Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 23.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2001 Г. ЗА РЕДА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ, МАНЕВРИРАНЕ И ПРЕСТОЙ НА КОРАБИТЕ В ПРИСТАНИЩАТА И РЕЙДОВЕТЕ, ЗА ТОВАРЕНЕ И РАЗТОВАРВАНЕ, ЗА КАЧВАНЕ НА КОРАБА И СЛИЗАНЕ НА БРЕГА НА ЕКИПАЖА, НА ПЪТНИЦИТЕ ИЛИ ДРУГИ ЛИЦ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2001 Г. ЗА РЕДА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ, МАНЕВРИРАНЕ И ПРЕСТОЙ НА КОРАБИТЕ В ПРИСТАНИЩАТА И РЕЙДОВЕТЕ, ЗА ТОВАРЕНЕ И РАЗТОВАРВАНЕ, ЗА КАЧВАНЕ НА КОРАБА И СЛИЗАНЕ НА БРЕГА НА ЕКИПАЖА, НА ПЪТНИЦИТЕ ИЛИ ДРУГИ ЛИЦА, КАКТО И ЗА ВРЪЗКА НА КОРАБА С БРЕГА (ДВ, БР. 55 ОТ 2001 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.56 от 23 Юни 2020г.

§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Тази наредба не се прилага за военните и граничнополицейските кораби, както и яхти за развлечение и плавателни съдове за развлечение."

§ 2. В чл. 23 думите "Правилника за плаване по р. Дунав (ДВ, бр. 55 от 2005 г.)" се заменят с "Правилата за плаване по река Дунав (ДВ, бр. 35 от 2013 г.)".

§ 3. В чл. 24 думите "Правилника за плаване по българския участък на река Дунав и Специалните препоръки на Дунавската комисия към компетентните власти на крайдунавските държави за прилагане на основните положения за плаване по Дунав (ДВ, бр. 55 от 2005 г.)" се заменят с "Правилата за плаване по река Дунав (ДВ, бр. 35 от 2013 г.) и Специалните препоръки на Дунавската комисия към компетентните власти на крайдунавските държави за прилагане на основните положения за плаване по Дунав".

§ 4. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "и съобщава броя им на регистратора и на съответната териториална дирекция на ИА "Морска администрация" се заменят с "и декларира броя им чрез подходящи технически средства в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

2. В ал. 2 думите "капитанът предоставя информацията по ал. 1 на съответната териториална дирекция на ИА "Морска администрация" и на регистратора" се заменят с "капитанът има задълженията по ал. 1".

3. В ал. 3 думите "на ИА "Морска администрация" при търсене и спасяване" се заменят с "по реда на ал. 1".

§ 5. В чл. 58 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Списъкът по ал. 1 включва следните данни:

1. фамилните имена на лицата на борда;

2. собствените им имена;

3. пол;

4. гражданство и дата на раждане;

5. информация, свързана с нуждата от специални грижи или помощ в извънредни ситуации, когато пътникът е посочил, че се нуждае от такива;

6. номер за контакт при извънредна ситуация, когато пътникът е посочил такъв."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Списъкът се изготвя преди отплаване на пътническия кораб, но в никакъв случай по-късно от 15 минути след неговото отплаване, и се предоставя чрез подходящи технически средства в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"."

3. В ал. 4 думите "на съответната териториална дирекция на ИА "Морска администрация", на регистратора и на капитана" се заменят с "чрез подходящи технически средства в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

4. В ал. 5 думите "на ИА "Морска администрация" при търсене и спасяване" се заменят с "чрез подходящи технически средства в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

§ 6. В чл. 59 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "регистраторът" се добавя "на пътници".

2. В ал. 2 накрая на текста се добавя "и се заличава автоматично и без неоснователно забавяне, когато повече не е необходима".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Информацията по ал. 2 се събира и записва по начин, който предотвратява ненужно забавяне при качването или слизането на пътниците от пътническия кораб, както и многократното събиране на данни за същия или подобен рейс."

§ 7. Създават се чл. 59а - 59в:

"Чл. 59а. (1) Корабопритежателят, извършващ превоз с пътнически кораб, определя регистратор на пътниците, който отговаря за декларирането на информацията, по чл. 57 и 58, чрез подходящи технически средства в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

(2) Корабопритежателят, извършващ превоз с пътнически кораб, съхранява личните данни, събрани в съответствие с чл. 58, не по-дълго, отколкото е необходимо и при всички случаи само до момента, в който конкретното пътуване на кораба приключи благополучно, и данните се декларират в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Информацията се заличава автоматично и без ненужно забавяне, след като престане да бъде необходима.

(3) Корабопритежателят, извършващ превоз с пътнически кораб, записва и съобщава на капитана преди отплаването на пътничес- кия кораб информацията относно пътниците, които са декларирали нужда от специални грижи или помощ в извънредни ситуации.

Чл. 59б. (1) Корабопритежателят, извършващ превоз с пътнически кораб, въвежда процедура за регистриране на данни, която гарантира, че информацията по чл. 57 и 58 се докладва по точен и своевременен начин.

(2) Личните данни, събрани по чл. 58, се съхраняват, колкото е необходимо и при всички случаи най-късно до:

1. момента, в който конкретният рейс на кораба приключи благополучно, но в никакъв случай по-късно от 60 дни след отплаването на кораба; или

2. в случай на извънредна ситуация или след произшествие, до приключване на евентуално разследване или съдебно производство.

Чл. 59в. Обработването на лични данни по чл. 57, 58 и 59 се извършва съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119 от 2016 г.) и съгласно Регламент (ЕС) 2018/1725 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от институциите, органите, службите и агенциите на Съюза и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Регламент (ЕО) № 45/2001 и Решение № 1247/2002/ЕО (ОВ, L 295 от 2018 г.)."

§ 8. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 21 се изменя така:

"21. "Регистратор на пътници" е лице, определено от корабопритежателя, извършващ превоз с пътнически кораб, като отговорно за предаване на информацията за лицата, които са се качили на борда на пътнически кораб."

2. Създава се т. 44:

"44. "Яхта за развлечение или плавателен съд за развлечение" означава плавателен съд независимо от начина на задвижване, който не извършва търговска дейност."

Допълнителни разпоредби

§ 9. С тази наредба се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2017/2109 на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2017 г. за изменение на Директива 98/41/ЕО на Съвета относно регистрацията на лица, които плават на борда на пътнически кораби, които оперират по направление към или от пристанища на държавите - членки на Общността, и на Директива 2010/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно формалностите за даване на сведения за кораби, пристигащи във и/или напускащи пристанищата на държавите членки (ОВ, L 315 от 2017 г.).

Промени настройката на бисквитките