Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 1 от 3.I

МЕТОДИКА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ПО ФОНД "СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА" ОТ 2020 Г.

 

МЕТОДИКА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ПО ФОНД "СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА" ОТ 2020 Г.

В сила от 16.12.2019 г.
Приета от управителния съвет на фонд "Социална закрила", утвърдена със Заповед № РД-01-788 от 16 декември 2019 г. на министъра на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.25 от 20 Март 2020г., отм. ДВ. бр.52 от 16 Юни 2023г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Методика за разпределение на средства по фонд "Социална закрила" - ДВ, бр. 52 от 16 юни 2023 г., в сила от 16.06.2023 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази методика се определят условията и редът за предоставяне на средства по фонд "Социална закрила" (ФСЗ).

Чл. 2. (1) Средствата по ФСЗ се разходват за:

1. социални помощи;

2. целеви социални програми и проекти в областта на социалното включване;

3. проекти в подкрепа за осъществяването на социалната дейност и/или за постигане на социалните цели на социални предприятия, вписани в регистъра на социалните предприятия;

4. изследвания и разработване на нормативна база в сферата на социалното подпомагане - не повече от 2 на сто от годишния бюджет на фонда;

5. придобиване на дълготрайни активи и текущо поддържане на материалната база;

6. изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги;

7. издръжка на дейността на фонда - не повече от 5 на сто от набраните средства.

(2) Средствата по ал. 1, т. 1 се отпускат само след изчерпване на всички нормативно определени възможности.

Чл. 3. (1) Фонд "Социална закрила" финансира проекти и програми, свързани със социалното включване и подобряване качеството на живот на целеви групи, към които са насочени дейностите, и създаващи възможност за:

1. (В сила от 01.01.2020 г.) подобряване условията на живот в социалните услуги за резидентна грижа, в т.ч. и материалната база;

2. подобряване условията на живот на лица в риск;

3. подкрепа в кризисни, извънредни ситуации и положения.

(2) Средствата по ал. 1 се отпускат само когато дейностите не са финансирани от държавния бюджет, от програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове или други финансови механизми.

Глава втора.
ОТКРИВАНЕ НА ПРОЦЕДУРИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЦЕЛЕВИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ, ОТПУСКАНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Раздел I.
Откриване на процедури за финансиране на проекти и програми, отпускане на социални помощи

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) След утвърждаване на бюджета на ФСЗ от министъра на труда и социалната политика управителният съвет на фонда взема решение за откриване на процедура за набиране на предложения за финансиране по чл. 2, т. 1, 3, 5 и 6, приема критерии за оценка на проектите и определя предназначението на социалните помощи, както и целевите групи, на които ще бъдат отпускани.

(2) В 10-дневен срок от решението на управителния съвет на ФСЗ по ал. 1 председателят на управителния съвет издава заповед, с която одобрява обявлението за набиране на проекти и заявления за социална помощ.

1. Обявлението за отпускане на социална помощ по чл. 2, ал. 1, т. 1 съдържа:

а) изисквания за допустимост на кандидатите;

б) предназначение на социалната помощ;

в) целевата група, за която е предназначена;

г) образци на документи за кандидатстване;

д) максимален размер на средствата за финансиране от фонда;

е) срок за кандидатстване.

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) Обявлението за набиране на проекти по чл. 2, ал. 1, т. 3, 5 и 6 съдържа:

а) изисквания за допустимост на кандидатите;

б) критерии за оценка на предложенията;

в) максимален размер на средствата за финансиране от фонда;

г) място и начин за подаване на проектни предложения;

д) срок за кандидатстване.

(3) Обявленията по ал. 2, т. 1 и 2 се публикуват на официалната интернет страница на ФСЗ в 7-дневен срок от издаване на заповедта.

Раздел II.
Изисквания към кандидатите за финансиране

Чл. 5. Право да кандидатстват за финансиране на проекти и програми по чл. 2, ал. 1, т. 2, 3, 5 и 6 имат общини и български физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица; физически лица, извършващи търговска дейност, и юридически лица, възникнали съгласно законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава от Европейското икономическо пространство.

