Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 2.VII

МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ЗАПОЧВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ЗАПОЧВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Приета със Заповед № 0023-2514 от 11.06.2019 г.
Издадена от Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.52 от 2 Юли 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.21 от 12 Март 2024г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Тази Методика има за цел:

1. да се изгради цялостна система за провеждане на конкурси от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) за финансиране на проекти на лица с трайни увреждания за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност съгласно разпоредбите на чл. 36 от Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания;

2. да се утвърди последователна и детайлизирана процедура за оценяване на целесъобразността и качеството на представените конкурсни предложения, чиято реализация е предпоставка за осигуряване на трудови доходи на кандидатстващите лица с трайно намалена работоспособност.

Чл. 2. (1) С проект по тази Методика могат да кандидатстват физически лица с трайни увреждания1. Ако лицата са в трудови/служебни правоотношения, след класиране на представеното от тях конкурсно предложение е необходимо да декларират, че ще извършват трудова дейност единствено във връзка с неговото изпълнение.

(2) В решението на ТЕЛК/НЕЛК на кандидатстващото лице не трябва да има противопоказни условия за упражняване на дейностите, които се предвижда да бъдат извършвани по чл. 7, ал. 3 след реализация на проект.

Чл. 3. Реализацията на проекта задължително включва като самостоятелен етап учредяването на стопанско предприятие, като физическото лице избира самό подходящата за него юридическа форма - едноличен търговец или еднолично дружество с ограничена отговорност по Търговския закон.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) При стартиране на дейностите по проекта кандидатът задължително трябва да докаже, че има подходящите умения, квалификация и/или опит за реализиране на начинанието. Като доказателство се прилагат подходящи документи, издадени от лицензирани образователни и/или обучителни институции - дипломи, удостоверения, сертификати и др., както и документи, удостоверяващи правото да се осъществява дейност, подлежаща на регистрационен, разрешителен или лицензионен режим.

(2) Уменията, квалификацията и опитът на кандидата се описват в саморъчно подписана от него автобиография, която се прилага към конкурсните документи.

(3) Когато кандидатът се нуждае от придобиване на нови умения или от повишаване на квалификацията си във връзка с извършване на предвидени в конкурсното предложение дейности, той може да планира участието си в обучителен курс по чл. 19, ал. 2. Полученият документ, доказващ успешното завършване на обучителния курс, има доказателствената роля по ал. 1, ако е издаден от лицензиран образователен орган.

Чл. 5. (1) Физическото лице - собственик на едноличното предприятие, е задължено след извършване на предвидените основни дейности активно да работи в него и в негов интерес.

(2) Не се допуска едноличният собственик с трайни увреждания да прехвърля управлението на своето предприятие на друго лице, в т.ч. и на представители от своето семейство, под каквато и да е форма (устно, чрез генерално пълномощно или по друг начин). Това ограничение е в сила до изтичане на срока по чл. 7, ал. 3.

(3) При установяване на формално управление на предприятието от страна на едноличния собственик след сключване с АХУ на договора за финансиране, в т.ч. по време на изпълнението на инвестиционния проект и в срока по чл. 7, ал. 3, договорът с предприятието се прекратява, а полученото финансиране се възстановява на АХУ заедно със законната лихва.

Чл. 6. (1) Едноличният собственик осигурява своите доходи от функциониране на собственото си предприятие в изпълнение на задълженията си по чл. 5, ал. 1 чрез самостоятелно извършване на основната(ите) дейност(и), записана(и) в Търговския регистър при учредяване на предприятието.

(2) За нуждите на извършваната стопанска дейност едноличният собственик може да наема и други лица за осъществяване само на спомагателни, неуправленски, неопределящи профила на дейност на предприятието видове работи.

(3) Когато се предлага наемане на допълнителен персонал, задължително се прави оценка на преимущественото участие на едноличния собственик при извършване на основните дейности на предприятието. Като минимално доказателство за преимущественото участие на собственика се използва размерът на възнаграждението, което се определя в бюджета и не може да бъде по-малко от възнаграждението на целия нает персонал, определено при съществуващите нормални условия за заплащане на труда в страната.

(4) В изпълнение на условията по предходната алинея едноличният собственик с трайни увреждания не може да наема допълнителен персонал за изпълнение на управленски функции и на дейности, които биха поставили развитието на предприятието в зависимост от волята на наетото лице. Това ограничение е в сила до изтичане на срока по чл. 7, ал. 3.

(5) Не се разрешава наемането на персонал, който да върши цялата дейност, записана в Търговския регистър, като за едноличния собственик се запазва само функцията на управляващ.

Чл. 7. (1) Дейностите, които се изпълняват в рамките на конкурсното предложение, се делят на две групи.

(2) Към първа група дейности се отнасят инвестиционните дейности, чието осъществяване подготвя започването и развитието на самостоятелна стопанска дейност. Продължителността на същите не може да бъде по-голяма от 4 месеца.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Към втора група дейности се отнасят дейностите, които предстои да се изпълняват след приключване на инвестиционните дейности. Продължителността им не може да бъде по-малка от 24 месеца.

(4) С реализацията на дейностите от първа група се подготвя извършването на дейностите от втора група. Изпълнението на инвестиционните дейности не може да носи печалба (доход) за предприятието. Предприятието трябва да получава печалба при изпълнение на дейностите от втора група, което е предпоставка за неговата ефективност и ефикасност.

(5) Когато поради обективни причини се наложи временно прекратяване на дейностите от първа и втора група, регламентираният срок се увеличава с периода на временното прекратяване.

