Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 20.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 ОТ 16 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ И КОНТРОЛА НАД ТЯХ ВЪВ И ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 44 ОТ 16 МАРТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ И КОНТРОЛА НАД ТЯХ ВЪВ И ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 278 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 96 ОТ 2010 Г.)

Обн. ДВ. бр.25 от 20 Март 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея:

а) в т. 4 след думата "употреба" се поставя запетая и се добавя "бракуване";

б) създава се т. 7:

"7. използване на ОБВВПИ по предназначение."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Условията и редът за осъществяване на дейността по ал. 1, т. 7 и контролът над нея се определят в техническите описания, инструкциите за експлоатация, наставленията и ръководствата."

§ 2. В чл. 5, ал. 2 се създават т. 4 - 6:

"4. средства за противопожарна защита;

5. сигнално-охранителна и пожаро-известителна инсталация;

6. метални врати."

§ 3. В чл. 7 се създават ал. 3 - 5:

"(3) Във войсковите складове на формированията на тактическо ниво (бригада/полк и приравнените им включително) и базисните складове на подчинение на структурите от оперативно и стратегическо ниво се забранява съвместното съхранение (в едно хранилище) на оръжия и на боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия (БВВПИ).

(4) В хранилищата на формированията на тактическо ниво (до батальон и приравнените му включително) се допуска съвместното съхранение на стрелково оръжие и боеприпаси за него, но подредени на отделни фигури. Забранява се боеприпасите да се поставят в сандъците с оръжие и върху тях, както и съвместното съхранение на стрелково оръжие с халосни и с пиротехнически средства.

(5) При съхранение на стрелково оръжие в хранилищата се забранява:

1. да се подрежда на фигури, без опаковка;

2. да се поставят и съхраняват пистолети в малки сандъчета извън желязна каса (шкаф)."

§ 4. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. Оръжия, които са потребност за военни формирования, в които липсват и не могат да бъдат създадени необходимите условия за съхранение, се допуска да бъдат поставени на съхранение/временно съхранение в складове/бази на други формирования (структури). Съхранението на оръжията се организира по реда на чл. 34а."

§ 5. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Съхранението на БВВПИ се извършва в специално проектирани и изградени закрити масивни (железобетонни или тухлени) отопляеми и неотопляеми хранилища от надземен (обваловани и необваловани), полуподземен (вкопан) или подземен тип, задължително отделно от всички видове оръжия (с изключение на случаите по чл. 7, ал. 4), имущества и материални средства при строго спазване на условията за съвместно съхранение."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Боеприпаси за осигуряване на регламентирани потребности могат да се съхраняват:

1. в караулните помещения - само за лицата от състава на караула;

2. в дежурните стаи - за лицата от денонощния наряд; за подразделенията за охрана/усилване на охраната/противодействие - патрони за стрелково оръжие."

3. Създава се ал. 6:

"(6) При лагерни условия на войските или други специални случаи съхранението на БВВПИ се организира във временни (полеви) складове на открити площадки и котловани."

§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) По начина на ползване складовете за съхранение на БВВПИ са:

1. постоянни (стационарни);

2. временни (полеви)."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) По предназначение складовете за съхранение на БВВПИ са:

1. войскови (раздавателни) складове;

2. базисни складове - бази."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Към войсковите (раздавателните) се отнасят складовете на тактическо ниво - на формированията до ниво бригада и приравнените им включително, както и на авиационните формирования, корабите и гарнизоните."

4. Създават се ал. 5 - 8:

"(5) По устройство складовете за съхранение на БВВПИ са: надземни (обваловани и необваловани), вкопани, подземни и смесен тип с надземни и вкопани или подземни хранилища.

(6) При необходимост и при възможност в районите на дислокация на военните формирования, на полигоните, в учебните центрове и други се изграждат (обособяват) специализирани раздавателни (лимитни) хранилища - единствено за съхранение на количествата БВВПИ (или част от тях), определени за осигуряване подготовката на формированията (стрелбите) само за една година (годишния лимит).

(7) В постоянните (стационарните) складове БВВПИ се съхраняват по реда на чл. 15, ал. 2.

(8) Във временните полеви складове БВВПИ се съхраняват:

1. на оборудвани открити площадки от полеви тип - подредени на фигури под навеси, брезенти, в котловани или в контейнери;

2. натоварени на транспортни средства или на специализирани транспортно-зареждащи машини."

§ 7. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) На техническата територия се изгражда комплекс от сгради, навеси, площадки и съоръжения, необходими за осигуряване на правилно и безопасно съхранение, сортиране и извършване на технически прегледи, обслужване, ремонт, сборка, регламентни и товарно-разтоварни работи. Изграждат се и противопожарни депа, водоеми, мълниезащитни инсталации, технически средства за свръзка и сигнализация, жп рампа и пътна мрежа с твърда настилка (каменна или асфалтова), осигуряваща двупосочно движение и достъп до всички хранилища, навеси, площадки и водоеми по всяко време на годината. На пътищата се поставят съответните пътни знаци. В техническата територия се забранява съхраняването на всякакъв вид запалителни материали и средства."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Сортировъчната площадка се организира в базисните складове на участък от техническата територия на разстояние не по-малко от 200 m от другите постройки, навеси и площадки. Тя се оборудва с хранилища, навеси или площадки за съхраняване на имущества, жп рампа, пътища, водоеми, пожарна и постова сигнализация и с телефонна връзка."