Чл. 6. Нямат право да кандидатстват за финансиране лица, които:

1. са обявени в несъстоятелност или по отношение на тях има решение за откриване на производство по несъстоятелност;

2. са обявени в ликвидация;

3. са осъдени с влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани;

4. са получили цялостно или частично безвъзмездно финансиране за изпълнението на същия проект по други програми;

5. имат парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;

6. виновно не са изпълнили задълженията си по друг договор с ФСЗ;

7. са били страна по договор с ФСЗ, който е бил прекратен едностранно поради тяхно виновно поведение в срок 5 години, предхождащи датата на кандидатстването.

Чл. 7. Изпълнението на изискванията по чл. 6 се удостоверява с оригинални или заверени копия на документи, издадени от съответния компетентен орган, събират се по служебен път и/или когато е приложимо, се подава декларация от кандидата за конкретните обстоятелства.

Чл. 8. (1) Всеки бенефициент може да получи финансиране еднократно в рамките на бюджетната година.

(2) В случаите по ал. 1 бенефициентът няма право да кандидатства за финансиране в следващите две години след изтичане на срока, в рамките на който е получил финансиране, с изключение на случаите, когато се кандидатства с различен по вид проект.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) Ограниченията на ал. 1 и 2 не се прилагат, когато бенефициентът изпълнява проект по утвърдена целева програма по чл. 2, ал. 1, т. 2.

Глава трета.
СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ

Раздел I.
Общи условия за отпускане на социални помощи

Чл. 9. (1) Социална помощ се отпуска за подобряване качеството на живот на уязвими социални групи.

(2) Предназначението на помощта по ал. 1 и целевата/ите група/и, на която/ито ще бъде отпускана, се определят с решение на управителния съвет съгласно чл. 4, ал. 1. Помощта се отпуска еднократно в рамките на бюджетната година и само след изчерпване на всички други нормативно определени възможности.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) Управителният съвет взема решение за отпускане на помощта въз основа на писмено заявление по образец и социален доклад, изготвен от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на лицата, при съобразяване с утвърдения бюджет на ФСЗ.

(4) Размерът на помощта по ал. 1 се определя индивидуално при съобразяване с установените факти и обстоятелства, отразени в социалния доклад по чл. 13, ал. 4, и се отпуска с решение на управителния съвет на ФСЗ, като максималният размер се определя в обявлението по чл. 4, ал. 2, т. 1.

(5) Управителният съвет може да вземе решение за редуциране на максималния размер, до който може да бъде отпускана социална помощ, така че всички лица, които отговарят на условията за подпомагане, да бъдат подкрепени, макар и частично.

(6) Помощта се отпуска за бюджетната година, в която е извършен разходът, като до 31-ви януари се приемат заявления за извършени разходи в предходната година. Заявления, касаещи извършени разходи през предходната календарна година, постъпили след тази дата, не се разглеждат по същество, за което лицата се уведомяват писмено.

Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) В случаи на настъпили извънредни обстоятелства, като кризисни ситуации, природни бедствия или други, управителният съвет на ФСЗ може да определи процедура и условия за отпускане и отчитане на социална помощ според конкретния случай, съобразявайки се с бюджета на фонда.

Чл. 10. Социална помощ не се отпуска:

1. когато от кандидатстващите за отпускане на социална помощ лица не са представени всички документи, доказващи потребността от отпускане на социална помощ, както и други документи, касаещи специфичността на искането за отпускане на помощта;

2. когато финансовите средства за социални помощи по бюджета на ФСЗ са изчерпани;

3. когато кандидатстващите за отпускане на социална помощ не отговарят на условията, определени в обявлението по чл. 4, ал. 2, т. 1.

Чл. 11. Представянето на удостоверителни документи от кандидатстващите за отпускане на социална помощ лица е с цел установяване на всички обстоятелства от социален, здравословен и битов характер и доказват необходимостта от отпускането й. Същите се изискват от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес само в случаите, когато не могат да бъдат получени по служебен път.

Чл. 12. При изчерпване на финансовите средства за социални помощи ФСЗ публикува съобщение на интернет страницата си. След датата на публикуването всички кандидати се считат за надлежно уведомени за това обстоятелство.

Раздел II.
Кандидатстване, отпускане и отчитане на социална помощ

Чл. 13. (1) Социална помощ се отпуска въз основа на подадено писмено заявление по образец.

(2) В случай че във ФСЗ постъпи писмо/искане в свободен текст, същото не се разглежда по същество. На лицето се изпраща писмо, с което се уведомява, че заявлението по образец (в зависимост от конкретния случай) може да бъде намерено в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на лицето, на интернет страницата на МТСП или в деловодството на ФСЗ.

(3) Към заявлението следва да бъдат приложени и всички документи, удостоверяващи обстоятелствата, изложени в него и доказващи необходимостта от подпомагане, с изключение на тези, които могат да бъдат получени по служебен път.

(4) След получаване на заявлението ФСЗ служебно уведомява дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на лицето, като прилага копие на всички постъпили документи. В срок не по-късно от 20 дни дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на кандидатстващото за социална помощ лице при спазване на разпоредбите на съответната нормативна уредба, регламентираща условията и реда за събиране, съхраняване, използване и разкриване на сведения, представляващи лични данни, данъчна и осигурителна информация или друга защитена от закон информация, изготвя и изпраща на ФСЗ подробен социален доклад, придружен с всички допълнително представени документи от лицето и получената по служебен път информация.

(5) При констатиране на непълни и формално изготвени социални доклади ФСЗ информира Агенцията за социално подпомагане за оказване на съдействие за отстраняване на неточностите.

Чл. 14. Управителният съвет на свое заседание разглежда заявлението с приложените към него документи, както и социалния доклад. За взетото решение ФСЗ писмено уведомява подателя на заявлението и дирекция "Социално подпомагане".

Чл. 15. (1) След взето решение от управителния съвет за отпускане на помощта същата може да бъде изплатена по един от следните начини:

1. по посочения в заявлението на лицето начин:

а) касово - чрез лицензиран пощенски оператор;

б) безкасово по лична платежна сметка на лицето, обозначена с Международен номер на банкова сметка (International Bank Account Number - IBAN), водена от доставчик на платежни услуги, лицензиран от БНБ, и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната;

2. чрез превеждане на отпуснатата помощ по платежна сметка на съответната институция/организация съобразно конкретния случай.

(2) В случаите, когато се кандидатства за извършване на предстоящи разходи:

1. социалната помощ може да се превежда по сметка на избраната от лицето фирма/институция;

2. когато са необходими средства в по-голям размер, отпуснатата социална помощ се превежда по сметка на избраната от лицето фирма/институция след представяне на доказателство, че са осигурени останалите необходими средства.

Чл. 16. (1) Социалната помощ се отчита с разходооправдателни документи съобразно обявлението по чл. 4, ал. 2, т. 1.

(2) Социалната помощ подлежи на отчитане в 30-дневен срок от датата на нареждането на паричния превод от ФСЗ. С решение на управителния съвет на ФСЗ по писмено искане на лицето срокът за отчитане може да бъде удължен.

Чл. 17. (1) При непредставяне на разходооправдателни документи отпуснатата социална помощ се възстановява ведно със законната лихва за периода.

(2) При неизползване на отпуснатата социална помощ по предназначение същата подлежи на връщане от лицето в пълния й размер от момента на установяването ведно със законната лихва за периода.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 лицето няма право да получи социална помощ до възстановяване на дължимите суми, но за срок не по-дълъг от две години.

(4) При установяване на незаконосъобразно получаване и усвояване на средства от получателите на социална помощ същите се вписват в регистъра на некоректни бенефициенти, получили социална помощ.

(5) За "некоректни бенефициенти" се считат лицата получили социална помощ:

1. чрез предоставяне на невярна и/или некоректна информация и документация;

2. за която не са представили разходооправдателни документи или са представили такива за част от получената помощ;

3. която не са използвали по предназначение.

Чл. 18. (1) При съмнение за незаконосъобразно получаване и усвояване на средства от получателите на еднократна социална помощ ФСЗ уведомява писмено съответната дирекция "Социално подпомагане" за нуждата от оказване на съдействие за събиране и изпращане на разходооправдателни документи и отчети, които не са представени от бенефициента (получателя на помощта) в законоустановения срок.

(2) Длъжностно лице от компетентната ДСП извършва проверка и изготвя доклад. Докладът ведно със събраната по случая документация се изпраща на ФСЗ в срок 7 дни от приключването на проверката.

(3) Управителният съвет на ФСЗ след преценка на резултатите от проверката взема решение относно възстановяването на изплатените суми.

(4) С писмена покана лицето се уведомява за взетото решение и се приканва доброволно да възстанови получената помощ в срок 14 дни от получаването на поканата.

(5) С писмената покана може да се даде възможност за доброволно издължаване с разсрочване на сумата въз основа на Споразумение с погасителен план, което се подписва от двете страни. При изготвяне на споразумение за възстановяване на недобросъвестно получена социална помощ следва да се спазват разпоредбите за погасителна давност, регламентирани в чл. 110 и 120 от Закона за задълженията и договорите.

(6) При невъзстановяване на получената помощ в указания срок за доброволно плащане ФСЗ може да претендира същата по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Глава четвърта.
ОТПУСКАНЕ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА СЪГЛАСНО ЧЛ. 27, АЛ. 1, Т. 2, 3, 5 и 6 ОТ ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

Раздел I.
Общи изисквания

Чл. 19. При разработване на проектите за отпускане на средства всеки кандидат задължително спазва следните изисквания:

1. посочва връзката на проекта с общите цели и приоритети на ФСЗ;

2. представя очакваните резултати от осъществяване на проекта;

3. формулира конкретна цел на проекта;

4. изброява дейностите, чието осъществяване трябва да доведе до постигане на очакваните резултати;

5. обосновава и изброява подробно бенефициентите на всеки конкретен очакван резултат;

6. извежда показателите за очакваните резултати и ефективността на предоставяната услуга;

7. определя разходите с включен ДДС, свързани с постигането на очакваните резултати;

8. посочва собственото си участие, което не може да бъде по-малко от 10 % от стойността на проекта.

Чл. 20. (1) Управителният съвет на ФСЗ взема решение за финансиране или отказ за финансиране на проектите след представяне на доклад от комисията, която е оценила проекта.

(2) При необходимост се изисква становище от компетентната институция относно целесъобразността за финансиране на проектните дейности.

(3) Компетентната институция се определя с решение на управителния съвет в обявлението по чл. 4, ал. 2, т. 2.

Чл. 21. Средствата, които се отпускат за проекти се определят с решение на управителния съвет на фонда.

Чл. 22. (1) Управлението на получените средства следва да се извършва при спазване на националното законодателство в областта на финансовото управление и контрол.

(2) За допустими се считат разходите, подробно описани в договора и пряко произтичащи от дейностите по проекта.

(3) Допустими са разходите, които са действително извършени в периода от стартиране изпълнението на дейностите по проекта до изтичане срока на валидност на договора.

(4) Недопустимо е отчитане на собствения принос като доброволен труд.

Чл. 23. Фонд "Социална закрила" не предоставя средства за финансиране на:

1. банкови такси и други разходи, свързани с осигуряването на необходимите документи;

2. разходи за възнаграждения, свързани с изготвяне на проекта, консултации и управление на проекта.

Чл. 24. (1) Кандидатстването за финансиране със средства от ФСЗ се извършва по формуляр - образец, към който се прилагат:

1. надлежно попълнена документация;

2. документи, доказващи, че кандидатът отговаря на изискванията за финансиране;

3. друга информация и/или документи, свързани с изпълнението на проектното предложение.

(2) Проектните предложения се приемат всеки работен ден в деловодството на ФСЗ в определения срок в обявлението за набиране на проекти съгласно чл. 4, ал. 2, т. 2.

(3) Предложенията се подават в запечатан плик, върху който се изписват задължително наименованието на кандидата и на проекта, телефон и електронен адрес.

(4) Предложенията се регистрират в деловодната система по реда на получаването им, като задължително се вписват датата и часът на постъпването им.

Раздел II.
Ред и условия при кандидатстване и финансиране на целеви социални програми в областта на социалното включване

Чл. 25. (1) Управителният съвет на ФСЗ одобрява целеви социални програми в изпълнение на приоритетите на Министерството на труда и социалната политика.

(2) Министърът на труда и социалната политика утвърждава целевите социални програми, в които се определят обхватът, редът, условията за кандидатстване, финансиране, реализиране и отчитане на дейностите.

(3) Бенефициенти на целевите социални програми могат да бъдат български граждани на територията на Република България, Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, които са изпаднали в кризисна ситуация от социален характер и положение на безпомощност и нестабилност.

Раздел III.
Ред и условия при кандидатстване и финансиране на проекти за придобиване на дълготрайни активи и текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги

Чл. 26. (1) При кандидатстване за придобиване на дълготрайни активи и текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги кандидатът следва да притежава или ползва на съответното правно основание материалната база за предоставяне на услугата.

(2) Кандидатите, управляващи социални услуги, финансирани от държавния бюджет, следва да са събрали и превели към държавния бюджет всички такси, дължими по Тарифата за таксите за социални услуги, финансирани от републиканския бюджет, утвърдена от Министерския съвет.

(3) При кандидатстване за изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги, финансирани от държавния бюджет, доставчиците на социални услуги декларират размера на субсидията през годината, преходния остатък и за какво ще се разходват средствата.

(4) Когато проектът предвижда строително-монтажни дейности, кандидатът представя нормативно изискуемите документи, доказващи, че проектните дейности са съобразени със Закона за устройство на територията и свързаните с него нормативни актове.

(5) При сключване на договор за финансиране кандидатът се задължава да не променя предназначението и да не извършва разпоредителни сделки с недвижимия имот, в който се извършват договорените дейности, за период три години от срока на приключване на договора, както и да поддържа и съхранява материалната база.

(6) При сключване на договор за финансиране бенефициентът се задължава да запази функцията, предназначението и собствеността на придобитото оборудване и обзавеждане за срок три години от срока на приключване на договора.

(7) При сключване на договор с одобрения бенефициент същият се задължава да осигури средства за функциониране на дейностите за период 3 години считано от датата на приключване изпълнението на договора.

(8) При реализирането на проекта е недопустимо участието на партньори и разходи за екип за управление.

Раздел IV.
Ред и условия за финансиране на проекти в подкрепа за осъществяването на социалната дейност и/или за постигане на социалните цели на социални предприятия, вписани в регистъра на социалните предприятия

Чл. 27. (1) Допустими кандидати са социалните предприятия, вписани в регистъра на социалните предприятия.

(2) При кандидатстване за реализиране на проекти за осъществяването на социалната дейност и/или за постигане на социалните цели на социалните предприятия кандидатът следва да притежава или ползва на съответното правно основание помещенията, в които се реализират дейностите.

(3) Реализирането на дейностите следва да се извършва в съответствие със заложените параметри в проектното предложение и подписания договор, в т.ч. и заложените количествени и качествени показатели.

(4) Реализираните дейности при изпълнение на проекта и извършените за тях разходи се признават като допустими при представяне на междинен/заключителен финансов отчет и технически доклад с достатъчно документални доказателства за извършването им.

(5) При непредставяне на отчет за разходваните средства с приложени копия от първични разходооправдателни документи, заверени с гриф "вярно с оригинала", до 7 работни дни от края на проекта и/или неизползване на отпуснати средства по предназначение съгласно сключения договор средствата следва да бъдат възстановени ведно със законната лихва.

Раздел V.
Оценка на проекти и вземане на решение за финансиране или отказ

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) Със заповед на председателя на управителния съвет на ФСЗ се определя съставът на комисия/и за разглеждане и оценка на предложенията, постъпили по чл. 2, т. 3, 5 и 6.

Чл. 29. (1) Проектните предложения се оценяват на два етапа:

1. проверка за съответствието на кандидата и на представения от него проект с условията за получаване на финансиране и наличието на всички изискуеми документи;

2. оценка на представените проекти съгласно определените критерии за оценка.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) Когато установи липса, непълнота или несъответствие на някои от изискуемите документи, комисията определя срок за представянето им. Ако в определения срок констатираните липси, непълноти или несъответствия не се отстранят, предложението не подлежи на оценка от комисията.

Чл. 30. (1) Комисията(ите) обсъжда(т) и оценява(т) внесените проекти по определени критерии, като отчита(т) обосноваността и ефективността на техническото задание на проекта, което се оценява по точкова система.

(2) За различните видове проекти, отделени в разделите в глава 4, се създава методика, в която критериите са ясно и точно описани.

Чл. 31. Комисията(ите) изготвя(т) доклад до управителния съвет на ФСЗ, съдържащ оценка на разгледаните проекти.

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) (1) Управителният съвет на ФСЗ взема решение за финансиране или отказ за финансиране на проектите въз основа на оценка от съответната комисия и при необходимост становище от компетентна институция и/или лице със съответна компетентност, като определя съответствието на средствата с предвидените дейности.

(2) При установяване на завишаване на средствата, за които се кандидатства, същите може да се редуцират.

Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) (1) Управителният съвет на ФСЗ взема решение за финансиране на проектите в срок до един месец от датата на оценяването им от съответната комисия при съобразяване с утвърдения бюджет на ФСЗ.

(2) Проектните предложения се финансират съобразно поставената оценка от съответната комисия до изчерпване на определения финансов ресурс.

(3) Управителният съвет разглежда допълнително проектни предложения, в случай че са изпълнени едновременно следните условия:

1. има класирани проектни предложения, за които не е достигнало финансиране;

2. осигурен е допълнителен финансов ресурс в рамките на бюджетната година.

(4) Управителният съвет на ФСЗ уведомява писмено всеки кандидат за взетото решение в срок до 30 дни.

Раздел VI.
Отчитане и финансиране на одобрените проектни предложения

Чл. 34. Изпълнителният директор на ФСЗ сключва договор с кандидата, чийто проект е одобрен за финансиране.

Чл. 35. (1) Фонд "Социална закрила" финансира до 90 % от разходите по бюджета на одобрения проект.

(2) Бенефициентът финансира минимум 10 % от бюджета на одобрения проект.

(3) Не се одобряват разходи, извършени извън срока на действие на сключения с ФСЗ договор.

Чл. 36. (1) Бенефициентът представя отчет с информация за резултатите от изпълнението на договора и финансов отчет за разходването на договорените средства.

(2) Към финансовия отчет се прилагат заверени копия от всички разходооправдателни документи за извършените разходи.

(3) Съдържанието на отчетните документи трябва да отговаря на изискванията на Закона за счетоводството.

(4) Отчетите се представят на хартиен и/или на електронен носител съгласно Ръководството на получателите на финансиране от ФСЗ.

Чл. 37. (1) Със заповед на изпълнителния директор на ФСЗ се определя комисия, която да провери и приеме представените отчетни документи за изпълнението на всеки договор за реализиране на одобрен проект.

(2) Комисията по ал. 1 извършва проверка на представените отчетни документи, за което се изготвя протокол.

Чл. 38. Със заповед на изпълнителния директор на ФСЗ се определя комисия, която да извърши проверка на място на одобрените проекти.

Чл. 39. (1) Управителният съвет на ФСЗ осъществява контрол по изпълнението на договорите за финансиране.

(2) Окончателното приемане на изпълнението на договорите се извършва с решение на управителния съвет на ФСЗ.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази методика:

1. (В сила от 01.01.2020 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2020 г., в сила от 20.03.2020 г.) "Различен по вид проект" означава заложените дейности в проектното предложение да се различават съобразно дейностите, които се извършват, например:

- дейности по доставка на стоки (оборудване и/или обзавеждане);

- дейности по изпълнение на строителство (строително-монтажни дейности);

- дейности за осъществяването на социалната дейност и/или за постигане на социалните цели на социални предприятия, вписани в регистъра на социалните предприятия.

2. "Социална дейност" е тази по § 1, т. 4 от допълнителните разпоредби на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

3. "Социално предприятие" е това по § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

4. "Социална цел" е тази по § 1, т. 8 от допълнителните разпоредби на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Заключителни разпоредби

§ 2. По изключение, разпоредбите на настоящата методика могат да бъдат временно суспендирани със заповед на министъра на труда и социалната политика. Посоченото в заповедта се прилага с предимство пред противоречащото в методиката до приключване изпълнението на заповедта.

§ 3. Тази методика е приета от управителния съвет на ФСЗ на заседание, проведено на 6.12.2019 г.

§ 4. Методиката влиза в сила от датата на утвърждаването ѝ със заповед на министъра на труда и социалната политика, с изключение на чл. 3, ал. 1, т. 1 и § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба, които влизат в сила от 1 януари 2020 г.


Извадка от Неофициален раздел бр. 1 от 03.01.2020 г. на ДВ

ЗАПОВЕД № РД-01-188 ОТ 13 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВА ПО ФОНД "СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА"

(ОБН. - ДВ, БР. 25 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 20.03.2020 Г.)


ЗАПОВЕД № РД-01-188 ОТ 13 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВА ПО ФОНД "СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА"

Промени настройката на бисквитките