Чл. 8. (1) Всеки кандидат може да участва в обявения конкурсен кръг само с едно предложение.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) С проектно предложение, което не е класирано в един конкурсен кръг, може да се кандидатства само още веднъж. За целта то трябва да се преработи в съответствие с нормативните разпоредби, като се отчетат и бележките на оценителната комисия.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Физически лица с трайни увреждания, които са били финансирани за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от Агенцията за хората с увреждания, нямат право на повторно кандидатстване по програмата.

Чл. 9. Когато конкурсно предложение се представя за оценка на дата и час, в т.ч. и датата и часа на пощенското клеймо на подателя, по-късна от датата и часа, обявени за крайни за съответния конкурс, то не се допуска до участие.

Чл. 10. (1) Допускат се до участие в конкурс кандидати, отговарящи на следните условия:

1. чиито предложения съдържат попълнен формуляр и/или бюджет;

2. чиито предложения съдържат изискуеми доказателствени документи по чл. 37;

3. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) чиито предложения не попадат в обхвата на чл. 1 от Регламент (ЕС) № 2023/2831 на Европейската комисия;

4. не са ползвали преференции по чл. 49 от Закона за насърчаване на заетостта;

5. нямат изискуеми публични задължения към държавата или общините, установени с акт на компетентен орган, освен ако е допуснато отсрочване или обезпечение на задълженията или задължението е по акт, който не е влязъл в сила;

6. не са получили средства от други източници за финансиране на същите допустими разходи и за същата цел.

(2) От участие в конкурса се отстраняват лица с трайни увреждания:

1. които имат учредено еднолично предприятие, независимо дали е действащо, или недействащо;

2. които участват като съдружници в други търговски дружества;

3. чиито предложения имат за цел получаването на доходи от отдаване под наем на придобитото по инвестиционния проект имущество;

4. чиито предложения имат за цел развитието на хазартни игри;

5. чиито предложения имат за цел покупка на земя и трайни насаждения.

(3) Неналичието на обстоятелства по ал. 2, т. 1 и 2 се удостоверяват с писмена декларация.

Раздел II.
Предназначение на отпусканите средства за финансиране на конкурсните проекти

Чл. 11. Средства за финансиране на конкурсни предложения се отпускат на лицата по чл. 2 само след представяне на цялостно разработен проект и получена оценка в съответствие с разпоредбите на раздел III на настоящата Методика.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Размерът на исканото финансиране за конкурсното предложение е до 30 000 лв.

Чл. 13. Средства за финансиране на конкурсното предложение се отпускат от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) за покриване само на еднократни допустими разходи, които се отнасят до инвестиционните дейности от първа група.

Чл. 14. (1) Еднократните допустими разходи се групират по компоненти, които са:

1. компонент 1 - разходи, свързани с учредяването на едноличното предприятие;

2. компонент 2 - разходи, свързани със създаване на здравословни и безопасни условия на труд;

3. компонент 3 - средства за придобиване на оборудване;

4. компонент 4 - средства за начален оборотен капитал;

5. компонент 5 - разходи, свързани със заплащане на краткосрочен квалификационен курс.

(2) Не са еднократни (инвестиционни) разходи разходите за: реклама, наеми за ползване на помещения и/или оборудване, транспортни разходи, възнаграждения и осигуровки, в т.ч. и за лицата, които се занимават с реализацията на инвестиционните дейности, командировки, застраховки, погасявания на задължения към доставчици по други проекти, лихви, такси за обслужване на банкови сметки и всякакви други разходи, които имат характер на текущи разходи и се отнасят към разходите за дейностите от втора група.

Чл. 15. (1) Със средствата по компонент 1 се покриват разходите за учредяване на ново предприятие, които включват такса, свързана с регистрацията в Търговския регистър.

(2) Отпусканите средства не покриват вноската, дължима при учредяване на еднолично дружество с ограничена отговорност съгласно Търговския закон, както и хонорарите за адвокати.

(3) Изработването на печат с наименованието на предприятието не се счита за разход, свързан с учредяване на предприятието.

Чл. 16. (1) Със средствата по компонент 2 се покриват разходи за строително-монтажни работи, които не може да превишават 20 % от исканите средства.

(2) Необходимостта от извършване на строително-монтажни работи подробно се обосновава във формуляра, като се описва съществуващото положение на помещението, в което ще се изпълняват дейностите от втора група, преди ремонта и след него. Предвидените строително-монтажни работи трябва да отговарят на потребностите от създаване на работна среда за упражняване на безопасен и здравословен труд при спазване на разпоредбите на нормативните документи, регламентиращи изискванията за достъпна среда и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд на работните места.

(3) Средствата за СМР се отпускат на кандидати, които са собственици на помещенията (постройката), където ще се извършват дейностите от втора група.

(4) Ако кандидатът не е собственик, той представя предварителен договор със собственика на недвижимия имот с продължителност на ползването на имота не по-малка от срока по чл. 7, ал. 3 и писмено съгласие от собственика за извършване на предвидените СМР. За изплащане на средствата за строително-монтажни работи след утвърждаване на конкурсното предложение в АХУ се представя подписан договор между едноличното предприятие и собственика на недвижимия имот, в който се посочва начинът на признаване (възстановяване) на разходите за ремонт от страна на собственика на имота.

(5) Когато помещенията (постройката), за които се предвижда извършването на строително-монтажни работи, се предоставят за ползване от свързано с кандидата лице, се прилагат разпоредбите на ал. 4.

(6) Ако по време на извършване на дейностите от първа и втора група бенефициентът пожелае да извърши строително-монтажни работи, които не са включени в проекта, или смени използваното помещение, където са извършени строително-монтажните работи, и ако в новото помещение е наложително да се извършат, дейностите са за собствена сметка.

Чл. 17. (1) Със средствата по компонент 3 може да се придобие оборудване и обзавеждане за разкриване на работно място за кандидатстващото лице с трайни увреждания.

(2) Във формуляра за кандидатстване се прави пълно описание на оборудването и обзавеждането, като се обвързва с конкретното изпълнение на дадена дейност от втора група. То трябва да компенсира намалената работоспособност на кандидатстващото лице с трайни увреждания само във връзка с изпълняване на предвидените дейности. Оборудване и обзавеждане, които са предназначени да подпомагат кандидатстващото лице с трайни увреждания извън неговите трудови ангажименти, не се финансират.

(3) Придобиваното оборудване и обзавеждане трябва да бъдат нови. Когато кандидатът предвижда придобиване на активи втора употреба, той задължително обосновава във формуляра причините, налагащи тяхното придобиване, като мотивира своя избор с подходящи аргументи.

(4) Кандидатът, получил финансиране, възстановява на АХУ използваните средства, когато закупи активи втора употреба, без да е заложил и обосновал това в предложението си.

(5) Със средствата по този компонент може да се придобие автомобил само когато той представлява неразделна част от работното място на кандидата с трайни увреждания, както е в случая с извършването на превози по занятие. Необходимостта от придобиване на автомобил се обосновава във формуляра, в който специално се аргументира връзката на автомобила с разкриването и оборудването на работно място за кандидатстващото лице с трайни увреждания. Когато се предвижда придобиването на автомобил, кандидатът е задължен да представи и свидетелство за управление на МПС, издадено по надлежния ред.

(6) Не се финансира придобиването на автомобили и други транспортни средства, които се използват за спомагателна дейност по придвижване на лицето с трайни увреждания, управител на едноличното предприятие.

Чл. 18. (1) Средствата по компонент 4 за осигуряване на стартов оборотен капитал за придобиване на материални запаси (материали и/или стоки) не може да превишават 15 % от исканите средства.

(2) Кандидатът задължително представя в конкурсното предложение спецификация на материалните запаси (материалите за производствени нужди, стоките за търговска дейност т.н.), които предстои да се придобият.

Чл. 19. (1) Финансовите средства по компонент 5 не може да бъдат повече от 8 % от исканото финансиране.

(2) Средствата по ал. 1 се използват за покриване на таксата за участие в краткосрочен квалификационен курс, имащ пряко отношение към ефективното и професионално извършване на дейностите от втора група.

Чл. 20. Средствата за реализация на проектните предложения се отпускат само при наличието на достатъчни писмено формулирани аргументи и доказателства, че с тяхна помощ се генерира устойчива печалба при осъществяване на дейностите от втора група.

Раздел III.
Процедура на оценяване, класиране и финансиране на конкурсните предложения

Чл. 21. Кандидатите представят за оценка в АХУ конкурсни предложения, съдържащи попълнен формуляр (приложение № 1), бюджет за дейностите от първа група (приложение № 2), бюджет за дейностите от втора група (приложение № 3), документи и декларации.

Чл. 22. (1) Конкурсните предложения се оценяват от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания.

(2) Комисията разглежда получените конкурсни предложения и ги оценява по посочените в чл. 23 критерии за оценка, като за всеки показател се дават точки, определени в таблицата по чл. 24.

(3) Конкурсните предложения се подреждат по низходящ ред в съответствие с получения среден брой точки, определен въз основа на общите оценки за дадено предложение на всички членове на комисията.

Чл. 23. Специфичните показатели за оценка на конкурсните предложения са следните:

1. точност и пълнота на формуляра - формулярът е с попълнени точки и подточки, информацията в него е ясна и аргументирана, между отделните точки и подточки е налице обвързаност, последователност и логика; не са допуснати вътрешни противоречия, необосновани повторения и технически грешки, изкривяващи съдържанието на предложението;

2. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) обективност и обоснованост на предложението - предложението дава ясна представа за целите и намеренията на кандидата във връзка с реализирането на инвестиционния проект и устойчивото развитие на печеливш самостоятелен бизнес в течение най-малкото на 24 месеца; то се основава на съвкупност от обективни данни, характеризиращи конкретната пазарна ситуация, в която ще се изпълнява, на производствено-технологичните реалности, които трябва да се имат предвид при започване и развитие на самостоятелния бизнес, на управленските, квалификационните и професионалните умения на собственика да развива ефективно собствения си бизнес; в него са представени необходимите доказателства, че очакваните резултати ще бъдат постигнати в максимална степен, че съществуващите рискове се виждат, оценяват се адекватно и са предприети подходящи превантивни мерки за тяхното избягване;

3. реалистичност на очакваните резултати - очакваните резултати от дейностите от първа група са точно формулирани, еднозначно са определени, количествено са измерими, обвързани са с конкретни срокове и са постижими в рамките на инвестиционния период;

4. пълнота и изчерпателност на дейностите - предложението включва списък и подробно описание на всички взаимносвързани дейности, отделно тези от първа група и тези от втора група, които предстои да се извършат във връзка с реализацията на инвестиционния проект и през слединвестиционния етап, като за всяка дейност са определени необходимите за изпълнението ѝ конкретни разходи, а за дейностите от втора група са определени и получаваните приходи; размерът на разходите за дейностите от първа група се основава и гарантира от оферта, специално избрана измежду най-малко три актуални конкурентни оферти на доставчици на активи и услуги, от специализирани справочници и/или други източници на релевантна информация, като изборът ѝ е обоснован; при определяне на разходите и приходите за дейностите от втора група са използвани обичайните за дадената дейност стандартни показатели, нормативи и норми, обективни разчетни величини, като в тези случаи, където това е необходимо, са посочени собствени отчетни и статистически данни или данни от външни независими източници;

5. точност, обективност, нагледност и прозрачност на бюджета - изготвеният бюджет в максимална степен точно и ясно отразява планираните еднократни разходи, свързани с извършване на предвидените в инвестиционния проект дейности от първа група, които трябва да съответстват по размер и структура на утвърдените лимити; текущите приходи и разходи ясно и еднозначно разкриват намеренията на кандидата и перспективите в развитието на едноличното предприятие на лицето с трайни увреждания, като отразяват в пълен мащаб конкретните операции, мероприятия и дейности от втора група, които е предвидено да бъдат изпълнени през първите 12 месеца от дейностите по втора група;

6. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) устойчивост на дейностите от втора група - предложението съдържа аргументирани основания и доказателства, че кандидатът ще може да осигури своята трудова заетост за целия период от минимум 24 месеца, произтичащи от реалистичната оценка на пазарните перспективи, изградения капацитет и възможностите за последващо финансиране.

Чл. 24. (1) При определяне на точките по специфични показатели се попълва следната таблица, в която за всеки специфичен показател е утвърден коефициент за тежест:



Специфичен показател

Петстепенна скала за оценка (точки)

Присъдени точки

Коефициент за тежест

Обща оценка

(к. 2 * к. 3)

Обосновка на присъдените точки

А

1

2

3

4

5

1. Точност и пълнота на формуляра

мин. 0;

макс. 4

 

4

 

 

2. Обективност и обоснованост на предложението

мин. 0;

макс. 4

 

5

 

 

3. Реалистичност на очакваните резултати

мин. 0;

макс. 4

 

2

 

 

4. Пълнота и изчерпателност на дейностите

мин. 0;

макс. 4

 

5

 

 

5. Точност, обективност, нагледност и прозрачност на бюджета

мин. 0;

макс. 4

 

3

 

 

6. Устойчивост на дейностите от втора група

мин. 0;

макс. 4

 

4

 

 

Обща оценка

Х

Х

Х

 

 


(2) Всеки член на комисията по чл. 22 присъжда точки по всеки специфичен показател в колона 2 от таблицата по ал. 1, като прилага посочената петстепенна скала и съответните критерии за определяне на конкретния брой точки:



Брой на точките

Критерии

4 точки

Оценка "отличен" - по съответния специфичен показател кандидатът е спазил всички необходими изисквания, налице са нужните доказателства за пълнота, обоснованост, точност, яснота и приложимост в процеса на неговата изпълнимост.

3 точки

Оценка "добър" - по съответния специфичен показател кандидатът е спазил всички необходими изисквания, налице са доказателства за неговата изпълнимост, съпътствани от видими пропуски и непълноти.

2 точки

Оценка "задоволителен" - по съответния специфичен показател кандидатът не е спазил всички необходими изисквания, налице са пропуски и неясноти, които биха затруднили неговата изпълнимост.

1 точка

Оценка "формален" - по съответния специфичен показател участникът е направил формално предложение без изискуемата пълнота и обоснованост, които се съпътстват от сериозни пропуски и неясноти, доказващи неговата затруднена изпълнимост.

0 точки

Оценка "лош" - по съответния специфичен показател участникът е направил формално предложение без изискуемата пълнота и обоснованост, налице са сериозни рискове и съмнения относно неговата изпълнимост.


(3) Всеки член на експертната комисия обосновава присъдените от него точки по ал. 2. Обосновката се представя в колона 5 на таблицата по ал. 1.

(4) Общата оценка, която определя всеки член на експертната комисия, се формира в колона 4 като сума от произведенията на присъдените точки и коефициента за тежест. Максималният брой точки, който може да се присъди на едно конкурсно предложение, е 92 точки.

Чл. 25. На финансиране със средства от АХУ подлежат само предложения, които са събрали 55 и повече от 55 точки.

Чл. 26. (1) Определените за разпределяне финансови средства се отпускат последователно на класираните конкурсни предложения.

(2) Когато две и повече предложения получат еднакъв брой точки и едно от тях не може да получи финансиране или може да получи непълно финансиране, при подреждането им в окончателното класиране предимство се дава на кандидатите с по-висока степен на намалена работоспособност, а при равенство в процент намалена работоспособност - на кандидатите от общини с по-висок процент на безработица.

Чл. 27. Финансовите средства за класирано конкурсно предложение се отпускат само на еднолични предприятия на лица с трайни увреждания след сключване на договор с АХУ. Класираният за финансиране кандидат трябва да учреди ЕТ/ЕООД, като разходите по учредяване се поемат от него. Изразходваните средства се възстановяват след сключване на договора за финансиране.

Чл. 28. Агенцията за хората с увреждания отпуска договорените с кандидата финансови средства на учреденото от него предприятие на части в зависимост от фазите на проекта, които предстои да се реализират. Конкретната сума и траншовете за финансиране се уточняват в договора, като се има предвид следното:

1. средствата по компонент 1 се възстановяват от АХУ при представяне на документ за платена държавна такса за регистрация на предприятието в Търговския регистър в съответствие с изискванията на чл. 15;

2. средствата по компонент 2 за покриване на разходи за строително-монтажни работи се предоставят на два транша:

а) 50 % от предвидените средства се превеждат на бенефициента авансово след представяне на договор за извършване на строително-монтажни работи или други документи, регламентирани в договора за финансиране;

б) (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) 50 % се възстановяват на бенефициента след приключване на строително-монтажните работи и извършена проверка на място на реализация, констативен протокол, подписан от бенефициента и проверяващия инспектор от Агенцията за хората с увреждания; когато в констативния протокол бъдат регистрирани несъответствия по изпълнение на строително-монтажните работи, се дават предписания с фиксиран срок за отстраняване, като се спира по-нататъшното финансиране; след представяне на доказателствени документи, регламентирани в договора за финансиране, размерът на средствата се възстановява до направения разход;

3. средствата за придобиване на дълготрайни материални и/или нематериални активи по компонент 3 се предоставят след усвояване на средствата по компонент 2, както следва:

а) (изм. и доп. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) 50 % от утвърденото финансиране по компонент 3 се изплаща авансово;

б) 40 % от стойността на утвърденото финансиране по компонент 3 се отпуска след въвеждане в експлоатация на придобитите активи и след представяне на фактура/и, надлежно издадена/и от доставчика/доставчиците, както и другите доказателствени документи, регламентирани в договора за финансиране;

в) (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) остатъкът от утвърденото финансиране по компонент 3 се изплаща след извършена проверка на място и съставен констативен протокол, подписан от бенефициента и проверяващия инспектор от АХУ; когато в констативния протокол бъдат регистрирани несъответствия, се дават предписания с фиксиран срок на отстраняване; размерът на възстановяваните средства се определя въз основа на доказателствените документи, регламентирани в договора за финансиране;

4. когато по проекта са предвидени средства по компонент 4, от тях на бенефициента авансово се превеждат 50 % заедно с изплащане на средствата по т. 3, буква "б"; остатъкът от средствата по компонент 4 се превежда след извършване на проверката на място и подписване на констативния протокол без забележки по т. 3, буква "в"; размерът на възстановяваните средства се определя въз основа на доказателствените документи, регламентирани в договора за финансиране;

5. 50 % от разходите за обучение по компонент 5 се отпускат след сключване на договор с обучителната организация, в който задължително е вписана дължимата сума за обучението, а остатъкът - след представяне на диплома, удостоверение или сертификат за завършен обучителен курс; заедно с документа за завършеното обучение се представя и надлежно издадена фактура от обучителя и другите доказателствени документи, регламентирани в договора за финансиране.

Раздел IV.
Наблюдение и отчетност на финансираните предложения

Чл. 29. (1) Изпълнението на дейностите по конкурсното предложение се следи чрез организирането и провеждането на периодичен контрол по показателите, които са послужили като основание за класиране на кандидата и отпускане на финансиране.

(2) Периодичността на контрола, която се вписва в договора за финансиране на проекта, не може да бъде по-малка от един път на 12 месеца.

(3) Срокът на контрола обхваща периода на изпълнение на дейностите от първа група и дейностите от втора група и приключва с изтичане на срока на договора.

Чл. 30. (1) Когато вследствие на извършен контрол бъдат констатирани несъответствия на договорените с АХУ резултати във връзка с изпълнението на инвестиционните дейности, се дават предписания на изпълнителя с фиксиран срок за отстраняване.

(2) Когато след изтичане на фиксирания срок констатираните несъответствия не са отстранени, използваното за тях финансиране се възстановява ведно със законната лихва.

(3) При разкриване на злоупотреби при използване на финансовите средства АХУ предприема необходимите законни мерки за възстановяване на изплатените вече средства ведно със законната лихва.

Чл. 31. (1) Цялостната отчетност по реализацията на конкурсното предложение, получило финансиране, се осъществява съгласно съществуващото национално законодателство.

(2) Във връзка с това се изготвят и отчети за изпълнението и приключването на дейностите от първа и втора група.

Чл. 32. (1) В отчета за изпълнение и приключване на дейностите от първа група се отразява техническото изпълнение на проекта и документално се удостоверява законосъобразността и целесъобразността на използваното финансиране. Отбелязва се начинът на усвояване на полученото финансиране, както и постигнатите резултати, като се сравняват заложените в бюджета разходни пера с реално постигнатите.

(2) Отчетът се представя заедно с последните първични счетоводни документи за отчитане на приключените дейности от първа група.

(3) Неразделна част от отчета са заверените от отчитащото се предприятие изискуеми документи, регламентирани в договора за финансиране, върху които се изписва изразът "Вярно с оригинала", и се подписва от едноличния собственик на отчитащото се предприятие, освен ако представеният документ не е оригинал.

Чл. 33. (1) Преди приключване на първите 12 месеца след стартиране на дейностите от втора група всеки изпълнител на проект внася в АХУ за утвърждаване бюджет на предприятието за вторите 12 месеца за текущата си дейност.

(2) (Зал. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Когато срокът на дейностите от втора група е по-голям от 24 месеца, изпълнителят представя бюджет преди изтичане на 24-ия месец за оставащите месеци до изтичане срока на договора.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Крайното салдо за дванадесетия месец в бюджета за първите 12 месеца за дейностите от втора група се посочва като начално салдо за първия месец от втория дванадесетмесечен бюджетен период.

Чл. 34. (1) Във връзка с изпълнението на дейностите от втора група се изготвят периодични отчети.

(2) Отчетните периоди се определят в календарни месеци, като за първи месец на първия отчетен период се приема месецът, следващ месеца, в който фактически се приключат дейностите от първа група.

(3) За всеки 12 месеца от изпълнението на дейностите от втора група се изготвя отчет за постигнатите цели на проекта, реализираните печалби и загуби, като се сравняват заложените в бюджета приходни и разходни пера с реално постигнатите.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) Когато срокът на дейностите от втора група е по-дълъг от 24 месеца, отчетът за втория 12-месечен период включва в себе си и месеците, превишаващи посочения срок, в случай че превишението не е по-голямо от 6 месеца. Когато превишението е повече от 6 месеца, се изготвя самостоятелен отчет.

(5) Отчетите за получените резултати от изпълнение на дейностите от втора група се представят в АХУ в срок, посочен в договора за финансиране.

Чл. 35. Агенцията за хората с увреждания предприема действия за разкриване на причините, когато се установят затруднения в реализацията на дадено конкурсно предложение. Ако затрудненията са от такова естество, че не могат да се избегнат и предотвратят, а извършваната стопанска дейност е свързана с получаване на загуби, АХУ може да предприеме необходимите законни мерки за възстановяване на изплатеното финансиране.

Чл. 36. (1) Получилите финансиране от АХУ еднолични собственици не могат да прехвърлят на други лица предприятието си до изтичане на срока на договора за финансиране.

(2) Изключение по предходната алинея се допуска само при настъпване на смърт, при установена по-нататъшна невъзможност по медицински предписания да се осъществява договорената дейност и при принудително дългосрочно лекуване.

Раздел V.
Необходими документи при кандидатстване и сключване на договора за финансиране с АХУ

Чл. 37. (1) Документи, представяни при кандидатстване:

1. попълнен конкурсен формуляр по образец (приложение № 1);

2. попълнен подробен бюджет на конкурсното предложение по образец (приложение № 2 и приложение № 3);

3. таблица за оценка на административното съответствие по образец (приложение № 4);

4. документ, удостоверяващ наличието на трайно увреждане на кандидатстващото лице или на едноличния собственик на кандидатстващото предприятие;

5. декларация от кандидата за неползване на преференции по чл. 49 от Закона за насърчаване на заетостта (по образец - приложение № 5);

6. декларация за липса на публични задължения (по образец - приложение № 5);

7. декларация за това, че за конкурсния проект не са получени средства от други източници за финансиране на същите допустими разходи и за същата цел (по образец - приложение № 5);

8. автобиография на кандидата (по образец - приложение № 6), придружена с подходящи документи (от лицензирани образователни и обучителни институции), доказващи квалификационни умения - дипломи, сертификати, удостоверения и др.;

9. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) минимум по три актуални оферти за всеки от придобиваните активи и всяка от получаваните услуги, включени в бюджета на предложението;

10. декларация по чл. 10, ал. 3 (по образец - приложение № 7);

11. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.) копие на предварителен договор за наем, а при извършване на предвидени строително-ремонтни работи по компонент 2 и писменото съгласие от собственика (когато е приложимо).

(2) Във връзка с осъществяването на своята работа комисията за оценка може да изиска от кандидатите и други допълнителни документи, доказващи и изясняващи конкретни обстоятелства, които се отнасят до целесъобразността и изпълнимостта на конкурсните предложения.

(3) Проектното предложение, включващо документите по ал. 1, се представя по един от следните начини:

1. на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

2. чрез лицензиран пощенски оператор;

3. по електронен път.

Чл. 38. Класираните за финансиране кандидати сключват договор с изпълнителния директор на АХУ, в който се посочва:

1. място на реализация на проекта;

2. размер на отпуснатото финансиране;

3. срок на усвояване на финансирането;

4. права и задължения на страните, включително задължение на бенефициента да извършва трудова дейност единствено във връзка с изпълнение на проекта;

5. показателите и периодичността за извършване на контрола;

6. санкциите при неизпълнение на договорните условия;

7. сроковете за представяне и съдържанието на отчетите за изпълнението на дейностите от първа и втора група и изискуемите документи по отчитането им;

8. други необходими клаузи.


1 Съгласно § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на ЗХУ "Хора с трайни увреждания" са лица с трайна физическа, психическа, интелектуална и сетивна недостатъчност, която при взаимодействие с обкръжаващата ги среда би могла да възпрепятства тяхното пълноценно и ефективно участие в обществения живот, и на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто.


Приложение № 1


(Отм., ново - ДВ, бр. 21 от 2024 г.)










Приложение № 2




ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА БЮДЖЕТА - ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 НА ДЕЙНОСТИТЕ ОТ ПЪРВА ГРУПА


1. Бюджетът се изготвя по образец при спазване на посочената в него структура и състав, състои се от две части:

1.1. първа част обхваща разходите, свързани с инвестиционните дейности по чл. 7, ал. 2 от Методиката, чието финансиране се осъществява изцяло или в по-голямата си част за сметка на средствата, получавани от АХУ;

1.2. втора част съдържа планираните месечни приходи и разходите за дейностите по чл. 7, ал. 3 от Методиката за първите 12 месеца, които ще се изпълняват от едноличното предприятие на лицето с трайни увреждания след приключване на дейностите от първа група.

2. Когато разходите по даден компонент и/или общо по инвестиционния проект превишават допустимите стойности, които могат да се покрият от полученото финансиране, разликата между тях и допустимата им стойност се посочва като "Собствено участие".

3. Когато в раздела за даден компонент няма достатъчно редове за изброяване на предвидените разходи за ремонт, оборудване и обзавеждане, в бюджетната таблица се добавя нужният допълнителен брой.

4. В колона "Избрана оферта" се посочва офертата или друг източник, от където е почерпена информацията, послужила като основание за определяне на размера на дадения разход (искано плащане). Когато от дадена оферта се използва само част от информацията, освен офертата се посочва и позицията, която служи за изчисляване на стойността на плащането.

5. Общата стойност на исканото финансиране представлява максимално възможната стойност, която може да получи кандидатът, освен ако не бъде редуцирана поради допуснати грешки и необективно и неправилно направени разчети.

Увеличаване на исканото финансиране след подаване на конкурсното предложение не може да се прави на никакво основание.

6. Когато в резултат на направена редукция поради допусната грешка и/или необективно и неправилно направени разчети се намали дадена бюджетна позиция и това се отрази на общата стойност на исканото финансиране, определянето на останалите бюджетни позиции се извършва при спазване на лимитите, посочени в Методиката, като се отчита новата стойност на исканото финансиране.

За целта в 7-дневен срок се изготвя нов бюджет при новосъздалите се условия.

7. Определената в бюджета за дейностите от първа група разходна структура по компоненти, в т.ч. и след промяната му, то тя става неразделна част от договора за финансиране и се спазва при изпълнение на утвърдения инвестиционен проект.

8. Когато при изпълнение на инвестиционния проект възникне потребност от промяна във величината на един разход за дейност от един компонент за сметка на друг (други) разход(и) от същия компонент, изпълнителят на проекта писмено уведомява АХУ за възникналото обстоятелство, като посочва причината за промяната, кой разход се увеличава и кой разход/и се намалява/т.

9. Когато при изпълнение на инвестиционния проект възникне потребност от промяна на един разход за дейност от един компонент за сметка на разход от друг компонент, без оглед на величината на промяната, трябва да се получи предварителното съгласие на АХУ. Промяната може да се направи само при спазване на определените лимити.


Приложение № 3




ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА БЮДЖЕТА - ПРИЛОЖЕНИЕ № 3 НА ДЕЙНОСТИТЕ ОТ ВТОРА ГРУПА


1. Бюджетът за дейностите от втора група включва раздел за постъпления (приходи) и раздел за плащания (разходи), които съдържат 12 колони, предназначени за 12 бюджетни месеца. Номерът на бюджетния месеца не е задължително да съвпада с номер на календарен месец.

2. При изготвяне на раздела за постъпленията трябва да се спазват следните правила:

2.1. всяка колона за месец започва с начално, преходящо от миналия месец салдо (остатък). Началното салдо за първия месец на бюджета за първите 12 месеца от текущата дейност е равно на нула;

2.2. постъпленията от продажби на продукция и услуги, които се произвеждат и предоставят от предприятието, както и постъпленията от продажби на стоки, с които се търгува, когато предприятието се занимава и с търговия, се посочват по определени самостоятелни дейности;

2.3. в самостоятелна група "административни и финансови дейности" се обособяват финансовите постъпления (лихви, положителни курсови разлики, когато се работи с валута и пр.), както и другите възможни постъпления;

2.4. когато в бюджета за дейностите от първа група са предвидени инвестиционни разходи, свързани с придобиване на начална партида от материални запаси, средствата за стартовия оборотен капитал се отбелязват на самостоятелен ред в частта за дейностите, за които се отнасят;

2.5. когато за даден месец постъпленията от основна дейност не са в състояние да покрият плащанията за същия месец, собственикът трябва да осигури собствени средства, които се отразяват на самостоятелен ред в групата дейности. В последващ месец или месеци, когато е налице достатъчен остатък, направената вноска се възстановява, като се посочва на същия ред за съответния месец със знак минус. Към края на 12-месечния период сборът от вноските и възстановените суми трябва да е равен на нула. Когато в края на 12-месечния период сборът по предходното изречение не е нула, това трябва да се обоснове специално във формуляра, в противен случай се приема, че предприятието не е постигнало необходимата ефективност и ликвидност в своето развитие;

2.6. всяка колонка завършва с определяне на общата сума на постъпленията за месеца, която не включва началното салдо.

3. При изготвяне на раздела за плащанията за всеки месец самостоятелно по дейности се показват текущите разходни пера, които изискват плащане на парични средства; такива са плащанията:

3.1. за придобити материални запаси, в т.ч. и тези за сметка на стартовия оборотен капитал;

3.2. за дълготрайни активи, които се придобиват извън инвестиционните дейности, в т. ч. за изработка на печат с името на предприятието;

3.3. за горива;

3.4. за осветление и отопление; когато електрическа енергия се използва за производствени нужди, този разход се посочва на отделен ред в частта за дейността, за която се използва;

3.5. за получени външни услуги - за транспорт, реклама, интернет, консултации и др.;

3.6. за наеми;

3.7. за застраховки;

3.8. за такси и имуществени данъци (по Закона за местните данъци и такси);

3.9. данък върху добавената стойност, който подлежи на заплащане като невъзстановим данък от предприятието, както и възможните мита и акцизи при внос не се отчитат отделно, а се включват в доставната цена/цената на придобиване на съответния материален запас, дълготраен актив, гориво, ток, вода или услуга;

3.10. за възнаграждения на наетия персонал, социални и здравни осигуровки за сметка на работодателя, като се прилагат утвърдените със закона за бюджета на ДОО за съответната финансова година най-малкото минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности и квалификационни групи професии (дължимите данъци върху доходите на наетия персонал са част от определеното възнаграждение, затова не се посочват на отделен ред);

3.11. за командировки;

3.12. независимо от това, че едноличният собственик на предприятието не получава работна заплата, за отчитане на неговото пряко участие в дейността на едноличното му предприятие се определя месечно възнаграждение, както и осигуровки, които са задължени да правят едноличните търговци и собствениците на ЕООД;

3.13. величината на работната заплата по предходната точка, определена за 12 месеца, заедно с дължимите осигурителни вноски за същия период, формират основната част от дохода на едноличния собственик, който представлява съставна част от общата печалба преди данъчно облагане, която планира да получи едноличното предприятие на собственика;

3.14. в самостоятелна група "административни и финансови дейности" се обособяват разходите, които имат общ характер и не могат да се обвържат само с една дейност (за счетоводни услуги, канцеларски материали, комуникации, поща, интернет и др.), както и финансовите разходи (лихви, такси за преводи и обслужване на банкови сметки, отрицателни курсови разлики и др.);

3.15. други плащания (разходи); когато дадено плащане не може да бъде отразено в някоя от обозначените предходни статии, то се посочва като "друго" плащане; ако това плащане има постоянен характер и се заплаща през три и повече месеца в рамките на 12-месечния период, то се посочва на самостоятелен ред, който се създава специално за него; такова плащане, например, може да бъде изплащаната главница по получен извън направеното конкурсно предложение заем (например в частта за "административни и финансови дейности").

