Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 16.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.54 от 16 Юни 2020г.

§ 1. В чл. 8, ал. 5 думите "14-дневен срок" се заменят с "едномесечен".

§ 2. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "изпълнението на учебната програма и индивидуалния учебен план се потвърждава от висшето училище при допускането на специализанта до държавен изпит" се заличават.

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "В тези случаи специализантите по чл. 11, ал. 1, т. 1 ползват платен служебен отпуск по чл. 161, ал. 1 от Кодекса на труда."

§ 3. В чл. 12, ал. 1 думите "датата, посочена в договора или заповедта по чл. 11, ал. 1 или 4 или чл. 13, ал. 3" се заменят с "датата на постъпване на специализанта на работа в случаите по чл. 11, ал. 1, т. 1 или датата, посочена в договора или заповедта по чл. 11, ал. 1, т. 2 и 3, чл. 11, ал. 4 или 5 или чл. 13, ал. 3".

§ 4. В чл. 13 се създават ал. 4 - 6:

"(4) Специализантите по ал. 1 и 2 се включват в работния график на базата за обучение и имат същите задължения като специализантите, назначени по реда на чл. 11.

(5) За провеждането на обучението по реда на ал. 1 и 2 не се дължи такса на базите за обучение.

(6) За времето на обучението си за придобиване на специалност специализантите, обучаващи се на места, финансирани от държавата по чл. 45, ал. 2, т. 1, буква "б", ползват платен служебен отпуск по чл. 161, ал. 1 от Кодекса на труда."

§ 5. В чл. 14, ал. 1 се създава т. 7:

"7. протокола от проведения конкурс по чл. 17, ал. 3."

§ 6. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Трудовото възнаграждение на специализантите, приети на места, финансирани от държавата по клинични специалности, не може да бъде по-малко от две минимални работни заплати за страната, а за специалностите, определени по реда на чл. 42б, ал. 3, не може да бъде по-малко от размера, определен със заповедта по чл. 42б, ал. 3."

2. В ал. 6 се създава изречение второ: "Базите за обучение подават предложения за свои представители, които да бъдат включени в комисията, по ред и при условия, определени от висшето училище."

§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Свободните длъжности по ал. 1 се обявяват от базите за обучение едновременно и на интернет портал за специализанти, разработен и поддържан от Министерството на здравеопазването."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) При провеждането на конкурса по ал. 3 се вземат предвид:

1. средният успех от следването и от държавните изпити;

2. оценките по учебните дисциплини, съответстващи, включващи или най-близки до специалността, за която се кандидатства;

3. резултатът от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства;

4. другите умения и компетенции, необходими за заемането на длъжността (социални, организационни, компютърни, езикови и др.)."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) В едномесечен срок от прекратяване на договора по чл. 11, ал. 1, т. 1 със специализанта поради изтичане на срока на договора ръководителят на базата за обучение писмено уведомява за това висшето училище."

§ 8. В чл. 20 се правят следните допълнения:

1. В ал. 5 накрая на първото изречение се добавя "и в 1-месечен срок уведомява писмено за това базата за обучение".

2. Създава се ал. 6:

"(6) Всяка промяна в индивидуалния учебен план се съгласува с висшето училище, регистрирало специализанта."

§ 9. В чл. 21, ал. 2 думите "а за специализантите по "Обща медицина" - между висшето училище, което ги е регистрирало, базата за обучение и приемащото лечебно заведение" се заличават.

§ 10. В чл. 24 се създава ал. 5:

"(5) При отпадане на основанието за прекъсване на обучението и по искане на специализанта ръководителят на висшето училище или на Военномедицинската академия издава заповед за продължаване на обучението."

§ 11. В чл. 26 думите "прекъсване или прекратяване" се заменят с "прекъсване, прекратяване или продължаване".

§ 12. В чл. 29, ал. 1 думите "веднъж на три години" се заличават.

§ 13. В чл. 40, ал. 2 след думите "230 лв." се добавя "на месец".

§ 14. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "230 лв." се добавя "на месец".

2. Създава се нова ал. 6:

"(6) В случаите, когато се уговаря такса за провеждане на практическото обучение по чл. 21, ал. 1, тя не може да надхвърля 230 лв. на месец за българските граждани, гражданите на държави - членки на Европейския съюз, на другите държави от Европейското икономическо пространство и на Швейцария. Таксата за по-кратко от един месец обучение се изчислява пропорционално."

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите "ал. 1" се добавя "и ал. 6", а след думите "чл. 45" се поставя запетая и се добавя "ал. 2".

§ 15. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Български граждани, които са и граждани на друга държава, провеждат обучението си за придобиване на специалност по реда за българските граждани."

§ 16. В чл. 42б се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За определения в номенклатурата на специалностите срок на обучение на специализантите, класирани на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, обучаващи се по реда на чл. 11, ал. 1, т. 1, Министерството на здравеопазването предоставя на базата за обучение средства в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) За определения в номенклатурата на специалностите срок на обучение на специализантите, класирани на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, обучаващи се по реда на чл. 13, Министерството на здравеопазването предоставя на лечебното заведение по чл. 13, ал. 1, чийто служител е специализантът, средства в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думата "заплаща" се заменя с "предоставя", а думите "месечната субсидия" се заменят със "средствата по ал. 1 и 2".

4. Създава се ал. 4:

"(4) Средствата за специализантите по "Обща медицина" са в размер на 1,2 пъти от определените по ал. 1 - 3 средства, като в случаите на обучение на специализанти по реда на ал. 2 разликата от 20 % се предоставя от лечебното заведение по чл. 13, ал. 1 на базата за обучение."

§ 17. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "субсидията" се заменя със "средствата".

2. Алинеи 2, 3 и 4 се изменят така:

"(2) Министерството на здравеопазването сключва договори с висшите училища за предоставяне на средствата за финансиране на таксата за обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 за специализантите, приети на места, финансирани от държавата.

(3) Средствата за таксите по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 за проведеното обучение на специализантите, приети на места, финансирани от държавата, в националните центрове по проблемите на общественото здраве - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, се предоставят от Министерството на здравеопазването с бюджета им за текущата година. Националните центрове предоставят на шестмесечие справка за проведеното от тях обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1.

(4) За предоставяне на средствата по чл. 41, ал. 6 и чл. 42б, ал. 1 и 2 Министерството на здравеопазването сключва договори с базите за обучение, които не са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, съответно с лечебното заведение по чл. 13, ал. 1, което не е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването, и чийто служител е специализантът."

3. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) Средствата за таксите по чл. 41, ал. 6 за проведеното обучение на специализантите, приети на места, финансирани от държавата, в лечебни заведения - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, се предоставят от Министерството на здравеопазването на тримесечие въз основа на представена справка за проведеното от тези лечебни заведения обучение по чл. 41, ал. 6.

(6) Средствата по чл. 42б, ал. 1 и 2 за лечебните заведения - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, се предоставят от Министерството на здравеопазването с бюджета им за текущата година."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и в нея думите "ал. 1" се заменят с "чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1".

5. Досегашната ал. 6 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) Средствата по ал. 4 се предоставят на тримесечие въз основа на представена справка за проведеното обучение от специализантите по клиничната специалност, а за специализантите по "Обща медицина" - въз основа на представена справка за предстоящото им обучение."

§ 18. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "чл. 45" се добавя "ал. 2, т. 1, буква "а".

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Ръководителите на лечебни заведения по чл. 13, ал. 1, които желаят да заявят места, финансирани от държавата, представят ежегодно до 15 май на директорите на регионалните здравни инспекции информация за броя и възрастовата структура на практикуващите в тях специалисти, потребностите на лечебното заведение от специалисти и предложенията си за места за специализанти по чл. 45, ал. 2, т. 1, буква "б" през следващата календарна година.

(3) Информацията по ал. 1 и 2 се подава по образец, утвърден от директора на Националния център по обществено здраве и анализи, който се публикува на интернет страницата на центъра."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и в нея думите "за които е изплащана субсидия по" се заменят с "обучението на които е финансирано по реда на".

4. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея след думата "представят" се добавя "на електронен носител".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея в т. 5 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1, 2 и 4".

6. Досегашната ал. 5 става ал. 7.

§ 19. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ал. 3 и 4" се заменят с "ал. 5 и 6", а след думата "предоставя" се добавя "на електронен носител".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Министърът на здравеопазването ежегодно в срок до 30 октомври определя със заповед броя на местата за специализанти, финансирани от държавата за следващата календарна година. За клиничните специалности се финансира обучението по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 6 и се осигуряват средства по чл. 42б, а за неклиничните специалности и специалностите за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" се финансира обучението по чл. 40, ал. 1 и обучението по чл. 41, ал. 1. Местата се разпределят, както следва:

1. за клинични специалности:

а) по специалности и по бази за обучение - за местата, които се заемат на основание срочен трудов договор по реда на чл. 11, ал. 1, т. 1;

б) по специалности и по лечебни заведения по чл. 13, ал. 1 - за местата, които се заемат по реда на чл. 13;

2. за неклинични специалности и специалности за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" - по специалности и по висши училища."

3. В ал. 3, т. 3 цифрата "5" се заменя със "7".

§ 20. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Местата за специализанти, финансирани от държавата по клинични специалности, утвърдени в бази за обучение, се обявяват по реда на чл. 17 и се заемат по реда на чл. 11, ал. 1, т. 1 в рамките на календарната година, за която са утвърдени, като в обявата задължително се отбелязва, че местата са финансирани от държавата."

2. Създава се нова ал. 6:

"(6) Местата за специализанти, финансирани от държавата по клинични специалности, утвърдени по лечебни заведения по чл. 13, ал. 1, се заемат по реда на чл. 13 в рамките на календарната година, за която са утвърдени. В договора по чл. 13, ал. 3 се посочва, че мястото е финансирано от държавата."

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Лечебните заведения, включени в заповедта по чл. 45, ал. 2, уведомяват писмено Министерството на здравеопазването за всеки специализант, заел място по реда на ал. 5 или 6, в 7-дневен срок от сключването на срочния трудов договор по чл. 11, ал. 1, т. 1 или договора по чл. 13, ал. 3."

§ 21. В чл. 48, ал. 2 се изменя така:

"(2) Финансирането на обучението по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 6 и предоставянето на средства по чл. 42б за специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, започва от датата на започване на обучението им за придобиване на специалност на място, финансирано от държавата."

§ 22. Член 48а се изменя така:

"Чл. 48а. В случай че специализант, приет на място, финансирано от държавата по клинична специалност, прекрати обучението си за придобиване на специалност, той възстановява на Министерството на здравеопазването изплатените за него до момента такси за обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 6."

§ 23. Създава се нов чл. 48б:

"Чл. 48б. (1) Базите за обучение по чл. 45, ал. 2, т. 1, буква "а" и лечебните заведения по чл. 45, ал. 2, т. 1, буква "б" предлагат на специалистите, за които са получавали средства по чл. 42б, след придобиването на специалност да работят на длъжност, съответстваща на придобитата от тях специалност, за срок от три години.

(2) В случай че не бъде постигнато съгласие по ал. 1, специалистите, за които са предоставяни средства по чл. 42б, са длъжни да работят по придобитата специалност в избрани от тях лечебни заведения, определени по реда на чл. 48г, за срок от три години.

(3) Специалистите по "Обща медицина", за които са предоставяни средства по чл. 42б, са длъжни след придобиването на специалност "Обща медицина" да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната за срок от три години.

(4) Специалистите, за които са предоставяни средства по чл. 42б, са длъжни да започнат работа по специалността си в лечебно заведение по ал. 1 - 3 в 6-месечен срок от придобиването на права на специалист.

(5) Срокът от три години по ал. 1 - 3 включва действителна работа по придобитата специалност. Всяко отсъствие от работа освен при ползване на платен годишен отпуск, прекъсва тригодишния срок.

(6) До изтичане на тригодишния срок специалистите, за които са предоставяни средства по чл. 42б, имат право да променят лечебното заведение, в което работят, с друго лечебно заведение, определено по реда на чл. 48 г.

(7) В случай че специалист, за когото са предоставяни средства по чл. 42б, не изпълни задължението си по ал. 1 - 3, той дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатените такси за обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 6 за срока на неговото обучение. Ако специалистът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално.

(8) Специалистите по ал. 1 - 3 уведомяват регионалната здравна инспекция, на територията на която се намира лечебното заведение, за започването на работа по специалността, както и за всяка промяна в това обстоятелство до изтичане на срока по ал. 5.

(9) Регионалната здравна инспекция уведомява на всяко тримесечие Националния център по обществено здраве и анализи за специалистите по ал. 4, започнали работа на територията на областта.

(10) Въз основа на информацията по ал. 9 Националният център по обществено здраве и анализи представя в Министерството на здравеопазването ежегоден доклад."

§ 24. Създава се чл. 48в:

"Чл. 48в. Разпоредбите на чл. 48а и 48б не се прилагат в случай на настъпило заболяване или злополука на специализанта, които представляват пречка за осъществяване на дейностите по съответната специалност."

§ 25. Досегашният чл. 48б става чл. 48г и в него се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "специализантите по чл. 48а" се заменят със "специалистите по чл. 48б, ал. 2" и думата "специализанти" се заменя със "специалисти".

2. В ал. 2 думите "ал. 3 и 4" се заменят с "ал. 5 и 6".

3. Създава се ал. 4:

"(4) Кандидатите и специализантите, обучаващи се на места, финансирани от държавата, по клинични специалности, могат да сключват предварителни договори с лечебни заведения, определени по реда на ал. 1, за работа в тях след придобиване на специалност."

§ 26. Създава се допълнителна разпоредба с нов § 1:

"ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА


§ 1. По смисъла на тази наредба "специализант" е лице с придобита професионална квалификация, което се обучава по реда на тази наредба за придобиване на специалност от номенклатурата на специалностите в системата на здравеопазването."

§ 27. Досегашните § 1 и § 1а от преходните и заключителните разпоредби стават съответно § 1а и § 1б.

§ 28. В подраздел "Неклинични специалности" на раздел VI "Специалности за лица с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление "Здравни грижи" на приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 се създава ред 7:

"

7.

Радиационна хигиена (за инспектори по обществено здраве)

3


"

§ 29. В раздел II "Специалности за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" на приложение № 2 към § 4 от преходните и заключителните разпоредби се създава ред 18:

"

18.

Кариесология и ендодонтия

Оперативно зъболечение и ендодонтия


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 30. До създаването на интернет портала за специализанти по чл. 17, ал. 2 базите за обучение едновременно с публикуване на обявата по чл. 17, ал. 1 уведомяват по електронен път и Министерството на здравеопазването за обявените от тях свободни длъжности за специализанти. Министерството на здравеопазването публикува на интернет страницата си постъпилата информация за свободни длъжности за специализанти.

§ 31. Разпоредбата на чл. 13, ал. 5 не се прилага по отношение на специализантите, които към датата на влизане в сила на тази наредба се обучават по реда на чл. 13 и за обучението е уговорено заплащането на такса.

§ 32. Специализантите, приети на места по § 24, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 58 от 2019 г.), довършват обучението си по реда и при условията, при които са приети с изключение на разпоредбата на досегашния чл. 48а, ал. 3, като за тях се прилагат и разпоредбите на чл. 41, ал. 6 и 7, чл. 48б, ал. 3, 5, 6 и 7 и чл. 48в.

§ 33. (1) За специализантите по § 23, ал. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването се прилагат разпоредбите на чл. 12, ал. 3 и 4 и чл. 28, ал. 2.

(2) В свидетелствата за призната специалност на специализантите по ал. 1 се вписват наименованията на специалностите от номенклатурата на специалностите съгласно приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 към момента на издаване на свидетелството.

§ 34. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието и науката и с министъра на финансите.

Промени настройката на бисквитките