Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 30.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-6 ОТ 2018 Г. ЗА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА (ДВ, БР. 23 ОТ 2018 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-6 ОТ 2018 Г. ЗА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА (ДВ, БР. 23 ОТ 2018 Г.)

В сила от 30.06.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.58 от 30 Юни 2020г.

§ 1. В чл. 2, ал. 1 т. 4 се отменя.

§ 2. В чл. 5, ал. 1 думите "от медицинска комисия от ОВМЕВР - Варна" се заменят с "от лекари специалисти от ФВМК - Варна".

§ 3. В чл. 13, ал. 1 след думите "от експертите на комисията" се добавя "и консултантите от ВМА".

§ 4. В чл. 15а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Функционалните военномедицински комисии по чл. 2, ал. 1, т. 3 се разкриват със заповед на началника на ВМА от състава на МБАЛ - гр. Пловдив, МБАЛ - гр. Плевен, МБАЛ - гр. Сливен, и МБАЛ - гр. Варна, към ВМА."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинеи 3 - 5 се изменят така:

"(3) Председателят на ФВМК е лекар, военнослужещ или цивилен служител с трудов стаж като лекар не по-малко от 10 години, с придобита клинична специалност.

(4) Лекарите от ФВМК имат придобита клинична специалност, като извършват освидетелстване по специалността си, изготвят предложение за експертно решение и го представят на общо заседание на ФВМК.

(5) Всяка ФВМК притежава собствен печат."

§ 5. В чл. 16 ал. 1 се изменя така:

"(1) Решенията на ЦВМК и ФВМК по годността за военна служба, за служба в доброволния резерв, летателна и плавателна длъжност, за военновременна служба и заключението за характера и степента на увреждане (телесна повреда) на военнослужещ/резервист не подлежат на обжалване по административен ред."

§ 6. В чл. 17 ал. 2 се изменя така:

"(2) Централната военномедицинска комисия и ФВМК използват общ регистър за явилите се пред съответната комисия лица по чл. 3, т. 1 и 5, достъпен за всяка от тях."

§ 7. В чл. 21, ал. 1 запетаята след думите "ЦВМК" се заменя с "и", а думите "и медицинската комисия от ОВМЕРВ - Варна" се заличават.

§ 8. В чл. 22, ал. 1 след думите "медицинската комисия от ОВМЕРВ - Варна" се заменят с "ФВМК - гр. Варна".

§ 9. В чл. 25, ал. 1 думите "медицинска комисия от ОВМЕРВ - Варна" се заменят с "ФВМК - гр. Варна".

§ 10. В чл. 32 ал. 3 се изменя така:

"(3) Отговорността и задълженията по провеждането на допълнителните изследвания, попълването и съхранението на декларацията, както и последващата оценка на здравословното състояние на военнослужещите, определени за участие в операция или мисия извън територията на страната, се определят със заповед на министъра на отбраната."

§ 11. В приложение № 1 към чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В част I "Медицински стандарти за определяне годността за служба по заболявания и състав", след таблицата в раздел "Специфични указания и тълкувания", в клас VII "Болести на окото и на придатъците му (Н00-Н59), в рубрика Н52 "Нарушения на рефракцията и акомодацията", трето тире думите "кандидатите за ВВУ за специалностите военен лекар и военна медицинска сестра са годни при зрителна острота 0.5 за всяко око без корекция и до 1.0 с допустимата корекция" се заменят с "кандидатите за ВВМУ за специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили" са годни при зрителна острота 0.5 за всяко око без корекция и до 1.0 с допустимата корекция".

2. В част II "Медицински стандарти за определяне годността за летателни длъжности по заболявания и състав", в раздел "Указания и тълкувания на отделните рубрики при определяне годността за летателна длъжност" се правят следните изменения:

а) в клас XVIII "Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде (R00-R99)", в рубрика R94.0 "Отклонения от нормата, открити при провеждане на функционални изследвания на централната нервна система" абзац втори се изменя така:

"Към тази рубрика се отнасят епилептиформени (интериктални фокални или генерализирани промени и такива по време на епилептичен пристъп) и неепилептиформени ЕЕГ промени.

Епилептиформените промени включват:

- интериктални фокални и/или мултифокални спайкове (острия), остри вълни и/или комплекси "остра - бавна вълна", вторично генерализирани разряди от посочените абнормни графоелементи, както и периодични латерализирани епилептиформени разряди;

- интериктални първично генерализирани епилептиформени промени - генерализирани комплекси "спайк - бавна", "полиспайк - бавна" и "остра - бавна" вълни (типични и атипични), генерализирани пароксизми от "делта" вълни, поява на пароксизми при фотостимулация и други провокационни тестове;

- типичен ЕЕГ запис за фокален (прост или комплексен) и/или генерализиран епилептичен пристъп по време на изследване.

В тези случаи при кандидат-курсантите за летателно обучение и/или РП УВД, кандидатите за парашутисти и кандидатите за първоначално освидетелстване за летателна длъжност решението е негоден. Същите не подлежат на повторно освидетелстване за летателно обучение, РП УВД, парашутист и летателна длъжност.

Кандидат-курсантите за летателно обучение и/или РП УВД, кандидатите за парашутисти и кандидатите за първоначално освидетелстване за летателна длъжност с установено абнормно ЕЕГ и решени като негодни, но изявили желание за освидетелстване по земни специализации, и кандидат-курсанти, решени като годни за земни специализации с последващо кандидатстване за летателно обучение и/или РП УВД и установено абнормно ЕЕГ, подлежат на диагностично уточняване (с КТ и/или МРТ и други необходими изследвания) и консултация с началник на клиника "Нервни болести". При установено заболяване годността се решава по съответстващата рубрика.

При липса на заболяване решението е годен за земна специализация.

Неепилептиформените промени включват:

- абнормна асиметрия в амплитудата и честотата на алфа- и бета-ритъма;

- забавена фонова алфа-активност;

- поява на дифузни неспецифични ЕЕГ абнормни промени.

Кандидат-курсантите за летателно обучение и РП УВД, кандидатите за парашутисти и кандидатите за първоначално освидетелстване за летателна длъжност подлежат на диагностично уточняване (КТ и/или МРТ, повторно ЕЕГ след минимум 1 месец и други необходими изследвания) и консултация с началник на клиника "Нервни болести". При установено заболяване годността се решава по съответстващата рубрика.

При липса на заболявания решението е годен за съответната специализация, за която се кандидатства.";

б) в клас XX, в раздел "Определяне на психологичната годност за летателна работа, ръководител полети и парашутна дейност" се правят следните изменения и допълнения:

аа) в абзац втори изречението "Условията, редът, организацията и инструментариумът на изследването са описани в Методиката за психологично изследване и определяне на психологичната годност за военна служба, летателна и плавателна служба в мирно време, изведена като приложение към настоящата Наредба." се заменя с "Условията, редът, организацията и инструментариумът на изследването са описани в Методиката за авиопсихологично изследване за определяне на психологичната годност за летателна длъжност (приложение № 18).";

бб) в абзац тридесет и четвърти, изречение второ думите "психоактивни вещества" се заменят с "алкохол и/или наркотични вещества";

вв) след абзац тридесет и четвърти се създава нов абзац:

"Освидетелстваните кандидати по графа 2 и графа 6 по т. 2, буква "а" и буква "б" са негодни. Повторното им освидетелстване в ЦВМК може да се проведе не по-рано от 6 месеца след първоначалното.";

гг) в абзац петдесет и втори думите "авиомедицинската експертна комисия" се заменят с "ЦВМК", а думите "психоактивни вещества" се заменят с "алкохол и/или наркотични вещества".

3. В част ІІІ "Медицински стандарти за определяне годността за плавателна длъжност по заболявания и състав", след таблиците в раздел "Указания и тълкования на определените рубрики при определяне годността за плавателна длъжност", клас VII "Болести на окото и придатъците му (H00-H59), в рубрика "Н52 "Нарушения на рефракцията и акомодацията", По графа 1 думите "кандидатите за ВВМУ са годни при зрителна острота 1.0 без корекция за всяко око" се заменят с "кандидатите за ВВМУ по специализации "Корабоводене" са годни при зрителна острота 1.0 без корекция за всяко око; за останалите специализации - са годни при зрителна острота 0.7 за всяко око без корекция и до 1.0 с допустимата корекция".

§ 12. В приложение № 3 към чл. 5, ал. 3, т. 1, в т. 7 ред 20 се изменя така:

"

20.

Национална служба за охрана.

Охранител

Зрителна острота 0,7 за всяко око без корекция, с корекция до 1,0

Мъже:

Ръст - от 170 см до 195 см

Тегло - не по-малко от 65 кг

БМИ - до 32

Жени:

Ръст - от 160 см до 190 см

Тегло - не по-малко от 50 кг

БМИ - до 29.99

Шофьор на специализиран автомобил

Зрителна острота 0,7 за всяко око без корекция, с корекция до 1,0

Мъже:

Ръст - от 165 см до 195 см

Тегло - не по-малко от 65 кг

БМИ - до 32

Жени:

Ръст - от 160 см до 190 см

Тегло - не по-малко от 50 кг

БМИ - до 29.99

"

§ 13. В приложение № 4 към чл. 5, ал. 3, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "ЦВМК" запетаята се заменя с "и", а думите "и в медицинската комисия от ОВМЕРВ - Варна" се заличават.

2. В т. 2 след думите "ЦВМК" се добавя "и ФВМК".

3. В т. 3.4 думите "електрокардиограма (ЕКГ), флуорография" се заменят с "електрокардиограма (ЕКГ), рентгенография (флуорография)".

§ 14. В Приложение № 5 към чл. 5, ал. 3, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "в медицинската комисия от ОВМЕРВ - Варна" се заменят с "във ФВМК - гр. Варна".

2. В т. 6.4 думите "електрокардиограма (ЕКГ), флуорография" се заменят с "електрокардиограма (ЕКГ), рентгенография (флуорография)".

§ 15. В приложение № 10 към чл. 5, ал. 3, т. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "Медицинска комисия от отделението по военномедицинска експертиза за работа на вода (ОВМЕРВ) - Варна" се заменят с "ФВМК - гр. Варна".

2. В т. 6.3, изречение първо думите "в ОВМЕРВ към ЦВМК - Варна" се заменят с "във ФВМК - гр. Варна".

3. В т. 7.1, изречение първо думите "в ОВМЕРВ към ЦВМК - на територията на МБАЛ - Варна" се заменят с "във ФВМК - гр. Варна".

4. В т. 7.11, изречение първо думите "ОВМЕРВ към ЦВМК" се заменят с "ФВМК - гр. Варна".

5. В т. 7.17 думите "ОВМЕРВ към ЦВМК" се заменят с "ФВМК - гр. Варна".

§ 16. В приложение № 16 към чл. 5, ал. 5 навсякъде думите "МЕДИЦИНСКА КОМИСИЯ ОТ ОВМЕРВ" се заличават.

Заключителни разпоредби

§ 17. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките