Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 24.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2010 Г. ЗА ПРОВЕРКИТЕ ПО РЕДА НА ДЪРЖАВНИЯ ПРИСТАНИЩЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 101 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2010 Г. ЗА ПРОВЕРКИТЕ ПО РЕДА НА ДЪРЖАВНИЯ ПРИСТАНИЩЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 101 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.7 от 24 Януари 2020г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 се създава изречение второ: "На проверка извън пристанища или места за заставане на котва при експлоатация по редовна линия съгласно чл. 17а подлежат ро-ро пътнически кораби и високоскоростни пътнически плавателни съдове."

§ 2. В чл. 8, ал. 1 думите "ИА "МА" провери най-малко 30%" се заменят с "определеният в Европейския съюз и в региона на ПМР ДПК брой проверки на кораби с приоритет I са били извършени и ИА "МА" не е извършила проверки на по-малко от 30%".

§ 3. В чл. 13 се създава ал. 3:

"(3) Регионалният координатор по ДПК в дирекция "МА - Варна", съответно в дирекция "МА - Бургас", следи подбраните за проверка кораби съгласно ал. 1 и 2 или чл. 17а да бъдат подлагани на първоначална проверка или на задълбочена проверка."

§ 4. Създава се чл. 17а:

"Чл. 17а. (1) Ро-ро пътническите кораби и високоскоростните пътнически плавателни съдове в експлоатация по редовна линия подлежат на проверки в съответствие със сроковете и другите изисквания, посочени в приложение № 14.

(2) При планиране на проверките на ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд Изпълнителна агенция "Морска администрация" взема предвид графика за експлоатация и поддръжка на ро-ро пътническия кораб или високоскоростния пътнически плавателен съд.

(3) Когато е извършена проверка на ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд в съответствие с приложение № 14, докладът от проверката се въвежда в базата данни за проверките съгласно чл. 28, ал. 3 и проверката се взема предвид за целите на чл. 11 - 13 и за преценка на изпълнението на задължението за проверка от страна на всяка държава членка. Проверката се отчита в общия брой годишни проверки, които се извършват от всяка държава членка, както е предвидено в чл. 6, ал. 1.

(4) Член 20, ал. 2, чл. 12, т. 1 и чл. 17 не се прилагат за ро-ро пътническите кораби и високоскоростните пътнически плавателни съдове по редовни линии, подлежащи на проверка.

(5) Ро-ро пътническите кораби или високоскоростните пътнически плавателни съдове, подлежащи на допълнителна проверка в съответствие с чл. 12, т. 2 и 3, се подбират за проверка в съответствие с приложение № 1, част II, т. 2A и т. 2Б. Извършваните съгласно предходното изречение проверки не засягат времевия интервал за проверки, определен в т. 2 от приложение № 14.

(6) Инспекторът от Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да се съгласи да бъде придружаван по време на проверка на ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд от инспектор по държавния пристанищен контрол на друга държава - членка на ЕС и Европейското икономическо пространство, който да бъде наблюдател. Когато знамето на плавателния съд е на държава - членка на ЕС и Европейското икономическо пространство, Изпълнителна агенция "Морска администрация" отправя покана, при поискване, към представител на държавата на знамето, който да придружи инспектора като наблюдател."

§ 5. В чл. 19 ал. 3 се отменя.

§ 6. В чл. 21 ал. 1 се изменя така:

"(1) Изпълнителният директор на ИА "МА" или оправомощено от него длъжностно лице издава заповед за забрана за посещение на българско пристанище за всеки кораб, за който е налице една от следните хипотези:

1. плава под знамето на държава, която по брой задържани кораби попада в черния списък, приет съгласно Парижкия меморандум за разбирателство, въз основа на регистрираната информация в базата данни за проверките, и публикуван ежегодно от Европейската комисия (ЕК), и който е бил задържан повече от два пъти през последните 36 месеца в пристанище или място за заставане на котва на държава членка или държава, която е страна по Парижкия меморандум за разбирателство;

2. плава под знамето на държава, която по брой задържани кораби попада в сивия списък, приет съгласно Парижкия меморандум за разбирателство, въз основа на регистрираната информация в базата данни за проверките, и публикуван ежегодно от Европейската комисия (ЕК), и който е бил задържан повече от два пъти през последните 24 месеца в пристанище или място за заставане на котва на държава членка или държава, която е страна по Парижкия меморандум за разбирателство."

§ 7. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 се създават т. 30 - 32:

"30. "Ро-ро пътнически кораб" е кораб, съоръжен да превозва пътни или железопътни превозни средства, като ги товари и разтоварва на колела, и превозващ повече от 12 пътници.

31. "Високоскоростен пътнически плавателен съд" е съд съгласно определението в глава Х, правило 1 от SOLAS 74, в нейната актуализирана версия, и превозващ повече от 12 пътници.

32. "Редовна линия" е серия от превози, извършвани от ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд, обслужващи трафика между две или повече пристанища, или серия от пътувания от и към същото пристанище без междинни спирания, или:

а) в съответствие с публикувано разписание; или

б) с такава честота или регулярност на превозите, че те съставляват разпознаваема систематична серия."

2. В § 2 съюзът "и" се заменя със запетая и след думите "(ОВ, L 123 от 19 май 2015 г.)" се добавя "и на разпоредбата на чл. 14 от Директива 2017/2110 на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2017 г. за система от проверки с оглед на безопасната експлоатация на ро-ро пътническите кораби и високоскоростните пътнически плавателни съдове по редовни линии, за изменение на Директива 2009/16/ЕО и за отмяна на Директива 1999/35/ЕО на Съвета (ОВ, L 315 от 30 ноември 2017 г.)".

§ 8. В приложение № 3 към чл. 15, ал. 1, т. 1 се създава т. 51:

"51. Международно свидетелство за управление на баластните води."

§ 9. Създава се приложение № 14 към чл. 17а, ал. 1:

"Приложение № 14 към чл. 17а, ал. 1


Проверка на ро-ро пътническите кораби и високоскоростните пътнически плавателни съдове по редовни линии

1.1. Преди да започне експлоатацията на ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд по редовна линия, Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършва проверки съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба № 11 от 2004 г. за прегледите на корабите и корабопритежателите (ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (Наредба № 11), за да провери дали ро-ро пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд отговаря на изискванията на приложение № 5 "Специфични изисквания към плавателните съдове по редовни линии" от Наредба № 11.

1.2. Когато ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд ще се експлоатира по редовна линия, Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да вземе предвид извършените от друга държава - членка на ЕС или Европейското икономическо пространство, в рамките на предходните осем месеца проверки по отношение на този ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд при експлоатацията по друга редовна линия, при условие че във всеки случай Изпълнителна агенция "Морска администрация" е установила, че предишните проверки са приложими към новите условия на експлоатация и че по време на проверките е установено, че пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд отговаря на изискванията на приложение № 5 "Специфични изисквания към плавателните съдове по редовни линии" от Наредба № 11. Предвидените в т. 1.1 проверки не е необходимо да се извършват, преди да започне експлоатацията на ро-ро пътническия кораб или високоскоростния пътнически плавателен съд по новата редовна линия.

1.3. Когато вследствие на непредвидени обстоятелства има спешна необходимост от бързо въвеждане на заместващ ро-ро пътнически кораб или високоскоростен пътнически плавателен съд, за да не се прекъсва линията, а т. 1.2 не е приложима, Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да разреши пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд да започне да се експлоатира, ако са спазени следните условия:

а) визуалната проверка на кораба или съда и проверката на документите му не пораждат съмнение, че ро-ро пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд отговаря на изискванията на приложение № 5 от Наредба № 11; и

б) Изпълнителна агенция "Морска администрация" извърши проверката по чл. 35, ал. 1 от Наредба № 11 в срок до един месец.

2. Веднъж годишно, но не по-рано от четири месеца и не по-късно от осем месеца след предишната проверка Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършва:

а) проверка в съответствие с приложение № 6 на Наредба № 11; и

б) проверка при експлоатация по редовна линия; тази проверка се извършва съгласно приложение № 7 към Наредба № 11 и според професионалната преценка на инспектора - съгласно приложимите разпоредби на приложение № 5 и приложение № 6 към Наредба № 11, за да се гарантира, че ро-ро пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд продължава да отговаря на изискванията за безопасна експлоатация.

3. Когато ро-ро пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд не е преминал проверка в съответствие с т. 2, ро-ро пътническият кораб или високоскоростният пътнически плавателен съд се считат за приоритет I.

4. Проверка в съответствие с точка 1.1 се счита за проверка за целите на т. 2, буква "а"."

Промени настройката на бисквитките