Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 40 от 5.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 ОТ 30 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВНИ ГРУПИ ХРАНИ, ПРОИЗВЕДЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ВЕРИГИ ОТ МАГАЗИН

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 ОТ 30 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВНИ ГРУПИ ХРАНИ, ПРОИЗВЕДЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ВЕРИГИ ОТ МАГАЗИНИ

В сила от 05.05.2020 г.

Обн. ДВ. бр.40 от 5 Май 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В наименованието на постановлението думите "в търговските обекти, представляващи вериги от магазини" се заменят с "във веригите от магазини, представляващи търговски обекти".

§ 2. В чл. 1 ал. 1 се изменя така:

"(1) Във веригите от магазини, представляващи търговски обекти за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице, сградите и съоръженията представляват комплексен обект, които разполагат с 10 и повече търговски обекта на територията на страната, задължително се обособяват места, в които се предлагат: мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо от едри и дребни преживни животни и яйца, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство."

§ 3. В заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 1 думите "във връзка със" се заменят с "чл. 16а, ал. 1 от".

2. Параграф 3 се изменя така:

"§ 3. Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции съгласно чл. 16а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Установяването на нарушенията и издаването на наказателните постановления се извършват съгласно чл. 16а, ал. 3 от същия закон."

Заключителни разпоредби

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките