Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 11.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 59 ОТ 2006 Г. ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА В ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 59 ОТ 2006 Г. ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА В ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2006 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.80 от 11 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 3 след думата "издаване" се поставя запетая и се добавя "подновяване, актуализиране/изменение, ограничаване или отнемане".

2. В т. 9 след думата "издаване" се поставя запетая и се добавя "подновяване, актуализиране/изменение, ограничаване или отнемане".

§ 2. Член 12а се изменя така:

"Чл. 12а. (1) Лицата, които отговарят за поддръжката на превозни средства, и лицата, които изпълняват функции или част от функции по поддръжката на превозни средства, сертифицирани по реда на тази наредба, представят на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" годишен доклад за дейността си съгласно Приложение V на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/779 на Комисията от 16 май 2019 г. за установяване на подробни разпоредби относно система за сертифициране на структурите, които отговарят за поддръжката на превозни средства, в съответствие с Директива (ЕС) 2016/798 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕС) № 445/2011 на Комисията (ОВ, L 139 I, 2019 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) 2019/779". При поискване докладът се предоставя и на АЖТЕС.

(2) Докладът по ал. 1 се изготвя за периода, започващ 2 месеца преди последния извършен надзор по чл. 62в, ал. 15 и приключващ 2 месеца преди следващия планиран надзор. Докладът се предоставя на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" един месец преди следващия планиран одитен надзор."

§ 3. В чл. 26 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "издава" се поставя запетая и се добавя "подновява или изменя".

2. В ал. 2 след думата "издава" се поставя запетая и се добавя "подновява или изменя".

§ 4. В чл. 28 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "издаване" се поставя запетая и се добавя "подновяване или изменение".

2. В ал. 3 след думата "издаване" се поставя запетая и се добавя "подновяване или изменение".

§ 5. В чл. 29, ал. 1, изречение първо думите "за издаване на" се заличават, а след думите "Република България" се добавя "и заявление по чл. 28, ал. 3 за удостоверение за безопасност на управител на железопътна инфраструктура".

§ 6. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" предоставя на електронната си страница ръководство с изискванията за подаване на заявление за единен сертификат за безопасност и ръководство с изискванията за подаване на заявление за удостоверение за безопасност на управител на железопътна инфраструктура."

§ 7. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) При поискване от заявител Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" провежда предварителна процедура, преди да е подадено заявление за издаване на единен сертификат за безопасност, и предоставя всякакви разяснения, поискани от заявителя в рамките на предварителната процедура. Предварителната процедура е етап, по време на който заявителят може да поиска допълнителна информация относно следващите етапи на процеса на оценяване на безопасността.

(3) В случаите, при които заявителят иска предварителна процедура, той трябва да подаде чрез системата за обслужване на едно гише съгласно чл. 12 от Регламент (ЕС) 2016/796 информацията, посочена в т. 1 - 6 от Приложение I на Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/763 на Комисията от 9 април 2018 г. за определяне на практически разпоредби относно издаването на единни сертификати за безопасност на железопътни предприятия съгласно Директива (ЕС) 2016/798 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 653/2007 на Комисията (ОВ, L 129 от 25.05.2018 г.), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/763"."

§ 8. В чл. 35 думите "По време на срока на валидност на сертификат за безопасност, издаден преди 16 юни 2019 г., или на единен сертификат за безопасност с област на дейност в Република България Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" контролира прилагането на системата за управление на безопасността и прилага принципите за надзор, установени в" се заменят с "Железопътните предприятия установяват своята система за управление на безопасността в съответствие с изискванията съгласно".

§ 9. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "издаване" се поставя запетая и се добавя "подновяване или изменение/актуализиране", думите "чрез системата за обслужване на едно гише" се заличават, а в края се добавя "чрез системата за обслужване на едно гише съгласно член 12 от Регламент (ЕС) 2016/796".

2. В ал. 3 след думите "извършва само поддържането на" думите "товарни вагони" се заменят с "превозни средства", а след думите "отговорно за поддържането" думите "на товарни вагони" се заличават.

3. В ал. 5, т. 2 думите "чл. 8" се заменят с "чл. 21".

§ 10. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" разглежда заявленията за издаване на единен сертификат за безопасност с област на дейност в Република България и оценява досието по чл. 38, ал. 5 дали съдържа изискваните документирани данни съгласно Приложение I на Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/763."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" при извършване на оценките по ал. 1 може да предприема посещения и инспекции на обектите на железопътните предприятия, както и одити.

(3) В срок до един месец от получаване на заявлението по чл. 38, ал. 1 Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" информира заявителя, че досието е пълно или изисква съответната допълнителна информация."

§ 11. Създава се чл. 39а.

"Чл. 39а. (1) За издаването на единен сертификат за безопасност по чл. 26, ал. 2 Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" оценява досието по чл. 38, ал. 5, получено от АЖТЕС, относно неговата пълнота, връзка и съгласуваност със съответните национални правила, нотифицирани съгласно чл. 21, и уведомява АЖТЕС за решението си.

(2) Като част от процедурата по оценка на заявлението и досието към него АЖТЕС и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" могат да предприемат посещения и инспекции на обектите на железопътните предприятия, както и одити, и могат да изискват съответната допълнителна информация. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и АЖТЕС координират организирането на подобни посещения, инспекции и одити в съответствие с разпоредбите на член 10 от Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/763.

(3) В случай че АЖТЕС не е съгласна с поставена от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" оценка по ал. 1, Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и АЖТЕС си сътрудничат с цел постигане на взаимно приемлива оценка на досието. При необходимост Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и АЖТЕС могат да решат в този процес да участва и заявителят.

(4) Ако не бъде постигната взаимно приемлива оценка в рамките на един месец след като Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" е уведомена от АЖТЕС за несъгласието ѝ с отрицателна оценка по ал. 1, Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" може да постави въпроса за решаване от арбитраж от Апелативния съвет, създаден съгласно член 55 от Регламент (ЕС) 2016/796."

§ 12. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "промяна" се заменя с "актуализиране/изменение".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато железопътно предприятие притежава единен сертификат за безопасност, издаден от АЖТЕС, и желае да разшири областта на дейността си или когато притежава сертификат за безопасност, издаден от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", и желае да разшири областта на дейността си към друга държава - членка на Европейския съюз, то допълва досието със съответните документи по отношение на допълнителната област на дейност и изпраща досието до АЖТЕС чрез системата за обслужване на едно гише съгласно член 12 от Регламент (ЕС) 2016/796."

3. Създават се ал. 4 - 8:

"(4) Когато железопътното предприятие притежава единен сертификат за безопасност, издаден от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", и желае да разшири областта на дейност в рамките на Република България, то допълва досието със съответните документи по отношение на допълнителната област на дейност и изпраща досието до Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" чрез системата за обслужване на едно гише съгласно член 12 от Регламент (ЕС) 2016/796. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" прилага процедурата за оценка съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/763.

(5) За всяка съществена промяна на типа или обхвата на дейността, която планира да направи, железопътното предприятие уведомява незабавно сертифициращия орган. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", след като бъде уведомена от железопътното предприятие или от АЖТЕС (когато АЖТЕС е сертифициращ орган), проверява дали промяната във връзка с националните правила за безопасност е ясно описана и дали са оценени потенциалните рискове за безопасността. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" обсъжда с железопътното предприятие и с АЖТЕС необходимостта от актуализация на единния сертификат за безопасност.

(6) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" в случаите, когато е сертифициращ орган, уведомява писмено железопътното предприятие за решението си дали планираната промяна по ал. 5 изисква актуализиране на единния сертификат за безопасност.

(7) Заявлението за актуализация/изменение на единен сертификат за безопасност не води до удължаване на периода на валидност на притежавания единен сертификат за безопасност.

(8) Ако условията, при които е издаден единен сертификат за безопасност от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", трябва да бъдат променени, без това да влияе върху типа, обхвата или областта на дейност на железопътното предприятие, Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" решава по искане на заявителя дали е необходимо единният сертификат за безопасност да бъде изменен."

§ 13. В чл. 43 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Железопътна администрация" се добавя "може да ограничи или", а в края на текста се поставя запетая и се добавя "като посочи мотивите за решението си и уведоми АЖТЕС".

2. В ал. 2 след думите "Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" се добавя "може да приложи временни мерки за безопасност съгласно чл. 65, ал. 3 и".

3. Създава се ал. 3:

"(3) В случай на несъгласие между АЖТЕС и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" се прилага арбитражната процедура, предвидена в чл. 39а. Ако арбитражната процедура не доведе до ограничаване или до отмяна на единния сертификат за безопасност, приложените временни мерки за безопасност по чл. 65, ал. 3 се преустановяват."

§ 14. В чл. 48 ал. 4 се изменя така:

"(4) Управителите на инфраструктура установяват своята система за управление на безопасността в съответствие с изискванията, посочени в Приложение IІ на Делегиран регламент (ЕС) 2018/762 на Комисията от 8 март 2018 г. за установяване на общи методи за безопасност във връзка с изискванията към системата за управление на безопасността съгласно Директива (ЕС) 2016/798 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1158/2010 и (ЕС) № 1169/2010 на Комисията."

§ 15. В чл. 62а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "въвеждането му в експлоатация" се заменят с "да бъде използвано в мрежата", а след думата "поддържане" се добавя "(ЛОП)".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Независимо от отговорността на железопътните предприятия и управителите на инфраструктура за безопасната експлоатация на влаковете съгласно чл. 5 лицето, което отговаря за поддръжката, осигурява безопасното експлоатационно състояние на превозните средства, за чиято поддръжка отговаря."

3. В ал. 5:

а) в основния текст след думата "гарантира" запетаята се заличава, а думите "че те са поддържани в съответствие със" се заменят с "проследимостта на поддръжката и че";

б) в т. 1 в началото се добавя "превозните средства се поддържат в съответствие с";

в) в т. 2 в началото се добавя "прилага";

г) създава се т. 3:

"3. прилага необходимите методи за определяне и оценка на риска, установени в Регламент за изпълнение (ЕС) № 402/2013 на Комисията от 30 април 2013 г. относно общия метод за безопасност за определянето и оценката на риска и за отмяна на Регламент (ЕО) № 352/2009 (ОВ, L 121, 2013 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 402/2013"."

4. В ал. 6:

а) думата "го" се заличава, а след думата "договор" се добавя "функциите по чл. 62б, ал. 8";

б) създава се изречение второ: "Чрез системата за поддръжка по ал. 5 лицето по ал. 1 гарантира, че изпълнителите по договор предприемат мерки за контрол на риска посредством прилагането на методите за наблюдение на процесите, изложени в Регламент (ЕС) № 1078/2012, и че това е предвидено в договорните клаузи, които се предоставят по искане на АЖТЕС или на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация"."

5. В ал. 7 думите "собственикът или" се заличават.

6. В ал. 9 думите "собственика или" се заличават.

§ 16. В чл. 62б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречения второ и трето се заличават.

2. В ал. 2:

а) след думите "по ал. 1" запетаята и думите "както следва:" се заличават и се създава изречение второ: "Сертификат по ал. 1 на ЛОП се издава по образец съгласно съответния формуляр от Приложение IV на Регламент (ЕС) 2019/779.";

б) точка 1 се отменя;

в) точка 2 се отменя.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" с решение издава, подновява, актуализира/изменя, спира действието за определен срок от време, ограничава обхвата, отнема или отказва издаването, актуализирането/изменението на сертификат на лице, което изпълнява функции по поддържането на превозни средства или части от тези функции. Сертификат за функции по поддържането или части от тях се издава по образец съгласно съответния формуляр от Приложение IV на Регламент (ЕС) 2019/779."

4. В ал. 6:

а) в изречение първо навсякъде в текста думите "товарни вагони" се заменят с "превозни средства", а думите "сертификат/удостоверение" се заменят с "единен сертификат за безопасност или на удостоверение";

б) в изречение второ думите "Издаването или подновяването на" се заменят с "В единния", думите "на удостоверение" се заменят с "в удостоверението", а след думата "инфраструктура" се добавя "се".

5. В ал. 7, т. 1 след думата "безопасното" се добавя "експлоатационно", а думите "превозните средства" се заменят с "превозното средство".

6. В ал. 8:

а) след думите "ал. 7, т. 2 - 4" се добавя "или части от тях, за което уведомява Изпълнителна агенция "Железопътна администрация";

б) създава се изречение второ: "Лицето, на което е възложено изпълнение на функция по ал. 7, т. 2 - 4, прилага съответните раздели на приложение № 4б, както е определено в Регламент (ЕС) 2019/779, за функциите и дейностите, когато същите се сертифицират съгласно ал. 9."

7. В ал. 9 думите "съответно в Приложение I на Регламент (ЕС) № 445/2011 или приложение № 5б (изисквания и критерии за оценка)" се заменят с "в приложение № 4б за съответните функции и дейности, като се прилага системата за сертифициране при възлагане на функции по поддръжка на външни подизпълнители, установена с Регламент (ЕС) 2019/779".

8. В ал. 10 думите "е отговорно за резултата от дейностите по поддържане, които управлява," се заменят с "гарантира, че всички функции, посочени в ал. 7, са в съответствие с изискванията и критериите за оценка съгласно приложение № 4б".

§ 17. В чл. 62в се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) думите "както следва:" се заменят с "като използват съответния формуляр съгласно Приложение III на Регламент (ЕС) 2019/779.";

б) точка 1 се заличава;

в) точка 2 се заличава.

2. В ал. 2:

а) след думите "сертификат за" се добавя "функция или", след думата "поддържане" се добавя "или части от тях", а думите "по образец съгласно Приложение ІV на Регламент (ЕС) № 445/2011 или приложение № 5" се заменят с "като използват съответния формуляр съгласно Приложение III на Регламент (ЕС) 2019/779";

б) създава се изречение второ: "Кандидатът следва да отговаря на условията по чл. 46а, ал. 2 от ЗЖТ."

3. В ал. 3:

а) в изречение второ думите "Приложение ІІІ на Регламент (ЕС) № 445/2011 - за товарни вагони, или в приложение № 4б - за другите видове превозни средства" се заменят с "Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779";

б) в изречение трето след думата "функциите" се добавя "или части от тях", а думите "Приложение ІІІ на Регламент (ЕС) № 445/2011 - за товарни вагони, или в приложение № 5б - за другите видове превозни средства" се заменят с "Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779".

4. В ал. 4:

а) създава се изречение първо: "Заявлението съдържа описание на стратегията за осигуряване на непрекъснато изпълнение на изискванията по Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779 след издаването на сертификат.";

б) досегашният текст става изречение второ.

5. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) Документацията по ал. 3 съдържа процедури, ръководства, правилници, инструкции, техническо досие и досие за поддръжка на превозните средства, ремонтни карти, протоколи и доклади за всички действия при поддръжката и други документи, гарантиращи изпълнение на изискванията към системата за поддръжка и мерките за контрол на дейностите по поддръжка.

(6) (В сила от 12.12.2020 г.) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" публикува на електронната страница на агенцията Ръководство за процеса на сертифициране и одитния процес на ЛОП и на лица, изпълняващи функции по поддържането или части от тях, включително съответните национални изисквания и изискванията към документацията по ал. 3, които са задължителни за заявителите. В ръководството се посочва задължителен списък на документацията по ал. 5, която заявителят трябва да представи към заявлението като доказателство, че са взети под внимание националните изисквания към всички дейности по поддръжка, включително персонала, инструментите, оборудването, резервните части и използваните материали."

6. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 7 и 8.

7. Досегашната ал. 7 става ал. 9 и в нея:

а) в изречение първо думите "лицето, което отговаря за поддържането" се заменят със "заявителя", а думите "Приложение ІІІ на Регламент (ЕС) № 445/2011 или" се заличават;

б) в изречение второ след думата "контрол" се добавя "съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 1078/2012, като част от стратегията по ал. 4 към заявлението по ал. 1", а думите "на лицето, отговорно за поддържането" се заличават.

8. Досегашната ал. 8 става ал. 10 и в нея:

а) след думата "заявленията" се добавя "по ал. 1", а думите "съответно в Приложение ІІІ на Регламент (ЕС) № 445/2011 или в приложение № 4б" се заменят с "в Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779";

б) създава се изречение второ: "При оценката на заявленията по ал. 2 за сертифициране по отношение на функция или функции по поддръжка или на части от тях се прилагат: изискванията и критериите за оценка, посочени в раздел I от Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779, адаптирани към вида на организацията и обхвата на обслужване; изискванията и критериите за оценка от Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779, описващи специфичната функция или функции по поддръжка."

9. Досегашната ал. 9 става ал. 11.

10. Досегашната ал. 10 става ал. 12 и в нея след думата "срок" се добавя "съгласно чл. 46а, ал. 6 от ЗЖТ", а след думите "отстраняването им" се добавя "или за предоставяне на допълнителна информация или документи".

11. Досегашните ал. 11 и 12 стават съответно ал. 13 и 14.

12. Досегашната ал. 13 става ал. 15 и се изменя така:

"(15) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" извършва надзор, като най-малко веднъж на 12 месеца извършва проверки на място на лицето, получило сертификат за поддържане на превозните средства или сертификат за функции по поддръжката, дали отговаря на изискванията за издаване на сертификата съгласно приложение № 4б и дали продължава да изпълнява изискванията на Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779."

13. Създава се ал. 16:

"(16) Подборът на дейностите по надзор по ал. 13 и на обектите, които следва да бъдат проверени на място, се извършва с оглед на осигуряването на цялостно постоянно изпълнение на изискванията и е балансиран географски и функционално, като се вземат предвид резултатите от предишни дейности по надзор на сертифицираното лице, което е обект на надзора."

§ 18. В чл. 62г се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "за поддържане на превозните средства" се заличават.

2. В ал. 3 след думата "сертификата" се добавя "или отнема сертификата", а след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавя "в зависимост от степента на несъответствие".

3. В ал. 4, т. 3 думите "товарни вагони, локомотиви, ЕМВ, ДМВ, пътнически вагони и специални" се заличават.

4. В ал. 7 след думата "подновяват" се добавя "след подаване на заявление по чл. 62в, ал. 5", а думите "Приложение III на Регламент (ЕС) № 445/2011 или на приложение № 4б" се заменят с "Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779".

5. В ал. 8 след думата "сертификат" се добавя "или при промяна на вписаните в сертификата обстоятелства".

6. В ал. 9 думите "Приложение III на Регламент (ЕС) № 445/2011 или на приложение № 4б" се заменят с "Приложение II на Регламент (ЕС) 2019/779".

§ 19. В чл. 62д се правят следните допълнения:

1. След думата "ограничи" се добавя "обхвата му", а след думата "отнеме" се добавя "сертификат".

2. Създава се изречение второ: "Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" посочва в решението си процедурата за обжалване, срока за обжалване и административния съд, пред който може да се подаде жалба."

§ 20. В чл. 62е се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "за поддържане на товарни вагони" се заменят с "на ЛОП" и след думите "чл. 62б" се добавя "ал. 2 и сертификатът на ЛОП, издаден от сертифициращ орган в друга държава - членка на Европейския съюз, съгласно Регламент (ЕС) 2019/779".

2. В ал. 2 думите "товарни вагони" се заменят с "превозни средства, издаден в съответствие с чл. 62б, ал. 3, и сертификатът за функции по поддържане, издаден от сертифициращ орган в друга държава - членка на Европейския съюз, съгласно Регламент (ЕС) 2019/779".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" уведомява АЖТЕС за всички издадени, изменени, подновени или отнети сертификати на ЛОП или сертификати за функции по поддържането в срок до една седмица от решенията си, като използва формулярите от Приложение IV на Регламент (ЕС) 2019/779."

§ 21. В чл. 62ж се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думата "определи" се добавя "ЛОП или лице, което изпълнява функции по поддържането чрез", а думите "за определяне и сертифициране на структура, отговорна за поддръжката на превозни средства, чрез дерогация" се заменят със "спрямо системата за поддръжка в следните случаи";

б) в т. 1 след думите "трета държава" се поставя запетая и се добавя "извън Европейския съюз";

в) в т. 2 след думите "чл. 62а, ал." се добавя "4 и", а след думата "държави" се поставя запетая и се добавя "извън Европейския съюз";

г) създава се нова т. 3:

"3. товарни вагони и пътнически вагони, които се използват съвместно с трети държави извън Европейския съюз, чието междурелсие е различно от това на основната железопътна мрежа в рамките на Съюза;"

д) досегашната т. 3 става т. 4.

2. В ал. 2 думите "т. 3" се заменят с "т. 4".

3. В ал. 3:

а) основният текст се изменя така: "Алтернативните мерки, посочени в ал. 1, се прилагат посредством дерогации, които се предоставят от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" или от АЖТЕС";

б) в т. 1 след думите "превозните средства" се поставя тире и се добавя "по отношение определянето на ЛОП";

в) в т. 2 след думата "инфраструктура" се поставя тире и се добавя "по отношение определянето и сертифицирането на ЛОП".

§ 22. Създава се чл. 62з:

"Чл. 62з. (1) На всеки три години Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" представя в АЖТЕС доклад в електронна форма за дейността си като сертифициращ орган на лица, които отговарят за поддръжката, и на лица, които изпълняват функции по поддръжка. Докладът се публикува на уебстраницата на АЖТЕС.

(2) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", НБРПВВЖТ или АЖТЕС може да поискат информация от всеки сертифициращ орган от държава - членка на Европейския съюз, за статуса на отделен сертификат на ЛОП или сертификат за функции по поддържането.

(3) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", когато получи искане по ал. 2, предоставя информацията в срок до 2 седмици."

§ 23. В чл. 64, ал. 1, т. 8 след думата "издава" се поставя запетая и се добавя "подновява, актуализира/изменя, ограничава обхвата или отнема", а след думите "превозни средства" се добавя "и сертификат на лице, което изпълнява функции по поддържането на превозни средства".

§ 24. В чл. 65 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Регламент (ЕС) № 1077/2012" се заменят с "Делегиран регламент (ЕС) 2018/761 на Комисията от 16 февруари 2018 г. за определяне на общи методи за безопасност, отнасящи се за надзор от националните органи по безопасността след издаването на единен сертификат за безопасност или на разрешение за безопасност в съответствие с Директива (ЕС) 2016/798 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕС) № 1077/2012 на Комисията (ОВ, L 129, 25.05.2018 г.)", а след думата "инфраструктура" се поставя запетая и се добавя "както и всички други заинтересовани страни".

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "Когато единен сертификат за безопасност е бил издаден от АЖТЕС, Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" незабавно информира АЖТЕС и предоставя подкрепящи доказателства за своето решение."

3. В ал. 4 се създават изречения второ и трето: "Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и АЖТЕС си сътрудничат за постигането на взаимно приемливо решение, като при необходимост в този процес участва и железопътното предприятие. В случай че не се постигне съгласие, остава в сила решението на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" за прилагане на временни мерки за безопасност."

§ 25. В чл. 67, ал. 2, т. 5 думите "ал. 1" се заменят с "ал. 3".

§ 26. В чл. 77, ал. 1 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

§ 27. В чл. 91 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3:

а) думите "(приложение № 8)" се заличават;

б) създава се изречение второ: "Докладът се изготвя, като се следва възможно най-точно структурата, посочена в Приложение I от Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/572 на Комисията от 24 април 2020 г. относно структурата за докладване, която трябва да бъде следвана при докладите за разследване на железопътни произшествия и инциденти (ОВ, L 132, 27/04/2020), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/572"."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) В случай че окончателният доклад по ал. 3 не може да бъде публикуван в срок от 12 месеца, НБРПВВЖТ оповестява междинен отчет най-малко на всяка годишнина от произшествието, в който се описват подробно напредъкът по разследването и всички въпроси, повдигнати във връзка с безопасността."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея след думите "по ал. 3" се поставя запетая и се добавя "като следва структурата за докладване съгласно член 3 на Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/572".

§ 28. В чл. 92 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо след думите "по чл. 77" се заличават запетаята, думите "извършено съвместно от районна разследваща комисия" и запетаята след тях, а след думата "доклад" се добавя "(приложение № 8)";

б) в изречение второ след думите "железопътните предприятия" се поставя запетая и се добавя "или до лицата със собствен железопътен транспорт".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Структурата на доклада от разследване по чл. 77 на ситуации, близки до инциденти, се определя в системата за управление на безопасността на управителя на железопътната инфраструктура и на железопътните предприятия и в инструкциите по чл. 2, ал. 2 за линиите от вътрешния железопътен транспорт."

§ 29. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. "Железопътна система" означава железопътната система по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Наредба № 57 от 2004 г. за условията и съществените изисквания към железопътната инфраструктура и превозните средства за постигане на оперативна съвместимост на националната железопътна система с железопътната система в рамките на Европейския съюз."

2. Точка 7б се изменя така:

"7б. "Надзор" са действията, предприети от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", за да следи:

а) за непрекъснато спазване на задължението на железопътните предприятия или управителите на инфраструктура да прилагат система за управление на безопасността съгласно чл. 22;

б) дали лицата, отговорни за поддържане на превозните средства, и лицата, които изпълняват функции по поддържането на превозни средства, продължават да изпълняват изискванията, при които е издаден съответният сертификат;

в) за осигуряване на съответствието на подсистемите за контрол, управление и сигнализация по железопътните линии, енергийните и инфраструктурните подсистеми със съществените изисквания, определени в Наредба № 57 от 2004 г. за условията и съществените изисквания към железопътната инфраструктура и превозните средства за постигане на оперативна съвместимост на националната железопътна система с железопътната система в рамките на Европейския съюз."

§ 30. В приложение № 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "към чл. 9, ал. 3" се поставя запетая и се добавя "чл. 11, ал. 2 и чл. 12, ал. 2, т. 2".

2. В т. 6.7 от "Допълнение" след думите "- портални врати." се добавя:

"Предупреждение чрез използване на оборудване, монтирано на прелезите:

- визуални устройства: светлини,

- звукови устройства: звънци, сирени, клаксони и др."

§ 31. Приложение № 4 се отменя.

§ 32. Приложение № 4а се отменя.

§ 33. Приложение № 4б се изменя така:

"Приложение № 4б към чл. 62б, ал. 8, 9 и 10 и чл. 62в, ал. 7 и 13


Изисквания и критерии за оценка на организации, които кандидатстват за сертификат на ЛОП или за сертификат за функции по поддръжка, възложени на външни изпълнители от лице, което отговаря за поддръжката

Управлението на организацията трябва да бъде документирано във всички съответни части, и по-специално да описва разпределението на отговорности в рамките на организацията и с подизпълнителите. То показва как се осигурява контролът от ръководството на различни нива, как се включват персоналът и неговите представители на всички нива и как се гарантира непрекъснато подобряване.

Следните основни изисквания се прилагат по отношение на четирите функции на лицето, което отговаря за поддръжката (ЛОП), които да се осъществяват от самата организация или чрез споразумения за възлагане:

1. Ръководна роля - ангажираност към разработването и прилагането на системата за поддръжка на организацията и към непрекъснатото подобряване на нейната ефективност.

2. Оценка на риска - структуриран подход за оценка на рисковете, свързани с поддръжката на превозни средства, включително тези, които произтичат пряко от оперативните процеси и дейностите на други организации или лица, и за определяне на подходящи мерки за контрол на риска.

3. Наблюдение - структуриран подход, с който да се гарантира, че мерките за контрол на риска са въведени, прилагат се правилно и постигат целите на организацията.

4. Непрекъснато подобряване - структуриран подход за анализ на информацията, събрана чрез редовно наблюдение, одит или други подходящи източници, и за използване на резултатите с цел извличане на поуки и приемане на превантивни или коригиращи мерки за поддържане или подобряване на равнището на безопасност.

5. Структура и отговорност - структуриран подход за определяне на отговорностите на лицата и екипите за надеждно изпълнение на целите на организацията за безопасност.

6. Управление на компетентността - структуриран подход, с който да се гарантира, че служителите разполагат с необходимата компетентност за постигане на целите на организацията по безопасен, ефективен и ефикасен начин при всякакви обстоятелства.

7. Информация - структуриран подход, с който да се гарантира, че лицата, които извършват оценки и вземат решения на всички нива в организацията, разполагат с важна информация и за да се гарантира пълнотата и уместността на информацията.

8. Документация - структуриран подход за осигуряване на проследимост на цялата имаща отношение информация.

9. Дейности по договаряне - структуриран подход, с който да се гарантира, че дейностите, възложени на подизпълнител, се управляват по подходящ начин, така че да бъдат постигнати целите на организацията и да се обхванат всички компетентности и изисквания.

10. Дейности по поддръжка - структуриран подход, с който да се гарантира:

- че всички дейности по поддръжка, засягащи безопасността и критичните за безопасността компоненти, са установени и добре управлявани и че всички необходими промени в тези дейности по поддръжка, засягащи безопасността, са установени, добре управлявани въз основа на натрупания опит и прилагането на общите методи за безопасност за оценка на риска съгласно Регламент (ЕС) № 402/2013 и надлежно документирани;

- съответствието с основните изисквания за оперативна съвместимост;

- въвеждането и проверката на съоръженията, оборудването и инструментите за поддръжка, които са специално разработени и необходими за извършване на поддръжката;

- анализът на първоначалната документация, свързана с превозното средство, за предоставяне на първото досие за поддръжката, и да се гарантира правилното му прилагане чрез разработване на поръчки за поддръжка;

- че компонентите (включително резервните части) и материалите се използват, както е посочено в поръчките за поддръжка и документацията на доставчика; те се съхраняват, третират и транспортират по подходящ начин, както е посочено в поръчките за поддръжка и документацията на доставчика, и са в съответствие с имащите отношение национални и международни правила, както и с изискванията на съответните поръчки за поддръжка;

- че се определят, установяват, осигуряват, регистрират и поддържат в наличност подходящи и достатъчни съоръжения, оборудване и инструменти, които да позволяват извършването на услугите по поддръжка в съответствие с поръчките за поддръжка и други приложими спецификации, като се гарантира безопасно осъществяване на поддръжката, ергономичност и защита на здравето;

- че организацията разполага с процедури, с които да гарантира, че нейното измервателно оборудване и всички съоръжения, оборудване и инструменти се използват, калибрират, съхраняват и поддържат правилно в съответствие с документираните процедури.

11. Дейности по контрол - структуриран подход, с който да се гарантира:

- че превозните средства се изваждат своевременно от експлоатация за планирана, извънредна или корективна поддръжка или когато са установени дефекти или други нужди;

- необходимите мерки за контрол на качеството;

- че задачите по поддръжка се извършват в съответствие с поръчките за поддръжка и за да може да се издаде известие за връщане в експлоатация, което включва евентуални ограничения на използването;

- че се докладва, разследва и анализира евентуален случай на неспазване при прилагането на системата за управление, което може да доведе до произшествия, инциденти, ситуации, близки до инциденти, или други опасни събития, и че са взети необходимите превантивни мерки в съответствие с общия метод за безопасност за наблюдение, предвиден в Регламент (ЕС) № 1078/2012;

- процес на периодичен вътрешен одит и наблюдение в съответствие с общия метод за безопасност за наблюдение, предвиден в Регламент (ЕС) № 1078/2012."

§ 34. Приложение № 5 се отменя.

§ 35. Приложение № 5а се отменя.

§ 36. Приложение № 5б се отменя.

§ 37. В приложение № 8 думите "чл. 91, ал. 2 и" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 38. (1) Сертификатите на ЛОП на товарни вагони и сертификатите на лица, които изпълняват функции по поддръжка или части от функции по поддръжка на товарни вагони, издадени съгласно Регламент (ЕС) № 445/2011 на Комисията от 10 май 2011 г. относно система за сертифициране на структурите, които отговарят за поддържането на товарни вагони, и за изменение на Регламент (ЕО) № 653/2007 (ОВ, L 122, 11.05.2011 г.), издадени до 16 юни 2020 г., са еквивалентни на сертификатите, издадени по Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/779, и запазват действието си до изтичане на срока на тяхната валидност.

(2) Сертификатите на ЛОП на железопътни превозни средства, различни от товарни вагони, издадени преди 16 юни 2020 г. от ИА "Железопътна администрация" съгласно Наредба № 59 от 2006 г. за управление на безопасността в железопътния транспорт, са еквивалентни на сертификатите по Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/779 и запазват своята валидност до изтичане на срока, за който са издадени, или най-късно до 16 юни 2023 г., когато срокът, за който са издадени, е след тази дата.

(3) Сертификатите на лица, които изпълняват функции по поддръжка или част от функции по поддръжка на железопътни превозни средства, различни от товарни вагони, издадени преди влизането в сила на тази наредба от ИА "Железопътна администрация" съгласно Наредба № 59 от 2006 г. за управление на безопасността в железопътния транспорт, са еквивалентни на сертификатите по Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/779 и запазват своята валидност до изтичане на срока, за който са издадени, или най-късно до 16 юни 2025 г., когато срокът, за който са издадени, е след тази дата.

§ 39. Параграф 17, т. 5 относно чл. 62в, ал. 6 влиза в сила три месеца след обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките