Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 28.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2006 Г. ЗА СЛУЖЕБНИЯ АРХИВ НА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ (ДВ, БР. 16 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2006 Г. ЗА СЛУЖЕБНИЯ АРХИВ НА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ (ДВ, БР. 16 ОТ 2006 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.51 от 28 Юни 2019г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) (В сила от 29.06.2020 г.) Деловодните книги се водят в електронна форма по начин и стандарт, осигуряващи обмен на информация с държавната администрация. За всяко вписване в деловодните книги се генерира уникален идентификатор."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Внесените в архива дела и други книжа се съхраняват в следните срокове:

1. дела и други книжа - 5 години;

2. дневници на извършените действия - 25 години;

3. регистри на заведените дела и азбучници - 100 години;

4. изпълнителни листове - 100 години;

5. обезпечителни заповеди - 100 години;

6. постановления за възлагане - 100 години."

3. Създава се ал. 6:

"(6) След изтичане на срока за съхранение на внесените в архива дела частният съдебен изпълнител може да запази електронно копие на съдържащите се в тях документи. Електронното копие, удостоверено с електронен подпис на частния съдебен изпълнител към момента на неговото запазване, се счита вярно с оригинала на документа."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) След изтичане на сроковете по ал. 5 внесените в архива дела и други книжа се унищожават при спазване на приложимите нормативни изисквания."

§ 2. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Когато изпълнителният лист или обезпечителната заповед бъдат поискани обратно от взискателя, за това се съставя протокол, който се прилага към изпълнителното дело. На гърба на изпълнителния лист се отбелязват извършените плащания.

(2) При унищожаване на изпълнителните дела изпълнителните листове, обезпечителните заповеди и постановленията за възлагане се изваждат и се подреждат в съответна папка. На гърба на изпълнителните листове се отбелязват извършените плащания."

§ 3. В чл. 16, ал. 4 след думите "номерират" се добавя "с химикал".

§ 4. В чл. 18, ал. 1 думите "приложение № 2 към Правилника за съдебната администрация в районните, окръжните, военните и апелативните съдилища" се заменят с "приложение № 6 към чл. 84, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата".

§ 5. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. (1) Писменият договор между възложителя и частния съдебен изпълнител относно действията по чл. 18 от Закона за частните съдебни изпълнители, както и книгата за документи и книжа по чл. 18, ал. 5 от Закона за частните съдебни изпълнители са част от служебния архив.

(2) Книгата за документи и книжа по чл. 18, ал. 5 от Закона за частните съдебни изпълнители се образува от връчените покани, съобщения и отговори във връзка с гражданскоправните отношения и връчените съобщения и призовки по граждански дела, подредени хронологично. В книгата се подрежда представен от молителя екземпляр от връчените покани, съобщения и отговори във връзка с гражданскоправните отношения, съответно - заверен от частния съдебен изпълнител препис на връчените съобщения и призовки по граждански дела."

§ 6. Допълнителните разпоредби се отменят.

Заключителни разпоредби

§ 7. Параграф 1 по отношение на чл. 5, ал. 4 влиза в сила в едногодишен срок от деня на обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките