т.е. налице е печалба и неликвидност или загуба и ликвидност; когато печалбата се съпровожда от свръхликвидност);

4. близко до нормалното (когато и показателят с отрицателна стойност е близо - по-малко от 5 %, до нормалното му значение);

5. добро (когато и двата показателя са с положителни стойности, но без запас на устойчивост);

6. много добро (когато и двата показателя са с положителни стойности и имат запас на устойчивост).

Чл. 43. (1) При определяне на точките за специфичните показатели по чл. 42, ал. 1 всеки член на експертната комисия попълва таблицата по чл. 14, ал. 1, като отчита следните коефициенти за тежест по специфични показатели:

1. специфичен показател 1 - коефициент 5;

2. специфичен показател 2 - коефициент 4;

3. специфичен показател 3 - коефициент 4;

4. специфичен показател 4 - коефициент 3;

5. специфичен показател 5 - коефициент 3;

6. специфичен показател 6 - коефициент 4;

7. специфичен показател 7 - коефициент 2.

(2) В таблицата по чл. 14, ал. 1 се добавя и оценката за специфичния показател по чл. 42, ал. 2. Тя се определя, като за всяко равнище, следващо нулевото, дефинирано в чл. 42, ал. 3, т. 1, се прибавят не повече от две точки, за да се достигне максимумът от 10 точки.

(3) Максималният брой точки, който може да се присъди на едно предложение, е 110 точки.

Чл. 44. До класиране се допускат само проектните предложения, чиято сумарна базова оценка е 33 и повече от 33 точки, получени по всички специфични показатели.

Чл. 45. (1) Базовата оценка на допуснатите до класиране по чл. 44 предложения се увеличава с коефициент, съответстващ на заложената приоритетност на избраното направление за инвестиране.

(2) За разкрити работни места при условията на чл. 32 коефициентът е:

1. 0,01 за разкрито едно ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав;

2. коефициентът по т. 1 се увеличава с 0,005 за всяко следващо ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав, но не повече от общо 10 нови работни места, в т.ч. и мястото по т. 1;

3. коефициентите по т. 1 и 2 се намаляват с 0,002 за всяко работно място, което се разкрива за изпълняване на поръчки на ишлеме;

4. коефициентите по т. 1 и 2 се намаляват с 0,003 за всяко работно място, когато за оборудването му се използват активи със стойност не повече от 5000 лв.;

5. когато са налице едновременно условията на т. 3 и 4, се изчислява кумулативно намаление за съответното място.

(3) За всяко преоборудвано действащо работно място по чл. 33 коефициентът е:

1. 0,008 за преоборудвано ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав;

2. 0,004 за преоборудвано ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания от списъчния състав;

3. коефициентът по т. 1 се увеличава с 0,004 за всяко следващо ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания извън списъчния състав, но не повече от общо 10 нови работни места, в т.ч. и мястото по т. 1;

4. коефициентът по т. 2 се увеличава с 0,003 за всяко следващо ново работно място, на което ще се назначи лице с трайни увреждания от списъчния състав, но не повече от общо 10 нови работни места, в т.ч. и мястото по т. 1;

5. когато на преоборудвани работни места ще се назначават лица извън списъчния и от списъчния състав по т. 1 и 2, коефициентът за приоритетност се определя общо за не повече от 10 места, като най-напред се включват местата с по-високи коефициенти до тяхното изчерпване;

6. коефициентите по т. 1 и 2 се намаляват с 0,002 за всяко работно място, което се разкрива за изпълняване на поръчки на ишлеме;

7. коефициентите по т. 1 и 2 се намаляват с 0,003 за всяко работно място, когато за оборудването му се използват активи със стойност не повече от 5000 лв.;

8. когато са налице условията на т. 6 и 7, се изчислява кумулативно намаление за съответното място, участващо в списъка по т. 5.

(4) За всяко разкрито ново работно място за производство на нови продукти и услуги коефициентът е:

1. 0,01, когато на работното място ще се наемат лица извън списъчния състав;

2. 0,005, когато на работното място ще се наемат лица от списъчния състав;

3. коефициентите по т. 1 и 2 се намаляват с 0,003 за всяко работно място, което се разкрива за изпълнение на поръчки на ишлеме;

4. не се присъждат коефициентите по т. 1 и 2, когато за оборудване на разкриваното ново работното място се използват активи със стойност не повече от 5000 лв.;

5. когато на работните места по т. 1 ще се наемат лица с трайни увреждания, към съответния коефициент се добавя и полагащият се коефициент по ал. 2.

(5) След като се определи полагащият се за дадено работно място по предходните алинеи коефициент за приоритетност, той се увеличава с 3 на сто, когато на работното място ще бъде назначено лице със степен на увреждане от 71 % до 90 %, и с 6 на сто, когато степента на увреждане е над 90 %.

Чл. 46. Изчислява се общ коригиращ коефициент чрез събиране на всички присъдени коефициенти по чл. 45. За да се получи окончателната оценка на конкурсното предложение, към изчисления общ коригиращ коефициент се добавя единица и с полученото число се умножава базовата оценка.

Чл. 47. (1) Допуснатите до класиране конкурсни предложения по чл. 44, за които е получена окончателна оценка, се подреждат по низходящ ред по величината на окончателната оценка.

(2) За класираните предложения специализираните предприятия получават исканото финансиране в пълен размер до изчерпване на финансирането, определено за конкурсния кръг.

(3) Ако при наличието на двама кандидати с еднакъв брой точки единият от тях не може да получи финансиране по ал. 2 или полученото финансиране е непълно, с предимство се ползва специализираното предприятие с по-малък брой на списъчния състав на персонала си.

(4) Когато след класирането по предходната алинея специализираното предприятие получава исканото финансиране в непълен размер и този размер не е по-малък от половината от исканото финансиране, на него му се предлага да изготви нов бюджет съобразно получаваното финансиране. При изявено писмено съгласие специализираното предприятие представя коригирано предложение в седемдневен срок.

(5) При изготвяне на коригирания бюджет по предходната алинея се използва нормативната база, стояща в основата на първоначалния бюджет. При наличието на оферти или други източници на уместна информация с по-благоприятни условия за кандидата те могат да се използват при изготвяне на коригирания бюджет, което се оповестява в обяснението към него.

Чл. 48. (1) Ако след разпределяне на определеното за конкурсния кръг финансиране остане неизползвана сума и нейният размер е достатъчно голям, АХУ организира втори конкурсен кръг за годината.

(2) Новият конкурсен кръг се организира при спазване на условията и реда на настоящата Методика.

(3) Ако средствата от неизползваното финансиране са недостатъчни, те се пренасочват за финансиране на други програми и проекти.

Глава четвърта.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ

Чл. 49. (1) Всеки участник в конкурса по Глава втора. Проекти със социална насоченост, представя:

1. попълнен конкурсен формуляр по образец (приложение № 1);

2. попълнен подробен бюджет на конкурсното предложение по образец (приложение № 2);

3. попълнена таблица за оценка на административното съответствие и допустимост на конкурсното предложение по образец (приложение № 3).

(2) Всеки участник в конкурса по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост, представя:

1. изготвен инвестиционен бизнес проект по образец (приложение № 4);

2. попълнен конкурсен формуляр по образец (приложение № 5);

3. попълнен подробен бюджет на конкурсното предложение по образец (приложение № 6);

4. попълнена таблица за оценка на административното съответствие и допустимост на конкурсното предложение по образец (приложение № 7);

Чл. 50. (1) Всички кандидати по чл. 49 представят:

1. декларация по образец за липса на публични задължения (приложение № 8);

2. декларация по образец за това, че общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година, а ако работодателят изпълнява дейности по сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, общият размер на получените помощи не надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година (приложение № 8);

3. декларация по образец за това, че не е получавал финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел (приложение № 8);

4. декларация по образец за това, че не попада в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕО) № 1407/2013 г. на Европейската комисия;

5. годишни финансови отчети за последните три финансови години преди обявяването на конкурса, в т.ч. и приложенията към тях, и баланси (отчети за финансовото състояние) и отчети за приходите и разходите (отчети за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход), само в случай че кандидатът не ги е представил или няма задължението да ги представи в Агенцията по вписванията в сроковете на представяне на конкурсното предложение;

6. минимум по три актуални оферти или други носители на обективна техническа информация за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предложението; офертите или другите носители на обективна техническа информация трябва да са издадени не по-рано от 2 месеца преди датата на кандидатстване и да са с валидност най-малко 5 месеца след датата на кандидатстване;

7. декларация за наличието на собственост върху сградата или на части от нея по образец (приложение № 8) или копие на договора за наем и писмено съгласие от собственика за извършване на предвидените строително-монтажни работи;

8. план-сметки, когато се предвижда извършване на дейности по стопански начин;

9. актове или предписания, съставени от компетентни органи, изискващи извършването на дейности по чл. 15, ал. 2, 3 и 4;

10. списък с имена на лицата с трайни увреждания, които ще бъдат преназначени на работните места, разкривани по инвестиционния бизнес проект по Глава трета. Проекти със стопанска насоченост;

11. снимков материал на обектите, в които се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи, отразяващ тяхното състояние към момента на кандидатстване; снимките трябва да са номерирани и да съдържат наименованието на отразения върху тях обект.

(2) Във връзка с осъществяването на своята работа експертната комисия може да изиска от кандидатите и други допълнителни документи, доказващи и изясняващи конкретни обстоятелства, които се отнасят до целесъобразността, изпълнимостта и устойчивостта на дейностите, предвидени в конкурсното предложение.

(3) Проектно предложение, включващо документи по чл. 49, ал. 1 и чл. 50 ал. 1, и проектно предложение, включващо документи по чл. 49, ал. 2 и чл. 50, ал. 1, се представят по един от следните начини:

1. на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

2. чрез лицензиран пощенски оператор на адрес;

3. по електронен път.

Глава пета.
СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, НАБЛЮДЕНИЕ, ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НА ФИНАНСИРАНИТЕ ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Чл. 51. (1) Утвърдените кандидати сключват договор с изпълнителния директор на АХУ, в който се посочват:

1. размерът и сроковете на усвояване на отпуснатите финансови средства;

2. броят на разкритите работни места по видове и характер на лицата, които предстои да бъдат наети на тях;

3. показателите и периодичността за извършване на контрола;

4. санкциите при неизпълнение на договорните условия;

5. сроковете за представяне и съдържанието на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности и изискуемите документи по отчитането им;

6. други необходими клаузи.

(2) Преди сключване на договора утвърдените за финансиране кандидати представят данни за лицата с трайни увреждания (име и единен граждански номер), които ще назначат по чл. 33.

(3) Преди сключване на договора утвърдените за финансиране кандидати представят декларация: приложение № 2 за обстоятелствата по чл. 48, ал. 1, т. 3 от ЗХУ.

(4) Използваните при разчетите технически и икономически нормативи, единични цени и себестойности, количества, такси и други базови единици, включени в конкурсното предложение, се разглеждат като рамкови условия при сключване на договора за финансиране между АХУ и класираното специализирано предприятие.

Чл. 52. (1) Утвърдената в договора сума се изплаща на четири транша:

1. 30 % след сключване на договора с АХУ;

2. 40 % след представяне в АХУ на всички договори, сключени с изпълнителите по проекта, а при изпълнение по стопански начин - след издаване на заповед за изпълнение от ръководителя на специализираното предприятие, в която задължително се посочват видовете дейности, срокът за тяхното изпълнение и лицата, които ще ги извършват;

3. 20 % след представяне в АХУ на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности, включващи документите, удостоверяващи и доказващи изпълнението на утвърдения бюджет, както и застрахователната полица за сумата, придобита с финансирането (не се прилага при реализирани дейности по чл. 15, ал. 5 и 6);

4. 10 % след приемане и утвърждаване от АХУ на отчетите за изпълнение на конкурсното предложение и представяне на сключените трудови договори, графици за работното време и длъжностни характеристики на лицата, наети на разкритите нови работни места и/или преоборудваните действащи работни места.

(2) При извършване на процедура по Закона за обществените поръчки изплащането на сумите по договора се извършва на 3 транша:

1. 70 % след представяне в АХУ на всички документи от обществената поръчка, които доказват заложените в проекта параметри - стойност, количества и сключените договори с подизпълнителите/доставчиците по проекта и подробна спецификация;

2. 20 % след представяне в АХУ на отчетите за изпълнение на инвестиционните дейности, включващи документите, удостоверяващи и доказващи изпълнението на утвърдения бюджет, описание на процедурата по проведената обществена поръчка и резултата (реализираните дейности) от нея, както и застрахователната полица за сумата, придобита с финансирането (не се прилага при реализирани дейности по чл. 15, ал. 5 и 6);

3. 10 % след приемане и утвърждаване от АХУ на отчетите за изпълнение на проектното предложение и представяне на сключените трудови договори, графици за работното време и длъжностни характеристики на лицата, наети на разкритите нови работни места и/или преоборудваните действащи работни места.

Чл. 53. (1) Във връзка с усвояване на предоставяното финансиране АХУ извършва периодичен контрол за срока на сключения договор.

(2) Периодичността на контрола се вписва в договора за финансиране и зависи от спецификата и продължителността на финансираното конкурсно предложение.

(3) Когато се прилагат разпоредбите на чл. 34, продължителността на контрола се определя от продължителността, за която е поето задължение да се разкрият работните места, като се отчита и удължението, което би възникнало при работа с непълна продължителност на работното време.

(4) Контролът започва от момента на сключване на договора за финансиране, включва периода на инвестиционната фаза и периода на слединвестиционната фаза, когато се ползват резултатите от направената инвестиция, и приключва с изтичане на срока на договора.

(5) Извършването на контрол от страна на АХУ може да се възстанови и след приключване на срока на договора за финансиране при наличието на жалби и сигнали, отнасящи се до начина на неговото изпълнение, в рамките на законоустановения давностен срок.

(6) След извършване на контрол се изготвя констативен протокол, който се съхранява в АХУ и служи като база за оценка на напредъка в реализацията на финансираното конкурсно предложение.

Чл. 54. (1) Когато в резултат на извършен контрол бъде констатирано неизпълнение на договорените резултати, АХУ:

1. дава предписание на изпълнителя да отстрани отчетените несъответствия с определен в констативния протокол срок;

2. в случай че финансирането още не е приключило окончателно, то се спира до отстраняване на констатираните несъответствия.

(2) Когато кандидат, получил финансиране от АХУ, закупи дълготрайни активи втора употреба, без да е заложил и обосновал това, възстановява отпуснатите средствата.

(3) Специализираното предприятие възстановява цялото получено финансиране или частта от него, съответстваща на констатираното неизпълнение, ведно със законната лихва при установено неизпълнение на договорни задължения и/или установено неизпълнение на дадено с констативен протокол предписание.

Чл. 55. (1) Цялостната отчетност по реализацията на конкурсните предложения, получили финансиране, се осъществява съгласно действащото национално законодателство.

(2) След приключване на инвестиционния период специализираното предприятие изготвя финансов и технически отчет за изпълнението на проектното предложение.

(3) Използването и отчетността на собственото участие става по реда, определен за отчитане на ползваното финансиране.

(4) Специализираните предприятия представят до края на първото тримесечие на следващата година справка по образец за лицата, които са били наети по чл. 32 и 33 и които са работили през изтеклата година.

Чл. 56. (1) Във финансовия отчет последователно се отразява изпълнението на предвидените в проекта инвестиционни дейности, документално се удостоверява законосъобразността и целесъобразността на използваното финансиране и собственото участие, като се сравняват заложените в бюджета разходни пера с фактически постигнатите. Заедно с него се представя и технически отчет. В него бенефициентът отбелязва начина на усвояване на полученото финансиране и собственото участие и възникналите трудности в този процес. Отчетът се представя в срок до 2 седмици след приключване на инвестиционните дейности.

(2) Неразделна част от отчетите по ал. 1 са заверените от отчитащото се предприятие документи, регламентирани в договора за финансиране, върху които се изписва изразът "Вярно с оригинала", полага се подписът от ръководителя, освен ако представеният документ не е оригинал.


Приложение № 1





Приложение № 2





Приложение № 3


ТАБЛИЦА ЗА ОЦЕНКА

НА АДМИНИСТРАТИВНОТО СЪОТВЕТСТВИЕ

ПО ЧЛ. 49, АЛ. 1, Т. 3 ОТ МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕЛЕВИ ПРОЕКТИ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И КООПЕРАЦИИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

КРИТЕРИИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ

И ДОПУСТИМОСТ

ДА

НЕ

1.

Проектното предложение е подадено в изискуемия срок.

 

 

2.

Проектното предложение е представено в изискуемия срок и по един от следните начини (вярното се подчертава):

- на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

- чрез лицензиран пощенски оператор;

- по електронен път.

 

 

3.

Декларация (приложение № 8 ) е попълнена и с нея кандидатът удостоверява:

- че общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година, а ако работодателят изпълнява дейности по сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, общият размер на получените помощи не надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година. Този таван се прилага независимо от формата на помощта или от преследваната цел и без значение дали предоставената помощ се финансира изцяло или частично със средства, произхождащи от Европейския съюз;

- че не е получавал финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел;

- че няма изискуеми публични задължения;

- че не попада в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕО) № 1407/2013 г. на Европейската комисия;

- наличието на собственост върху сградата или на части от нея, в която/които ще се извършват строително-монтажни работи (когато е приложимо).

Декларацията е подписана от лицето, представляващо кандидата.

 

 

4.

Копия от годишните финансови отчети за последните три финансови години преди обявяването на конкурса, в това число и приложенията към тях, и баланси (отчети за финансовото състояние) и отчети за приходите и разходите (отчети за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход).

Горните документи се представят само в случай, че кандидатът не ги е представил или няма задължение да ги представи в Агенцията по вписванията в сроковете на представяне на конкурсното предложение.

 

 

5.

Представени са минимум по 3 актуални оферти или други носители на обективна техническа информация за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предприятието, издадени не по-рано от 2 месеца преди датата на кандидатстване с валидност не по-малка от 5 месеца.

 

 

6.

Копие на договора за наем и/или писмено съгласие от собственика за извършване на строително-монтажни работи (когато е приложимо).

 

 

7.

Представена е план-сметка (когато се предвижда извършване на дейности по стопански начин).

 

 

8.

Копие от акта (предписанието), съставен от компетентен орган, изискващ извършването на дейности по чл. 15, ал. 2, 3 и 4 от Методиката (когато е приложимо).

 

 

9.

Снимков материал на обектите, в които се предвижда да бъдат извършени строително-ремонтни работи, отразяващ тяхното състояние към момента на кандидатстване (когато е приложимо). Снимките са номерирани и съдържат наименованието на обекта.

 

 


Приложение № 4

Структура и съдържание на инвестиционния бизнес проект по глава трета



1. Заглавна страница на инвестиционния бизнес проект

2. Обосновка на потребността от реализацията на инвестиционен бизнес проект

3. Маркетингово проучване

4. Производствена програма

5. Логистична програма

6. Оценка на възможните рискове

7. Финансова оценка

8. Приложения


1. Заглавна страница на инвестиционния бизнес проект

На нея се посочват наименованието на проекта, общата стойност на проекта, размерът на исканото финансиране и собственото участие.

Примери:

• Разширяване на пазарната квота за произвеждания продукт "А" с 10 %. Обща стойност на проекта 90 000 лв., искано финансиране 76 500 лв., собствено участие 13 500 лв.

• Повишаване на производителността на труда в цех "Х" с 5 %. Обща стойност на проекта 28 000 лв., искано финансиране 23 800 лв., собствено участие 4200 лв.

• Създаване на мощности за производството на нов продукт "Д". Обща стойност на проекта 96 000 лв., искано финансиране 80 000 лв. (максимално допустима стойност за предложение, обявена при откриване на конкурса), собствено участие 16 000 лв.

2. Обосновка на потребността от реализацията на инвестиционен бизнес проект (не повече от 2 страници)

Основава се на анализ на икономическото и финансовото състояние на специализираното предприятие или кооперация. Въз основа на този анализ трябва да се определи "слабото звено" в текущата дейност, да се разкрият възможните резерви за нейното подобряване и управлението, да се определят възможните пътища и начини за преодоляване на съществуващите трудности.

Друга важна насока на анализа може да бъде разкриването на положителни тенденции в развитието на специализираното предприятие или кооперация с потенциални възможности да се извлекат по-големи изгоди, ако получат допълнителен тласък за разширение и развитие.

От посоченото произтича, че извършването на анализа в крайна сметка трябва да разкрие наличието на някакви ресурсни ограничения, с които се сблъсква даденият кандидат. Като основно средство за преодоляване на този тип ограничения трябва да се разглежда реализацията на инвестиционната фаза на инвестиционен бизнес проект.

Определянето на конкретния подход за преодоляване на разкритото ограничение и постигането на очаквани резултати от инвестиционната фаза на проекта трябва да се подчини на изведена цел, която трябва да обвързва инвестиционната и слединвестиционната фаза на инвестиционния бизнес проект.

3. Маркетингово проучване на възможностите на предприятието да реализира поставената цел чрез разработения инвестиционен бизнес проект.

Главното в тази част на инвестиционния бизнес проект е да се посочат пазарните позиции, които има специализираното предприятие или кооперация преди реализацията на инвестиционната фаза на проекта и очакваното положение след нейната реализация. Изследването трябва да бъде насочено към определяне на пазарните квоти (обема на продажбите) на специализираното предприятие и цените на продуктите или услугите, които то ще предлага на пазара.

Въз основа на данните от този раздел трябва да се определят очакваните допълнителни положителни парични потоци, които ще бъдат генерирани след реализацията на инвестиционната фаза на проекта. Тази информация трябва да обхваща продажбите за целия срок на ефективно използване на придобивания дълготраен актив, който не трябва да бъде по-кратък от 3 години и по-дълъг от 5 години. Прогнозните резултати трябва да се основават на аргументирана динамика в икономическата конюнктура, на разумни допускания, обосновани разчетни модели и техники.

Положителните парични потоци са бъдещи (предстоящи). Определят се без оглед на възможни продажби на кредит и промени в запасите от продукция и незавършено производство, т.е. приема се, че всичко произведено се продава в годината на производството.

При изготвяне на инвестиционния бизнес проект трябва да се прави строго разграничаване между дейностите, които специализираното предприятие извършва и ще продължава да извършва и без реализацията на инвестиционната фаза на проекта, и тези, които ще извършва в бъдеще само като следствие от изпълнението на инвестиционната фаза на проект. Оценка на целесъобразността на инвестиционния бизнес проект се прави само въз основа на резултатите, които ще се постигнат след изпълнение на инвестиционната фаза на проекта. В този смисъл положителните парични потоци трябва да са резултат само от реализацията на инвестиционната фаза на проекта, а не от цялата дейност на предприятието, което ще продължава да функционира и без да се изпълни разработваното конкурсно предложение.

Когато положителните парични потоци се планират за цялата дейност на предприятието, а не само за дейността, произтичаща от реализацията на инвестиционния проект, се приема, че предложението е некоректно и грешно и се оценява по чл. 42, ал. 1, т. 1 и 2 от Методиката с нула точки.

4. Производствена програма, която е свързана с определяне на всички разходи, имащи отношение към изпълнението на инвестиционния бизнес проект.

Разходите се делят на еднократни (инвестиционни) и текущи (слединвестиционни).

Еднократните разходи определят общата стойност на проекта в рамките на неговата инвестиционна фаза, която се покрива от исканото финансиране и собственото участие. Към тях се отнасят плащанията, свързани с придобиването на дълготрайни активи, с техния монтаж, в т.ч. строително-монтажните работи и пускането в експлоатация.

Текущите разходи са свързани с продукцията или услугите, чието производство се предвижда да се извърши в слединвестиционната фаза с придобитите активи след реализацията на инвестиционната фаза на проекта. (При продажбата на тези продукти или услуги се формират положителните парични потоци по т. 3.)

Тези разходи включват разходи за материали, заплати и осигуровки за сметка на работодателя, разходи за услуги, други разходи. На тяхна основа се определя единичната себестойност на продукцията или услугата, която може да се сравнява с продажната цена, определена в раздела за маркетинговото проучване.

Когато инвестиционният бизнес проект е насочен към реализиране на икономии от намаляване на себестойността, не се прави сравнение с продажната цена, а с изходната (съществуващата) себестойност. Изменението на продажната цена се включва в разчетите като допълнителен фактор, който може да усили или намали значимостта на предвидената икономия на производствените разходи.

Въз основа на еднократните разходи и текущите разходи се определят отрицателните парични потоци, които трябва да са съпоставими и съизмерими, в т.ч. и по години, с положителните парични потоци.

Отрицателните парични потоци също са бъдещи (предстоящи). Определят се, без да се прилага счетоводният принцип за текущо начисляване. С оглед на това начислените разходи за материали, заплати, осигуровки и т.н. се приема, че се плащат в момента на начисляването им. Разходи за амортизация не се отчитат, защото като отчитани разходи те не са свързани с движение на парични потоци.

Отрицателните парични потоци трябва да се обвържат само с осъществяването на дейностите по проекта, а не на всички дейности на предприятието, което ще продължава да функционира и без да се изпълни разработеният инвестиционен бизнес проект.

Когато отрицателните парични потоци се планират за цялата дейност на предприятието, а не само за дейности, произтичащи от реализацията на инвестиционната фаза на проект, се приема, че предложението е некоректно и грешно и се оценява по чл. 42, ал. 1, т. 1 и 2 от Методиката с нула точки.

Обща бележка по т. 3 и 4: Положителните и отрицателните парични потоци трябва да се определят общо по години, а вътре в годините може да има разбивки по месеци или по тримесечия, за да се отрази динамиката в развитието на проекта в слединвестиционната фаза. Всеки от потоците се приема, че възниква към края на периода - месеца, тримесечието, годината.

5. Логистична програма, която е свързана с организация на доставката на оборудването, материалните запаси и другите елементи за стартиране и осъществяване на производствената дейност в слединвестиционната фаза. В тази част се отбелязват очакваните промени в цените на доставките, начинът на придобиване на нужните активи, начинът на заплащане на доставките (ползване на търговски кредит или наличие на авансово плащане). Специално внимание трябва да се обърне на състоянието на складовото стопанство и движението на складовите наличности, ако такива се поддържат и имат важно значение за ефективността на проекта.

6. Оценка на възможните рискове, които биха могли да възникнат във връзка със:

(1) заплахите, отнасящи се до създаването на проектния дълготраен актив, като се разглеждат:

• изпълнимостта на избраната оферта;

• възможните забавяния в сроковете за доставка на предвидените активи;

• възможното изменение в цените на придобиване на предвидените активи;

• съществуващите спънки при монтажа и въвеждането в експлоатация на придобиваните активи,

други заплахи;

(2) заплахите, отнасящи се до реализация на предвидените дейности в слединвестиционната фаза; в тази част се анализират заплахите, които могат да възпрепятстват получаването на прогнозните парични потоци, в резултат на което изчислената първоначално положителна нетна сегашна стойност би се оказала отрицателна; във връзка с това се разработват подходи за минимизиране на възможните отрицателни последици.

7. Финансова оценка на целесъобразността и ефективността на изготвяния инвестиционен проект. Тя се определя чрез изчисляването на два показателя:

• основен - нетна сегашна стойност, и

• спомагателен - срок на откупуване на проекта.

При определяне на нетната сегашна стойност се използва коефициент за дисконтиране, изчисляван при коефициент за възвръщаемост, равен на законния лихвен процент1 към края на месеца, преди месеца, в който е обявен конкурсът за набиране на предложения за финансиране.

7.1. Изчисляване на нетната сегашна стойност

Таблица 1


Год.

Полож.

 парични

потоци

Отриц.

 парични

потоци

Нетен паричен поток

(1-2)

Коефициент за

дисконтиране

Сегашна стойност

(3Ч4)

 

1

2

3

4

5

ДМА

 

28 000

- 28 000

1,000

- 28 000

I

40 000

34 000

6000

0,909091

5454,54

II

46 000

38 000

8000

0,826446

6611,57

III

44 000

33 000

11 000

0,751315

8264,46

IV

41 000

29 000

12 000

0,683013

8196,16

V

38 000

27 000

11 000

0,620921

6830,14

 

 

 

 

Нетна сегашна стойност

+ 7356,87


Бележки към таблицата:

• Паричните потоци се вземат в готов вид: положителните от раздела за маркетингово проучване; отрицателните от раздела за производствената програма. (Използваните величини в таблица 1 са примерни!)

• Еднократните отрицателни парични потоци се определят от размера на средствата, които ще се инвестират в придобиването на дълготрайния актив. В таблицата те са посочени в колона 2 на реда "ДМА".

• Коефициентът за дисконтиране Кд се определя по формулата:

Кд = 1/ (1 + r)n,


където:

r е коефициентът за възвръщаемост, равен на законния лихвен процент (в примера той е взет за равен на 11 %);

n - годината за дисконтиране (варира от 0 за еднократните разходи - покупката на ДМА, до 5).

• Положителната нетна сегашна стойност показва ефективността на разработвания проект и се използва при определяне на базовата оценка на конкурсното предложение. отрицателната нетна сегашна стойност е причина за отхвърляне на проекта като неефективен и нецелесъобразен.

7.2. Определяне на срока на откупуване

Таблица 2


Год.

Непогасена главница от инвестицията

Нетен паричен поток

 

1

2

I

28 000

6000

II

22 000

8000

III

14 000

11 000

IV

 3000

12 000

V

 

 



Проектът се откупува за три години и три месеца.

Резултатът се получава, като от непогасената главница се изважда поредният нетен паричен поток от колонка 3 на таблица 1 (28 000 - 6000 = 22 000). Четвъртата година непогасена остава главница в размер 3000 лв. За да се определят месеците от последната година, непогасената главница се дели на нетния паричен поток за четвъртата година, а частното се умножава по 12 (месеца) [3000 / 12 000 x 12].

Този показател се взема предвид, когато при класирането се получат проекти с еднакъв брой точки. Преимущество ще има проектът с по-кратък срок на откупуване.

8. Приложения. Прилагат се копия от сключени договори, осигуряващи изпълнението на дейностите от слединвестиционната фаза, т.е. подкрепящи изчислените парични потоци, както и друга доказателствена документация.


1 Съгласно член единствен, ал. 1, т. 1 от ПМС № 72 от 8.04.1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и валута законната лихва е равна на основния лихвен процент плюс 10.


Приложение № 5



Приложение № 6




Приложение № 7


ТАБЛИЦА ЗА ОЦЕНКА

НА АДМИНИСТРАТИВНОТО СЪОТВЕТСТВИЕ

ПО ЧЛ. 49, АЛ. 2, Т. 4 ОТ МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕЛЕВИ ПРОЕКТИ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И КООПЕРАЦИИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

КРИТЕРИИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ

И ДОПУСТИМОСТ

ДА

НЕ

1.

Проектното предложение е подадено в изискуемия срок.

 

 

2.

Проектното предложение е представено в изискуемия срок и по един от следните начини (вярното се подчертава):

- на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

- чрез лицензиран пощенски оператор;

- по електронен път.

 

 

3.

Декларация (приложение № 8) е попълнена и с нея кандидатът удостоверява:

- че общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година, а ако работодателят изпълнява дейности по сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, общият размер на получените помощи не надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година. Този таван се прилага независимо от формата на помощта или от преследваната цел и без значение дали предоставената помощ се финансира изцяло или частично със средства, произхождащи от Европейския съюз;

- че не е получавал финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел;

- че няма изискуеми публични задължения;

- че не попада в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕО) № 1407/2013 г. на Европейската комисия;

- наличието на собственост върху сградата или на части от нея, в която/които ще се извършват строително-монтажни работи (когато е приложимо).

Декларацията е подписана от лицето, представляващо кандидата.

 

 

4.

Копия от годишните финансови отчети за последните три финансови години преди обявяването на конкурса, в това число и приложенията към тях, и баланси (отчети за финансовото състояние) и отчети за приходите и разходите (отчети за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход).

Горните документи се представят само в случай, че кандидатът не ги е представил или няма задължение да ги представи в Агенцията по вписванията в сроковете на представяне на конкурсното предложение.

 

 

5.

Представени са минимум по 3 актуални оферти или други носители на обективна техническа информация за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предприятието, издадени не по-рано от 2 месеца преди датата на кандидатстване с валидност най-малко 5 месеца.

 

 

6.

Копие на договора за наем и писмено съгласие от собственика за извършване на ремонтно-строителни работи (когато е приложимо).

 

 

7.

Представена е план-сметка (когато се предвижда извършване на дейности по стопански начин).

 

 


Приложение № 8


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният ……………………………………………………………………….……..

……………………………………………………………………………………………..……,

управляващ и представляващ ……………………………………………………………...…..

…………………………………………………………………………………………………...

(наименование на кандидата)

с ЕИК/БУЛСТАТ ……………………………………………………………………….………

със седалище и адрес на управление ………………………………………………….………

……………………………………………………………………………………………………

Кандидатстващ с Проект ………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

                        (наименование на проекта и година)

за получаване на финансови средства от Агенцията за хората с увреждания

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1. Общият размер на получените държавни помощи не надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година, а ако се изпълняват дейности по сухопътни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, общият размер на получените помощи не надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро за период от три бюджетни години - двете предходни и текущата бюджетна година:

0 да;

0 не.

(отбелязва се вярното)

Бележка: Размерът на минималните помощи се определя съгласно чл. 37, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания.

2. Кандидатът, който представлявам, няма изискуеми публични задължения към държавата или общините, установени с акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията или задължението е по акт, който не е влязъл в сила:

0 да;

0 не.

(отбелязва се вярното)

3. За конкурсния проект не са получени финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел:

0 да;

0 не.

(отбелязва се вярното)

4. Кандидатът, който представлявам, не попада в обхвата на изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент (ЕС) № 1407/2013 г.:

0 да;

0 не.

(отбелязва се вярното)

*5. Кандидатът, който представлявам, е собственик на сградата или на части от нея, в която/които ще се извършват строително-монтажни работи:

0 да;

0 не.

(отбелязва се вярното)

*Приложимо в случаите, когато кандидатстващото лице желае да получи финансиране за извършване на строително-монтажни работи.

Запознат съм, че за неверни данни нося отговорност съгласно чл. 313 от НК на Република България.

 

Дата:                                                                                         Декларатор:

                                                                                                                             (подпис)

 


Извадка от Неофициален раздел бр. 49 от 21.06.2019 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките