Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 28.IV

ИНСТРУКЦИЯ № РД-02-21-1 ОТ 16 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ОБМЕНА НА ИНФОРМАЦИЯ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ, УСТАНОВЯВАНЕ И САНКЦИОНИРАНЕ НА НАРУШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС СЪБИРАНЕ НА ПЪТНИ ТАКСИ, МЕЖДУ АГЕ

 

ИНСТРУКЦИЯ № РД-02-21-1 ОТ 16 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ОБМЕНА НА ИНФОРМАЦИЯ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ, УСТАНОВЯВАНЕ И САНКЦИОНИРАНЕ НА НАРУШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС СЪБИРАНЕ НА ПЪТНИ ТАКСИ, МЕЖДУ АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА", МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.39 от 28 Април 2020г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) С тази инструкция се определят редът и начинът за обмен на информация между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Агенция "Митници" (АМ), условията и редът за достъп до Електронната система за събиране на пътни такси по чл. 10, ал. 11 от Закона за пътищата (ЕССПТ), информационната система по чл. 167а, ал. 4 от Закона за движението по пътищата (Система за вторична интеграция и правоприлагане, СВИП) и до Националния регистър на превозните средства и собствениците им по чл. 165, ал. 1, т. 6 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).

(2) Обменът на информация между АПИ, МВР и АМ се осъществява чрез информационните системи за пътен контрол и административнонаказателна дейност на МВР и модул "Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) на Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС) на АМ, от една страна, и Електронната система на АПИ по чл. 10, ал. 11 от Закона за пътищата (ЗП) и информационната система по чл. 167а, ал. 4 от ЗДвП, от друга.

(3) Министерството на вътрешните работи предоставя на определените от Управителния съвет на АПИ длъжностни лица справочна информация от Националния регистър на превозните средства и собствениците им.

Чл. 2. Всички действия, предприети в изпълнение на тази инструкция, се осъществяват съгласно законовите правомощия на АПИ, МВР и АМ, както и при спазване на разпоредбите на нормативните актове, регламентиращи условията и реда за събиране, съхраняване, използване и разкриване на сведения, представляващи лични данни или друга защитена от закон информация.

Раздел II.
Ръководство и контрол при осъществяване на обмена на информация

Чл. 3. Общото ръководство на организацията по осъществяването на обмен на информация между АПИ, МВР и АМ се осъществява от председателя на Управителния съвет на АПИ, министъра на вътрешните работи и директора на Агенция "Митници" или от оправомощени от тях лица в съответствие с действащото законодателство.

Чл. 4. (1) Оперативното ръководство на организацията по осъществяването на обмен на информация между АПИ и МВР се осъществява от директора на Националното тол управление (НТУ) като специализирано звено в АПИ и директорите на Главна дирекция "Национална полиция" и на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР.

(2) Оперативното ръководство на организацията по осъществяването на обмен на информация между АПИ и АМ се осъществява от директора на Националното тол управление (НТУ) като специализирано звено в АПИ, главния директор на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" и главния директор на Главна дирекция "Информационни системи и аналитична дейност" на АМ.

(3) Служителите с право на достъп до системите, извършващи обмен на информация, се определят от ръководителите на съответните структури по определен от тях ред.

(4) В структурите по ал. 1 и 2, отговорни за оперативното ръководство и осъществяването на обмен на информация, се поддържа актуална информация за служителите с право на достъп.

Чл. 5. Служителите, определени от ръководствата на АПИ, МВР и АМ, компетентни да упражняват контрол, могат да извършват проверки за спазване на условията и реда за осъществяването на достъп и извършваните дейности от служители на структурите, потребители на информацията по чл. 1, ал. 2 и 3.

Чл. 6. Националното тол управление осигурява при необходимост обучение и оказва методическа помощ на служителите от МВР и АМ за работа с данните от информационната система по чл. 167а, ал. 4 от ЗДвП.

Раздел III.
Предоставяне на достъп на МВР до АИС на АПИ

Чл. 7. (1) Агенция "Пътна инфраструктура" осигурява на информационната система за пътен контрол на МВР достъп до ЕССПТ посредством програмен интерфейс на СВИП, като предоставя по електронен път в реално време по номер на регистрационна табела и държава по регистрация информация относно пътно превозно средство, ползващо платената пътна мрежа, за което е дължима винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от ЗП, както следва:

1. за превозни средства, които не са регистрирани в Националния регистър на пътните превозни средства - без заплатена винетна такса, за което нарушение за текущото денонощие не е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН) по чл. 179, ал. 3 от ЗДвП, и/или не е заплатена компенсаторна такса;

2. за превозни средства, регистрирани в Националния регистър на пътните превозни средства - без заплатена винетна такса, което нарушение за текущото денонощие не е установено от технически средства на АПИ, не е съставен АУАН по чл. 179, ал. 3 от ЗДвП и/или не е заплатена компенсаторна такса;

3. за превозни средства, които не подлежат на санкциониране поради заплатена винетна такса или с които за текущото денонощие е извършено нарушение и е издаден електронен фиш или е съставен АУАН по чл. 179, ал. 3 от ЗДвП, и/или е заплатена компенсаторна такса, както и за превозни средства по чл. 10, ал. 9 или чл. 10г от ЗП.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 АПИ осигурява на информационната система за пътен контрол на МВР достъп до информационната система по чл. 167а, ал. 4 от ЗДвП за съставяне на АУАН.

(3) Достъпът по ал. 2 се предоставя като уебуслуга на СВИП, която се изпълнява от информационната система за пътен контрол на МВР с предоставяне на данни за съставяне на АУАН. Уебуслугата работи в реално време и връща номера на съставения АУАН.

(4) Акт за установяване на административно нарушение по ал. 3 се съставя във формат, утвърден със заповед на министъра на вътрешните работи.

(5) Информационната система за пътен контрол на МВР отпечатва ведно с АУАН по ал. 4 информационен текст, предоставен от АПИ, относно възможността за доброволно заплащане на компенсаторна такса и таксата по чл. 10а, ал. 2 от ЗП.

(6) Информационната система на АПИ осигурява на МВР в реално време при въвеждане на информацията в СВИП данни относно съставените и връчени АУАН на водачи за установени нарушения на ЗДвП.

(7) Информационната система СВИП на АПИ осигурява на МВР в реално време данни относно прекратените административнонаказателни производства за административни нарушения по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП при постъпване на плащане на компесаторна такса или при наличие на основанията, предвидени в Закона за административните нарушения и наказания.

(8) Информационната система СВИП на АПИ осигурява на МВР в реално време данни относно влезлите в сила наказателни постановления за административни нарушения по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП.

(9) Информационната система СВИП на АПИ осигурява на МВР в реално време информация относно промяна на данни за наказателни постановления за административни нарушения по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП при:

1. обжалване;

2. потвърждаване;

3. изменение;

4. отмяна;

5. плащане - при пълно погасяване на задължението чрез плащане по сметка на АПИ или на Националната агенция за приходите (НАП);

6. погасяване по давност - при отсъствие на плащане, след изтичане на срока по чл. 190, ал. 3 от ЗДвП за доброволно плащане (в т.ч. и погасените по давност от НАП).

(10) Обменът по ал. 6 - 9 се осъществява чрез уебуслуги на информационната система за административнонаказателна дейност на МВР, които се изпълняват от информационната система СВИП на АПИ.

(11) За изпълнение на разпоредбите по ал. 1 - 10 МВР и АПИ обменят данни съгласно приложение № 1.

(12) Обменът на данните по ал. 11 се извършва чрез автоматизирани интерфейси на информационните системи на МВР и АПИ. Форматите на заявките и предоставяните данни се определят в съвместни протоколи, подписани от представители на МВР и АПИ, определени от министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(13) В протоколите по ал. 12 се описват и процедурите за действие при настъпване на неработоспособност на едната или двете системи.

Чл. 8. (1) С цел установяване на извършени нарушения по ЗДвП и Кодекса за застраховането АПИ осигурява на информационните системи на МВР достъп до данните за преминали пътни превозни средства (ППС) през зоната на мониторинг на стационарни и/или мобилни контролни единици.

(2) Данните за преминали ППС по ал. 1, с изключение на снимковия материал по ал. 3, се предоставят от ЕССПТ чрез уебуслуга на информационна система на МВР.

(3) При установено нарушение АПИ предоставя на МВР веществени доказателствени средства за целите на административнонаказателното производство - налични снимки или видеозапис от преминаването на ППС през зоната на мониторинг на съответната контролна единица, чрез електронна услуга.

(4) За изпълнение на разпоредбите на ал. 2 и 3 МВР и АПИ обменят данни съгласно приложение № 2.

(5) Форматите на заявките и предоставяните данни се определят в съвместен протокол, подписан от представители на МВР и АПИ, определени от министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Раздел IV.
Предоставяне на достъп на АПИ до данни от АИС на МВР

Чл. 9. (1) Определени от управителния съвет на АПИ длъжностни лица получават достъп до данни за регистрирани превозни средства в Националния регистър на превозните средства и собствениците им, воден от МВР, за установяване на собствеността и ползването за целите на издаване на електронни фишове и наказателни постановления за нарушения по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП през платформата за междурегистров обмен RegiX по номер на регистрационна табела на пътното превозно средство.

(2) Определени от управителния съвет на АПИ длъжностни лица получават достъп до данни за регистрирани превозни средства в Националния регистър на превозните средства и собствениците им, воден от МВР, за установяване на вида, категорията, масите на превозното средство, технически допустимите маси на теглено ремарке, броя оси, екологичната категория и вида гориво за целите на установяване на нарушение по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП чрез ЕССПТ по номер на регистрационна табела на пътното превозно средство по електронен път в реално време.

(3) Определени от управителния съвет на АПИ длъжностни лица получават достъп до данни за регистрирани превозни средства в Националния регистър на превозните средства и собствениците им, воден от МВР, за установяване на вида, категорията, масите на превозното средство, технически допустимите маси на теглено ремарке, броя оси, екологичната категория и вида гориво с цел недопускане на неправилно декларирани данни и предотвратяване на нарушение по чл. 179, ал. 3а и 3б от ЗДвП през платформата за междурегистров обмен RegiX по номер на регистрационна табела на пътното превозно средство.

(4) За изпълнение на ал. 2 МВР и АПИ обменят данни съгласно приложение № 3.

(5) Обменът по ал. 4 се извършва чрез автоматизиран интерфейс на информационните системи на МВР и АПИ.

(6) Форматите на заявките и на предоставяните данни по ал. 2 се определят в съвместен протокол, подписан от представители на МВР и АПИ, определени от министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Чл. 10. (1) Длъжностните лица по чл. 9, ал. 2 осъществяват достъп до данни от Националния регистър на превозните средства и собствениците им, воден от МВР, с персоналното си потребителско име и парола, предоставени им за достъп до ЕССПТ.

(2) Данни за изпълнени заявки към АИС на МВР се записват и съхраняват в бази данни, част от ЕССПТ и АИС на МВР.

(3) За контрол на предоставените данни по искане на МВР НТУ предоставя информация за заснетото преминаване на превозно средство, във връзка с което е изпълнена заявката.

Чл. 11. (1) Автоматизираният интерфейс по чл. 9, ал. 5 се използва единствено за целите на дейностите за установяване и санкциониране на нарушения по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП.

(2) Поддръжката на приложно-програмните интерфейси по чл. 9 се осъществява от системните администратори на ДАЕУ, МВР и АПИ.

Раздел V.
Обхват и обмен на информация между електронните системи на АМ и АПИ

Чл. 12. (1) Агенция "Пътна инфраструктура" осигурява техническа възможност за интеграция на модул "Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) на Агенция "Митници" със системите на НТУ - ЕССПТ и СВИП, посредством предоставяне на уебуслуги и изграждане на комуникационна свързаност между системите.

(2) Обменът на информацията във връзка с правоприлагането, което длъжностни лица на Агенция "Митници" осъществяват на ГКПП съгласно чл. 10е от ЗП, се извършва в реално време по електронен път.

Чл. 13. (1) Информационната система на АПИ осигурява в реално време по номер на регистрационна табела и държава по регистрация всички необходими за длъжностните лица на АМ данни във връзка с правоприлагането по чл. 167, ал. 3 - 3б и чл. 171, т. 8 във връзка с чл. 172, ал. 1а от ЗДвП съгласно приложение № 4.

(2) Модул ПТРР предоставя на информационната система СВИП на АПИ в реално време данни за ППС на изход от Република България, ползващо платената пътна мрежа, за което е дължима винетна такса или тол такса във връзка с правоприлагането по чл. 167, ал. 3 - 3б и чл. 171, т. 8 във връзка с чл. 172, ал. 1а от ЗДвП, по номер на регистрационна табела и държава по регистрация и предприетите действия съгласно приложение № 5.

Чл. 14. (1) Обменът на данните по чл. 13 се извършва чрез автоматизирани интерфейси посредством уебуслуги на информационните системи на АПИ.

(2) Форматите на заявките и на предоставяните данни се определят в съвместен протокол, подписан от представители на АМ и АПИ, определени от директора на Агенция "Митници" и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", в обхват съгласно приложения № 4 и 5.

Раздел VI.
Защита на информацията

Чл. 15. Обменът на информация между МВР, АМ и АПИ се осъществява при спазване на следните мерки за информационна сигурност:

1. мрежовата свързаност между информационните системи на МВР и АПИ и между информационните системи на АМ и АПИ е криптирана и защитена посредством "Site-to-Site IPSec VPN протокол" (Internet Protocol Security) или впоследствие с друг протокол с аналогична или по-висока степен на криптиране;

2. мрежовият сегмент в инфраструктурата на МВР, АМ и АПИ се защитава посредством различни механизми и технически средства (защитни стени, системи за следене на необичайно поведение в трафика, системи за нотификация и реакция при зловредни събития и др.), което е ангажимент на всяка от изброените административни структури;

3. достъп до данните от всяка информационна система се осигурява посредством вътрешнорегламентираните механизми за автентикация и достъп на потребителите, осигуряващи защита на персоналния достъп;

4. осигуряването на защита за потребителите до информационните системи срещу зловреден софтуер е за сметка и в отговорност на съответната административна структура;

5. спазване на конфиденциалност на информацията, до която страните имат достъп и задължение да не я разпространяват/разкриват на трети лица;

6. осигуряване на защита при нарушение на сигурността, при заплахи, недостатъци или слаби места, които биха могли да повлияят върху сигурността на информацията, и в случаи на наблюдавани инциденти или съмнение за възникване на инциденти;

7. информационната система, от която се осъществява достъп по чл. 9, ал. 2, се използва от работни станции в АПИ, които не могат да се използват за достъп до интернет и не разрешават използване на външни устройства за съхранение на данни;

8. настройките за сигурност на автоматизирания интерфейс по чл. 9, ал. 5 се осъществяват от МВР и АПИ.

Раздел VII.
Взаимодействие за поддръжка на техническата среда за обмен

Чл. 16. (1) Комуникационната връзка между АПИ и МВР и между АМ и АПИ се реализира в рамките на средата за обмен в държавната администрация, създадена и поддържана от Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), като връзката е защитена с Layer 2 или Layer 3 VPN пренос, който закодира информацията между две точки, комуникиращи една с друга.

(2) Съответните приложно-програмни интерфейси се осигуряват от МВР, АМ и АПИ за собствена сметка и на собствена отговорност.

Чл. 17. Нови версии на интерфейсите, описани в някой от протоколите по чл. 7, ал. 12, чл. 8, ал. 5, чл. 9, ал. 6 и чл. 14, ал. 2, се подготвят след съгласуване между страните и подписване съответно на нов протокол или допълнение към действащия.

Чл. 18. (1) Обменът на информация по чл. 7, чл. 8 и чл. 9, ал. 2 започва да се осъществява след подписване на съвместни протоколи за техническа готовност, подписани от представители на МВР и АПИ, определени от министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) В протоколите по ал. 1 се посочват най-малко:

1. наличие на техническа готовност;

2. условия за провеждане на опитна експлоатация с реални данни;

3. начална дата на обмен;

4. определените лица за контакт;

5. начин за уведомяване при установен проблем;

6. условия за преминаване в редовна експлоатация - протокол с резултати от опитната експлоатация и съвместна заповед за въвеждане в редовна експлоатация.

Чл. 19. (1) Обменът на данни по чл. 13 започва да се осъществява след подписване на съвместен протокол за техническа готовност, подписан от представители на АМ и АПИ, определени от директора на Агенция "Митници" и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" за подписване на протокола по чл. 14, ал. 2.

(2) В протокола по ал. 1 се посочват най-малко:

1. наличие на техническа готовност;

2. условия за преминаване в реална експлоатация - доклади от успешно проведени съвместни интеграционни тестове в АМ и АПИ, адресирани до главните директори на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" и на Главна дирекция "Информационни системи и аналитична дейност" на АМ; за успешно провеждане на съвместните интеграционни тестове в срок 20 дни преди началото на съвместните интеграционни тестове АМ предоставя на АПИ тестови сценарии за проверка на интеграцията; АПИ и АМ подготвят тестовите си среди в срок един месец преди планираното внедряване в реална експлоатация; преди започване на съвместните интеграционни тестове АПИ осигурява необходимите тестови данни за проверка на всички уебуслуги (интерфейси) съгласно протокола по чл. 14, ал. 2 и за изпълнение на тестовите сценарии, предоставени от АМ;

3. начална дата на обмен;

4. определените лица за контакт;

5. начин за уведомяване при възникване на инциденти (единна точка за контакт);

6. процедура при планирана и непланирана неработоспособност на една или на двете системи.

Раздел VIII.
Обмен на друга информация

Чл. 20. (1) Съставените от служители на МВР и на Агенция "Митници" актове за установяване на административни нарушения, свързани със заплащането на пътни такси по чл. 10, ал. 1 от ЗП, се окомплектуват заедно с постъпилите по тях възражения в двуседмичен срок от съставянето на акта и в същия срок се изпращат на хартиен носител на председателя на Управителния съвет на АПИ.

(2) Преписките по ал. 1 следва да съдържат доказателства за материалната компетентност на актосъставителите.

(3) При постъпване на допълнителни документи, свързани със съставените от служители на МВР и на Агенция "Митници" актове за установяване на административни нарушения, документите се препращат на председателя на Управителния съвет на АПИ.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 167а, ал. 7 от Закона за движението по пътищата.

§ 2. Протоколите по чл. 7, ал. 12, чл. 9, ал. 6 и чл. 14, ал. 2 се подписват в срок до 3 месеца от влизането на инструкцията в сила с изключение на протокола за обмен на информация по чл. 7, ал. 10.

§ 3. Обменът по чл. 7, ал. 10 и чл. 8 се осъществява след осигуряване на техническа възможност.

§ 4. При възникване на необходимост от промяна на обхвата и/или формата на данните, формата на заявките, ИТ инфраструктурата или други промени в информационните системи на АПИ, което ще се отрази на обмена, АПИ незабавно уведомява МВР и АМ.

§ 5. Агенция "Пътна инфраструктура" предоставя на АМ работни станции и осигурява достъп на определените от АМ митнически служители до информационната система по чл. 167а, ал. 4 от ЗДвП посредством предоставяне на потребителско име и парола. Работните станции остават в АМ до постигане на пълна работоспособност в интеграцията между двете системи на АПИ и АМ, констатирана със съвместен протокол, подписан от представители на двете страни.


Приложение № 1 към чл. 7, ал. 11


Обхват на данни, обменяни между Електронната система за събиране на пътни такси (ЕССПТ) на АПИ и информационните системи на МВР за пътен контрол и административнонаказателна дейност за целите на установяване на нарушение по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП


I. Уебуслуга за проверка за наличие/отсъствие на нарушение с пътно превозно средство, ползващо платената пътна мрежа, за което е дължима винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от ЗП (по чл. 7, ал. 1 от инструкцията)

• Заявка:

Номер на регистрационни табели на ППС: буквено-цифров низ без разделители;

Държава на регистрация: код по ISO-3166.

• Резултат:

• Означение за наличие на нарушение, за което следва да бъде издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН), или за отсъствие на нарушение - Да/Не;

• Описание на основанието - при наличие на нарушение, за което следва да бъде издаден АУАН:

Не е заплатена винетна такса, за което нарушение за текущото денонощие не е издаден ЕФ/не е установено от технически средства на АПИ, не е съставен АУАН и/или не е заплатена компесаторна такса.

II. Уебуслуга за издаване на АУАН при наличие на нарушение с пътно превозно средство, ползващо платената пътна мрежа, за което е дължима винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от ЗП (по чл. 7, ал. 3 във връзка с ал. 2 от инструкцията)

• Заявка:

Номер на регистрационни табели: буквено-цифров низ без разделители;

Държава на регистрация: код по ISO-3166;

Вид на МПС: низ;

Марка на МПС: низ;

Модел на МПС: низ;

Номер на регистрационни табели на теглено ремарке: буквено-цифров низ без разделители;

Държава на регистрация на теглено ремарке: код по ISO-3166;

Вид на теглено ремарке: низ;

Марка на теглено ремарке: низ;

Модел на теглено ремарке: низ;

Имена на актосъставител: низ;

Длъжност на актосъставител: низ;

ОДМВР на актосъставител: низ;

Структура на актосъставител: низ;

Данни на свидетели: списък;

Имена: низ;

ЕГН: низ;

Адрес.

Идентификационни данни на нарушител:

За български граждани и чужди граждани с продължително или постоянно пребиваване в Република България и граждани на ЕС, пребиваващи в Република България:

> ЕГН/ЛНЧ/ЛН: низ;

> Националност - код по ISO-3166;

> Имена: низ;

За чужди граждани без продължително или постоянно пребиваване в Република България:

 > Имена: низ;

 > Националност - код по ISO-3166;

 > Дата на раждане;

Адрес на нарушител: низ;

Възраст на нарушител: число;

Месторабота на нарушител: низ;

Данни за СУМПС на нарушител:

Номер: низ;

Категория: низ;

Дата на издаване;

За СУМПС, издадено от България - структура на МВР: низ;

За СУМПС, издадено от друга държава - държава на издаване: код по ISO-3166;

Данни за нарушението:

Дата и час: формат по ISO-8601;

Нарушена разпоредба - член, алинея, точка, буква: низ;

Място на извършване: низ;

Обстоятелства на нарушение: низ.

• Резултат - всички елементи са задължителни:

Номер на АУАН - уникален идентификатор на документ по ЗАНН в системата на НТУ;

IBAN на банкова сметка за плащане - код;

BIC на банкова сметка за плащане - код;

Наименование на банката - низ;

Титуляр на сметката - низ;

Код за плащане - низ;

Размер на компесаторна такса - число.

ІІІ. Web услуга за съставен АУАН от СВИП

• Номер на АУАН - уникален идентификатор на документ по ЗАНН в системата на НТУ.

• Дата на съставяне.

• Дата на нарушение.

• Нарушени разпоредби от ЗДвП - списък:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

• Идентификационни данни на нарушител:

За български граждани и чужди граждани с продължително или постоянно пребиваване в Република България и граждани на ЕС, пребиваващи в Република България:

> ЕГН/ЛНЧ/ЛН: низ;

 > Националност - код по ISO-3166;

 > Имена: низ;

За чужди граждани без продължително или постоянно пребиваване в Република България:

 > Имена: низ;

 > Националност - код по ISO-3166;

 > Дата на раждане.

ІV. Web услуга за корекция на данни за предаден АУАН от СВИП

• Номер на АУАН.

• Дата на съставяне.

• Орган, издал документа (МВР, НТУ, АМ).

• Дата на нарушение.

• Нарушени разпоредби от ЗДвП - списък:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

• Идентификационни данни на нарушител:

За български граждани и чужди граждани с продължително или постоянно пребиваване в Република България и граждани на ЕС, пребиваващи в Република България:

 > ЕГН/ЛНЧ/ЛН: низ;

 > Националност - код по ISO-3166;

 > Имена: низ;

За чужди граждани без продължително или постоянно пребиваване в Република България:

 > Имена: низ;

 > Националност - код по ISO-3166;

 > Дата на раждане.

V. Web услуга за промяна на статус за предаден АУАН от СВИП

• Номер на АУАН.

• Статус - номенклатура.

• Дата на промяна на статуса.

VІ. Web услуга за предоставяне на данни за влязло в сила НП по АУАН, предоставен от СВИП

• Номер на АУАН.

• Номер на НП.

• Дата на издаване на НП.

• Дата на влизане в сила на НП.

• Нарушени разпоредби от ЗДвП - списък:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

• Санкционни разпоредби:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

VІІ. Web услуга за промяна на данни за НП, предоставено от СВИП

• Номер на НП.

• Номер на АУАН.

• Дата на издаване на НП.

• Дата на влизане в сила на НП.

• Нарушени разпоредби от ЗДвП - списък:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

• Санкционни разпоредби:

Член;

Алинея;

Точка;

Буква.

VІІІ. Web услуга за промяна на статус за предадено НП от СВИП

• Номер на НП.

• Статус - номенклатура (обжалвано, потвърдено, отменено, видоизменено, платено, погасено по давност).

• Дата на промяна на статуса.


Приложение № 2 към чл. 8, ал. 4


Обхват на данни за преминали ППС през зоната на мониторинг на стационарни и/или мобилни контролни единици на АПИ, предоставяни от Електронната система за събиране на пътни такси (ЕССПТ) на АПИ на информационните системи на МВР за установяване на извършени нарушения по ЗДвП и Кодекса за застраховането


I. Уебуслуга за предоставяне на данни от ЕССПТ

• Уникален идентификатор на преминаването на превозно средство (ПС).

• Вид на крайпътната станция, регистрирала преминаването - стационарна, мобилна.

• Дата и час на регистриране на преминаването на ПС.

• Дата и час на първо съхраняване на записа в ЕССПТ.

• Уникален идентификатор на крайпътната станция, регистрирала преминаването на ПС - номенклатура.

• Данни за разпознати предна и задна регистрационна табела на преминалото ПС:

Регистрационен номер - буквено-цифров низ без разделители;

Държава на регистрация - код по ISO-3166;

Ниво на достоверност на автоматичното разпознаване - %;

Идентификатор на камерата, заснела преминаването - уникален за крайпътната станция и идентифицира лентата, в която се е движил автомобилът.

• Данни от модула за обединяване:

Държава на регистрационния номер;

Регистрационният номер на превозното средство;

Ниво на достоверност на регистрационния номер на превозното средство от модула за обединяване.

• Регистрационен номер, валидиран ръчно от оператор на мобилна контролна единица (МКЕ) - буквено-цифров низ без разделители;

• Държава на регистрация на регистрационния номер, валидирана ръчно от оператор на МКЕ - код по ISO-3166;

• Категория на ПС по Тарифата за пътни такси - номенклатура.

• Ниво на достоверност на класа на ПС - %.

• Измерена скорост на преминалото ПС.

• Определен общ брой оси на ПС или състава от превозни средства/ремаркета.

• Тегла на натоварване на осите на дясната гума - списък.

• Тегла на натоварване на осите на лявата гума - списък.

• Бруто тегло на ПС.

• Разпозната табела за превоз на опасни стоки (табела ADR), засечена от модула за автоматично разпознаване на регистрационните номера - буквено-цифров низ.

• Ниво на достоверност на разпознаване на табела ADR за превоз на опасни стоки - %.

II. Уебуслуга за предоставяне на веществени доказателствени средства за целите на административнонаказателното производство от ЕССПТ

Заявка:

• Уникален идентификатор на преминаването на ПС.

Резултат:

• Налични снимки или видеозапис от преминаването на ПС през зоната на мониторинг на съответната контролна единица.


Приложение № 3 към чл. 9, ал. 4


Обхват на данни, предоставяни от Регистъра на превозните средства и собствениците им на МВР на Електронната система за събиране на пътни такси по чл. 10, ал. 11 от ЗП на АПИ за целите на установяване на нарушение по чл. 179, ал. 3 - 3б от ЗДвП


1. Заявка: регистрационен номер на превозно средство с българска регистрация:

• (А)* Номер на регистрационни табели: буквено-цифров низ на кирилица без разделители.

2. Резултат:

• (А)* Номер на регистрационни табели: буквено-цифров низ на кирилица без разделители.

• (D1)* Модел: буквено-цифров низ на кирилица.

• (D)* Вид на превозно средство: буквено-цифров низ на кирилица.

• (J)* Категория на превозно средство: буквено-цифров низ - обозначение с латински букви и цифри в съответствие с чл. 149 на ЗДвП.

• Символ за повишена проходимост: "G", когато е регистрирана повишена проходимост; в свидетелството за регистрация се разпечатва до данните за категория (J)*, напр. "N1G".

• (F1)* Технически допустима максимална маса: цяло число.

• (F2)* Допустима максимална маса, определена от компетентните органи: цяло число.

• (F3)* Допустима максимална маса на състав от превозни средства: цяло число.

• (G)* Маса на превозно средство: цяло число.

• (О.1)* Технически допустима максимална маса на ремарке със спирачки: цяло число.

• (О.2)* Технически допустима максимална маса на ремарке без спирачки: цяло число.

• (V9)* Екологична категория - буквено-цифров низ на кирилица.

• (L)* Брой оси: цяло число.

• (P3)* Вид гориво: буквен низ на кирилица.

* Означение по Наредба № I-45 от 2000 г.


Приложение № 4 към чл. 13, ал. 1


Обхват на данни, предоставяни от Електронната система за събиране на пътни такси по чл. 10, ал. 11 от ЗП и Информационната система по чл. 167а, ал. 4 от Закона за движението по пътищата на АПИ към Българската интегрирана митническа информационна система - модул ПТРР


1. Данни за заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от ЗП ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.

2. Данни за закупена маршрутна карта по чл. 10б, ал. 4 от ЗП ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.

3. Данни за незаплатена тол такса за изминато разстояние по чл. 10б, ал. 3 от ЗП ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.

4. Данни за съставен АУАН и/или електронен фиш на административнонаказателно отговорно лице, което не е изпълнило задълженията си за заплащане на пътни такси по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗП, за което нарушение няма заплатена такса по чл. 10а, ал. 2 или чл. 10б, ал. 5 от ЗП, ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.

5. Данни за всяко констатирано предхождащо момента на проверката нарушение, свързано с неизпълнение на задължение по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗП, за което не е съставен АУАН или не е издаден ЕФ, или не е заплатена компенсаторна такса, ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.

6. Данни за изминати маршрути на основание чл. 167, ал. 3 от ЗДвП за ППС, пристигнали на ГКПП в направление вход/изход от територията на Република България, както и констатирани измервания относно теглото (обща маса и осово натоварване) от електронните системи за измерване на АПИ, намиращи се на платената пътна мрежа на страната, ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС, при техническа възможност.

7. Данни за заплатени такси, които са основание за прекратяване на принудителна административна мярка (ПАМ) по чл. 171, т. 8 от ЗДвП, ведно с регистрационен номер, при наличие на данни - държава на регистрация, вид и категория на ППС.


Приложение № 5 към чл. 13, ал. 2


Обхват на данни, предоставяни от Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС), модул ПТРР, на Електронната система за събиране на пътни такси по чл. 10, ал. 11 от ЗП на АПИ


1. Данни за заплатени винетни такси по чл. 10а, ал. 2 от ЗП ведно с регистрационен номер, държава по регистрация, вид и категория на ППС.

2. Данни за заплатени такси по чл. 10б, ал. 5 от ЗП (максимална такса) ведно с регистрационен номер, държава по регистрация, вид и категория на ППС.

3. Данни за заплатени компенсаторни такси по чл. 10, ал. 2 от ЗП ведно с регистрационен номер, държава по регистрация, вид и категория на ППС.

4. Данни за съставени АУАН на основание чл. 167, ал. 3б, т. 2 във връзка с чл. 179, ал. 3 и 3а от ЗДвП за ППС, които са пристигнали на ГКПП в направление да напуснат територията на Република България без заплатена ТОЛ такса или електронна винетка.

5. Данни за наложени ПАМ съгласно чл. 171, т. 8 във връзка с чл. 172, ал. 1а от ЗДвП ведно с регистрационен номер, държава по регистрация, вид и категория на ППС.


Промени настройката на бисквитките