§ 8. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Техническата територия се огражда с два реда телена ограда (от бодлива тел) с височина не по-малка от 2 m монтирана на Г-образни железобетонни колове. Разстоянието между хоризонталните редове бодлива тел не трябва да бъде по-голямо от 0,15 m, между вертикалните - не по-голямо от 0,40 m, а между коловете - не по-голямо от 3 m.

(2) В полосата между външната и вътрешната ограда на разстояние 10 ÷ 12 m от външната ограда се изграждат периферна охранителна система и система за видеонаблюдение. В зависимост от вида на охранителната система се допуска изграждането на допълнителна телена ограда като елемент от тази система. Осигурява се 24-часова въоръжена физическа охрана."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Вътрешната ограда на техническата територия се разполага на разстояние не по-малко от 40 m от крайните хранилища и от външната ограда. В полосата между външната и вътрешната ограда се изграждат: охранителна полоса, противопожарно-следова полоса с широчина 3 ÷ 4 m (измерени от външната ограда), наблюдателни вишки, постови сенници и будки, постова сигнализация, караулни помещения и път.

(4) Осигурява се видимост на подстъпите към външната телена ограда на техническата територия."

§ 9. В чл. 20 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 9:

"9. отоплителна/климатична система:

а) при изграждане на хранилища, предназначени за БВВПИ, изискващи определен температурен режим на съхранение;

б) при съхранение на БВВПИ, които не изискват специфични условия за съхранение, но поради климатичните особености на района на изграждане на хранилището не могат да се осигурят или поддържат оптимални условия за съхранение чрез регулиране на влажността и температурата посредством проветряване на хранилището."

2. Създават се ал. 3 - 6:

"(3) Хранилищата се изграждат на редове и на разстояния, осигуряващи пълна безопасност от взривяване по детонация (предаване на детонация по влияние). Крайните хранилища се разполагат най-малко на 40 m от вътрешната ограда и обърнати с лице към вътрешната страна на склада (базата).

(4) Сградите (цеховете, лабораториите, пунктовете) за сборка и ремонт на боеприпаси или за регламентни работи, подготовка и ремонт на ракети се изграждат в техническата територия откъм страната на административната територия на разстояние не по-малко от 150 m от хранилищата.

(5) Навесите за опаковка и невзривни елементи се изграждат на разстояние не по-малко от 25 ÷ 30 m от хранилищата с БВВПИ.

(6) Сградите в административната територия се разполагат и изграждат на разстояния от крайните хранилища за боеприпаси и взривни вещества не по-малки:

1. от 200 m - за служебни, жилищни и стопански сгради;

2. от 70 до 100 m - за противопожарни депа и караулни помещения;

3. от 70 до 100 m до входа на техническата територия - за контролно-техническите и диспечерско-регулировъчни пунктове."

§ 10. В чл. 21 думите "Албума на първичните счетоводни документи и счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната" се заменят със "Счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, обявен с МЗ № ОХ-137/6.03.2012 г."

§ 11. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "комплектно" се заменя с "като комплекти или елементи извън комплекта".

2. В ал. 2 думите "елементите извън комплекта и елементите за ремонт" се заменят с "боеприпасите, които са разчетени и заделени съгласно документи, регламентиращи други изисквания (режим) за съхранение за тези боеприпаси".

§ 12. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Максималното количество БВВПИ, които могат да се съхраняват в едно хранилище, се определя в зависимост от допустимата норма на активно взривно вещество (отнесено към тротила), изчислена по методика за определяне на безопасните разстояния при взрив. Стойността на допустимата норма се записва на таблото за инструкции (в паспорта) на хранилището."

2. Създава се ал. 2:

"(2) За всяко хранилище и всеки склад (войскови и базисен) за съхранение на БВВПИ се поддържа актуална информация за съхраняваното в него количество активно взривно вещество."

§ 13. В чл. 27, ал. 2, т. 3 след тирето се добавя "над".

§ 14. В чл. 28 ал. 2 се изменя така:

"(2) На таблото за инструкции на хранилището и в отчетното звено на формированието трябва да има актуална схема на разположените в съответното хранилище БВВПИ."

§ 15. В чл. 29 ал. 2 се изменя така:

"(2) Отворените херметични кутии с боеприпаси, пиротехнически изделия, незавити взриватели (запалки) и други се херметизират чрез намазване стика на капака с кутията с херметизираща смазка ПП95/5 или друг еквивалентен вид. Взриватели и други, за които е характерно укрепване при съхранение в кутии, се поставят на съответните подложки. Слоят смазка трябва да има дебелина 5 ÷ 6 mm и ширина 15 ÷ 20 mm. Върху смазката по цялата дължина на стика се залепва ивица от парафинирана хартия, която закрива намазаната повърхност на 3 ÷ 5 mm. Металните кутии се завързват плътно с канап от четирите страни."

§ 16. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Практическите, халосните, лафетопробните, инертните и учебните боеприпаси и пиротехнически изделия и тези снарядени с инертни елементи се съхраняват в отделни хранилища от бойните, а при недостиг на складова площ се допуска съвместно съхранение (в едно хранилище) с останалите БВВПИ, но на отделни фигури. На фигурните им етикети се изписва с четлив надпис "ПРАКТИЧЕСКИ", "ХАЛОСНИ", "ЛАФЕТОПРОБНИ", "ИНЕРТНИ" или "УЧЕБНИ"."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Забранява се съвместното съхранение в обща единична опаковка/сандък на бойни и практически, халосни, лафетопробни, инертни, учебни и снарядени с инертни елементи боеприпаси и пиротехнически изделия."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Категоризираните в трета категория БВВПИ:

1. се съхраняват в складове по чл. 16, ал. 4; конкретните складове, организацията и редът за сдаване на БВВПИ се определят с акт на министъра на отбраната;

2. при съвместно съхранение (в едно хранилище) с БВВПИ от първа и втора категория се обозначават с поставени на фигурите табели с надпис "ЗАБРАНЕНИ";

3. при съхранение в хранилище, определено само за БВВПИ в трета категория - на таблото за инструкции на хранилището се поставя табела с надпис "Хранилище за БВВПИ в трета категория";

4. се съхраняват временно в складовете, определени по т. 1 - до предаването им за утилизация/унищожение или до предаването им на купувача."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея след думите по "чл. 16, ал. 4" се поставя запетая и се добавя "в неснаряден вид (с незавити взриватели или запалки и не се поставят разривните заряди на димните изстрели), като изключение се допуска за новопроизведени боеприпаси, приведени в снаряден вид от производителя".

5. Създават се ал. 5 - 13:

"(5) Специалните боеприпаси по чл. 30, ал. 4, необходими за осигуряване на годишните лимити за подготовка на формированията, се съхраняват временно във войскови (раздавателни) складове и/или лимитни хранилища при следните изисквания:

1. подредени на отделни фигури, при спазване на изискванията за съвместно съхранение;

2. в неснаряден вид, като изключение се допуска за новопроизведени боеприпаси, приведени в снаряден вид от производителя;

3. фактическото им получаване от складовете и базите по чл. 16, ал. 4 се извършва до 15 дни преди провеждането на стрелбата;

4. неизразходваните боеприпаси се сдават в складовете и базите по чл. 16, ал. 4 до 15 дни след завършването на стрелбата.

(6) Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, определени за осигуряване на годишните лимити за подготовка на формированията, се съхраняват в отделни лимитни хранилища по чл. 16, ал. 6 или в хранилища съвместно с останалите БВВПИ, но подредени на отделни фигури с поставени табели с надпис "ЗАДЕЛЕНИ ЗА СТРЕЛБА" с размери 600х150 mm.

(7) Забранява се съхранението на БВВПИ трета категория в лимитни хранилища по чл. 16, ал. 6.

(8) Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия с наложена временна забрана се поставят на съхранение по вид и партиди, на отделни фигури, обозначени с табели с надпис "ВРЕМЕННО ЗАБРАНЕНИ".

(9) Документите (заповеди, указания, разпореждания и писма), издадени от най-старшата инстанция и налагащи на БВВПИ забрани, временни забрани или ограничителни условия за използване, или други конкретни изисквания, се записват в средствата за документален отчет (отчетните книги и картони) и информационната система за водене на отчет - за конкретните партиди БВВПИ. Същите документи се посочват и при изготвяне на актовете за промяна в категориите на БВВПИ във връзка с посочените документи.

(10) Предприемат се своевременни действия за унищожаване или утилизация на БВВПИ, категоризирани в трета категория като "опасни за бойно използване и дългосрочно съхранение", като методът се определя в зависимост от вида на БВВПИ и критерия, по който са класифицирани като опасни.

(11) Забранява се предаването на други военни формирования или структури на БВВПИ с наложена временна забрана за използване. Изключение се допуска единствено за предаване на специализирана структура при необходимост от провеждане на изпитване и след допълнителни указания от старшата инстанция, въвела временната забрана.

(12) Празната опаковка и стреляните елементи от БВВПИ се съхраняват в складове по чл. 16, ал. 4. Конкретните складове, организацията и редът за сдаване на опаковката и елементите се определят с акт на министъра на отбраната.

(13) Не се сдава по реда на ал. 12 празната опаковка от боеприпасите, посочени в чл. 22, ал. 2."

§ 17. В чл. 34 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Забранява се внасянето на запалителни принадлежности и паленето на огън в техническата територия на складовете и базите.

(4) В техническата територия на складовете и базите се допуска техника (автомобили, трактори, мотокари и други средства), работеща с двигатели с вътрешно горене, която е оборудвана с пожарогасител и противопожарно одеяло и има изправна горивна система и искрогасител. Забранява се товаренето на БВВПИ на автотранспорт, който не е оборудван с пожарогасителни средства."

§ 18. Създава се чл. 34а:

"Чл. 34а. (1) Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, които са потребност за военни формирования, в които липсват и не могат да бъдат създадени необходимите условия за съхранение, се допуска да бъдат поставени на съхранение/временно съхранение в складове/бази на други формирования (структури).

(2) Съхранението на БВВПИ по ал. 1 се организира по следните способи:

1. съхранение на БВВПИ, числящи се на едно формирование, се организира в складове/бази на други формирования (структури);

2. съхранение на БВВПИ, числящи се на формированията (структурите), се организира в техни складове/бази и в интерес на други формирования (структури);

3. комбиниран способ (от способите по т. 1 и 2)."

§ 19. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. Отчетът на ОБВВПИ във въоръжените сили се води съгласно изискванията на Счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, обявен с МЗ № ОХ-137/6.03.2012 г."

§ 20. Член 36 се изменя така:

"Чл. 36. (1) Във формированията до ниво батальон/дивизион и приравнените им включително, регионалните служби "Военна полиция" и останалите структури на пряко подчинение на министъра на отбраната на тактическо ниво, в складовете и базите, на ОБВВПИ се води:

1. счетоводен отчет съгласно изискванията на Закона за счетоводството и Счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, обявен с МЗ № ОХ-137/6.03.2012 г.;

2. индивидуален отчет в служебни книжки (паспорти, формуляри и др.) - само за определени видове оръжия и боеприпаси;

3. количествен отчет и отчет по производствени данни - чрез средства за документален отчет (отчетни книги, картони) и информационна система;

4. оперативен отчет, включващ обобщени данни за определени видове ОБВВПИ, касаещи специфични техни експлоатационни характеристики (брой изстрели/пускове, отработени ресурси, изминати километри и други, в зависимост от конкретния вид ОБВВПИ);

5. документи за контролиране на наличността им, за правилното им използване, съхраняване и опазване, посочени в Устава за войсковата служба във въоръжените сили на Република България.

(2) В логистичните структури на ниво бригада/полк и приравнените им включително, в органите за управление на оперативно ниво, в служби "Военна полиция" и "Военна информация" се води оперативен отчет на ОБВВПИ - общо за съответната структура (формирование) и поотделно за влизащите в нейния състав формирования (подразделения), без значение на тяхната дислокация.

(3) В логистичната структура на стратегическо ниво се води оперативен отчет на ОБВВПИ - общо за въоръжените сили и поотделно за влизащите в техния състав структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Българската армия."

§ 21. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37. (1) Ежегодно в началото на годината се изготвят отчетни донесения, отразяващи движението през предходната година, техническото състояние и наличността на ОБВВПИ към 1 януари на текущата година. Редът, сроковете, формата и начинът на изготвяне на отчетните донесения се определят ежегодно от министъра на отбраната/ръководителя на съответната структура.

(2) Ежегодно в логистичните структури на отчетните нива се провежда годишно сверяване на наличностите и движението на ОБВВПИ - пряко между личния състав на отчетните звена. Редът, сроковете и план-графиците за провеждането му се определят ежегодно от министъра на отбраната/ръководителя на съответната структура.

(3) На тактическо ниво в складовете, базите, частите и в приравнените към тях сверяването се извършва пряко на всеки 3 месеца."

§ 22. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Ежегодно до 30 септември на текущата година се изготвя "Лимит за разхода на ракети, бойни и халосни припаси за бойна подготовка през следващата учебна година".

(2) Лимитът за Българската армия се утвърждава от началника на отбраната, а лимитите за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната - от министъра на отбраната или от упълномощено от него длъжностно лице.

(3) Редът за заявяване, осигуряване, разходване и отчитане на лимитите по ал. 1 се определя за Българската армия с акт на началника на отбраната, а за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната - от министъра на отбраната."

§ 23. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. Снемането от отчет на изгубени при стрелба стреляни елементи/гилзи от боеприпаси и пиротехнически изделия по правомощия и в количества се извършва от:

1. ръководителите на структури (юридически лица) от състава на въоръжените сили - за всички видове гилзи (в количества без ограничения);

2. командирите на формирования от ниво бригада/полк (приравнените им включително) и ръководители на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната (без посочените в т. 1) - за всички видове гилзи (в количества до 3 на сто от годишния лимит на структурата);

3. командирите (началниците) на формирования от ниво батальон/дивизион и приравнените им включително - за всички видове гилзи (в количества до 4 на сто от годишния лимит на формированието)."

§ 24. В чл. 66, ал. 3 след думата "екипаж" се поставя запетая и се добавя "обслужващ инженерно-технически състав".

