Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 10.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.97 от 10 Декември 2019г., изм. ДВ. бр.110 от 29 Декември 2020г.

§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Тази наредба се прилага и спрямо гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, притежаващи удостоверение за продължително пребиваване, удостоверение за постоянно пребиваване, разрешение за пребиваване или карта за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, издадени при условията на Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, както и спрямо членове на семейства на български граждани, които не са граждани на Европейския съюз, притежаващи разрешение за пребиваване, издадено при условията на Закона за чужденците в Република България."

§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер извън пунктовете за регистрация и идентификация се извършва:

1. след подаване на заявление до началника на отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР - при идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер на територията на СДВР/ОДМВР по месторегистрация на превозните средства по мястото, където следва да бъде регистрирано превозното средство;

2. след подаване на заявление до директора на ГДНП - при идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер на територия, различна от територията, обслужвана от СДВР/ОДМВР по месторегистрация на превозните средства по мястото, където следва да бъде регистрирано превозното средство.

(3) Идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер в случаите по ал. 2, т. 1 се допуска, ако собственикът е заявил не по-малко от 5 броя превозни средства."

2. Създават се ал. 4, 5 и 6:

"(4) Идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер в случаите по ал. 2, т. 2 се допуска, ако собственикът е заявил не по-малко от 10 броя превозни средства.

(5) Идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер в случаите по ал. 2, т. 1 и 2, чиито технически характеристики и/или моментно техническо състояние ограничават скоростта на движение и/или създават затруднения в пътното движение, се извършват, без да се прилагат изискванията за минимален брой ПС съгласно ал. 3 и 4.

(6) Идентификация на превозни средства и/или монтаж на табели с регистрационен номер извън пунктовете за регистрация и идентификация не се допуска, когато:

1. на превозното средство е наложен запор или друго законово ограничение;

2. не е установена собствеността на превозното средство;

3. има несъответствие с нормативните изисквания."

§ 3. В чл. 16 се създава ал. 10:

"(10) Информация за превозното средство и сключения договор не се обменя по електронен път между МВР и Нотариалната камара в случаите, когато данни за ЕИК/БУЛСТАТ за праводателя и/или приобретателя не могат да бъдат намерени в търговския регистър или в регистър БУЛСТАТ."

§ 4. В чл. 18б, ал. 1, т. 7 след думите "орган на съдебната власт" се добавя "или друг компетентен орган".

§ 5. В чл. 23 се създава ал. 4:

"(4) Графичните знаци на регистрационния номер за моторни превозни средства, които се задвижват само с електрически двигател, се нанасят с черен цвят на зелен светлоотразителен фон."

§ 6. В т. 1 от приложение № 10 към чл. 40, ал. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думите "Министерството на вътрешните работи" се добавя "потвърждава данните за идентификация на собственика на ПС и".

2. Буква "в" се изменя така:

"в) вид, марка и модел;".

3. Създава се буква "у":

"у) код на каросерия."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2020 г.) Табелите с регистрационен номер за моторни превозни средства, които се задвижват само с електрически двигател, се издават след влизането в сила на измененията на БДС 15980 и БДС ISO 7591.

§ 8. Табели с регистрационен номер, поставени на моторни превозни средства, които се задвижват само с електрически двигател, до влизане в сила на наредбата запазват валидността си. Собственикът на такова превозно средство може да заяви подмяна на табелите с регистрационен номер с табели с регистрационен номер по чл. 23, ал. 4 по реда на чл. 14 - 17.

Промени настройката на бисквитките