4. Разходи за амортизация не се отчитат.

5. Колонката за всеки месец от раздела за плащанията завършва с изчисляване на обща стойност на плащанията за месеца.

6. На самостоятелен ред се определя крайното салдо за месеца, като от сбора на началното салдо и постъпленията за месеца се извади сумата на плащанията за месеца; това салдо не определя печалбата или загубата на едноличното предприятие; то показва наличието на паричен излишък или на паричен недостиг; с оглед на това:

6.1. крайното салдо не може да бъде отрицателна величина; когато в бюджета са представени два и повече месеца с отрицателни крайни салда, предложеният бюджет се счита за погрешно съставен и се оценява с нула точки;

6.2. крайното салдо може да бъде равно на нула; в този случай определеният доход показва величината на печалбата, която може да получи едноличното предприятие;

6.3. крайното салдо може да бъде по-голяма от нула; в този случай получената сума показва допълнителния доход, който получава собственикът на едноличното предприятие;

6.4. полученото крайно салдо за един месец се посочва като начално салдо за следващия месец.

Забележки:

1. Крайното салдо за дванадесетия месец в бюджета за първите 12 месеца за дейностите от втора група се посочва като начално салдо за първия месец от втория дванадесетмесечен бюджетен период. По същия начин крайното салдо за всеки следващ 12-месечен период се отчита като начално салдо за първия месец от последващия бюджетен период от реализацията на конкурсното предложение, утвърден с договора между кандидата и АХУ.

2. Когато не се спазят условията за писмено уведомяване на АХУ и за предварително писмено получаване на съгласие от АХУ, стойността на променения разход се отнася като собственото участие на кандидата и се приспада от поредното или последното плащане по проекта от страна на агенцията. Ако стойността на променения разход е по-голяма от стойността на предстоящите плащания от страна на АХУ, превишението се възстановява от бенефициента.


Приложение № 4


(Изм. - ДВ, бр. 21 от 2024 г.)


ТАБЛИЦА ЗА ОЦЕНКА

НА АДМИНИСТРАТИВНОТО СЪОТВЕТСТВИЕ

 

КРИТЕРИИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ

ДА

НЕ

1.

Проектното предложение е представено в изискуемия срок и по един от следните начини:

(вярното се подчертава)

- на място, в офиса на Агенцията за хората с увреждания;

- чрез лицензиран пощенски оператор;

- по електронен път.

 

 

2.

Копие на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверяващо наличието на трайно увреждане на кандидатстващото лице

 

 

3.

Декларация - приложение № 5, е попълнена и с нея се удостоверява:

- че кандидатът не ползва преференции по чл. 49 от Закона за насърчаване на заетостта;

- няма изискуеми публични задължения към държавата или общините, установени с акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията или задължението е по акт, който не е влязъл в сила:

- че за конкурсния проект не са получени финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел.

Декларацията е подписана от кандидата.

 

 

4.

Автобиография на кандидата (приложение № 6)

 

 

5.

Представени са минимум по 3 актуални оферти за всеки от придобиваните активи и получаваните услуги, включени в бюджета на дейностите от първа група

 

 

6.

Декларация (приложение № 7) по чл. 10, ал. 3 за липсата на учредено еднолично предприятие (независимо дали е действащо или не) и на участие като съдружник (акционер) в други търговски дружества.

 

 

7.

Копие на предварителен договор за наем, а при извършване на предвидени строително-ремонтни работи по компонент 2 и писменото съгласие от собственика (когато е приложимо).

 

 

8.

Документи от лицензирани образователни и обучителни институции, доказващи умения, квалификация и/или опита на кандидата.

 

 


Приложение № 5


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният ....................................................................................., ЕГН ................................................,

(трите имена)

постоянен адрес ……………….………………………………………………………....................……..……

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

1. Не ползвам преференции по чл. 49 от Закона за насърчаване на заетостта.

2. Кандидатът, който представлявам, няма изискуеми публични задължения към държавата или общините, установени с акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията или задължението е по акт, който не е влязъл в сила:

0 ДА;

0 НЕ.

(отбелязва се вярното)

3. За конкурсния проект не са получени финансови средства от други източници за същите допустими разходи или за същата цел.

0 ДА;

0 НЕ.

(отбелязва се вярното)

 

Запознат съм, че за неверни данни нося отговорност съгласно чл. 313 от НК на Република България.

 

Дата: ...............................                                                                      Декларатор: .....................................

                                                                                                                                          (подпис)

 


Приложение № 6




Приложение № 7


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният ........................................................................................., ЕГН ...................................................,

(трите имена)

постоянен адрес …………………………………………………………………….........................……......…...…

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

1. Като лице с трайни увреждания нямам учредено еднолично предприятие, независимо дали е действащо, или недействащо.

2. Като лице с трайни увреждания не участвам като съдружник в други търговски дружества.

 

Запознат съм, че за неверни данни нося отговорност съгласно чл. 313 от НК на Република България.

 

Дата: ...............................                                                                        Декларатор: .............................................

                                                                                                                                                    (подпис)

 


Извадка от Неофициален раздел бр. 52 от 02.07.2019 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките