Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 63 от 9.VIII

ИНСТРУКЦИЯ № 29-19 ОТ 29 ЮЛИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "ТЕХНИЧЕСКИ ОПЕРАЦИИ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № 29-19 ОТ 29 ЮЛИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "ТЕХНИЧЕСКИ ОПЕРАЦИИ"

В сила от 06.08.2019 г.
Издадена от председателя на Държавна агенция "Технически операции"

Обн. ДВ. бр.62 от 6 Август 2019г., попр. ДВ. бр.63 от 9 Август 2019г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се уреждат условията и редът за носене на служебно оръжие от държавните служители по чл. 19е, ал. 1, т. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), наричана по-нататък "агенцията".

Чл. 2. (1) Право да носят служебно оръжие имат само държавните служители по чл. 1, които са преминали първоначален курс на обучение по стрелкова подготовка и инструктаж за боравене с конкретната система оръжие, която им е зачислена.

(2) Право да носят служебно оръжие имат и държавните служители по чл. 1, които са преминали курс на обучение по стрелкова подготовка във висше военно училище или в Академията на МВР и в структурите по чл. 37 от ЗМВР и са инструктирани за боравене с конкретната система стрелково оръжие, която им е зачислена.

(3) Обучението по ал. 1 се организира от дирекции, определени със заповед на председателя на агенцията.

(4) В заповедта по ал. 3 се определят компетентностите, условията и редът за организиране и провеждане на обучението по ал. 1.

(5) Държавните служители удостоверяват със служебната си карта правото да носят служебно оръжие.

Чл. 3. Редът и условията за зачисляване на служебно оръжие на държавните служители от Държавна агенция "Технически операции" се определят със заповед на председателя на агенцията.

Раздел II.
Ред и условия за носене на служебно оръжие

Чл. 4. При изпълнение на служебните си задължения държавните служители по чл. 1 имат право да носят служебно оръжие.

Чл. 5. (1) Служебното оръжие се носи в кобур, съответен на системата оръжие.

(2) Кобурът трябва да осигурява бърз достъп до ръкохватката на оръжието от стрелящата ръка, бързото му изваждане, скритото носене и да изключва случайното му изпадане. При възможност могат да се използват кобури с допълнителни устройства за задържане, които да затрудняват ваденето на оръжието от нападател при близък контакт.

(3) Кобурът не трябва да позволява достъп до спусъка при прибрано оръжие. Вътрешната му страна не бива да премества лоста на предпазителя при поставяне или изваждане на пистолета.

Чл. 6. Служителите носят зачисленото им оръжие незаредено (без боеприпас в цевта).

Чл. 7. Забранява се откритото носене на служебното оръжие, освен ако това не се налага за изпълнението на конкретно служебно задължение.

Чл. 8. (1) Забранява се оставянето на служебно оръжие без надзор.

(2) Забранява се преотстъпването на служебно оръжие.

Чл. 9. Забранява се носенето и употребата на служебно оръжие и боеприпаси при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества и медикаменти.

Чл. 10. При установено нарушение на носене на служебно оръжие от служител, което е предпоставка за допускане на инциденти, или при служебна необходимост директорът на съответната дирекция може да разпореди преустановяване носенето на служебно оръжие от служителя, за което изготвя писмен доклад до председателя на агенцията.

Раздел III.
Съхранение на служебното оръжие

Чл. 11. (1) Държавните служители носят отговорност за съхранението на зачислените им служебно оръжие и боеприпаси.

(2) Държавните служителите са длъжни да опазват зачисленото им служебно оръжие и боеприпаси от противозаконно отнемане, загубване, повреждане или унищожаване.

Чл. 12. (1) Зачислените на служителите от агенцията служебно оръжие и боеприпаси, когато не се носят, се съхраняват в метални каси (шкафове) в служебни помещения на ДАТО с контролиран и/или ограничен достъп.

(2) Служебното оръжие се съхранява без боеприпас в цевта и без поставен пълнител, със спуснати части на ударно-спускателния механизъм и поставени "на предпазител".

(3) Незачислено служебно оръжие се съхранява само в обезопасени срещу проникване помещения в сгради на ДАТО при условията на ал. 2 от определени със заповед на председателя служители.

Чл. 13. (1) При изгубване или противозаконно отнемане на зачислените служебно оръжие и/или боеприпаси служителят незабавно уведомява компетентните органи на МВР, директора на дирекцията, в която изпълнява служебните си задължения, и дежурния служител в централната сграда на ДАТО.

(2) След настъпил инцидент по време на носене или съхраняване на служебното оръжие и боеприпасите служителят незабавно писмено уведомява директора на дирекцията чрез непосредствения си началник.

(3) В случаите на ал. 1 и 2 служителят изготвя писмен доклад до председателя на агенцията.

Чл. 14. (1) След използване на служебно оръжие в случаите по чл. 19е, ал. 9 от Закона за специалните разузнавателни средства се изготвя писмен доклад до председателя на агенцията от служителя, който го е използвал.

(2) В писмения доклад по ал. 1 се посочват:

1. трите имена и длъжност на служителя;

2. мястото, датата и часът на използване на оръжието;

3. обстоятелствата и основанието за използване на оръжието;

4. видът и количеството на използваните боеприпаси;

5. по възможност данни, идентифициращи лицето (лицата), спрямо които е използвано оръжието;

6. какви последици са настъпили в резултат на използване на оръжието.

Чл. 15. Незабавно след узнаване за смърт на служител, на когото е зачислено служебно оръжие и боеприпаси, директорът на дирекцията, в която е изпълнявал служебните си задължения, предприема необходимите мерки за получаване и сдаване на служебното оръжие и боеприпаси и уведомява писмено председателя на агенцията.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 19е, ал. 8 от Закона за специалните разузнавателни средства.

§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките