Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 13.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНВЕНЦИЯТА ПО КАСЕТЪЧНИТЕ БОЕПРИПАСИ И КОНВЕНЦИЯТА ЗА ЗАБРАНАТА НА ИЗПОЛЗВАНЕТО, СКЛАДИРАНЕТО, ПРОИЗВОДСТВОТО И ТРАНСФЕРА НА ПРОТИВОПЕХОТНИ МИНИ И ЗА ТЯХНОТО УНИЩОЖАВАНЕ (ДВ, БР. 95 ОТ 2015

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНВЕНЦИЯТА ПО КАСЕТЪЧНИТЕ БОЕПРИПАСИ И КОНВЕНЦИЯТА ЗА ЗАБРАНАТА НА ИЗПОЛЗВАНЕТО, СКЛАДИРАНЕТО, ПРОИЗВОДСТВОТО И ТРАНСФЕРА НА ПРОТИВОПЕХОТНИ МИНИ И ЗА ТЯХНОТО УНИЩОЖАВАНЕ (ДВ, БР. 95 ОТ 2015 Г.)

В сила от 13.12.2019 г.

Обн. ДВ. бр.98 от 13 Декември 2019г.

Проект: 954-01-79/12.11.2019 г.

§ 1. В чл. 6, ал. 2 след думите "касетъчни боеприпаси" се добавя "или противопехотни мини", а думите "по чл. 8, ал. 1" се заменят с "извършващо унищожаването".

§ 2. В глава втора се създава чл. 27а:

"Чл. 27а. (1) Касетъчните боеприпаси и противопехотните мини се унищожават от физически и юридически лица извън територията на Република България въз основа на разрешение за унищожаване (аналогичен документ), издадено от компетентните органи по националното законодателство на държава - страна по Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за противопехотните мини, където ще се извърши унищожаването. В тези случаи разрешение за унищожаване по чл. 8, ал. 1 не се издава.

(2) В случаите по ал. 1 разрешението за транспортиране на територията на Република България с цел унищожаване на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини извън нея се издава на лицата по ал. 1 или на физически и юридически лица, регистрирани като търговци на територията на държава членка, на които лицата по ал. 1 са възложили с договор транспортирането. Разрешението за транспортиране се издава от директора на ГДНП или оправомощено от него длъжностно лице.

(3) За получаване на разрешение за транспортиране лицата по ал. 2 подават до директора на ГДНП заявление, като освен документите по чл. 19, т. 2 и 3 прилагат:

1. разрешение за унищожаване (аналогичен документ), издадено от компетентните органи по националното законодателство на държава - страна по Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за противопехотните мини, където ще се извърши унищожаването;

2. копие от договор с физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец на територията на държава членка, за транспортирането на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини на територията на Република България с цел унищожаване - когато лицето, извършващо унищожаването, не извършва лично транспортирането."

Заключителни разпоредби

§ 3. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

-------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 29 ноември 2019 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките