Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 7.VIII

СПОГОДБА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА АЗЕРБАЙДЖАН(Утвърдена с Решение № 377 от 28 юни 2019 г. на Министерския съвет. В сила от 2 юли 2019 г.)

 

СПОГОДБА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА АЗЕРБАЙДЖАН

(Утвърдена с Решение № 377 от 28 юни 2019 г. на Министерския съвет. В сила от 2 юли 2019 г.)

Издадена от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.70 от 7 Август 2020г.

Правителството на Република България и правителството на Република Азербайджан, по-долу наричани "Договарящите се страни",

водени от желанието си да развият в по-голяма степен и да укрепят приятелските отношения, съществуващи между двете държави,

отчитайки важната роля на междукултурния диалог в двустранните отношения,

и с цел да развият сътрудничеството в областта на културата,

се договориха за следното:

Член 1

Компетентните органи, отговарящи за координацията на дейностите, свързани с изпълнението на настоящата Спогодба, са следните:

За Република България - Министерството на културата на Република България.

За Република Азербайджан - Министерството на културата и туризма на Република Азербайджан.

Член 2

Договарящите се страни ще обменят опит и информация за съответните културни политики на своите държави.

Член 3

Договарящите се страни ще насърчават сътрудничеството между своите културни институции, разглеждайки възможностите за сключване на договори между музеите, библиотеките и театрите в своите държави.

Член 4

Договарящите се страни ще насърчават обмена на студенти, изследователи и преподаватели в областта на образованието и обучението по културата и изкуството и ще организират конференции, симпозиуми и колоквиуми.

Член 5

Договарящите се страни ще разглеждат възможностите за организиране на Дни на културата.

Член 6

Договарящите се страни ще си сътрудничат в сферата на опазването, реставрацията, обновяването и консервацията на археологични паметници и обекти.

Член 7

Договарящите се страни ще си сътрудничат в областта на библиотекарството и издателската дейност.

Член 8

Договарящите се страни ще участват в международни музикални, театрални и кинофестивали, както и фестивали на изкуствата, провеждани в двете страни, по покана и в съответствие с условията, определени от организаторите на подобни фестивали.

Член 9

Договарящите се страни ще организират изложби на произведения на изкуствата, декоративно-приложните изкуства и кулинарни изложения.

Член 10

При писмено съгласие на Договарящите се страни в настоящата Спогодба могат да бъдат внесени изменения и допълнения. Подобни изменения и допълнения следва да бъдат сключени под формата на протоколи, съставляващи неразделна част от настоящата Спогодба, и влизат в сила в съответствие с чл. 11 по-долу.

Член 11

Настоящата Спогодба се сключва за срок от 5 години и влиза в сила от датата на получаване по дипломатически път на последното писмено уведомление, с които Договарящите се страни се информират взаимно, че са изпълнени изискванията на националното им законодателство, необходими за неговото влизане в сила.

Настоящата Спогодба се удължава автоматично за следващ петгодишен период, освен ако която и да е от Договарящите се страни не представи на другата Договаряща се страна, най-късно 6 месеца преди датата на изтичане на настоящия Договор, писмено известие по дипломатически път за намерението си да прекрати действието на Спогодбата.

Подписана в гр. Баку на 8 април 2011 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които е съставен на български, азербайджански и английски език, като всички текстове следва да се считат автентични в еднаква степен.

В случай на различия при тълкуването меродавен е текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките