Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 5.VI

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 8 АПРИЛ 2020 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО, ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 8 АПРИЛ 2020 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО, ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" И ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

В сила от 05.06.2020 г.
Издадена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Главния прокурор на Република България, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и Инспектората към Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.51 от 5 Юни 2020г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази инструкция урежда условията, реда и сроковете за осъществяване на взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, наричана по-нататък "Комисията", Прокуратурата на Република България (Прокуратурата), Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), органите по приходите на Национална агенция за приходите (НАП), органите на Агенция "Митници" (АМ), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за постигане целта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

(2) За постигане целта на ЗПКОНПИ може да се поиска информация и извън органите и/или институциите по ал. 1.

Чл. 2. (1) Органите и/или институциите по чл. 1 осъществяват взаимодействие при запазване на своята организационна и функционална независимост и при стриктно спазване на процесуалноправните и материалноправните норми, уреждащи тяхната компетентност.

(2) Взаимодействието по тази инструкция се осъществява между централните и териториалните структури на съответните институции.

(3) Органите и/или институциите по чл. 1 си взаимодействат съобразно предоставената им компетентност с Главния инспекторат на Министерския съвет и с инспекторатите по чл. 46 от Закона за администрацията за постигане целта на ЗПКОНПИ.

Чл. 3. (1) Взаимодействието между органите и/или институциите по чл. 1 се осъществява чрез обмен на информация и оказване на съдействие, в рамките на техните правомощия, за постигане целта на закона.

(2) Способите на сътрудничество, видът на информацията и редът за взаимното ѝ предоставяне могат да се уреждат със споразумения между ръководителите на органите и/или институциите по чл. 1 съобразно действащото законодателство.

Чл. 4. (1) За разрешаване на възникнали общи въпроси, свързани с взаимодействието между органите и/или институциите по чл. 1 по тази инструкция, могат да бъдат създавани съвместни работни групи, които да изготвят и предложения за нормативни промени, свързани с изпълнение на целта на ЗПКОНПИ.

(2) Групите се създават със съвместна заповед на съответните ръководители на органите и/или институциите по чл. 1.

Глава втора.
РЪКОВОДСТВО, КОНТРОЛ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО

Чл. 5. Общото ръководство и контрол на взаимодействието между органите и/или институциите по чл. 1 по прилагането на ЗПКОНПИ се осъществява от председателя на Комисията, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС, министъра на финансите и главния инспектор на Инспектората към ВСС в съответствие с действащото законодателство.

Чл. 6. (1) За подпомагане на взаимодействието председателят на Комисията, главният прокурор, министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС, изпълнителният директор на НАП, директорът на АМ и главният инспектор на Инспектората към ВСС със свои заповеди определят служители за контакт.

(2) Служителите за контакт:

1. подпомагат съответните органи при осъществяване на общото ръководство и контрол на взаимодействието между тях;

2. осъществяват общата координация и организация на взаимодействието между органите;

3. осигуряват оперативното взаимодействие по конкретни проверки за установяване на корупция, конфликт на интереси и на незаконно придобито имущество.

Глава трета.
НАЧИНИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Раздел I.
Взаимодействие между Комисията, органите на Комисията и Прокуратурата

Чл. 7. (1) Наблюдаващият прокурор незабавно изпраща информация на директора на съответната териториална дирекция (ТД), когато за престъпление, посочено в чл. 108, ал. 1 ЗПКОНПИ, е образувано досъдебно производство. Информацията съдържа номера на производството, правната квалификация на престъплението и координати за последваща комуникация, които се отразяват в уведомление по образец съгласно приложение № 1.

(2) Наблюдаващият прокурор изпраща незабавно писмено уведомление по образец съгласно приложение № 2 на директора на съответната ТД, когато за престъпление, посочено в чл. 108, ал. 1 ЗПКОНПИ, е постановено:

1. отказ да се образува досъдебно производство на основание, посочено в чл. 108, ал. 2 ЗПКОНПИ, във връзка с чл. 24, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 и 10 от НПК;

2. прекратяване на наказателното производство, когато лицето не е било привлечено като обвиняем на основание, посочено в чл. 108, ал. 2 ЗПКОНПИ, във връзка с чл. 24, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 и 10 от НПК;

3. спиране на наказателното производство, когато лицето не е било привлечено като обвиняем на основание, посочено в чл. 108, ал. 3 ЗПКОНПИ, във връзка с чл. 25, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от НПК.

(3) Наблюдаващият прокурор изпраща незабавно уведомление по образец съгласно приложение № 2 на директора на ТД, когато за престъпление, посочено в чл. 108, ал. 1 ЗПКОНПИ, е постановено:

1. привличане на обвиняем;

2. внасяне на обвинителен акт, предложение за одобряване на споразумение или предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК;

3. налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на обвиняемия;

4. възобновяване на наказателно производство, спряно по ал. 2, т. 3.

(4) Върховната касационна прокуратура уведомява Комисията при влязъл в сила акт на български съд, с който се признава осъдителен акт на чуждестранен съд, както и при трансфер на наказателно производство за престъпление, посочено в чл. 108, ал. 1 ЗПКОНПИ.

(5) Уведомленията съдържат наличната информация относно:

1. трите имена и ЕГН на лицето, за което е налично съответното основание по чл. 108, ал. 1 - 3 ЗПКОНПИ;

2. престъплението, за което е било образувано досъдебното производство;

3. имуществото на лицето, ако такова е било установено;

4. обезпечителните мерки върху имуществото на обвиняемото лице, ако такива са били наложени, както и процесуалното основание за това;

5. информация за внесен обвинителен акт, предложение за споразумение за решаване на делото или предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК;

6. координати за последваща комуникация - телефон и електронен адрес на наблюдаващия прокурор, както и адрес на прокуратурата;

7. номер на прокурорска преписка и досъдебно производство;

8. когато лицето е чуждестранен гражданин - ЛНЧ (ако е наличен), пол, държава на произход, дата на раждане, имената на латиница.

(6) Към уведомленията по ал. 2 и 3 се прилагат копие от постановлението за привличане на обвиняем, съответно от обвинителния акт, или предложение за споразумение за решаване на делото или предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. По писмено искане на директора на съответната ТД наблюдаващият прокурор може да предостави на същия или на определен от него инспектор копия на наличните в делото или преписката актове на органите на досъдебното производство или документи, свързани с имущественото състояние на лицето.

(7) Информационният обмен между Комисията и Прокуратурата се осъществява на хартиен носител и/или по електронен път по ред, определен от главния прокурор и председателя на Комисията в допълнително споразумение между Комисията и Прокуратурата.

(8) Служителите, които имат достъп до информация или им е станала известна, са длъжни да спазват конфиденциалност и да не я разпространяват/разкриват на трети лица.

Чл. 8. (1) При провеждане на досъдебно производство за престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда отнемане в полза на държавата, конфискация или глоба или когато по друга предвидена в закона причина имущественото състояние е от значение за наказателното производство, наблюдаващият прокурор може да изиска справка от Комисията за налични предходни проверки или производства срещу лицето, както и копия на събраните по тях документи, свързани с имущественото му състояние.

(2) След направеното уведомление наблюдаващият делото прокурор може да изиска от съответната ТД последваща информация за имущественото състояние на лицето, както и за имуществото на притежаваните или контролираните от него юридически лица, включително и копия на съответните документи.

Чл. 9. (1) За комплексното използване на административния капацитет на органите на Комисията и на Прокуратурата може да се създават съвместни екипи.

(2) След получаване на уведомление за привлечено лице като обвиняем директорът на ТД или административният ръководител на съответната прокуратура при необходимост отправя предложение за създаване на съвместен екип, като предложителят прилага проект на споразумение съгласно приложение № 3. Подписаното споразумение не подлежи на разгласяване.

Чл. 10. (1) Административният ръководител на съответната прокуратура и директорът на ТД определят членовете на съвместния екип. В работата на екипа по своя преценка могат да участват лично както административният ръководител на съответната прокуратура, така и директорът на ТД.

(2) Съвместният екип се състои от ръководител и членове. Ръководител на екипа е наблюдаващият съответното досъдебно производство прокурор.

Чл. 11. (1) В петдневен срок от подписването на споразумението по чл. 9, ал. 2 екипът провежда начална координационна среща, на която се обсъждат основните общи действия, координацията и редът за взаимен обмен на информацията. По преценка на ръководителя на екипа се изготвя и съвместен план за изпълнение на конкретните задачи.

(2) Съвместният екип провежда периодично работни срещи, на които страните обменят информация и планират предстоящи действия.

(3) За проведените срещи и взетите на тях решения се съставят протоколи, преписи от които се предоставят на всяка от страните по споразумението по чл. 9, ал. 2.

Чл. 12. (1) На наблюдаващия прокурор от органите на Комисията може да се предоставят копия от относими към досъдебното производство документи, свързани с имущественото състояние на проверяваното лице, както и с притежаваните или контролираните от него юридически лица. По преценка на органите на Комисията на наблюдаващия прокурор може да се осигури достъп до материалите по преписката по проверката на Комисията.

(2) На органите на Комисията от наблюдаващия прокурор може да се предоставят копия от относими към проверката по ЗПКОНПИ протоколи за действия по разследването или други материали от досъдебното производство. С разрешение на наблюдаващия прокурор на органите на Комисията може да се осигури достъп до материалите по досъдебното производство.

(3) Преценката по предходните алинеи е свързана с относимостта на материалите към целите и предмета на проверката съответно на досъдебното производство.

Чл. 13. Когато проверката по чл. 107, ал. 2 ЗПКОНПИ завърши с решение за прекратяване и е било установено несъответствие между имуществото и нетния доход под 150 000 лв. за целия проверяван период, в 10-дневен срок Комисията уведомява наблюдаващия прокурор и при поискване предоставя копия на събраните при проверката материали.

Чл. 14. (1) За получените уведомления по чл. 7, ал. 2 и 3 Комисията изпраща на Върховната касационна прокуратура до 15-о число на всеки месец информация в табличен вид по образец съгласно приложение № 4, обобщена по прокуратури за предходния месец, както следва:

1. номерата на съответните прокурорски преписки и наказателни производства на съответната прокуратура;

2. дата и номер на образуваните по тях проверки в компетентната териториална дирекция;

3. дата и номер на протокол за отказ за образуване на проверка;

4. дата на осъществения контакт между наблюдаващия прокурор и съответния орган по чл. 16, ал. 1 ЗПКОНПИ;

5. дата на сключено споразумение за съвместен екип.

(2) Ежегодно, до края на януари, Комисията изпраща на Върховната касационна прокуратура обобщена информация за броя на получените от прокуратурите в страната през предходната година уведомления по чл. 7, ал. 2 и 3.

Раздел II.
Взаимодействие между Комисията, органите на Комисията и Министерството на вътрешните работи

Чл. 15. Комисията, органите на Комисията и МВР обменят информация за имуществото на лицата по чл. 108, 109, 110 и 111 ЗПКОНПИ, за което може да се предположи, че е незаконно придобито в страната или в чужбина, при спазване на изискванията на Закона за Министерството на вътрешните работи.

Чл. 16. При прилагане на инструментите на международно оперативно сътрудничество органите по чл. 16, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ и звено "Международно сътрудничество" на КПКОНПИ осъществяват обмен на информация и взаимодействие с дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС) - МВР. Обменът се осъществява по установените международни правила и сроковете за обмен на информация по линия на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) и Международната организация на криминалната полиция "Интерпол", както и в изпълнение на сключените международни споразумения, по които ДМОС - МВР, координира обмена на информация.

Раздел III.
Взаимодействие между Комисията, органите на Комисията и ДАНС

Чл. 17. (1) По мотивирано писмено искане на органите по чл. 16, ал. 1 ЗПКОНПИ за всеки конкретен случай Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САДФР) - ДАНС, предоставя информация, получена по реда на международния обмен, единствено по реда и при условията на глава шеста, раздел II от Закона за мерките срещу изпирането на пари и при спазване на всички ограничения, поставени от съответната чужда служба.

(2) При условията на ал. 1 САДФР - ДАНС, събира допълнителна информация чрез международния обмен само ако същата не може да бъде придобита в рамките на правомощията на Комисията и органите по чл. 16, ал. 1 ЗПКОНПИ.

Чл. 18. (1) Предоставянето на информация по чл. 17 се извършва в едномесечен срок от датата на получаване на разрешение за това, когато такова е необходимо.

(2) Двустранният обмен на информация между Комисията, органите по чл. 16, ал. 1 ЗПКОНПИ и ДАНС се извършва при спазване на принципа "необходимост да се знае" по ЗЗКИ.

(3) Двустранният обмен на информация по този раздел се осъществява писмено за всеки конкретен случай по определения вътрешен ред за документооборота, установен във всяко ведомство.

(4) Получаването на информация по образувани преписки по реда на чл. 108 - 111 ЗПКОНПИ може да бъде поискано само при наличие на уведомление за привличане като обвиняем на основание чл. 108а, ал. 1 - 3 и чл. 253 от НК.

Раздел IV.
Взаимодействие между Комисията, органите на Комисията и органите на НАП

Чл. 19. (1) Комисията, органите на Комисията и органите по приходите обменят информация съобразно правомощията си, свързана с лицата и данните по чл. 108, ал. 1, чл. 109, ал. 1, чл. 111, чл. 114, ал. 1 ЗПКОНПИ относно:

1. тяхното имущество;

2. източниците на доходи и техния размер;

3. обичайните и извънредните разходи;

4. платените публичноправни задължения, вкл. платени санкции по влезли в сила наказателни постановления и др.;

5. подадените данъчни декларации, вкл. счетоводни баланси, отчети за приходи и разходи и справки за паричните потоци на проверяваните лица;

6. преобразуване на имуществото;

7. издадените ревизионни актове и доклади;

8. пазарна стойност на имуществото към момента на придобиването;

9. пазарна стойност на имуществото към момента на проверката;

10. обичайните и извънредните доходи и разходи за издръжка на физическото лице и на членовете на семейството му;

11. пътуванията в чужбина на проверяваното лице и на членовете на семейството му, както и на лицата, които представляват юридическото лице;

12. други обстоятелства, които имат значение за изясняване произхода на имуществото, начина на придобиването и на преобразуването му;

13. данни за идентифициране на лицата по чл. 108, ал. 1, чл. 109, ал. 1, чл. 111, чл. 114, ал. 1 ЗПКОНПИ;

14. данни за лицето, срещу което е образувано производство, имуществото, върху което е наложено обезпечение, и собственика му, както и данни за лицето, което държи имуществото към момента на налагане на обезпечението, и за пазача на съответното имущество, в т.ч. и други данни, които са необходими за индивидуализация на имуществото, върху което е наложено обезпечение.

(2) Исканията за предоставяне на информацията по ал. 1 се отправят от органите на Комисията, посочени в чл. 74, ал. 1, т. 3 от ДОПК, съответно от органите по приходите на НАП.

(3) Органите по приходите предприемат незабавно действия за събиране на информацията по ал. 1 и я изпращат не по-късно от 30 дни от постъпване на искането.

(4) Комисията и органите на Комисията предоставят исканата информация на НАП не по-късно от 30 дни от постъпване на искането.

(5) Информационният обмен между Комисията, органите на Комисията и НАП се осъществява на хартиен носител и/или по електронен път по ред, определен от изпълнителния директор на НАП и председателя на Комисията в допълнително споразумение между Комисията и НАП.

Чл. 20. (1) За целите на взаимодействието по чл. 19 председателят и директорите на ТД на Комисията, посочени в чл. 74, ал. 1, т. 3 от ДОПК, могат да отправят писмено искане до органите по приходите за предприемане на действия по осъществяване на данъчно-осигурителен контрол по реда на глава петнадесета от ДОПК.

(2) По писмено искане на лицата по ал. 1 органите по приходите, извършващи действията по реда на глава петнадесета от ДОПК, предоставят сведения за хода на същите и за установените обстоятелства, както и копие от събраните материали, посочени в искането.

Чл. 21. В случай на отказ да се извършат действия по реда на глава петнадесета от ДОПК директорът на съответната териториална дирекция на НАП незабавно писмено уведомява заявителя по чл. 19, ал. 1 относно причините за отказа.

Чл. 22. (1) Председателят на Комисията и директорите на ТД информират писмено органа по изпълнението на адреса на компетентната териториална дирекция или офис на НАП по смисъла на чл. 8 от ДОПК съгласно приложение № 5:

1. дали е поискана от съда отмяна на обезпечителните мерки/замяната им с друго равностойно обезпечение, или няма да бъде отправено искане - в 7-дневен срок от постъпване на съобщение по чл. 134 ЗПКОНПИ за започване на принудително изпълнение по реда на ДОПК върху имущество и вземания, върху които са наложени обезпечителни мерки по реда на ЗПКОНПИ;

2. за решението на съда по повод искането на Комисията по т. 1 - в 3-дневен срок от постановяване на съответния съдебен акт, с копие от постановения акт, когато искането е уважено;

3. в срока по т. 2 - за всяка промяна в информацията, предоставена на НАП.

(2) Влезлите в сила съдебни решения за отнемане и издадените въз основа на тях изпълнителни листове за изпълнение на решението за отнемане се изпращат от Комисията на Междуведомствения съвет по чл. 165 от ЗПКОНПИ за управление на отнетото имущество.

(3) Комисията предявява по реда на чл. 220, ал. 1 от ДОПК постановената парична равностойност за предприемане на действия по принудително изпълнение по реда на същия кодекс.

Чл. 23. За законосъобразното принудително изпълнение на публичните задължения Комисията предоставя достъп до регистрите по чл. 170 ЗПКОНПИ на определени служители на НАП по ред и начин, регламентирани със споразумение между Комисията и НАП.

Чл. 24. Когато проверката по чл. 107, ал. 2 ЗПКОНПИ завърши с доклад за прекратяване и е било установено несъответствие между имуществото и нетния доход под 150 000 лв. за целия проверяван период, в 10-дневен срок Комисията уведомява изпълнителния директор на НАП и при поискване предоставя копия на събраните в проверката материали.

Чл. 25. (1) Взаимодействието и електронният обмен на информация между НАП и Комисията, взаимното предоставяне на достъп до електронни услуги или информационни регистри и масиви на двете институции, при спазване на нормативните изисквания, както и взаимодействието във връзка с обезпечаване и събиране на публични вземания се регламентират с допълнително споразумение между Комисията и НАП.

(2) Служителите, които имат достъп до информация или им е станала известна, са длъжни да спазват конфиденциалност и да не я разпространяват/разкриват на трети лица.

Раздел V.
Взаимодействие между Комисията, органите на Комисията и органите на Агенция "Митници"

Чл. 26. (1) Комисията, органите на Комисията и органите на АМ обменят информация съобразно правомощията си.

(2) Предоставянето на информацията по ал. 1 се осъществява:

1. въз основа на отправено искане за предоставяне на информация, вкл. данъчна такава, от председателя на Комисията или директорите на съответните ТД до директора на АМ или директорите на съответните ТД на АМ;

2. чрез достъп за справочна дейност в автоматизирани информационни системи (АИС) на АМ от автоматизирани работни места (АРМ) на Комисията чрез "Системата за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи" (МИСЗА) на АМ.

(3) Председателят на Комисията определя със своя заповед оправомощени лица, на които да бъде предоставен достъп до АИС на АМ.

(4) Редът и обхватът на предоставяната от АМ информация се определят със споразумение между ръководителите на двете институции.

(5) При постъпване на искане за предоставяне на информация по ал. 2, т. 1 се предприемат незабавни действия, като същата се изпраща не по-късно от 30 дни от постъпването му.

(6) За информацията по ал. 1, която не е обхваната от АИС на АМ, информационният обмен между Комисията, органите на Комисията и органите на АМ се осъществява на хартиен носител.

(7) При поискване от председателя на Комисията или директорите на съответните ТД директорът на АМ или директорите на съответните ТД на АМ им изпращат заверени копия на документите.

Чл. 27. (1) Председателят на Комисията или директорите на съответните ТД на Комисията могат да отправят писмено искане до съответните органи на АМ за осъществяване на данъчен контрол по реда на глава петнадесета от ДОПК на данъчнозадължените лица по Закона за акцизите и данъчните складове и за осъществяване на митнически контрол по реда на Закона за митниците.

(2) По писмено искане на председателя на Комисията или директорите на съответните ТД на Комисията митническите органи, извършващи действията по ал. 1, предоставят сведения за хода на същите и за установените обстоятелства, както и копие от събраните материали, посочени в искането.

(3) В случай на отказ да се извършат действия по реда на глава петнадесета от ДОПК или по Закона за митниците съответният директор на ТД на АМ писмено уведомява заявителя по ал. 1 относно причините за отказа.

Раздел VI.
Взаимодействие на Комисията с Инспектората към Висшия съдебен съвет

Чл. 28. Когато при проверка на декларациите, подадени по реда на глава девета, раздел I "а" от Закона за съдебната власт (ЗСВ), се констатира несъответствие между декларираните и установените факти в размер на не по-малко от 20 000 лв. и при наличие на основанията по чл. 175ж, ал. 4 или чл. 175з, ал. 4 от ЗСВ, Инспекторатът към ВСС изпраща незабавно изготвения доклад за несъответствие на Комисията. Главният инспектор се уведомява в 14-дневен срок от приключване на проверката за резултатите от нея.

Чл. 29. (1) Подадените до Комисията сигнали за конфликт на интереси, както и за корупция по смисъла на ЗПКОНПИ срещу съдия, прокурор или следовател, съдържащи данни за действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, се изпращат незабавно за проверка от Инспектората към ВСС.

(2) Когато в хода на производство по установяване конфликт на интереси, образувано пред Комисията, се установи, че проверяваното лице е съдия, прокурор или следовател, производството се прекратява незабавно, а събраните доказателства се изпращат на Инспектората към ВСС.

Чл. 30. В производството по установяване на конфликт на интереси по реда на глава осма от ЗПКОНПИ Комисията и нейните органи могат да изискват от Инспектората към ВСС писмена информация, документи и данни от подадените пред него декларации за имущество и интереси, относими към предмета на производството.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция "органи на Комисията" са органите по чл. 16, ал. 1 и 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

§ 2. По смисъла на тази инструкция "органи по приходите" са органите по чл. 7, ал. 1 и 2 от Закона за Националната агенция за приходите.

§ 3. По смисъла на тази инструкция "Митнически органи" са органите по § 1, т. 9 от ДР на Закона за митниците.

Заключителни разпоредби

§ 4. Инструкцията се издава на основание чл. 24, ал. 2 от ЗПКОНПИ.

§ 5. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 6. Тази инструкция отменя Инструкция № 513 от 2013 г. за реда и сроковете за осъществяване на взаимодействие между Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Държавна агенция "Национална сигурност", Министерството на вътрешните работи, органите към министъра на финансите и Прокуратурата на Република България (ДВ, бр. 30 от 2013 г.).

Приложение № 1 към чл. 7, ал. 1


                                                                                     ДО

                                                                                     ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ

                                                                                     НА КОМИСИЯТА ЗА

                                                                                     ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА

                                                                                     КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА

                                                                                     НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО

                                                                                     ИМУЩЕСТВО

                                                                                     Гр. .....................

 

   На основание чл. 7, ал. 1 от Инструкцията за условията, реда и сроковете за осъществяване на взаимодействие между КПКОНПИ, органите на Комисията, ПРБ, МВР, ДАНС, НАП, АМ и ИВСС Ви уведомявам, че на ........................./20.... г. е образувано досъдебно производство № ........................./20.... г. по описа на ........................., пр. пр. № ......................../20.... г. по описа на ......................... прокуратура, за престъпление по чл. ......................... от НК.

 

 

Прокурор:

(...................................................................)

телефон: ........................................................

e-mail: ............................................................

адрес за кореспонденция: ............................


Приложение № 2 към чл. 7, ал. 2 и 3


                                                                                     ДО

                                                                                     ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ

                                                                                     НА КОМИСИЯТА ЗА

                                                                                     ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА

                                                                                     КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА

                                                                                     НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО

                                                                                     ИМУЩЕСТВО

                                                                                     Гр. .....................

 

На основание чл. 110, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Ви уведомявам, че на ......................... 20... г. - лицето ......................... с ЕГН/ЛНЧ ......................... е привлечено като обвиняем по чл. ........................ от НК по досъдебно производство № ......................... по описа на ........................., пр. пр. № ......................... по описа на ......................... прокуратура.

За ......................... (предишното действие на наблюдаващия прокурор/съда) сме Ви уведомили с писмо № ......................... от ......................... 20... г.

*изберете приложимото

Уведомяваме Ви, че на ......................... (дата) на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 24, ал. 1, т. _____ (т. 2, 3, 4, 5 или 10) НПК е постановен отказ да се образува досъдебно производство по пр. пр. № ........................./......................... 20... г. на ......................... прокуратура.

или

Уведомяваме Ви, че на ......................... (дата) на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 24, ал. 1, т. ____ (т. 2, 3, 4, 5 или 10) НПК е постановено прекратяване на досъдебно производство № ...................../..................... 20.... г. по пр. пр. № ...................../..................... 20....... г. на ......................... прокуратура.

За ......................... (предишното действие на наблюдаващия прокурор/съда) сме Ви уведомили с писмо № ......................... от ......................... 20... г.

или

Уведомяваме Ви, че на ......................... (дата) на основание чл. 244, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 25, ал. 1, т. _____ (т. 1, 2 или 3) НПК е постановено спиране на наказателното производство по досъдебно производство № ........................./......................... 20... г. по пр. пр. № ........................./ ......................... 20... г. на ......................... прокуратура.

За ......................... (предишното действие на наблюдаващия прокурор/съда) сме Ви уведомили с писмо № ......................... от ......................... 20... г.

или

Уведомяваме Ви, че на ......................... (дата) е възобновено наказателното производство по досъдебно производство № ........................./......................... 20.... г. по пр. пр. № ........................./......................... 20... г. на ......................... прокуратура, което е било спряно на основание чл. 244, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 25, ал. 1, т. _____ (т. 1, 2 или 3) НПК. За спирането на производството сме Ви уведомили с писмо № ......................... от ......................... 20... г.

или

Уведомяваме Ви, че на ......................... (дата) досъдебно производство № ........................./........................ 20.... г. по пр. пр. № ........................./......................... 20... г. на ......................... прокуратура е внесено в ......................... съд - гр. ........................, с обвинителен акт предложение за споразумение за решаване на делото или предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а НК.

За ......................... (предишното действие на наблюдаващия прокурор/съда) сме Ви уведомили с писмо № ......................... от ......................... 20... г.

 

 

Прокурор:

                  (.....................)

телефон: ........................................................

e-mail: ............................................................

адрес за кореспонденция: ............................

 

Към настоящия момент по отношение на лицето .......................................... не е установено имущество/е установено следното имущество ....................., като същото е/не е предмет на разследването.

По делото не са постановени обезпечителни мерки/са постановени обезпечителни мерки на основание чл. 72 НПК/ЗМИП/ЗМФТ върху следното имущество .........................

 


Приложение № 3 към чл. 9, ал. 2


СПОРАЗУМЕНИЕ

за създаване на съвместен екип

На основание чл. 9, ал. 1 от инструкцията по чл. 24, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България се сключи настоящото споразумение от административния ръководител на ..................... прокуратура - гр. ....................., и директора на Териториална дирекция - гр. ....................., за създаване на съвместен екип по досъдебно производство № ..................... по описа на ..........., пр. пр. № ..................... по описа на ..........................................

Страните се споразумяха да се създаде съвместен екип и да се извършват съвместни действия в съответствие с чл. 9 - 12 от инструкцията по чл. 24, ал. 2 ЗПКОНПИ.

Ръководител на съвместния екип е прокурор .......................................................................

Членове на съвместния екип са:

Прокурори .....................................................................................................................................

Разследващи органи .....................................................................................................................

Инспектори ...................................................................................................................................

Срок за провеждане на началната координационна среща - ...................................................

                                                                                                                          (дата)

Основни задачи на екипа .............................................................................................................

Изготвено в ..............................................................................     ................................................

 

(населено място)

(дата)

 

АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ

ДИРЕКТОР НА

НА ..................................... ПРОКУРАТУРА

ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ

гр. .....................................................................

гр. ........................................................

(...........................................................................)

(...............................................................)


Приложение № 4 към чл. 14, ал. 1


ТД ...........................

Месец .....................

Окръжна и районна прокуратура

Номер на пр. преписка (ДП)

Дата и номер на образуване на проверка в ТД

Дата и номер на протокол за отказ за образуване на проверка

Дата на контакт между ОП/РП и ТД

Дата на сключено споразумение за съвместен екип между ОП/РП и ТД

 

Приложение № 5 към чл. 22, ал. 1


 

ТД на НАП

Адрес за контакт

Населени места в териториалния обхват/длъжници със специфична компетентност

1.

ТД на НАП - Бургас

1.1.

Бургас

гр. Бургас, ул. Цар Петър № 5б, ет. 7

ro02_delov@ro02.nra.bg

Бургас, Созопол, Царево, Малко Търново, Грудово, Карнобат, Сунгурларе, Камено, Айтос, Руен, Поморие, Несебър, Обзор

1.2.

Офис Сливен

гр. Сливен, ул. Столипин № 19

ro20_delov@ro20. nra.bg

Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора

1.3.

Офис Ямбол

гр. Ямбол, ул. Търговска № 2

ro28_delov@ro28. nra.bg

Ямбол, Болярово, Елхово, Тунджа, Стралджа

2.

ТД на НАП - Варна

2.1.

Варна

гр. Варна, бул. Осми Приморски полк № 128

ro03_delov@ro03. nra.bg

Варна, Аврен, Белослав, Аксаково, Долен чифлик, Провадия, Дългопол, Ветрино, Девня, Вълчидол

2.2.

Офис Добрич

гр. Добрич, ул. Независимост № 7

ro08_delov@ro08.nra.bg

Добрич, Тервел, Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Балчик

2.3.

Офис Силистра

гр. Силистра,

Г. Скобелев № 8

ro19_delov@ro19.nra.bg

Силистра, Тутракан, Дулово

 

2.4.

Офис Разград

гр. Разград, пл. Независимост № 1

ro17_delov@ro17.nra.bg

Разград, Цар Калоян, Кубрат, Завет, Исперих, Самуил, Лозница

2.5.

Офис Русе

гр. Русе, ул. Пиротска № 24

ro18_delov@ro18.nra.bg

Русе, Сливо поле, Ветово, Иваново, Бяла, Ценово, Две могили, Борово

2.6.

Офис Търговище

гр. Търговище,

пл. Свобода № 1

ro25_delov@ro25.nra.bg

Търговище, Попово, Опака, Омуртаг, Антоново

2.7.

Офис Шумен

гр. Шумен, пл. Освобождение № 2

ro27_delov@ro27.nra.bg

Шумен, Нови пазар, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Преслав, Върбица, Смядово, Хитрино, Венец

3.

ТД на НАП - Велико Търново

3.1

Велико Търново

гр. Велико Търново, пл. Център № 2

ro04_delov@ro04.nra.bg

Велико Търново, Павликени, Сухиндол, Свищов, Полски Тръмбеш, Стражица, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица

3.2.

Офис Видин

гр. Видин, ул. Шести септември № 12

ro05_delov@ro05.nra.bg

Видин, Ново село, Брегово, Бойница, Кула, Грамада, Макреш, Димово, Дунавци, Арчар, Белоградчик, Дреновец, Ружинци, Чупрене

 3.3.

Офис Враца

гр. Враца, ул. Васил Кънчов № 86

ro06_delov@ro06.nra.bg

Враца, Криводол, Козлодуй, Хайредин, Оряхово, Мизия, Кнежа, Бяла Слатина, Борован, Мездра, Роман

 3.4.

Офис Габрово

гр. Габрово, ул. Априловска № 7

ro07_delov@ro07.nra.bg

Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна, Плачковци

3.5.

Офис Ловеч

 

гр. Ловеч, ул. Търговска № 43

ro11_delov@ro11.nra.bg

Ловеч, Луковит, Тетевен, Ябланица, Троян, Априлци, Угърчин

3.6.

Офис Монтана

гр. Монтана, ул. Л. Каравелов № 11

ro12_delov@ro12.nra.bg

Монтана, Лом, Брусарци, Медковец, Вълчедръм, Якимово, Бойчиновци, Берковица, Вършец

3.7.

Офис Плевен

гр. Плевен, ул. Дойран № 43

ro15_delov@ro15.nra.bg

Плевен, Червен бряг, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Летница

4.

ТД на НАП - Пловдив

4.1.

Пловдив

гр. Пловдив, ул. Скопие № 106

ro16_delov@ro16. nra.bg

Пловдив, Асеновград, Първомай, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Карлово, Калояново, Брезово, Раковски, Садово

4.2.

Офис Кърджали

гр. Кърджали, ул. Деспот Слав № 1

ro09_delov@ro09. nra.bg

Кърджали, Ардино, Черноочене, Крумовград, Момчилград, Джебел, Кирково

4.3.

Офис Пазарджик

 

гр. Пазарджик,

ул. Асен Златаров № 7 ro13_delov@ro13. nra.bg

Пазарджик, Пещера, Брацигово, Батак, Велинград, Ракитово, Сърница, Септември, Варвара, Белово, Виноградец, Калугерово, Панагюрище, Попинци, Стрелча, Черногорово

4.4.

Офис Смолян

гр. Смолян, бул. България № 12

ro21_delov@ro21. nra.bg

Смолян, Доспат, Борино, Девин, Лъки, Чепеларе, Баните, Мадан, Неделино, Златоград, Рудозем

4.5.

Офис Стара Загора

гр. Стара Загора, ул. Кенали № 1

ro24_delov@ro24. nra.bg

Стара Загора, Чирпан, Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Раднево, Тополовград, Гълъбово

4.6.

Офис Хасково

гр. Хасково, бул. България № 152, ет. 8

ro26_delov@ro26. nra.bg

Хасково, Димитровград, Минерални бани, Харманли, Симеоновград, Маджарово, Свиленград, Любимец, Капитан Андреево, Ивайловград, Стамболово

5.

ТД на НАП - София

5.1.

София

гр. София, ул. Аксаков № 21

ro22_delov@ro22.nra.bg

длъжници, регистрирани на територията на гр. София - Столична община (като ФЛ с ЛНЧ и др.), включително Перник, Радомир, Ковачевци, Брезник, Трън, Земен

5.2.

Офис Кюстендил

гр. Кюстендил, ул. Демокрация № 55

ro10_delov@ro10.nra.bg

Кюстендил, Дупница, Бобошево, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Бобовдол, Невестино, Гърляно, Гюешево, Трекляно, Драговищица

5.3.

Офис Благоевград

гр. Благоевград, ул. Гьорче Петров № 2

ro01_delov@ro01.nra.bg

Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански, Струмяни, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Банско, Якоруда, Сатовча

5.4.

СДО София

гр. София, ул. Гурко № 12

sdo2225_delov@ro22.nra.bg

длъжници, регистрирани в дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители"

6.

ТД ГДО - София

6.1.

ГДО София

гр. София,

ул. Аксаков № 29

ro29_delov@ro29.nra.bg

длъжници, регистрирани в ТД на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители"



Промени настройката на бисквитките