Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 10.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 ОТ 6 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ЛИЦАТА, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДЕЙНОСТ ПО ДОБИВАНЕ, ПРЕРАБОТВАНЕ И СДЕЛКИ С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 ОТ 6 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ЛИЦАТА, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДЕЙНОСТ ПО ДОБИВАНЕ, ПРЕРАБОТВАНЕ И СДЕЛКИ С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ ПО ЗАНЯТИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 69 ОТ 2004 Г.)

В сила от 10.03.2020 г.

Обн. ДВ. бр.20 от 10 Март 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие могат да извършват:

1. търговци, регистрирани по Търговския закон или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт; в предмета на дейност на търговеца или в дейността на юридическото лице трябва да е вписано осъществяване на дейности с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие;

2. дружества по Закона за задълженията и договорите, когато извършват такава дейност по занятие и са вписани в публичния регистър на лицата, осъществяващи дейности с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с тях."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) основният текст се изменя така:

"(2) Вписването в регистъра по ал. 1 се извършва въз основа на писмено заявление по образец съгласно приложение № 1 с посочен ЕИК (БУЛСТАТ) по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за служебна проверка на статуса на търговците и проверка на дружества по Закона за задълженията и договорите за извършване на съответната икономическа дейност съгласно класификатора за икономическите дейности. Към заявлението се прилагат следните документи в оригинал или заверено копие:";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 4 буква "а" се изменя така:

"а) за български граждани, родени в страната - копие от личната карта или три имена и единен граждански номер (ЕГН) с цел служебно установяване на обстоятелствата относно съдимостта чрез издаване на електронно служебно свидетелство за съдимост по реда на чл. 35б от Наредба № 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост (ДВ, бр. 24 от 2008 г.);".

2. Алинея 11 се изменя така:

"(11) Не се извършва вписване в регистъра по чл. 2, ал. 1, а извършеното вписване се заличава служебно от длъжностно лице по ал. 9, като се отбелязва в регистъра в срок до 14 дни от настъпването на някое от следните обстоятелства:

1. когато някой от документите, изисквани съгласно наредбата, е признат за недействителен;

2. когато физическите лица - търговци, членовете на управителните и контролните органи и неограничено отговорните съдружници в юридическите лица, както и физическите лица, заявени за вписване в регистъра за осъществяване на заявените за регистрация дейности по наредбата, са осъдени с влязла в сила присъда за престъпления против собствеността, престъпления против паричната и кредитната система и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система съгласно Наказателния кодекс;

3. по молба на регистрираното лице;

4. при обявяване в ликвидация, в несъстоятелност, при заличаване на търговеца от търговския регистър или дружество по Закона за задълженията и договорите в регистър БУЛСТАТ;

5. при смърт на физическото лице - търговец."

3. Алинея 12 се изменя така:

"(12) За вписването в регистъра на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие, министърът на икономиката или оправомощено от него длъжностно лице издава удостоверение съгласно приложение № 2. Копие от удостоверението се съхранява на видно място във всеки търговски обект или ателие."

§ 3. В чл. 4 т. 2 се изменя така:

"2. чрез ръчно промиване на златоносен пясък с допълнителни дребни технически средства - след получаването на писмено съгласие от кмета на общината, на чиято територия се намира обектът с обозначени географски координати;".

§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "Дейността по изработката" се добавя "по ал. 1".

2. В ал. 5 т. 1 се изменя така:

"1. списък на лицата, които непосредствено ще извършват дейността, придружен със свидетелство, диплом или друг документ, удостоверяващ професионалната им квалификация съгласно Закона за предучилищното и училищното образование и съгласно изискванията за придобиване на професионална квалификация по Закона за професионалното образование и обучение и Закона за висшето образование;".

§ 5. В чл. 15, ал. 3 накрая се добавя "по образец съгласно приложение № 3".

§ 6. В чл. 41, ал. 3 думите "утвърден от министъра на икономиката" се заменят с "по образец съгласно приложение № 3а".

§ 7. В чл. 44, ал. 4 думите "утвърден от министъра на икономиката" се заменят с "по образец съгласно приложение № 3а".

§ 8. В чл. 52 ал. 4 се изменя така:

"(4) Изображение на фирмения знак по ал. 3 се представя в лабораторията за проверка и маркиране на благородни метали към Националната агенция за приходите в София. Министерството на икономиката може да изиска информация относно фирмения знак по ал. 3."

§ 9. Създава се чл. 65а:

"Чл. 65а. Внос и износ на необработени диаманти могат да осъществяват само лица, вписани в регистъра по чл. 2, ал. 1."

§ 10. Създава се чл. 67а:

"Чл. 67а. Министърът на икономиката координира участието в дейностите по изпълнение на Регламент (ЕО) № 2368/2002 на Съвета от 20 декември 2002 г. относно въвеждане на схема за сертифициране в рамките на Кимбърлийския процес за международна търговия с необработени диаманти."

§ 11. В § 5 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 13, ал. 3 и 4" се заменят с "чл. 13а, ал. 10".

§ 12. В приложение № 1 към чл. 2, ал. 2 т. 5 се изменя така:

"5. ЕИК/БУЛСТАТ:".

§ 13. В приложение № 2 към чл. 2, ал. 12 думите "ф.д. №", "данъчен №" и "БУЛСТАТ" се заменят с "ЕИК/БУЛСТАТ", а думата "Директор:" се заменя с "Министър/оправомощено длъжностно лице:".

§ 14. Приложение № 3 към чл. 9, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 9, ал. 2 и чл. 15, ал. 3


..................................................................................................................................................

(име, адрес и регистрационен номер в публичния регистър по чл. 2, ал. 1)

 

РЕГИСТЪР

за продадените/закупените благородни метали

за ............. г.

 

по ред

Покупки

Продажби

Метал проба

Количество

Стойност

 

 

 

 

 

 

Управител:

 

"

"

§ 15. Наименованието на приложение № 3а се изменя така:

"Приложение № 3а към чл. 41, ал. 3 и 4 и чл. 44, ал. 4".

Заключителни разпоредби

§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките