Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 57 от 26.VI

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕТО НА КАНДИДАТИТЕ В КОМИСИЯТА

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕТО НА КАНДИДАТИТЕ В КОМИСИЯТА ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД, КАКТО И ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.57 от 26 Юни 2020г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 7, ал. 1 и 2 и чл. 8, ал. 1, 2 и 3 от Закона за защита на личните данни и чл. 93, ал. 7 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и процедурата за избор от Народното събрание.

I. Предлагане на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни и представяне на документи в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

1. Предложението за кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни се внася в писмена форма от Министерския съвет.

2. Предложението за кандидати се придружава от писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидатите. Към предложението се прилагат следните документи:

а) писмено съгласие на съответния кандидат да бъде предложен за длъжността по образец - приложение № 1 към решението;

б) декларация от съответния кандидат, че е български гражданин, съгласно приложение № 2 към решението;

в) писмено съгласие на съответния кандидат по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец - приложение № 3 към решението;

г) подробна автобиография за всеки кандидат;

д) заверено копие от съответния кандидат от диплома за завършено висше образование по информатика, по право или магистратура по информационни технологии;

е) документи, удостоверяващи, че предложеният кандидат притежава добра репутация, знания, умения и професионален опит и отговаря на изискването за трудов стаж по специалността не по-малко от 10 години;

ж) заверен от кандидата за председател на Комисията за защита на личните данни документ за юридическа правоспособност.

3. Обстоятелствата по чл. 8, ал. 1, т. 3 от Закона за защита на личните данни се установяват служебно от вносителя на предложението.

II. Публично оповестяване на документите

1. Предложенията заедно с приложените към тях документи се публикуват на специализиран тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 14 дни преди изслушването. Публикуването на предложенията и документите се извършва в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни.

2. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от три дни преди изслушването на кандидатите може да представят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени.

3. Средствата за масово осведомяване могат да изпращат в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

4. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: София, пл. Княз Александър I № 1, Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, или по електронен път на e-mail: kvsor@parliament.bg. Становищата и въпросите се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

III. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

1. Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

2. Резултатите от проверката се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

IV. Изслушване на кандидатите

1. Преди да изслуша предложените кандидати, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред проверява представените документи и дали кандидатите отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност.

2. Изслушването се провежда в открито заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, което се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание.

3. Всеки кандидат се представя от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - до две минути на кандидат. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за кандидата.

4. Всеки от кандидатите представя своята концепция за дейността на Комисията за защита на личните данни в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - до 7 минути на кандидат.

5. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред провежда разисквания по направените предложения. Народните представители поставят поотделно своите въпроси към всеки от кандидатите - до две минути на народен представител. След изчерпване на зададените въпроси към всеки кандидат от всички народни представители той отговаря - до 5 минути.

6. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред представя в резюме становищата и въпросите на лицата по чл. 93, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, на които не е получен отговор - до две минути всяко.

7. Отговор на съответния кандидат по представените становища и поставените въпроси - до 5 минути.

8. Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган.

9. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

10. Комисията на основание чл. 93, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание изготвя доклад от изслушването на кандидатите. Към доклада се прилага проект на решение за избор на всеки от кандидатите за председател и членове на Комисията за защита на личните данни.

11. Отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата по отношение на другите кандидати.

V. Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни от Народното събрание

1. Заседанието се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието присъстват предложените кандидати.

2. Народното събрание изслушва в резюме внесения доклад на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ведно с проектите на решения за избор на кандидатите.

3. Всеки кандидат се представя от представител на вносителя - до 10 минути.

4. Провеждат се разисквания по кандидатурите по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване - първо за председател и членове по азбучен ред на собствените им имена, освен ако Народното събрание не реши друго.

6. За избран се смята кандидат, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

7. Ако кандидат не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор за съответната длъжност.

VI. Задължение за деклариране на несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 и на промяна в декларираните обстоятелства по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и чл. 8, ал. 2 от Закона за защита на личните данни

1. След приключване на процедурата за избор по реда на раздел V избраните председател и членове на Комисията за защита на личните данни подават декларации за несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и по чл. 8, ал. 2 от Закона за защита на личните данни съгласно приложение № 4 към решението.

2. При промяна в декларираните обстоятелства в декларацията по т. 1 председателят или членът на Комисията за защита на личните данни подава декларация по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по образец съгласно приложение № 5 към решението.

Решението е прието от 44-то Народно събрание на 24 юни 2020 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение № 1


ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

...............................................................................................................................................,

ЕГН .......................................................................................................................................,

л. к. № ..........................., изд. на ..........................................................................................

от МВР .................................................................................................................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да бъда предложен/а за длъжността .......................................................

Декларатор: ...................

Приложение № 2



ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

...............................................................................................................................................,

ЕГН .......................................................................................................................................,

л. к. № ..........................., изд. на ..........................................................................................

от МВР .................................................................................................................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм български гражданин.

Декларатор: .................

Приложение № 3


ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

...............................................................................................................................................,

ЕГН .......................................................................................................................................,

л. к. № ..........................., изд. на ..........................................................................................

от МВР .................................................................................................................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Декларатор: ....................

Приложение № 4



ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и чл. 8, ал. 2 от Закона за защита на личните данни

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

...............................................................................................................................................,

ЕГН .......................................................................................................................................,

л. к. № ..........................., изд. на ..........................................................................................

от МВР .................................................................................................................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1. не съм едноличен търговец, управител/прокурист или член на управителни или на контролни органи на търговски дружества, кооперации или администратор на лични данни по смисъла на ЗЗЛД;

2. не заемам друга платена длъжност по смисъла на чл. 8, ал. 2, т. 2 от Закона за защита на личните данни;

3. не съм съпруг/а, не се намирам във фактическо съжителство, не съм роднина по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или по сватовство до втора степен включително с друг член на комисията.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................                                                                         Декларатор: ....................

Приложение № 5


ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

...............................................................................................................................................,

ЕГН .......................................................................................................................................,

л. к. № ..........................., изд. на ..........................................................................................

от МВР .................................................................................................................................,

в качеството ми на председател/член на Комисията за защита на личните данни

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

към дата ......./........./......... г. е настъпила промяна в декларираните от мен обстоятелства в подадената декларация по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като е отпаднало/възникнало следното обстоятелство:

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................                                                                        Декларатор: ....................

Промени настройката на бисквитките