Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 2.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 113 ОТ 28 МАЙ 2020 Г. ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" - ЕАД, ДА ИЗВЪРШВА УСЛУГА ОТ ОБЩ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕС ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПЕРИОДИЧНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ (ВЕСТНИЦИ И СПИСАНИЯ) С ОТСТЪПКИ НА ЕДРО И ДРЕБНО, ДИРЕКТНО ИЛИ НА АБОНАМЕНТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 113 ОТ 28 МАЙ 2020 Г. ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" - ЕАД, ДА ИЗВЪРШВА УСЛУГА ОТ ОБЩ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕС ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПЕРИОДИЧНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ (ВЕСТНИЦИ И СПИСАНИЯ) С ОТСТЪПКИ НА ЕДРО И ДРЕБНО, ДИРЕКТНО ИЛИ НА АБОНАМЕНТНА ОСНОВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Обн. ДВ. бр.50 от 2 Юни 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г., изм. и доп. ДВ. бр.66 от 16 Август 2022г.

На основание чл. 7, ал. 1 и 3 от Закона за публичните предприятия


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Извършването на услугата от общ икономически интерес на територията на Република България по разпространение на периодични печатни издания (вестници и списания) с отстъпки на едро и дребно, директно или на абонаментна основа, наричана по-нататък "услугата", се възлага на "Български пощи" - ЕАД (дружеството), за срок 10 години считано от 1 март 2020 г.

(2) Услугата по ал. 1 отговаря на следните изисквания:

1. равнопоставен достъп на всички граждани и по-специално на възрастните и трудноподвижни читатели;

2. качество - навременно доставяне;

3. разпространение на територията на цялата страна;

4. честота на доставката, в т. ч. ранно доставяне, в съботни/неделни дни - 360 дни в годината;

5. равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена на изданията, както следва:

а) издатели - 25 %;

б) търговци на едро - 35 %;

в) търговци на дребно - 15 %;

г) цени за набиране и доставка на абонамент - 30 % от каталожната цена на съответното издание.

(3) Компенсирането на дейността по ал. 1 се осъществява при спазване на изискванията на Решение на Комисията от 20 декември 2011 г. относно прилагането на чл. 106, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз за държавната помощ под формата на компенсация за обществена услуга, предоставена на определени предприятия, натоварени с извършването на услуги от общ икономически интерес (ОВ, L 7 от 11 януари 2012 г.), наричано по-нататък "Решение 2012/21/ЕС".

Чл. 2. (1) Размерът на компенсацията за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 се определя въз основа на нетните разходи, направени при извършването на услугата при спазване на методиката съгласно приложението и изискванията на Решение 2012/21/ЕС.

(2) Нетните разходи се изчисляват като разлика между разходите, направени при извършването на услугата, и приходите, получени при изпълнението ѝ.

(3) Разходите са всички разходи, свързани с извършването на услугата по чл. 1, ал. 1 и включват преките и пропорционалния дял от непреките разходи, направени при извършването ѝ. Разходите, свързани с другите дейности на дружеството, включително тези за предоставянето на други услуги от общ икономически интерес, не се вземат предвид.

(4) Разходите за инвестиции, пряко или косвено свързани с извършването на услугата по чл. 1, ал. 1, се отнасят пряко или се преразпределят на базата на фактическото им участие в процесите по извършване на услугата.

(5) Приходите, получени при извършването на услугата по чл. 1, ал. 1, включват всички приходи от дейностите, свързани с разпространението на периодични печатни издания, с отстъпки директно или на абонаментна основа.

(6) В съответствие с изискванията на Решение 2012/21/ЕС размерът на компенсацията не надвишава необходимото за покриване на нетните разходи, направени от предприятието за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1, включително разумна печалба до размера на съответния суапов процент плюс сто базисни пункта, но не по-малко от три процента.

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) За компенсиране на нетните разходи от извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 дружеството получава авансово всеки месец по график, утвърден от министъра на транспорта и съобщенията, парична сума в размер, равен на средномесечната стойност на определения през предходната година размер на компенсацията.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Ежегодно, в срок до 31 май, "Български пощи" - ЕАД, изготвя и представя на министъра на транспорта и съобщенията обобщен годишен доклад за действително направените нетни разходи, както и за разходите за инвестиции (преки и косвени), за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1, определени в съответствие с изискванията на методиката съгласно приложението. Докладът съдържа и размера на исканата компенсация за нетните разходи, определени съгласно приложението.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Министърът на транспорта и съобщенията ежегодно назначава независим одитор за проверка за съответствие на представения доклад и размера на исканата компенсация по ал. 2 с изискванията на методиката съгласно приложението.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) В срок до три месеца от предоставянето на обобщения годишен доклад министърът на транспорта и съобщенията въз основа на мотивиран доклад на одитора определя със заповед размера на компенсацията, дължима за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 за предходната година.

(5) Компенсацията за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 не може да надвишава размера, определен в чл. 2, параграф 1, буква "а" от Решение 2012/21/ЕС - левовата равностойност на 15 млн. евро. Компенсацията за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 включва данък върху добавената стойност.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) В случай че е установен размер на компенсацията над левовата равностойност на 15 млн. евро, същата подлежи на нотифициране на държавна помощ и не се изплаща преди получаването на положително решение от Европейската комисия. В тези случаи министърът на транспорта и съобщенията публикува на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията информация за размера на помощта, предоставена на дружеството, на годишна основа след одобрение от Европейската комисия.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Министърът на транспорта и съобщенията предоставя на министъра на финансите информация за размера на компенсацията за тригодишен период за изготвяне на средносрочната бюджетна прогноза по реда на Закона за публичните финанси.

(8) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Министърът на транспорта и съобщенията в хода на бюджетната процедура представя на министъра на финансите предложение за включване на размера на компенсацията в проекта на закон за държавния бюджет за следващата година.

(9) В случай че размерът на компенсацията по ал. 4 превишава получените средства по ал. 1, разликата се доплаща на дружеството през следваща бюджетна година.

(10) В случай че получените средства по ал. 1 превишават размера на компенсацията по ал. 4 с не повече от 10 на сто, размерът на превишението се приспада от размера на компенсацията за следващата бюджетна година.

(11) В случай че получените средства по ал. 1 превишават размера на компенсацията по ал. 4 с повече от 10 на сто, пълният размер на превишението се възстановява от дружеството в едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 4.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Министърът на транспорта и съобщенията е администратор на помощта. Контролът върху процеса на компенсиране с цел недопускане на свръхкомпенсиране на дружеството при извършване на услугата по чл. 1, ал. 1 за периода на възлагане, както и в края на този период се извършва чрез ежегодни проверки от министъра на транспорта и съобщенията или от оправомощено от него лице.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) За осигуряване на прозрачност Министерството на транспорта и съобщенията публикува по подходящ начин информация относно трансфера на дължимата на дружеството компенсация за извършване на услугата по чл. 1, ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Министерството на транспорта и съобщенията и "Български пощи" - ЕАД, съхраняват цялата информация за предоставената компенсация за срока на възлагане на услугата по чл. 1, ал. 1 и най-малко за срок 10 години считано от края на срока на възлагане в съответствие с чл. 8 от Решение 2012/21/ЕС.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В срок до 45 дни от датата на влизането в сила на постановлението за извършване на услугата по разпространение на периодични печатни издания (вестници и списания) с отстъпки на едро и дребно, директно или на абонаментна основа "Български пощи" - ЕАД, привежда съществуващите договори с издатели и търговци в съответствие с чл. 1, ал. 2, т. 5.

§ 2. Размерът на компенсацията за преходния период от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. се определя на база прогнозните нетни разходи в размер 2110 хил. лв. за всеки месец и се получава по реда на чл. 3.

§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) В сроковете за изготвяне на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на закон за държавния бюджет за съответния период министърът на транспорта и съобщенията предлага на министъра на финансите да включи размера на средствата за компенсиране извършването на услугата от общ икономически интерес на територията на Република България по разпространение на периодични печатни издания (вестници и списания) с отстъпки на едро и дребно, директно или на абонаментна основа в средносрочната бюджетна прогноза, съответно в проекта на закон за държавния бюджет на Република България за следващата календарна година.


§ 4. (Нов - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Събраната информация по чл. 4, ал. 3 до 30 април 2022 г. се съхранява в Министерството на транспорта и съобщенията.

§ 5. (Нов - ДВ, бр. 66 от 2022 г.) Събраната информация по чл. 4, ал. 3 от 30 април 2022 г. до влизането в сила на това постановление се предава на Министерството на транспорта и съобщенията.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 5 МАЙ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ

(ОБН. ДВ, БР. 36 ОТ 2022 Г.)


§ 2. В Постановление № 113 на Министерския съвет от 2020 г. за възлагане на "Български пощи" - ЕАД, да извършва услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания (вестници и списания) с отстъпки на едро и дребно, директно или на абонаментна основа на територията на Република България (ДВ, бр. 50 от 2020 г.) се правят следните изменения и допълнения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


4. Навсякъде думите "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят съответно със "заместник министър-председателят по ефективно управление" и "заместник министър-председателя по ефективно управление".

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 244 ОТ 11 АВГУСТ 2022 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОРГАН ПО ЧЛ. 10 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОЩЕНСКИТЕ УСЛУГИ И ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 66 ОТ 2022 Г.)


§ 2. В Постановление № 113 на Министерския съвет от 2020 г. за възлагане на "Български пощи" - ЕАД, да извършва услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания (вестници и списания) с отстъпки на едро и дребно, директно или на абонаментна основа на територията на Република България (обн., ДВ, бр. 50 от 2020 г.; изм. и доп., бр. 36 от 2022 г.) се правят следните изменения и допълнения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4. Навсякъде думите "заместник министър-председателят по ефективно управление" и "заместник министър-председателя по ефективно управление" се заменят съответно с "министърът на транспорта и съобщенията" и "министъра на транспорта и съобщенията".

Приложение към чл. 2, ал. 1


МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРА НА КОМПЕНСАЦИЯТА ВЪЗ ОСНОВА НА НЕТНИТЕ РАЗХОДИ ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА УСЛУГАТА ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПЕРИОДИЧНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ С ОТСТЪПКИ НА ЕДРО И ДРЕБНО, ДИРЕКТНО ИЛИ НА АБОНАМЕНТНА ОСНОВА ОТ "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" - ЕАД, НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


(Отделена като самостоятелен акт)

Промени настройката на бисквитките