§ 25. В чл. 68 след думите "(самоходни машини и прицепи)" се добавя "и на военни въздухоплавателни средства и кораби".

§ 26. В чл. 70 се създават т. 5 и 6:

"5. извършване на технически преглед (проверка) в процеса на получаване (сдаване);

6. извършване на експертна оценка и/или функционални изпитвания."

§ 27. В чл. 71 се създава т. 4:

"4. организиране и провеждане на мероприятия за отстраняване на откритите неизправности и подобряване на условията за съхранение."

§ 28. В чл. 72 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 - 3 се изменят така:

"(1) Техническите прегледи и обслужванията на БВВПИ се провеждат веднъж годишно, през пролетно-летния период, в топло и сухо време, от назначени комисии (работни групи), съгласно план, утвърден от командира (началника) на военното формирование, на което се числят БВВПИ. Планът се изготвя до един месец преди началото на прегледите, но не по-късно от 1 април. Техническите прегледи се извършват въз основа на заповед на командира (началника) на военното формирование.

(2) Техническите прегледи и обслужванията се провеждат на постоянни и временни пунктове - осигурени с необходимото техническо оборудване, инструменти и материали, и от подготвен личен състав, запознат с цялостния процес и отделните операции. Пунктовете се разполагат на разстояние не по-малко от 25 m от най-близкото хранилище/площадка или фигури с БВВПИ. За непосредствен ръководител се назначава офицер или сержант, познаващ устройството и действието на БВВПИ, подлежащи на технически преглед.

(3) Техническите прегледи на БВВПИ се планират по партиди и в количества, които са процент от общите количества на тези партиди. Стойностите на процента са различни и се определят от вида на БВВПИ. При констатиране на неизправности по време на техническия преглед преглежданото количество БВВПИ от партидата се удвоява. Ако и при повторния преглед се установят неизправности, партидата се проверява на 100 %. За технически преглед се подбират БВВПИ от различни места на фигурата и задължително от сандъците, които по-рано не са проверявани. При откриване на неизправности в проверяваните партиди, които може да се срещнат и в съседни партиди, които не са планирани за преглед, те трябва да се включат допълнително (извънредно) в плана за технически преглед през текущата година. В зависимост от годините на производство, условията на съхранение на БВВПИ и други особености се допуска за технически преглед да се планира по-голямо количество от партидата, отколкото определеното като процентно съотношение."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Регламентните работи на ракетите се планират и провеждат съгласно изискванията, посочени в техническата документация на ракетите и на съответните средства за извършване на регламентните работи (подвижен контролен пункт (ПКП), автоматизирана контролно-изпитателна проверовъчна станция (АКИПС), универсални комплекси или др.)."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 29. В чл. 78 се създава т. 9:

"9. подмяна на неизправни блокове и агрегати за управляеми ракети и торпеда."

§ 30. В чл. 80 се създава ал. 3:

"(3) Във всички формирования и структури до стратегическото ниво включително се поддържа актуална база данни за БВВПИ по номенклатури и производствени данни, за които:

1. са въведени забрани или ограничения при използване, други специфични изисквания или препоръки;

2. срокът на годност е удължен."

§ 31. Член 81 се изменя така:

"Чл. 81. (1) Според техническото си състояние всички видове БВВПИ се делят на 3 категории.

(2) Първа категория - годни за използване по предназначение и дълговременно съхранение и отговарящи на следните условия:

1. нови или в експлоатация, от които включително ремонтирани/(със заменени елементи) - отговарящи по всички показатели на изискванията на техническа документация, срокът им на годност не е изтекъл или е удължен след провеждане на съответните полигонни/лабораторни изпитвания или експертна оценка;

2. нямат дефекти или имат дефекти, които:

а) за конкретен вид БВВПИ съответстват на дефектите за първа категория и са посочени в техническата документация (инструкции, технически описания или ръководства);

б) не изискват ремонт и не са пречка за използването им по предназначение и дълговременното им съхранение.

(3) Втора категория - годни за използване по предназначение и дълговременно съхранение, но имащи несъществени отклонения от изискванията на действащата техническа документация, които не пречат на нормалната им експлоатация (основното им действие), както и отговарящи на поне едно от следните условия:

1. намират се в експлоатация, от които включително ремонтирани/(със заменени елементи) - на които срокът на годност не е изтекъл или е удължен след провеждане на съответните полигонни/лабораторни изпитвания или експертна оценка;

2. подлежат на ремонт (замяна на отделни техни елементи), но същият е нецелесъобразен;

3. подлежат на ремонт (замяна на отделни техни елементи), който е целесъобразен и възможен за извършване в заводски или във войскови условия (във формированията).

(4) Трета категория - негодни за използване по предназначение и отговарящи поне на едно от следните условия:

1. забранени за стрелба (използване по предназначение) и снети от употреба със заповед на министъра на отбраната или други, издадени с такава цел документи;

2. опасни за бойно използване и дълговременно съхранение;

3. на които техническият и експлоатационният ресурс е изчерпан и/или срокът на годност е изтекъл и не подлежи на удължаване;

4. със съществени отклонения от изискванията на действащата техническа документация, които пречат на нормалната им експлоатация и предприемането на действия за възстановяване на техническото им състояние е невъзможно и/или нецелесъобразно;

5. с отклонения от изискванията на действащата техническа документация, които пречат на нормалната им експлоатация, но предприемането на действия за възстановяване на техническото им състояние е целесъобразно и възможно в заводски условия.

(5) Определянето на категориите на БВВПИ се извършва при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната и въз основа на резултатите от:

1. техническите прегледи (проверките) в процеса на получаване (сдаване);

2. плановите или извънплановите технически прегледи;

3. регламентните работи;

4. полигонните и/или лабораторните изпитвания;

5. експертната оценка, функционалните изпитвания или други дейности, извършвани с цел контрол на техническото им състояние;

6. използването им по предназначение (стрелби, пускове);

7. извършения ремонт или замяна на отделни елементи (възли, агрегати);

8. водене на качествения им отчет.

(6) За втора и трета категория се допуска въвеждането на допълнителна ремонтна подкатегория за идентифициране на определени видове боеприпаси, за които е целесъобразно и възможно извършването на ремонт (замяна на отделни техни елементи, агрегати) в заводски или във войскови условия (във формированията)."

§ 32. Създава се чл. 81а:

"Чл. 81а. Според техническото си състояние всички боеприпаси, пиротехнически изделия и елементите към тях, които се използват в процеса на обучение и подготовка и съдържат само инертни елементи (без взривни вещества, барути, иницииращи, пиротехнически, димни, осветителни или други активни състави) и които са инертни, учебни, учебно-тренировъчни, разрези, табла-разрези, макети, габаритно-теглови макети, учебно-действаща апаратура или друг вид, както и обезопасените боеприпаси и пиротехнически изделия се делят на 3 категории:

1. първа категория - нови, а също така и които се намират или са били в експлоатация, изправни и годни за използване по предназначение;

2. втора категория - изискващи ремонт;

3. трета категория - негодни за използване, възстановяването на които е невъзможно или икономически нецелесъобразно."

§ 33. В чл. 84 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Боеприпаси и пиротехнически изделия, невзривили се при учебно-бойни стрелби (в зависимост от вида на боеприпасите и пиротехническите изделия, необходимите за тяхното унищожаване условия, сили и средства и други обстоятелства), се унищожават на място без преместване от квалифициран и обучен за изпълнението на такива дейности и отдаден в заповед личен състав:

1. от състава на стрелящото формирование (структура);

2. от специално назначени за целта команди/групи/формирования и съгласно изискванията на регламентиращите документи - създадени с цел изпълнението на задачи по унищожаването на конкретни боеприпаси пиротехнически изделия и свързаните с тях условия."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Всички отпадъчни барути, взривни вещества, празни опаковки, черни и цветни метали, които могат да се получат в резултат на утилизацията на боеприпаси, както и всички постъпления от продажбата на отпадъчни барути, взривни вещества, празни опаковки, черни и цветни метали, получени в резултат на утилизацията на боеприпаси, преминават в собственост на лицата, извършили утилизацията, и се считат за отчетени в цената за предоставената услуга, залегнала в договора за утилизация."

3. Създава се ал. 6:

"(6) Боеприпасите и пиротехническите изделия по ал. 1 се транспортират и унищожават на близки полигони или специално оборудвани за целта подривни площадки единствено в случай че възможностите на конкретното място са ограничени и предоставяните условия не отговарят на изискванията."

§ 34. В чл. 84б ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, категоризирани в трета категория, със заповед на ръководителя на юридическото лице, в чието управление се намират, се предоставят безвъзмездно на ръководителя на юридическото лице, в чието управление се намират складовете, определени по реда на чл. 30, ал. 3, т. 1.

(2) Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, предоставени по ал. 1, се включват в списъка по чл. 86 и се съхраняват до предаването им за утилизация/унищожение или до предаването им на купувача."

§ 35. В чл. 84е, ал. 1 думите "извадени от списъка по чл. 86 и да бъдат" се заличават.

§ 36. В чл. 87 ал. 2 се изменя така:

"(2) Комисията по ал. 1 може да намалява началната продажна цена на номенклатурите от списъка, които в съответния период не са продадени. С решение на комисията по ал. 1 цената може да бъде намалена при първите две оценки с не повече от 20 на сто от всяка предходна оценка, при третата - с не повече от 30 на сто от предходната оценка, а при невъзможност за търговска реализация след намаляване на цената при третата оценка, да бъде определена минимална (крайна) цена не по-висока от 50 на сто от последната оценка. Всяко решение на комисията влиза в сила от датата на утвърждаването му от министъра на отбраната/ръководителя на съответната структура."

§ 37. Член 93 се отменя.

§ 38. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 1 - 5 се изменят така:

"1. "Срок на годност на БВВПИ" - определен период от време, през който БВВПИ запазват своите експлоатационни и технически характеристики и са годни за бойно използване (използване по предназначение). Определя се от производителя или за дълговременно съхранявани БВВПИ от резултатите от проведените с тях полигонни/лабораторни изпитвания или експертна оценка. Срокът на годност е част от срока на дълговременно съхранение на БВВПИ и подлежи на удължаване.

2. "Щатна опаковка" за ОБВВПИ са специално проектирани и произведени средства или комплекс от средства (сандъци, контейнери, футляри, каси и др.), предназначени за конкретни ОБВВПИ, за които осигуряват:

а) предотвратяване или намаляване въздействията на атмосферните условия (при съхранение на стрелково оръжие, патрони, изстрели, ракети и др.);

б) защита от повреди;

в) безопасни условия за съхранение, транспортиране и товаро-разтоварни дейности.

3. "Боеприпаси в снаряден вид (СВ)" са боеприпаси, на които взривателите/запалките са завити на снарядите/мините-тела/гранатите и други и са готови за бойно използване по предназначение.

4. "Опасни за бойно използване и дългосрочно съхранение боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия и елементи за тях" са:

а) стреляни (използвани по предназначение) и невзривили се/незадействали се (неразриви) снаряди, мини, гранати, инженерни боеприпаси и средства, морски и авиационни боеприпаси - от всякакъв вид, калибър и начин на действие;

б) били са подложени на въздействието на взрив, огън при пожар, аварии при транспортиране с всякакъв вид транспорт, аварии при претоварване със специални средства, както и на други инциденти или природни бедствия, резултатът от които не позволява по-нататъшното им съхранение, транспортиране или бойно използване (използване по предназначение);

в) взриватели и запалки - с механични повреди, със снети и/или смачкани предпазни капачки, със скъсани, смачкани, пробити или липсващи мембрани, поставени на установка не в походно положение (при наличие на такава установка и когато не се предвижда непосредственото им използване по предназначение), без предвидените от производителя предпазни чеки (шплентове) или други елементи за фиксирането им в походно положение;

г) в комплекта на които има завити/поставени елементи, които са класифицирани като опасни и не подлежат на подмяна;

д) със следи от удар по корпусите на снарядите, мините, гранатите, челните части, морски боеприпаси и авиационни средства за поразяване и челните взриватели (запалки);

е) снаряди, мини-тела, гранати, челни части, инженерни, морски и авиационни боеприпаси, в разривните заряди, осветителните, димните и други състави, на които са настъпили физико-химични изменения, които са класифицирани като опасни (съгласно техническа документация или по заключение на изпитателна лаборатория);

ж) твърди ракетни горива, барути и/или бойни заряди, които са загубили химическата си устойчивост (по заключение на изпитателна лаборатория);

з) без или с нарушена маркировка, която не може да бъде възстановена; за БВВПИ, върху които не е характерно нанасяне на маркировка и нямат такава - условието се отнася за тяхната опаковка;

и) негодни за употреба пиротехнически изделия, взривни вещества и барути, в това число барутни заряди за барутни ракетни двигатели, извлечени от корпуса на двигателя;

к) ракети от всички видове, които са излетели и непосредствено след пуска или по време на полет са паднали на площадки; на повърхността на земята; върху съоръжения и други и не са се взривили;

л) при стрелба (използване по предназначение) се констатира ненормално действие (класифицирано като опасно), което е предпоставка за възникване на инциденти и произшествия с неблагоприятни последствия за живота и здравето на експлоатиращия ги състав и/или до повреди на материалната част;

м) паднали в опаковка или без опаковка от височина, по-голяма от допустимата, за всеки конкретен вид (включително с отчитане на състоянието - снаряден вид);

Забележка. За боеприпасите от вида на ракети и други, чийто контрол на техническото състояние се извършва с контролно-проверовъчна апаратура (КПА), автоматизирана контролно-изпитателна проверовъчна станция (АКИПС) или други, решение за техническото им състояние се взема в съответствие с изискванията на техническите описания и инструкциите по експлоатация на съответните боеприпаси и/или контролни средства;

н) които предвид техническото си състояние, отработения ресурс или по друг критерий се класифицират като опасни съгласно изисквания (условия), посочени в техническата им документация;

о) негодни за по-нататъшно дълговременно съхранение (съгласно техническа документация от производителя или по заключение на изпитателна лаборатория);

п) със заличени или нарушени клейма, които не могат да бъдат разчетени;

р) за които няма и не може да бъде намерена достоверна техническа документация (информация) за тяхното устройство и/или начин на действие.

5. "Боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, забранени за стрелба (използване по предназначение)" са тези, които при проведените технически прегледи, регламентни работи, лабораторни и/или полигонни изпитвания, експертна оценка или други дейности, свързани с контрол на техническото им състояние, са показали резултати, неотговарящи на изискванията на техническата документация, и са прекатегоризирани в трета категория."

2. Създават се т. 7 - 15:

"7. "Склад за съхранение на ОБВВПИ" е организационна единица, имаща общо предназначение: организиране и извършване на получаване/предаване, водене на отчет, съхранение, преразпределение, сортиране, контрол на техническото състояние, обслужване, ремонт и други служебни дейности, извършвани с ОБВВПИ. По начина на ползване складовете биват:

а) постоянни (стационарни) - съвкупност от специални строежи (хранилища, сгради, съоръжения и др.) и прилежащата им инфраструктура, които са планирани, проектирани и изградени в специално избран район от местността;

б) временни (полеви) - съвкупност от разположени/развърнати в избран район на местността елементи (участъци за съхранение, за приемане и др., площадки и др.).

8. "Хранилище за съхранение на ОБВВПИ" е специално планирана, проектирана, изградена и оборудвана съгласно изискванията сграда (помещение, съоръжение), предназначена за съхранение на ОБВВПИ. В смисъл на посоченото предназначение се допуска и употребата на понятието "склад", като единствено в този случай "хранилище" и "склад" имат еднакво значение.

9. "Движение на ОБВВПИ" е всяко извършвано с тях действие, свързано с промяна на тяхното: местоположение; количество; категория или комплектация и извършвано на основание изготвени (издадени) за целта документи (първични счетоводни и/или пояснителни).

10. "Временно съхранение на ОБВВПИ" е такава създадена организация, при която ОБВВПИ, водещи се на отчет на едно материалноотговорно лице, са поставени на съхранение в хранилище, за което отговаря друго материалноотговорно лице.

11. "Отчетно ниво" е всяко отделно ниво по реда на подчиненост в логистичната верига (военно формирование или структура на тактическо, оперативно и стратегическо ниво), което води счетоводен или оперативен отчет на ОБВВПИ.

12. "Отчет на ОБВВПИ по производствени данни" е отчет на наличностите като комплекти и влизащите в състава им техни елементи (в зависимост от вида на ОБВВПИ) или елементи извън комплекта (ЕИК) по наименования на номенклатурите, количества, категории и производствени данни (партида, година на производство, завод производител/LOT номер, заводски номер и др., в зависимост от спецификата на съответните ОБВВПИ).

13. "Количествен отчет на ОБВВПИ" е отчет на наличностите като комплекти или ЕИК по наименования на номенклатурите, количества и категории.

14. "Оперативен отчет на ОБВВПИ" е отчет и обобщаване на данни за ОБВВПИ, касаещи техните количествени, качествени и експлоатационни характеристики. Извършва се:

а) в логистичните структури на формированията на тактическо ниво, водещи счетоводен отчет на ОБВВПИ - чрез обобщаване на данни за определени видове ОБВВПИ, касаещи специфични техни експлоатационни характеристики (брой изстрели/пускове, отработени ресурси, изминати километри и други, в зависимост от конкретния вид ОБВВПИ);

б) в логистичните структури на формированията на тактическо ниво (които не водят счетоводен отчет на ОБВВПИ) и на оперативно ниво - чрез отчитане и обобщаване на изпратените по команден ред от подчинените формирования:

аа) съответни копия (екземпляри) от изпълнените Нареждания за движение на активи форма ПД 243 и копия на свързаните с тях първични счетоводни документи, пояснителни документи, отразяващи промяна в категориите, комплектацията и др., сведения за изразходваните в процеса на подготовка БВВПИ и др. - за водене на количествен отчет на ОБВВПИ; отчетът се води чрез средства за документален отчет (отчетни книги; картони) или в електронен формат; при воденето на ОБВВПИ в електронен формат (в електронни таблици) същият се организира на принципа на водене на документалния отчет;

бб) информация за определени видове ОБВВПИ, касаещи специфични техни експлоатационни характеристики (брой изстрели/пускове, отработени ресурси, изминати километри и др.) - структурирана в специално създадени за целта форми на документи (справки, сведения и други, в зависимост от конкретния вид ОБВВПИ);

в) в логистичните структури на стратегическо ниво - чрез обобщаване на изпратена по команден ред информация, структурирана в специално създадени за целта форми на документи (справки, сведения, отчети и др.).

15. "Годишно сверяване на наличностите и движението на ОБВВПИ" е процес на сверяване (сравняване) на наличностите от ОБВВПИ (по наименования на номенклатурите, категории и количества) към конкретен времеви момент и тяхното движение през конкретен времеви период. Извършва се:

а) в отчетните нива, които издават/изпълняват Нареждания за движение на активи форма ПД 243;

б) между две формирования от съседни отчетни нива, при които по реда на подчиненост едното е старша инстанция за другото; допуска се сверяването да се извършва и през ниво;

в) по отчетни донесения (изготвени от логистичните структури на подчинените формирования) или чрез проверка записването в средствата за документален отчет (отчетни книги; картони) или въвеждането в електронните форми на всички документи (първични счетоводни и пояснителни), които:

аа) се отнасят за тези две формирования;

бб) са издадени/изготвени през конкретния период от време и отразяват цялото движение на ОБВВПИ;

г) пряко между личния състав на отчетните звена на двете формирования."

Промени настройката на бисквитките