Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 30.VI

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКАТА АКАДЕМИЯ (ДВ, БР. 107 ОТ 2018 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКАТА АКАДЕМИЯ (ДВ, БР. 107 ОТ 2018 Г.)

В сила от 01.07.2020 г.
Издаден от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.58 от 30 Юни 2020г.

§ 1. В чл. 3, ал. 3, т. 4 се създава буква "г":

"г) Централна военномедицинска комисия."

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Военномедицинската академия се ръководи от началник, който се подпомага от заместник-началник по диагностично-лечебната дейност, заместник-началник по учебно-научната дейност и заместник-началник по войсковото медицинско осигуряване."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Заместник-началникът на ВМА по учебно-научната дейност и заместник-началникът на ВМА по войсковото медицинско осигуряване се назначават и освобождават от длъжност от министъра на отбраната по предложение на началника на ВМА."

§ 3. В чл. 9, ал. 1 т. 5 се отменя.

§ 4. В чл. 10, ал. 1, т. 9 думите "както и специалната подготовка на личния състав на медицинските пунктове във военните формирования" се заличават.

§ 5. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Заместник-началникът на ВМА по войсковото медицинско осигуряване:

1. подпомага началника на ВМА при планирането и организацията на войсковото медицинско осигуряване във въоръжените сили в мирно време, при бедствия, извънредно и военно положение и положение на война;

2. участва в разработването на мобилизационния план на ВМА в касаещия го обем;

3. организира, ръководи и контролира здравната профилактика на личния състав от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

4. организира, ръководи и контролира специалната подготовка на личния състав на медицинските пунктове във военните формирования;

5. организира, ръководи и контролира подбора и подготовката на медицински специалисти за участие в мисии и операции извън територията на страната;

6. участва в организацията и контрола на медицинското осигуряване на българските военнослужещи от въоръжените сили, участващи в мисии и операции извън територията на страната;

7. изпълнява и други задачи, възложени му от началника на ВМА.

(2) Заместник-началникът на ВМА по войсковото медицинско осигуряване в изпълнение на своите функции може да издава разпореждания и указания."

§ 6. Член 40 се отменя.

§ 7. Създава се чл. 48а:

"Чл. 48а. (1) Централната военномедицинска комисия (ЦВМК) е военномедицински експертен орган в състава на ВМА, чиято дейност се урежда с акта на министъра на отбраната по чл. 141, ал. 2 от ЗОВСРБ.

(2) Централната военномедицинска комисия извършва:

1. медицинско освидетелстване за годност за:

а) военна служба на:

аа) кандидати за военна служба;

бб) кандидати за летателна длъжност;

вв) кандидати за екипажи на безпилотни летателни апарати;

гг) кандидати за обучение като курсанти във висшите военни училища;

дд) военнослужещи;

ее) курсанти;

жж) военнослужещи на летателна длъжност;

зз) екипажи на безпилотни летателни апарати;

б) служба в доброволния резерв на:

аа) кандидати за служба в доброволния резерв;

бб) резервисти;

в) военновременна служба на:

аа) запасни и български граждани със задължения по военния отчет;

бб) кандидати за курс за начална и/или специална военна подготовка по чл. 59 от ЗРВСРБ;

2. медицинска експертиза на характера и степента на увреждане (телесна повреда) на военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и резервисти на активна служба, причинено при или по повод изпълнение на военната служба;

3. медицинска експертиза на временна или трайно намалена работоспособност на военнослужещи и резервисти на активна служба;

4. предлага условия на изпълнение на военната служба на военнослужещите при промяна на здравословното им състояние извън медицинските стандарти;

5. разработва и предлага на началника на ВМА проекти на актове и други документи във връзка с военномедицинската експертиза;

6. извършва експертиза за годност за служба в Националната служба за охрана и за държавна служба в Държавна агенция "Разузнаване", както и определя характера/вида на причинената телесна повреда на офицерите и сержантите от Националната служба за охрана/държавните служители от Държавна агенция "Разузнаване".

(3) Председател на ЦВМК е лекар, военнослужещ с трудов стаж като лекар не по-малко от 10 години, с придобита клинична специалност, който се назначава и освобождава от длъжност по реда на ЗОВСРБ по предложение на началника на ВМА."

§ 8. Член 52 се изменя така:

"Чл. 52. Бюджетът на ВМА е част от бюджета на Министерството на отбраната."

§ 9. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. Военномедицинската академия се финансира от:

1. държавния бюджет в рамките на бюджета на Министерството на отбраната;

2. трансфери от Националната здравноосигурителна каса по сключени договори;

3. трансфери от Националния осигурителен институт по сключени договори;

4. трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването за извършени медицински и лечебни дейности и услуги по сключени договори;

5. други трансфери по силата на действащата нормативна уредба;

6. приходи от медицински дейности и услуги, предоставяни на други бюджетни организации;

7. приходи от медицински дейности и услуги/медицинска помощ, оказани на български и/или чуждестранни граждани срещу заплащане;

8. приходи от договори със застрахователи, лицензирани по раздел II, буква "А", т. 2 или т. 1 и 2 от приложение № 1 към Кодекса за застраховане;

9. получени застрахователни обезщетения;

10. получени помощи и дарения;

11. други постъпления в съответствие с действащата нормативна уредба."

§ 10. В приложение № 1 към чл. 18, ал. 2, в раздел V, "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - СЛИВЕН", в т. 2 се правят следните изменения:

1. Точка 2.2 "Нефрология" се заличава.

2. Точка 2.24. "Лицево-челюстна хирургия" се заличава.

§ 11. В приложение № 2 към чл. 18, ал. 3, т. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел I "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - СОФИЯ", буква "А" се правят следните изменения:

1.1. В т. 19 думите "Клиника "Психиатрия и военна психология" се заменят с "Клиника "Психиатрия".

1.2. Точка 24 се изменя така:

"24. Клиника по пневмология и фтизиатрия:

а) Първо отделение по пневмология и фтизиатрия. В отделението се осъществяват дейности и по оценка на пациенти преди и след белодробна трансплантация."

2. В раздел I "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - СОФИЯ", буква "Б", в т. 3 се заличават думите "отговаряща на III ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Обща и клинична патология".

3. В раздел II "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ВАРНА", буква "А", в т. 2 се правят следните изменения:

3.1. В буква "а" се заличават думите "отговарящо на ІІІ ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Пневмология и фтизиатрия".

3.2. В буква "в" думите "І ниво на компетентност" се заменят с "ІI ниво на компетентност".

3.3. В буква "в", подбуква "аа" думите "І ниво на компетентност" се заменят с "ІI ниво на компетентност".

4. В раздел II "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ВАРНА", буква "Б", в т. 2 се заличават думите "отговарящо на ІІ ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Обща и клинична патология".

5. В раздел III "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ПЛОВДИВ", буква "А", в т. 2, буква "б" се заличават думите "с І ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Пневмология и фтизиатрия".

6. В раздел III "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ПЛОВДИВ", буква "Б", в т. 2 се заличават думите "отговарящо на II ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Обща и клинична патология".

7. В раздел IV "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ПЛЕВЕН", буква "А", в т. 7 се заличават думите "отговарящо на II ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Пневмология и фтизиатрия".

8. В раздел IV "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - ПЛЕВЕН", буква "В", в т. 4 се заличават думите "отговаряща на ІІ ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Обща и клинична патология".

9. В раздел V "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - СЛИВЕН", буква "А" се правят следните изменения:

9.1. В т. 1, буква "б" се заличават думите "II ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Пневмология и фтизиатрия".

9.2. В т. 1 букви "в" и "д" се заличават.

9.3. Точка 7 се изменя така:

"7. Отделение по гастроентерология, отговарящо на ІІ ниво на компетентност в съответствие с утвърдения медицински стандарт "Гастроентерология"."

10. В раздел V "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (МБАЛ) - СЛИВЕН", буква "В", в т. 1 се заличават думите "отговарящо на ІІ ниво на компетентност в изпълнение на медицински стандарт "Обща и клинична патология".

Заключителни разпоредби

§ 12. Правилникът се издава на основание чл. 35, ал. 3, т. 3 от Закона за лечебните заведения и чл. 92, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 13. Правилникът влиза в сила от 1 юли 2020 г.

§ 14. Правилникът е съгласуван с министъра на здравеопазването.

Промени настройката на бисквитките