Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 14.I

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА(Одобрен с Решение № 678 от 14 ноември 2019 г. на

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

(Одобрен с Решение № 678 от 14 ноември 2019 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 13 декември 2019 г.)

Издаден от Министерството на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.4 от 14 Януари 2020г.

Чрез настоящия Меморандум Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия (наричани по-долу "Страните"),

Основавайки се на поддържането на приятелски и близки отношения между двете държави,

С цел укрепване и развитие на приятелските отношения чрез спорта и младежта в полза на двете Страни, придържайки се към националните законодателства, прилагани в двете Страни,

Се споразумяха за следното:

Член 1

Страните изразяват своето желание да продължат сътрудничеството в областта на младежта и спорта в рамките на своите правомощия и компетенции, като приоритетно насърчават обмена на опит във:

1. институционалното сътрудничество;

2. областта на науката и технологиите, приложени към спорта;

3. спортната медицина;

4. борбата срещу негативните явления в спорта;

5. организирането на спортни мероприятия;

6. обучението на спортни специалисти;

7. програми за подкрепа и насърчаване на спорта за хора с увреждания;

8. областта на жените и спорта;

9. спортната инфраструктура;

10. спортния туризъм и младежкия обмен;

11. обмена на опит в младежките политики, проекти и програми.

Член 2

В духа на сътрудничество долуподписаните Страни се съгласяват на следните форми на сътрудничество в сферата на младежта и спорта:

1. Да събират информация и да обменят виждания в областта на младежта и спорта по въпроси от взаимен интерес чрез консултации.

2. Да обменят опит и информация относно дейности, свързани със спорта за всички и спорта за учащи.

3. Да осигуряват информация на базата на опит, придобит при проектирането, изграждането и управлението на спортни съоръжения.

4. Да обменят информация чрез периодични и други публикации, свързани с младежки и спортни въпроси от общ интерес.

5. Да подпомагат обмена на дейности чрез различните национални младежки и спортни организации.

6. Да насърчават и да способстват участието на делегации от двете Страни в спортни и младежки прояви, организирани съответно в Република България и Република Сърбия.

7. Да подпомагат Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия при присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

8. Да извършват обмен на опит, свързан с младежки програми и проекти.

9. Да извършват обмен на спортни специалисти и експерти с цел взаимно обучение и обмен на опит.

10. Да си сътрудничат в обучението на персонала за технически, професионални и административни функции в сферата на спорта.

11. Да предоставят информация за участие в семинари, конгреси и други срещи в областта на младежта и спорта, които е възможно да бъдат проведени в някоя от Страните.

12. Да си сътрудничат в борбата срещу допинга в спорта, включително подпомагане на допинг тестването.

Член 3

Страните ще си разменят визити на представители на националните институции с цел укрепване на сътрудничеството в областта на спортния туризъм и младежкия обмен, които ще участват в спортни и младежки прояви, организирани от някоя от Страните, с цел обмен на опит и насърчаване на развитието в областта на спортния туризъм и младежкия обмен в двете държави.

Член 4

Страните ще насърчават сътрудничеството в областта на младежта и спорта в рамките на международни организации и институции с цел обмен на информация и изпълнение на съвместни проекти.

Член 5

Страните се съгласяват, че финансовите условия на провежданите инициативи по настоящия Меморандум за разбирателство се осъществяват в съответствие с нормативната уредба на двете Страни и в рамките на наличните бюджет и ресурси. Финансовите условия ще се съгласуват взаимно от договарящите страни за всеки конкретен случай.

Член 6

Настоящият Меморандум влиза в сила от деня на подписването му от Страните и е валиден за срок от четири години. Този Меморандум се удължава автоматично за последващи периоди от четири години, освен ако шест месеца преди датата на изтичане някоя от Страните не изрази писмено намерението си да прекрати настоящия Меморандум.

Член 7

Настоящият Меморандум може да бъде изменен по взаимно съгласие между Страните. Изменението влиза в сила по реда на чл. 6 и съставлява неразделна част от настоящия Меморандум.

Член 8

Всички спорове, произтичащи от тълкуването или прилагането на настоящия Меморандум, се уреждат чрез консултации между двете Страни по дипломатически път.


Подписан в гр. София на 13.12.2019 г. в два оригинални екземпляра на български, сръбски и английски език, като всички текстове са еднакво валидни. В случай на несъответствие предимство има текстът на английски език.

Промени настройката на бисквитките