Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 4.VIII

ВТОРИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ ВСЕМИРНАТА ПОЩЕНСКА КОНВЕНЦИЯ ОТ ТРЕТИЯ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА ВСЕМИРНИЯ ПОЩЕНСКИ СЪЮЗ (Ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 8 юли 2020 г. - ДВ, бр. 65 от 2020 г. В сила за Република България

 

ВТОРИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ КЪМ ВСЕМИРНАТА ПОЩЕНСКА КОНВЕНЦИЯ ОТ ТРЕТИЯ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА ВСЕМИРНИЯ ПОЩЕНСКИ СЪЮЗ

(Ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 8 юли 2020 г. - ДВ, бр. 65 от 2020 г. В сила за Република България от 1 януари 2020 г.)

Издаден от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.69 от 4 Август 2020г.

Долуподписаните пълномощни представители на правителствата на страните - членки на Съюза, по време на извънредния конгрес в Женева на основание член 22.3 от Устава на Всемирния пощенски съюз, сключен на 10 юли 1964 г. във Виена, по общо съгласие и при условията на член 25.4 от Устава изготвиха в настоящия Втори допълнителен протокол изменения към Всемирната пощенска конвенция, приета в Истанбул на 6 октомври 2016 г. и изменена с Допълнителния протокол, приет в Адис Абеба на 7 септември 2018 г.

Член I

(изменя чл. 28)

Крайни разходи. Общи разпоредби

1. С уговорката на предвидените в Правилниците случаи на освобождаване всеки избран оператор, който получава от друг избран оператор писмовни пратки, има право да събере от избрания оператор на местоподаването възнаграждение за покриване на разходите, направени по отношение на получената международна поща.

2. За прилагането на разпоредбите, касаещи заплащането на крайните разходи от техните избрани оператори, страните и териториите се класифицират съгласно списъците, изготвени за целта от Конгреса с резолюция С 7/2016 г., както следва:

2.1. страни и територии, участващи в целевата система преди 2010 г. (група I);

2.2. страни и територии, участващи в целевата система от 2010 г. и 2012 г. (група II);

2.3. страни и територии в целевата система от 2016 г. (група III);

2.4. страни и територии в преходната система (група IV).

3. Разпоредбите на настоящата Конвенция, които се отнасят до плащането на крайните разходи, представляват преходни мерки, водещи до приемането на система за разплащане, която отчита специфичните елементи на всяка страна в края на преходния период.

4. Достъп до вътрешния режим. Директен достъп.

4.1. По принцип всеки избран оператор на страна, която се е присъединила към целевата система преди 2010 г., прави достъпни за останалите избрани оператори всички цени, срокове и условия, които предлага във вътрешния си режим, при условия, идентични на тези, предлагани на националните им клиенти. Избраният оператор на местоназначението преценява дали избраният оператор на местопроизхождението е изпълнил или не правилата и условията на директния достъп.

4.2. Избраните оператори на страните, които са се присъединили към целевата система преди 2010 г., правят достъпни за останалите избрани оператори на страните, които са се присъединили към целевата система преди 2010 г., всички цени, срокове и условия, предлагани в рамките на тяхната вътрешна услуга, при условия, идентични на тези, предлагани на националните им клиенти.

4.3. Избраните оператори на страните, които са се присъединили към целевата система от 2010 г., могат да изберат да направят достъпни за ограничен брой избрани оператори условията, предлагани в рамките на вътрешната им служба, на реципрочна основа за изпитателен срок от две години. След изтичането на този период те трябва да изберат между двете възможности: да прекратят предоставянето на достъпа до условията, предлагани в рамките на вътрешната им услуга, или да продължат по този път и да направят условията, предлагани в рамките на тяхната вътрешна услуга, достъпни за всички избрани оператори. Все пак, ако избраните оператори на страните, които са се присъединили към целевата система от 2010 г., поискат да получат от избраните оператори на страните, които са били в целевата система преди 2010 г., да прилагат за тях условията, предлагани в рамките на вътрешната им услуга, те трябва да предоставят на всички останали избрани оператори цените, сроковете и условията, които предлагат в рамките на вътрешната им услуга, при условия, идентични на тези, предлагани на националните им клиенти.

4.4. Избраните оператори от страните в преходната система могат да изберат да не правят достъпни за останалите избрани оператори условията, предлагани във вътрешната им услуга. Тези избрани оператори могат все пак да изберат да направят достъпни за ограничен брой избрани оператори условията, предлагани в рамките на вътрешната им услуга, на реципрочна основа за изпитателен срок от две години След изтичането на този период те трябва да изберат между две възможности: да прекратят предоставянето на достъпа до условията, предлагани във вътрешната им услуга, или да продължат по този път и да направят условията, предлагани в рамките на вътрешната им услуга, достъпни за всички избрани оператори.

5. Възнаграждението за крайните разходи ще се базира на качеството на предоставяната услуга в страната на местоназначението. Съветът по пощенска експлоатация ще бъде упълномощен да отпуска премии към възнаграждението, посочено в членове 28bis, 29 и 30, с цел да насърчи участие в системите за контрол и да компенсира избраните оператори, които постигат техните цели за качеството. Съветът по пощенска експлоатация може също така да определи наказания в случай на незадоволително качество, но възнаграждението на избраните оператори не може да бъде по-малко от минималното възнаграждение, посочено в членове 29 и 30.

6. Всеки избран оператор може да се откаже напълно или частично от възнаграждението, предвидено в параграф 1.

7. Чувалите "М" с тегло под 5 кг се смятат за тежащи 5 кг за целите на възнаграждението за крайните разходи. Прилаганите крайни разходи за чувалите "М" са:

7.1. за 2018 г., 0,909 СПТ за килограм;

7.2. за 2019 г., 0,935 СПТ за килограм;

7.3. за 2020 г., 0,961 СПТ за килограм;

7.4. за 2021 г., 0,988 СПТ за килограм.

8. За препоръчаните пратки се предвижда допълнително възнаграждение от 1,100 СПТ за пратка за 2018 г., 1,200 СПТ за пратка за 2019 г., 1,300 за пратка за 2020 г. и 1,400 СПТ за 2021 г. За пратките с обявена стойност се предвижда допълнително възнаграждение от 1,400 СПТ за пратка за 2018 г., 1,500 СПТ за пратка за 2019 г., 1,600 СПТ за пратка за 2020 г. и 1,700 СПТ за пратка за 2021 г. Съветът по пощенска експлоатация има право да отпуска премии към възнаграждението за тези и за други допълнителни услуги, когато предоставяните услуги съдържат допълнителни характеристики, които трябва да се уточнят в Правилниците.

9. За препоръчаните пратки и пратките с обявена стойност, които нямат идентификатор под формата на баркод или които имат идентификатор под формата на баркод, но той не е в съответствие с Технически стандарт S10 на ВСП, се заплаща допълнително по 0,5 СПТ на пратка, освен ако обратното не е двустранно договорено.

10. За целите на възнаграждението за крайните разходи писмовните пратки, изпратени в големи количества, в съответствие с условията, посочени в Правилниците, се считат за "пощенски пратки в големи количества". Плащането за пощенските пратки в големи количества се извършва, както е предвидено в член 28bis, 29 и 30, както е подходящо.

11. Всеки избран оператор може при двустранни или многостранни споразумения да прилага други системи на възнаграждение за уреждане на сметките по крайните разходи.

12. Избраните оператори могат, без да е задължително, да разменят поща без предимство, прилагайки 10 % отстъпка от крайните разходи, прилагани за пощата с предимство.

13. Разпоредбите, прилагани между избраните оператори от целевата система, се прилагат към всеки избран оператор от страна в преходната система, който декларира, че желае да се присъедини към целевата система. Съветът по пощенска експлоатация може да определи преходните мерки в Правилниците. Разпоредбите на целевата система могат да бъдат прилагани в тяхната цялост към новите избрани оператори от целевата система, които са декларирали, че желаят да бъдат напълно подчинени на горепосочените разпоредби, без преходни мерки.

Член II

(нов чл. 28bis)

Крайни разходи. Обявяване на собствени цени за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е)

1. Започвайки с цените, в сила от 2021 г. нататък, и независимо от член 29 и член 30, избраните оператори могат да уведомяват Международното бюро в срок до 1 юни на годината, предхождаща календарната година, в която ще се прилагат собствените цени, относно собствените си цени за пратка и собствените си цени за килограм за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), изразени в национална валута. Международното бюро трябва всяка година да преобразува обявените собствени цени в стойности, изразени в СПТ. За да се изчислят цените в СПТ, Международното бюро трябва да използва среден месечен валутен курс за периода от 1 януари до 31 май на годината, предхождаща календарната година, в която ще се прилагат собствените цени. Получените стойности на цените ще бъдат съобщавани от Международното бюро чрез циркулярно писмо не по-късно от 1 юли на годината, предхождаща календарната година, в която ще се прилагат собствените цени. Собствените цени за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) трябва да бъдат заменени, където е подходящо, във всички препратки или изчисления, отнасящи се до обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), в Конвенцията или Правилниците. В допълнение всеки избран оператор трябва да предостави на Международното бюро вътрешните си цени за равностойни услуги с оглед изчисляването на съответната горна граница на цените.

1.1. Съгласно предвиденото в параграфи 1.2 и 1.3 собствените цени трябва:

1.1.1. при средно тегло на пратка с формат Е от 0,158 килограма да не бъдат по-високи от специфичните за страните горни граници на цените, изчислени в съответствие с параграф 1.2;

1.1.2. да бъдат базирани на 70 % или приложимия процент в параграф 6ter от вътрешната цена за единични пощенски пратки, равностойни на обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които се предлагат от избрания оператор в рамките на вътрешната му услуга и са в сила от 1 юни на годината, предхождаща календарната година, в която ще се прилагат собствените цени;

1.1.3. да бъдат базирани на цената за вътрешна единична пощенска пратка, която е в сила за пратки, за които избраният оператор при извършване на вътрешните услуги е определил максимални размери за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е);

1.1.4. да бъдат на разположение на всички избрани оператори;

1.1.5. да бъдат прилагани единствено за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е);

1.1.6. да бъдат прилагани за всички обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), освен за потоците поща от обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), изпращани от страните в преходната система към страните в целевата система и разменяни между страните в преходната система, ако потоците поща не надвишават 100 тона годишно;

1.1.7. да бъдат прилагани за всички обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), с изключение на потоците поща от обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), разменяни между страните, които са в целевата система от 2010 г., 2012 г. и 2016 г. и изпращани от тези страни към страните, които са в целевата система преди 2010 г., ако потоците поща не надвишават 25 тона годишно.

1.2. Собствените цени за пратка и за килограм за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) не трябва да бъдат по-високи от горната граница на цените за всяка страна, определена чрез линейна регресия от 11 пункта, съответстващи на 70 %, или на приложимия процент в параграф 6ter от цената за единична пощенска пратка с предимство на равностойната вътрешна услуга за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), с тегло от 20 г, 35 г, 75 г, 175 г, 250 г, 375 г, 500 гр, 750 г, 1000 г, 1500 г и 2000 г, без всякакви данъци.

1.2.1. Определянето дали собствените цени надвишават горната граница на цените, ще бъде извършено при среден приход чрез използването на най-актуалното световно средно съдържание на един килограм поща, при което пратка с формат Е тежи 0,158 килограма. В случаи, при които собствените цени надвишават горната граница на цените при средно тегло на пратка с формат Е от 0,158 килограма, ще се прилага горният праг на цените за пратка и за килограм; като алтернатива избраният оператор може да вземе решение да намали собствените си цени до равнище, което съответства на разпоредбите на параграф 1.2.

1.2.2. Когато са налице цени за множество пакети, базирани на дебелина, трябва да се използва по-ниската вътрешна цена за пратки с тегло до 250 грама и по-високата вътрешна цена на пратки с тегло над 250 грама.

1.2.3. Когато при равностойни вътрешни услуги се прилагат цени за различни зони, трябва да се използва средна стойност, както е посочено в Правилниците, и вътрешните цени за зони, които не са съседни, трябва да бъдат изключени при определянето на средната стойност. Като алтернатива определянето на цени за зони може да бъде базирано на действителното среднопретеглено разстояние на входящите обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) (за последната календарна година).

1.2.4. Където равностойна вътрешна услуга и цена включват допълнителни характеристики и услуги, които не са част от основната услуга, като проследяване, предаване срещу подпис и обявена стойност, и тези характеристики се отнасят към всички теглови стъпки, посочени в параграф 1.2, тогава от вътрешната цена трябва да се приспадне по-малката от съответната вътрешна допълнителна цена, допълнителната цена или предложените ориентировъчни цени в Актовете на Съюза. Общото намаление за всички допълнителни услуги не може да надвишава 25 % от вътрешната цена.

1.3. Където горните граници на цените за всяка страна, изчислени в съответствие с параграф 1.2, водят до приход, изчислен за пратка с формат Е с тегло 0,158 грама, който е по-нисък от прихода, изчислен за същата пратка със същото тегло на базата на цените, посочени по-долу, собствените цени не трябва да бъдат по-високи от следните стойности:

1.3.1. за 2020 г.: 0,614 СПТ за пратка и 1,381 СПТ за килограм;

1.3.2. за 2021 г.: 0,645 СПТ за пратка и 1,450 СПТ за килограм;

1.3.3. за 2022 г.: 0,677 СПТ за пратка и 1,523 СПТ за килограм;

1.3.4. за 2023 г.: 0,711 СПТ за пратка и 1,599 СПТ за килограм;

1.3.5. за 2024 г.: 0,747 СПТ за пратка и 1,679 СПТ за килограм;

1.3.6. за 2025 г.: 0,784 СПТ за пратка и 1,763 СПТ за килограм.

1.4. Всякакви допълнителни условия и процедури за собствените цени, приложими за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), са посочени в Правилниците. Всякакви други разпоредби в Правилниците, които се отнасят до обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), трябва да се прилагат и към собствените цени, освен ако не са несъвместими с този член.

1.5. Избраните оператори на страните в преходната система могат да прилагат собствени цени въз основа на наблюдение на потоците от входяща поща.

2. В допълнение към горните граници на цените, посочени в параграф 1.2, обявените собствени цени не трябва да бъдат по-високи от максималните приходи, определени за периода от 2021 г. до 2025 г., както следва:

2.1. 2021 г.: приходът, изчислен въз основа на собствените цени, трябва да се определи на най-ниското ниво между горните граници на цените за всяка страна и прихода за 2020 г. за пратка с формат Е с тегло 0,158 килограма, увеличен с 15 %;

2.2. 2022 г.: приходът, изчислен въз основа на собствените цени, трябва да се определи на най-ниското ниво между горните граници на цените за всяка страна и прихода за 2021 г. за пратка с формат Е с тегло 0,158 килограма, увеличен с 15 %;

2.3. 2023 г.: приходът, изчислен въз основа на собствените цени, трябва да се определи на най-ниското ниво между горните граници на цените за всяка страна и прихода за 2022 г. за пратка с формат Е с тегло 0,158 килограма, увеличен с 16 %;

2.4. 2024 г.: приходът, изчислен въз основа на собствените цени, трябва да се определи на най-ниското ниво между горните граници на цените за всяка страна и прихода за 2023 г. за пратка с формат Е с тегло 0,158 килограма, увеличен с 16 %;

2.5. 2025 г.: приходът, изчислен въз основа на собствените цени, трябва да се определи на най-ниското ниво между горните граници на цените за всяка страна и прихода за 2024 г. за пратка с формат Е с тегло 0,158 килограма, увеличен със 17 %.

3. За цените, които са в сила от 2021 г. и следващите години, съотношението между собствената цена за пратка и цената за килограм не трябва да се изменя с повече от пет процентни пункта нагоре или надолу в сравнение със съотношението от предходната година. За избраните оператори, които обявяват собствени цени съгласно параграф 6bis или прилагат собствени цени на реципрочна основа съгласно параграф 6quater, съотношението в сила от 2020 г. трябва да се базира на собствената цена за пратка и цената за килограм, въведено от 1 юли 2020 г.

4. Избраните оператори, които предпочетат да не обявяват собствени цени, в съответствие с този член трябва да прилагат изцяло разпоредбите, съдържащи се в член 29 и 30.

5. За избраните оператори, които са избрали да обявят собствени цени за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) в предходна календарна година и не съобщят различни собствени цени за следващата година, ще продължат да се прилагат съществуващите собствени цени, освен ако същите не са в противоречие с разпоредбите на този член.

6. Избраните оператори трябва да уведомяват Международното бюро за всякакво намаление на вътрешните цени, посочени в този член.

6bis. Считано от 1 юли 2020 г. и независимо от параграфи 1 и 2 избран оператор на страна-членка, който през 2018 г. е получил общ годишен обем от входящи писмовни пратки над 75 000 тона (съгласно официалната информация, предоставена на Международното бюро или друга официална информация, проверена от Международното бюро), може да обяви собствени цени за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), различни от тези за потоците писмовни пратки, посочени в параграфи 1.1.6 и 1.1.7. Избраният оператор също така ще има право да не прилага ограниченията за максимално увеличение на приходите, както е посочено в параграф 2 за потоци поща към, от и между неговата страна и която и да е друга страна.

6ter. В случай че компетентен орган, който осъществява контрол върху пощенския оператор, прилагащ опцията в параграф 6bis, определи, че с оглед покриването на всички разходи за обработване и доставяне на обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), собствените цени на този избран оператор за всяка година след 2020 г. трябва да бъдат базирани на съотношение разходи към цена, което надвишава 70 % от вътрешната цена за единична пощенска пратка, тогава това съотношение за дадения избран оператор може да надвишава 70 % с ограничението, че използваното съотношение разходи към цена няма да надвишава с един процентен пункт по-високата от двете стойности - 70 % или съотношението разходи към цена, използвано при изчисляването на собствените цени, които в момента са в сила, ненадвишаващо 80 %, и при условие, че избраният оператор е предоставил заедно със своето уведомление до Международното бюро и цялата допълнителна информация съгласно параграф 1. В случай че избран оператор повиши съотношението разходи към цена въз основа на подобно решение на компетентен орган, тогава трябва да уведоми Международното бюро за това съотношение с оглед неговото публикуване до 31 март на годината, предхождаща годината на прилагането на това съотношение. По-нататъшни уточнения, свързани с разходите и приходите, които ще бъдат използвани за изчисляване на специфичното съотношение разходи към цена, са посочени в Правилниците.

6quater. Където избран оператор на страна-членка използва възможността, предвидена в параграф 6bis, всички други избрани оператори, с изключение на тези, чиито потоци поща се отнасят към параграфи 1.1.6 и 1.1.7, могат да направят същото спрямо цитирания по-горе избран оператор.

6quinquies. Всеки избран оператор, който използва възможността, предвидена в параграф 6bis, трябва в календарната година на влизането в сила на първоначалните цени да заплати такса към Съюза за пет последователни години (считано от календарната година на прилагането на предвидената в параграф 6bis възможност) в размер на 8 милиона швейцарски франка годишно и общо 40 милиона швейцарски франка. След изтичането на петгодишния период няма да бъде необходимо допълнително плащане, свързано с обявяването на собствени цени на крайни разходи, съгласно този параграф.

6quinquies. 1. Таксата, посочена по-горе, ще бъде разпределена съгласно следната методология: 16 милиона швейцарски франка ще бъдат предоставени към фонд на Съюза за финансиране на проекти, свързани с предварителния обмен на електронни данни и пощенска сигурност, при условията на сключено споразумение между въпросния избран оператор и Съюза; 24 милиона франка ще бъдат предоставени към фонд за финансиране на дългосрочни задължения на Съюза, както е определено от Административния съвет, при условията на сключено споразумение между въпросния избран оператор и Съюза.

6quinquies. 2. Таксата, посочена в този параграф, няма да се отнася към избраните оператори на страни-членки, които прилагат собствени цени на реципрочна основа съгласно параграф 6quater като следствие на това, че друг избран оператор използва възможността да обяви собствени цени съгласно параграф 6bis.

6quinquies. 3. Избраният оператор, който заплаща таксата, трябва всяка година да уведомява Международното бюро как сумата от 8 милиона швейцарски франка ще бъде разпределена, имайки предвид, че, както е посочено по-горе, ще бъдат разпределени пет годишни вноски съгласно сключено споразумение. Избран оператор, който използва възможността да обяви собствени цени съгласно параграф 6bis, следва да получава редовни отчети за изразходването на средствата от таксата, която е платил, съгласно този параграф при условията на сключено споразумение между него и Съюза.

6sexies. В случай че избран оператор използва възможността да обяви собствени цени съгласно параграф 6bis, или в случай, че избран оператор прилага собствени цени на реципрочна основа съгласно параграф 6quater, тогава едновременно с въвеждането на собствени цени въпросният избран оператор трябва да обмисли как да предостави на другите изпращащи избрани оператори на страните-членки на недискриминационна основа пропорционално коригирани такси за обем и разстояние, доколкото е възможно и съответстващо на равностойни услуги в страната получател, съгласно взаимно договорено двустранно търговско споразумение, в рамките на правилата на националния регулаторен орган.

7. Никакви уговорки не се прилагат към този член.

Член III

(изменя чл. 29)

Крайни разходи. Разпоредби, прилагани за потоците поща между избраните оператори на страните в целевата система

1. Заплащането за писмовните пратки, включително за пощенските пратки в големи количества, с изключение на чувалите "М" и пратките IBRS, се определя на базата на прилагането на цени за пратка и за килограм, отразяващи разходите за обработка в страната-членка на местоназначението. Цените, прилагани за пратките с предимство във вътрешната услуга, които са част от предоставянето на универсалната пощенска услуга, се използват като база за изчисляването на крайните разходи.

2. Размерът на крайните разходи в целевата система се изчислява, като се вземе предвид, където е приложимо във вътрешната услуга, класификацията на пратките въз основа на техните размери, както е предвидено в член 17.5 на Конвенцията.

3. Избраните оператори в целевата система разменят пощенски пратки, разделени според техните размери, в съответствие с условията, посочени в Правилниците.

4. Заплащането на пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" се извършва съобразно съответните разпоредби в Правилниците.

5. Цените за пратка и за килограм са разделени на цени за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е). Цените се изчисляват на базата на 70 % от цените за малка писмовна пратка с тегло 20 г (Р) и за голяма писмовна пратка с тегло 175 г (G), без ДДС или други данъци. За обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) цените се изчисляват на базата на пратка с тегло 375 г от размера P/G, без ДДС или други такси.

6. Съветът по пощенска експлоатация определя условията за изчисляване на цените, както и необходимите експлоатационни, статистически и счетоводни процедури за размяната на пощенски пратки, разделени според техните размери.

7. С изключение на размерите на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) за 2020 г., цените, прилагани за потоците между страните в целевата система за определена година, няма да доведат до повишаване от повече от 13 % в приходите от крайни разходи за писмовна пратка с тегло 37,6 г от размера P/G и 375 г от размера Е в сравнение с предишната година.

8. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система преди 2010 г. за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, не могат да надвишават:

8.1. за 2018 г.: 0,331 СПТ за пратка и 2,585 СПТ за килограм;

8.2. за 2019 г.: 0,341 СПТ за пратка и 2,663 СПТ за килограм;

8.3. за 2020 г.: 0,351 СПТ за пратка и 2,743 СПТ за килограм;

8.4. за 2021 г.: 0,362 СПТ за пратка и 2,825 СПТ за килограм.

9. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система преди 2010 г. за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да надвишават:

9.1. за 2018 г.: 0,705 СПТ за пратка и 1,584 СПТ за килограм;

9.2. за 2019 г.: 0,726 СПТ за пратка и 1,632 СПТ за килограм;

9.3. за 2020 г.: 0,762 СПТ за пратка и 1,714 СПТ за килограм;

9.4. за 2021 г.: 0,785 СПТ за пратка и 1,765 СПТ за килограм.

10. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система преди 2010 г. или от 2010 г., 2012 г. и 2016 г. за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, не могат да бъдат по-ниски от:

10.1. за 2018 г.: 0,227 СПТ за пратка и 1,774 СПТ за килограм;

10.2. за 2019 г.: 0,233 СПТ за пратка и 1,824 СПТ за килограм;

10.3. за 2020 г.: 0,240 СПТ за пратка и 1,875 СПТ за килограм;

10.4. за 2021 г.: 0,247 СПТ за пратка и 1,928 СПТ за килограм.

11. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система преди 2010 г. или от 2010 г., 2012 г. и 2016 г. за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да бъдат по-ниски от:

11.1. за 2018 г.: 0,485 СПТ за пратка и 1,089 СПТ за килограм;

11.2. за 2019 г.: 0,498 СПТ за пратка и 1,120 СПТ за килограм;

11.3. за 2020 г.: 0,614 СПТ за пратка и 1,381 СПТ за килограм;

11.4. за 2021 г.: 0,645 СПТ за пратка и 1,450 СПТ за килограм;

11.5. за 2022 г.: 0,677 СПТ за пратка и 1,523 СПТ за килограм;

11.6. за 2023 г.: 0,711 СПТ за пратка и 1,599 СПТ за килограм;

11.7. за 2024 г.: 0,747 СПТ за пратка и 1,679 СПТ за килограм;

11.8. за 2025 г.: 0,784 СПТ за пратка и 1,763 СПТ за килограм.

12. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система от 2010 г. и 2012 г., както и между тези страни и страните в целевата система преди 2010 г. за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, не могат да бъдат по-високи от:

12.1. за 2018 г.: 0,264 СПТ за пратка и 2,064 СПТ за килограм;

12.2. за 2019 г.: 0,280 СПТ за пратка и 2,188 СПТ за килограм;

12.3. за 2020 г.: 0,297 СПТ за пратка и 2,319 СПТ за килограм;

12.4. за 2021 г.: 0,315 СПТ за пратка и 2,458 СПТ за килограм.

13. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система от 2010 г. и 2012 г., както и между тези страни и страните в целевата система преди 2010 г. за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да бъдат по-високи от:

13.1. за 2018 г.: 0,584 СПТ за пратка и 1,313 СПТ за килограм;

13.2. за 2019 г.: 0,640 СПТ за пратка и 1,439 СПТ за килограм;

13.3. за 2020 г.: 0,762 СПТ за пратка и 1,714 СПТ за килограм;

13.4. за 2021 г.: 0,785 СПТ за пратка и 1,765 СПТ за килограм.

14. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система от 2016 г., както и между тези страни и страните в целевата система преди 2010 г. или от 2010 г. и 2012 г. за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, не могат да бъдат по-високи от:

14.1. за 2018 г.: 0,234 СПТ за пратка и 1,831 СПТ за килограм;

14.2. за 2019 г.: 0,248 СПТ за пратка и 1,941 СПТ за килограм;

14.3. за 2020 г.: 0,263 СПТ за пратка и 2,057 СПТ за килограм;

14.4. за 2021 г.: 0,279 СПТ за пратка и 2,180 СПТ за килограм.

15. Цените, прилагани за потоците поща между страните в целевата система от 2016 г., както и между тези страни и страните в целевата система преди 2010 г. или от 2010 г. и 2012 г. за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да бъдат по-високи от:

15.1. за 2018 г.: 0,533 СПТ за пратка и 1,198 СПТ за килограм;

15.2. за 2019 г.: 0,602 СПТ за пратка и 1,354 СПТ за килограм;

15.3. за 2020 г.: 0,762 СПТ за пратка и 1,714 СПТ за килограм;

15.4. за 2021 г.: 0,785 СПТ за пратка и 1,765 СПТ за килограм.

16. За потоци поща под 50 тона годишно между страни, които са се присъединили към целевата система през 2010 г. и 2012 г., както и между тези страни и страните, които са в целевата система преди 2010 г., двете съставящи за килограм и за пратка се преобразуват в една обобщена цена за килограм на базата на усреднен световен брой от 8,16 пратки за килограм, с тегло 0,31 кг, за пратките с размери P и G и 2,72 пратки за килограм, с тегло 0,69 кг, за пратките с размери Е.

17. За потоци поща под 75 тона годишно за 2018 г. и 2019 г. и под 50 тона годишно за 2020 г. и 2021 г. между страни, които са се присъединили към целевата система през 2016 г. или след това, както и между тези страни и страните, които са в целевата система преди 2010 г. или от 2010 г. и 2012 г., двете съставящи за килограм и за пратка се преобразуват в една обобщена цена за килограм на базата на усреднен световен брой от пратки за килограм, както е посочено в параграф 16.

17bis. Собствените цени, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28bis, трябва да заменят цените, отнасящи се до обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) в този член; следователно предвидените разпоредби в параграфи 7, 9, 11, 13 и 15 няма да се прилагат.

18. Разплащането за пощенски пратки в големи количества, изпратени до страни, които са в целевата система преди 2010 г., се урежда на базата на прилагането на цените за пратка и за килограм, предвидени в параграфи от 5 до 11 или в член 28bis, както е подходящо.

19. Разплащането за пощенски пратки в големи количества, изпратени до страни, които са в целевата система от 2010 г., 2012 г. и 2016 г., се урежда на базата на прилагането на цените за пратка и за килограм, предвидени в параграфи 5 и от 10 до 15 или в член 28bis, както е подходящо.

20. Никакви уговорки не се прилагат към този член.

Член IV

(изменя чл. 30)

Крайни разходи. Разпоредби, прилагани за потоците поща към, от и между избраните оператори на страните от преходната система

1. За избраните оператори от страните в преходната система за крайни такси, които се подготвят за приемане в целевата система, заплащането за писмовните пратки, включително за пощенските пратки в големи количества, но с изключение на чувалите "М" и на пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор", се урежда на базата на цена за пратка и цена за килограм.

1bis. С изключение на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28bis, разпоредбите на член 29, параграфи от 1 до 3 и от 5 до 7, ще се прилагат за изчисляването на цените за пратка и за килограм, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) от 2020 г. нататък.

2. Заплащането на пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" се извършва съобразно съответните разпоредби в Правилниците.

3. Цените, прилагани за потоците поща към, от и между страните в преходната система за малки (Р) и големи (G) писмовни пратки, са:

3.1. за 2018 г.: 0,227 СПТ за пратка и 1,774 СПТ за килограм;

3.2. за 2019 г.: 0,233 СПТ за пратка и 1,824 СПТ за килограм;

3.3. за 2020 г.: 0,240 СПТ за пратка и 1,875 СПТ за килограм;

3.4. за 2021 г.: 0,247 СПТ за пратка и 1,928 СПТ за килограм.

4. Цените, прилагани за потоците поща към, от и между страните в преходната система за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), са:

4.1. за 2018 г.: 0,485 СПТ за пратка и 1,089 СПТ за килограм;

4.2. за 2019 г.: 0,498 СПТ за пратка и 1,120 СПТ за килограм.

4bis. С изключение на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28 bis и 1 bis по-горе, цените, прилагани за потоците поща към, от и между страните в преходната система за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да бъдат по-ниски от:

4bis.1. за 2020 г.: 0,614 СПТ за пратка и 1,381 СПТ за килограм;

4bis.2. за 2021 г.: 0,645 СПТ за пратка и 1,450 СПТ за килограм;

4bis.3. за 2022 г.: 0,677 СПТ за пратка и 1,523 СПТ за килограм;

4bis.4. за 2023 г.: 0,711 СПТ за пратка и 1,599 СПТ за килограм;

4bis.5. за 2024 г.: 0,747 СПТ за пратка и 1,679 СПТ за килограм;

4bis.6. за 2025 г.: 0,784 СПТ за пратка и 1,763 СПТ за килограм.

4ter. С изключение на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28 bis и 1 bis по-горе, цените, прилагани за потоците поща към, от и между страните в преходната система за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), не могат да бъдат по-високи от:

4ter.1. за 2020 г.: 0,762 СПТ за пратка и 1,714 СПТ за килограм;

4ter.2. за 2021 г.: 0,785 СПТ за пратка и 1,765 СПТ за килограм.

5. С изключение на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28bis, за потоците поща под прага, определен в членове 29.16 и 29.17 през 2018 г. и 2019 г., и под прага от 100 тона през 2020 г. и 2021 г., двете съставящи за килограм и за пратка се преобразуват в една обобщена цена за килограм на базата на световно средно съдържание на един килограм поща, както следва:

5.1. за 2018 г.: 4,472 СПТ за килограм;

5.2. за 2019 г.: 4,592 СПТ за килограм;

5.3. за 2020 г.: не по-ниски от 5,163 СПТ за килограм и не по-високи от 5,795 СПТ за килограм;

5.4. за 2021 г.: не по-ниски от 5,368 СПТ за килограм и не по-високи от 5,967 СПТ за килограм.

6. С изключение на крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28bis, за потоците поща над прага, определен в член 29.17 за 2018 г. и 2019 г. и над 100 тона през 2020 г. и 2021 г., посочените цени за килограм се прилагат, ако нито избраният оператор на местоподаването, нито избраният оператор на местоназначението не поискат, в рамките на ревизионния механизъм, ревизия на цените на базата на реалния брой пратки на килограм вместо на базата на усреднения световен брой. Проверката за целите на прилагането на ревизионния механизъм се прилага съобразно условията, уточнени в Правилниците.

6bis. За потоците поща от и между страните в преходната система, които са под 100 тона и където крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), са били обявени съгласно член 28bis от избрания оператор на местоназначението, през 2021 г. ще се прилага цена от 5,368 СПТ за килограм.

6ter. За потоците поща към, от и между страните в преходната система над 100 тона, където крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), са били обявени съгласно член 28bis и където страната на местоназначението е решила да не извършва наблюдение на входящата поща, двете съставящи за килограм и за пратка се преобразуват в една обобщена цена за килограм на базата на световно средно съдържание на един килограм поща, както е посочено в член 29.16.

6quater. С изключение на потоците поща, посочени в параграф 6bis, крайните разходи, прилагани за обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е), които са били обявени съгласно член 28bis, трябва да заменят цените, отнасящи се до обемни писмовни пратки (Е) и малки пакети (Е) в този член; следователно предвидените разпоредби в параграфи 4bis, 4ter и 5 няма да се прилагат.

7. Ревизиране в низходяща посока на общата цена, цитирана в параграф 5, не може да бъде предизвикано от страна в целевата система срещу страна в преходната система, освен ако последната не поиска ревизия в противоположна посока.

8. За потоците поща към, от и между страните в преходната система, избраните оператори могат да изпращат и да получават пратки, разделени според техните размери по желание и в съответствие с условията, посочени в Правилниците. В случай на размяна на пратки, разделени според техните размери, се прилагат цените в параграфи 3 и 4 по-горе, ако избраният оператор на местоназначението е предпочел да не обявява собствени цени съгласно член 28bis.

9. Възнаграждението за пощенските пратки в големи количества, предназначени за избраните оператори на страните в целевата система, се определя чрез прилагане на цените за пратка и за килограм, предвидени в член 28bis или 29. За получените пощенски пратки в големи количества избраните оператори на страните в преходната система могат да изискат заплащане съгласно разпоредбите, съдържащи се в параграфи 3 и 4 по-горе и член 28bis, както е подходящо.

10. Никакви уговорки не се прилагат към този член.

Член V

(изменя чл. 31)

Фонд за подобряване на качеството на услугите

1. С изключение за чувалите "М", пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" и пощенските пратки в големи количества, крайните разходи, заплащани от всички страни-членки и териториите към страните, класифицирани като слаборазвити и включени в група IV за целите на крайните разходи и Фонда за качество на услугите, са обект на завишение с 20 % спрямо стойностите, посочени в член 28bis или 30, за захранването на Фонда за подобряване на качеството на услугата в тези страни. Никакво плащане от подобен вид не се извършва между страните от група IV.

2. С изключение за чувалите "М", пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" и пощенските пратки в големи количества, крайните разходи, заплащани от страните и териториите, класифицирани в категорията на страните от група I към страните, класифицирани в категорията на страните от група IV, с изключение на слаборазвитите, посочени в параграф 1, са обект на завишение, съответстващо на 10 % от стойностите, посочени в член 28bis или 30, за целите на захранването на Фонда за подобряване на качеството на услугата в тези страни.

3. С изключение за чувалите "М", пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" и пощенските пратки в големи количества, крайните разходи, заплащани от страните и териториите, класифицирани в категорията на страните от група II, към страните, класифицирани в категорията на страните от група IV, с изключение на слаборазвитите, посочени в параграф 1, са обект на завишение, съответстващо на 10 % от стойностите, посочени в член 28bis или 30, за целите на захранването на Фонда за подобряване на качеството на услугата в тези страни.

4. С изключение за чувалите "М", пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" и пощенските пратки в големи количества, крайните разходи, заплащани от страните и териториите, класифицирани в категорията на страните от група III, към страните, класифицирани в категорията на страните от група IV, с изключение на слаборазвитите, посочени в параграф 1, са обект на завишение, съответстващо на 5 % от стойностите, посочени в член 28bis или 30, за целите на захранването на Фонда за подобряване на качеството на услугата в тези страни.

5. С изключение за чувалите "М", пратките "Търговска кореспонденция - международен отговор" и пощенските пратки в големи количества, завишение от 1 %, изчислено въз основа на крайните разходи, заплащани от страните и териториите, класифицирани в категорията на страните от група I, II и III, към страните, класифицирани в категорията на страните от група III, трябва да бъде внесено в общ фонд, създаден с цел подобряване на качеството на услугите в страните, класифицирани в групи II, III и IV, и управляван по правила, определени от Съвета за пощенска експлоатация.

6. В съответствие с правилата, определени от Съвета за пощенска експлоатация, всяка неизползвана сума, която е внесена съгласно параграфи 1, 2, 3 и 4 и натрупана през предходните четири години във Фонда за подобряване на качеството на услугата (считано от 2018 г. като начална година), трябва също да бъде прехвърлена към общия фонд, посочен в параграф 5 на този член. За целите на настоящия параграф само средствата, които не са използвани за одобрени от Фонда проекти за подобряване на качеството на услугата в рамките на две години след получаване на последните финансови вноски за който и да е четиригодишен период, както е посочено по-горе, трябва да бъдат прехвърлени към споменатия общ фонд.

7. Натрупаните крайни разходи, заплащани за целите на захранването на Фонда за подобряване на качеството на услугата в страните от група IV, са най-малко 20 000 СПТ на година за всяка възползваща се страна. Допълнителните суми, необходими за постигането на тази минимална сума, се фактурират на страните от групи I, II и III, пропорционално на разменените обеми.

8. Съветът за пощенска експлоатация ще приеме или актуализира най-късно през 2018 г. процедури с цел финансирането на проекти по Фонда за подобряване на качеството на услугата.

Член VI

(изменя чл. 33)

Основни цени и разпоредби, отнасящи се до разходите за въздушен транспорт

1. Основната цена, която се прилага при уреждане на сметките за въздушен транспорт между избраните оператори, се одобрява от Съвета по пощенска експлоатация и се изчислява от Международното бюро съгласно формулата, определена в Правилниците. Цената, която се прилага за пренасяне по въздушен път на колетите, изпратени чрез услуга за връщане на стоките, ще се изчислява съгласно разпоредбите, посочени в Правилниците.

2. Изчисляването на разходите за въздушен транспорт за затворените експедиции, за пратките с предимство, за въздушните пратки и въздушните колети в транзит на открито, погрешно насочените пратки и погрешно упътените експедиции, както и начините за тяхното разчитане, са описани в Правилниците.

3. Транспортните разходи за целия въздушен път са:

3.1. когато се отнася за затворени експедиции - за сметка на избрания оператор на страната на местопроизхождението, включително и когато тези експедиции преминават транзитно през един или повече междинни избрани оператори;

3.2. когато се отнася до пратки с предимство и до въздушни пратки в транзит на открито, включително и тези, които са погрешно упътени - за сметка на избрания оператор, който предава пратките на друг избран оператор.

4. Същите правила се прилагат и за пратките, освободени от транзитни, земни и морски цени, ако са упътени по въздушен път.

5. Всеки избран оператор на местоназначението, който осигурява въздушно пренасяне на международни пощенски пратки във вътрешността на страната си, има право да му бъдат възстановени допълнителните разходи, свързани с това пренасяне, в случай че средното изчислено разстояние на изминатия път надвишава 300 километра. Съветът по пощенска експлоатация може да замени критерия за средното изчислено разстояние с други приложими критерии. Освен при споразумение, предвиждащо безплатно пренасяне, цените трябва да бъдат еднакви за всички експедиции с предимство и въздушни експедиции, които произхождат от чужбина, без значение дали тази поща е препратена, или не по въздушен път.

6. Когато обаче крайните разходи, наложени от избрания оператор на местоназначението, се основават конкретно на разходите, на вътрешните цени или на собствените цени съгласно член 28bis, не се извършва никакво допълнително заплащане за разходи за вътрешно въздушно пренасяне.

7. Избраният оператор на местоназначението при изчисляването на средното претеглено разстояние изключва теглото на всички експедиции, за които изчисляването на крайните разходи се основава конкретно на разходите, на вътрешните цени или на собствените цени съгласно член 28bis на избрания оператор на местоназначението.

Член VII

Влизане в сила и срок на действие на Втория допълнителен протокол към Всемирната пощенска конвенция

1. Настоящият Допълнителен протокол влиза в сила на 1 януари 2020 г. и ще остане в сила до привеждането в изпълнение на Актовете на следващия Конгрес.

В уверение на което Пълномощните представители на Правителствата на страните-членки съставиха настоящия Допълнителен протокол, който ще има същата сила и същата стойност, както, ако неговите разпоредби бяха включени в самия текст на Конвенцията, и подписан от тях в един екземпляр, депозиран пред Генералния директор на Международното бюро. Копие от него ще бъде предадено на всяка от една от страните от Международното бюро на Всемирния Пощенски съюз.

Изготвен в Женева, 26 септември 2019 г.

Промени настройката на бисквитките